Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  200 członków

Roon Labs Klub
IGNORED

Klub użytkowników aplikacji Roon Labs

Rekomendowane odpowiedzi

17 minut temu, blackromek napisał:

Nareszcie ogarnąłem urządzenia więc mogę spróbować Roon , mam parę pytań  o konfigurację początkową 

1. czy po instalacji filtry DSP są domyślnie wyłączone oraz inne regulacje dotyczące jakość/odtwarzania muzyki 

2. czy dodawanie biblioteki plików znajdującej się na NAS jest trudne ( trzeba nadać stałe IP NAS ) 

3. Co na początku jeszcze po ustawiać 

Tak, filtry DSP są domyślnie wyłączone.
Nie trzeba nadawać stałego IP, jeśli działasz w sieci domowej. Dodawanie biblioteki jest bardzo proste, tylko wskazujesz lokalizację.

36 minut temu, blackromek napisał:

Roon jest w stanie odtworzyć dsd iso

Nie jest w stanie odtworzyć dsd iso (obraz sacd). Trzeba przekonwertować do plików DSF lub DFF.

3 minuty temu, blackromek napisał:

Czy w roon można `nawigować po swojej bibliotece po folderach 

Gdzieś w internetach znalazłem wypowiedź, że można ale ale wymaga to dużo zachodu.

Też mi tej funkcjonalności brakuje. Niby można się obejść bez tego ale trzeba bardzo dobrze otagować pliki.

Godzinę temu, blackromek napisał:

czytam bazę wiedzy i na razie ogrom ustawień przytłacza

Ogrom ustawień to jest w Daphile 😉

2 minuty temu, payong napisał:

Ogrom ustawień to jest w Daphile

Czy w Daphile można odtwarzać w trybie gapless serwisy Qobuz, Tidal, Deezer, Amazon Music i radio internetowe w formacie FLAC?

39 minut temu, marek.pap napisał:

Czy w Daphile można odtwarzać w trybie gapless serwisy Qobuz, Tidal, Deezer, Amazon Music i radio internetowe w formacie FLAC?

Podaj adres radia do sprawdzenia.

Czy TDSoTM jako test płyty na TIDALu będzie ok?

Na reszcie nie mam kont.

-----------

Sprawdziłem TDSoTM - jest OK nie ma przerw pomiędzy utworami na Daphile przy odtwarzaniu z TIDALa.

28 minut temu, marek.pap napisał:

TDSoTM - Nie wiem co to jest?

Pink Floyd - The Dark Side of The Moon

28 minut temu, marek.pap napisał:

Radio gra 24bity 96kHz HD Ogg Vorbis Radio - nie wiem jak sprawdzić gapless.

Nie ma trzasków pomiędzy utworami 🙂

----- edit

Po dłuższym słuchaniu stwierdzam, że gapless działa na tym radiu, nie ma przerw między utworami

🙂

Edytowane przez payong
Godzinę temu, payong napisał:

Sprawdziłem TDSoTM - jest OK nie ma przerw pomiędzy utworami na Daphile przy odtwarzaniu z TIDALa.

Już o tym pisałem.

Co prawda sprawdzałem w jakości CD (16/44.1), nie MQA (brrr..) 🙂

Edytowane przez payong
1 minutę temu, marek.pap napisał:

Jakie serwisy muzyczne (poza Tidalem) można uruchomić na Daphile?

Na pewno Bandcamp

2 minuty temu, marek.pap napisał:

Czy ktoś wie, czy można uruchomić Daphile na NAS Synology?

Sprawdź czy jest w aplikacjach DSM ale wątpię.

Są pluginy dla Amazon, Quobuz i Deezer ale nie uruchamiałem.

Najlepiej zrób sobie pendriva i zainstaluj Daphile na nim i sprawdź na byle jakim PC czy Ci odpowiada.

