Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  200 członków

Roon Labs Klub
IGNORED

Klub użytkowników aplikacji Roon Labs

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 21.09.2022 o 06:55, leszeksz napisał:

Tak, potwierdzam, mam 2.0 (build 1128) na Synology DS718+. Zauktalizowane w apce Roon. Samego Roon ARC jeszcze nie próbowałem.

Też mam ds718+ udało się zrobić aktualizacje ale z roon arc ciężko...

2 godziny temu, Rybens86 napisał:

A muzykę z NAS skanuje Tobie

Mnie ARC też nie działa, ale dostawca brakuje porty 

11 godzin temu, Rybens86 napisał:

image.thumb.png.ec902bc12fba3ba042c946d1db0719c6.png

No właśnie, tu też nie działa, póki co specjalnie się tym nie przejąłem bo rzadko słucham poza domem, pracuje z domu, itd. Ale gdzieś tam  w wolnej chwili pewnie wgryzę się w temat, jak coś rozwiąże to dam znać, bo lubię jak mi wszystko działa i wtedy być może zacznę ARC jakoś używać, wiele osób chwali. 🙂 

2 godziny temu, Rybens86 napisał:

Tez tak mam narazie jestem za 2routerami wszędzie włączone upnp i lipa 

Bo to nie chodzi o żadne upnp tylko port forwarding. Wpisz w dmz pierwszego routera IP drugiego routera a na tym drugim otwórz port który masz podany w Ronn i jeśli masz publiczny adres IP , to wszystko ruszy.

W dniu 2.10.2022 o 17:20, NRK napisał:

Bo to nie chodzi o żadne upnp tylko port forwarding. Wpisz w dmz pierwszego routera IP drugiego routera a na tym drugim otwórz port który masz podany w Ronn i jeśli masz publiczny adres IP , to wszystko ruszy.

Dzięki spróbuję 🙂

Mam 2 pytanka:

1. Czy w wersji Roon do Windows można uruchomić DSP ? Jakoś nie mogę znaleźć tej funkcji.

2. Czy DSP można zastosować do Tidal ? Chodzi mi o konwersję PSM do DSD.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, Piopio napisał:

Mam 2 pytanka:

1. Czy w wersji Roon do Windows można uruchomić DSP ? Jakoś nie mogę znaleźć tej funkcji.

można: image.png.526bb124459bfa82c9fb99051d2e6f22.png

2. Czy DSP można zastosować do Tidal ? Chodzi mi o konwersję PSM do DSD.

jeżeli urządzenie obsługuje DSD to tak (na wszystko co przechodzi przez ROON):

image.thumb.png.cd036d3945bb80f64a828763c12f377c.png

Dzięki ! Tylko u mnie playerem jest ten sam PC. Jakoś nie widziałem tych funkcji. Ale szybciutko sprawdzę. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dzięki @mojave za pomoc.

Udało mi się wszystko uruchomić. Jednak konwersja Tidal/PCM do DSD to porażka. Jakoś mi gorzej brzmi. 

Zostaję bez DSP.

10 godzin temu, Piopio napisał:

Dzięki @mojave za pomoc.

Udało mi się wszystko uruchomić. Jednak konwersja Tidal/PCM do DSD to porażka. Jakoś mi gorzej brzmi. 

Zostaję bez DSP.

Brzmi  to subiektywnie gorzej, czy obiektywnie są jakieś zakłócenia w dźwięku? Rozumiem, że urządzenie które odtwarza to jakaś karta dźwiękowa w PC, a ustawienia często są specyficzne dla konkretnego urządzenia.

45 minut temu, mojave napisał:

Brzmi  to subiektywnie gorzej, czy obiektywnie są jakieś zakłócenia w dźwięku? Rozumiem, że urządzenie które odtwarza to jakaś karta dźwiękowa w PC, a ustawienia często są specyficzne dla konkretnego urządzenia.

Inaczej - po konwersji brzmienie nie jest zauważalnie lepsze a wręcz traci pewną aurę przestrzenną.

Roon działa na PC i to PC jest podłączone poprzez USB do DAC SMSL SU-9.

Edytowane przez Piopio

• 4 tygodnie później...

Odroid M1

Instalował ktoś na tym kompie Roon Rock?

Da się zamiast NUCa?

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

• 2 tygodnie później...

cześć wszystkim,

podpowiedzcie mi proszę w poniższym temacie:

jakie widzicie najlepsze wyjście dla kogoś, kto przesiadł się niedawno z całkowicie analogowego toru (b. dobrej jakości) i chciałby używać Roon.

reszta toru jest (DAC Gold Note, sn3, pmc5 22) - nie chciałbym grzebać  w laptopie, bo to dla mi się nie kojarzy ze słuchaniem muzyki, nie jestem też fachowcem od informatyki.

czy da się bez problemu (i wiedzy informatycznej) ogarnąć synology NAS lub Intel NUC, czy lepiej dołożyć, kupić Roon Nucleus i mieć święty spokój?????????

czy nas lub nuc da ten sam poziom wygody co Nucleus????

będę wdzięczny za pomoc.

Nucleus to to samo co Nuc tylko że w ładnej obudowie i kosmicznej cenie.