A tak na marginesie, to trzeba by przenieść dyskusję o Daphile do tematu w PC Audio https://www.audiostereo.pl/topic/116643-daphile/  bo tu jest temat o ROONie 🙂

Edytowane przez payong
Czy znacie jakiś tani (naprawdę tani, używany) komputer fanless na którym można zainstalować Roon Rock ?
Nie musi być mocarny bo będę korzystał tylko z Tidal i Qobuz bez konwersji czy DSP. 
Mam stary ASROCK Q1900ITX ale na tym Roon nie startuje. Na innym pasywnym i3 (płyta Gigabyte) tak ale to mój komputer do pracy  

Kup używany NUC i3. Ja gram od 2 lat i mega super chodzi. Najlepiej z dyskiem ssd na Rock.
Poniżej tego uważam bez sensu.
7 godzin temu, payong napisał:

@Piopio

Proszę bardzo: https://www.olx.pl/d/oferta/intel-nuc-i5-mini-pc-CID99-IDS6TRM.html

cena 550 PLN (dla jasności to nie mój 🙂 )

Czy ten NUC bezproblemowo zafunkcjonuje jako Roon Core? Chodzi mi o to, że to maszyna z 2015 roku... Rozumiem, że pytanie może być głupie, ale kompletnie nie siedzę w PC, od 15 używam Maców. To właśnie na MacBook Pro M1 mam teraz postawiony Core i zastanawiam się, czy nie przejść na NUC (czyli zamknąć w biurku i zapomnieć). Czy to dobra koncepcja?

Ja mam maca z 2012 i śmiga jak głupi. I tak - NUC jest dużo wygodniejszy nic mac nawet z M1. U mnie chodził 24/7. Co do tego akurat modelu...

NUC5i5RYH jest na liście wspieranych modeli ale ciekawe jak długo.

https://help.roonlabs.com/portal/en/kb/articles/roon-optimized-core-kit

Z drugiej strony Roon nie ma ogromnych wymagań. Ale może coś ich przekonać do porzucenia supportu 5-tki.

Ale za 500 zł... Tylko ciekawe czy nie trzeba będzie wymienić np pasty na cpu. Albo jak u mnie: NUC8 za 700. Zero pasty. Między radiatorem i prockiem tylko ktoś włożył miedzianą blaszkę. Masakra. Wymieniłem na dobrą paste i temperatura spadła ze 20 stopni. Ala i tak muszę go oddać do naprawy bo czasami nie odpala. Może coś się uszkodziło 😕 

Więc Ty decyduj. Ale jak teraz mam core na macu to nie jest to takie super. Włączony non stop pewnie dużo większe zużycie niż NUC (i M1) - bo to i7. Do tego po upgradach muszę sam odpalać program bo nie wstaje automatycznie jak NUC z ROCK. Ja zdecydowanie wolę oddzielny komputerek. Ze względu na wygodę nie jakieś tam soniczne przeciwwskazania. Pobór mocy pewnie jest marginalny ale zawsze warto być bardziej Eko 🙂

Panowie z racji nabycia nowego sprzętu mam możliwość spróbowania Roon , mam pytanko odnośnie DSP Engine warto nie warto na co zwrócić uwagę bazę wiedzy na www roon przeczytałem ale chcę się dowiedzieć czegoś od użytkowników 

Poza samą funkcjonalnością ROONa zastanawia mnie czy taka apka w jakiś sposób nie wpływa negatywnie na sam odbiór. 
Kilka razy miałem okazję to potestować ale jakoś nie mam przekonania.

@blackromek Ja nie używam DSP, ale bardzo praktyczna jest opcja korekcji słuchawek Audeze.

@maciekplacek  Roon jest chwalony za brak negatywnego wpływu na odbiór.

20 minut temu, marek.pap napisał:

@blackromek Ja nie używam DSP, ale bardzo praktyczna jest opcja korekcji słuchawek Audeze.

@maciekplacek  Roon jest chwalony za brak negatywnego wpływu na odbiór.

Też mnie to interesuję posiadam LCD-3

Sprawiłem sobie prezent na Mikołaja 😉 

Fanless PC - i5 5350U 8GB 120GB SSD

Postawiłem Roon Rock i śmiga 😉 Ciekawostka, że wspiera WiFi 😉 

IMG_20221206_212218.jpg

IMG_20221206_212329.jpg

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.