Edytowane przez NRK

Z tym że obudowa org nuc nie nadaje sie do pracy z roon ,wiatrak zabija całą przyjemnośc no i zapewne tez wprowadza drgania i nie potrzebny syf próbowałem jakiś czas niestety nie da rady , więc stosuje sie obudowy pasywne np Akasa ja mam tak dwa zrobione nuc , jest z tym troche zabawy no i w biosie też trzeba grzebnąć 

No i wiadomo zasilacz liniowy 😉

Nie wiem jak tu wrzucać foto 1mb max  🫠 nic nie pozwala mi na wrzutki foto tutaj ,nawet jak robię fotki bezpośrednio ze strony AS nie obrabia tego do 1mb ,straszna bieda tutaj jest z tymi fotkami 😒

12 minut temu, freju napisał:

Nie wiem jak tu wrzucać foto 1mb max  🫠 nic nie pozwala mi na wrzutki foto tutaj ,nawet jak robię fotki bezpośrednio ze strony AS nie obrabia tego do 1mb ,straszna bieda tutaj jest z tymi fotkami 😒

Trzeba fotkę zmniejszyć 😉 Albo być Użytkownikiem Premium 😉 

Edytowane przez Piopio

1 godzinę temu, freju napisał:

Z tym że obudowa org nuc nie nadaje sie do pracy z roon ,wiatrak zabija całą przyjemnośc no i zapewne tez wprowadza drgania i nie potrzebny syf próbowałem jakiś czas niestety nie da rady , więc stosuje sie obudowy pasywne np Akasa ja mam tak dwa zrobione nuc , jest z tym troche zabawy no i w biosie też trzeba grzebnąć 

No i wiadomo zasilacz liniowy 😉

I właśnie chodzi o to grzebanie w biosie itd. To nie dla mnie, wiec chyba trzeba będzie na nicleusa wydać.

9 minut temu, freju napisał:

To nie jest nic strasznego wyłączyć trzeba wiatrak i tryb turbo 

Ile musi kosztować taki nuc DSp Upsampling 

Jaki ciekawy na dzień dzisiejszy endpoint użyć

Edytowane przez blackromek

Poczytaj minimalne wymagania na stronie roon .chyba ma być min procek i5 i 8gb ram ,ja mam nuc 10 i nuc11 oba na i7 ram w jednym 64gb drugi 32gb ,z nucleusa czyli z nuc 10 ja to nazywam nucleus żeby było łatwiej rozpoznać o czym mowa wchodzę usb na mostek singxer su-6 I z niego cyfrowo już na dac hegla  hd30 z dac na pre I końcówkę mocy także hegla , a steruje z poziomu apki na drugim nuc na którym normalnie działam na win11 pro tym tylko steruje .

Mój nuc 10 kosztował chyba 2,5tys nuc11 z dyskiem był i ram 256ssd i 8gb ram ,zamieniłem na samsunga 980pro 1TB a w samym nuc10 tam gdzie mam postawiony roon core to 256gb jakis samsung tez ale nie najwyższy ram mam kingstony fury,ale to nie trzeba iśc tak w koszty bo wystarczy starszy nuc na i5 ramu dać z 16gb i to będzie hulało tak samo , roon rock czyli roon core jest programem linuksowym i jego wgrywasz na czysto sam goły program i to nic nie waży i obciążenie tez jest nie wielkie ja włożyłem dodatkowy dyskssd2TB na muze ,ale to nie robi żadnej róznicy ,działa to bardzo stabilnie zero zwiech itp..

Edytowane przez freju
24 minuty temu, freju napisał:

Poczytaj minimalne wymagania na stronie roon .chyba ma być min procek i5 i 8gb ram ,ja mam nuc 10 i nuc11 oba na i7 ram w jednym 64gb drugi 32gb ,z nucleusa czyli z nuc 10 ja to nazywam nucleus żeby było łatwiej rozpoznać o czym mowa wchodzę usb na mostek singxer su-6 I z niego cyfrowo już na dac hegla  hd30 z dac na pre I końcówkę mocy także hegla , a steruje z poziomu apki na drugim nuc na którym normalnie działam na win11 pro tym tylko steruje .

Mój nuc 10 kosztował chyba 2,5tys nuc11 z dyskiem był i ram 256ssd i 8gb ram ,zamieniłem na samsunga 980pro 1TB a w samym nuc10 tam gdzie mam postawiony roon core to 256gb jakis samsung tez ale nie najwyższy ram mam kingstony fury,ale to nie trzeba iśc tak w koszty bo wystarczy starszy nuc na i5 ramu dać z 16gb i to będzie hulało tak samo , roon rock czyli roon core jest programem linuksowym i jego wgrywasz na czysto sam goły program i to nic nie waży i obciążenie tez jest nie wielkie ja włożyłem dodatkowy dyskssd2TB na muze ,ale to nie robi żadnej róznicy ,działa to bardzo stabilnie zero zwiech itp..

Aha czyli temat endpoint właściwe pomijasz z nuca w tym przypadku z roon rock ( core ,endpoint na jednym urządzeniu ) wychodzisz usb do konwertera i z niego do dac dobrze rozumuję . Korzystam z Matrix Spdif 2 czyli tez mógłbym tak zrobić 

Tak dokładnie  , a mostek usb to moje widzimiesie nie musisz go mieć ,możesz od razu z nucleusa wejśc po usb na dac ważne żeby było wszystko w tej samej sieci a sterujesz czymkolwiek z telefonu czy pc ,no apke trzeba wgrać roon

11 minut temu, freju napisał:

możesz od razu z nucleusa wejśc po usb na dac

Oczywiście polecam zastosowanie izolatora galwanicznego USB. Uszlachetni dźwięk. 

Posiadam taki konwerter Matrix Spdif 2 i do niego po usb z niego do Dac II2s. Ale zaraz ty masz jednego nuc jako Core a drugiego jako endpoint ? Czy mogę wykorzystać pod core stacjonarny komputer czy to zły pomysł 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.