Skocz do zawartości
IGNORED

HIGH END wielka współczesna ściema.

djedryk

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

hiend jest ponad wszelkimi normami, nie tylko technicznymi ale i logiką i ogólnie pojmowanym rozumem swych wyznawców

nareszcie napisales coś na glodzie:)

nie oczekuj tez od hi-endowców jakiegokolwiek logicznego rozumowania , przeciez są pewne dogmaty audiofilskie , w które nalezy wierzyć nawet jeśli sie ich nie słyszy, to gorsze niż fundamentalizm religijny:), pierwszy najciekawszy i jednoczesnie absurdalny to "grająca cena"

przykład pierwszy z brzegu

jesli nie wydasz na bezpiecznik 2000 dolców to nie masz hi endu

drugi z brzegu

jeśli nie postawisz wlasnej elektrowni do zasilania audio to nie masz hi-endu:)

na dalsze przykłady zostawie miejśce Tobie ... jadę na koncert:)

Cóż, ja nie mam prawie nic do dodania w sprawach hiendu. Ta religia mnie nie interesuje. Mnie kręci najzwyklejsza rzetelna, inżynierska robota. Zrozumiała dla każdego , człowieka o zainteresowaniach technicznych i prawidłowym słuchu.

Jednak rozumiem potrzeby budowania popytu, marketing itd. Tylko czemu to wszystko na naszym forum jest takie infantylnie agresywne?

Serdeczności Sławku, miłego weekendu.

W.

jasne kolumny czyli z przewagą średnich tonów

Przecież nie od dziś się przyjęło nazywać kolumny "jasnymi", jeśli mają przewagę wysokich tonów, a nie średnich.

Ty naprawdę rozumiesz o czym pisze Włodek?

"iluzja naturalnego dźwieku do liniowości""koherentność czasowo -fazowa"dołączana do czego ? do iluzji , delty diraca czy tudzież barwy?komprymowana czy kompresowana, zreszta jak zwał tak zwał wolalbym poczytać wykład na temat realizacji dźwieku na abbey road niz domyslać sie co autor mial na mysli:)

dlatego podziwiam Cie ,że rozumiesz to i potrafisz sie odniesć pisząc po polsku:)

to juz jest skandal żeby NORMY AKCEPTOWAŁY POZIOM ZNIEKSZTAŁCEŃ:):):)

HI-END ma w ..nosie normy hifi jest ponad nimi :)

Nie pisał o deltach diraca, na pewno, nadinterpretujesz. a może mi sie zadawło. Jestem przekonany, że chodziło o parametry zestawu głośnikowego, także inne niz linowy wykres częstotliwości przenoszenia :)

Nie tylko liniowosć zestawu głosnikowego. Także niskie thd samych głosników to jeszcze nie wszystko. Potrzebne jest odpowiednie zgranie fazowe głosników, skutecznie działajace filtry zwrotnic, obwody magnetyczne napedów membran o dużej sile i o wzmacniacze potrafiace je kontrolować. Oraz odpowiednia aplikacja takich głośników w obudowy, zapewniająca dobrą odpowiedź impulsową.

To sa podstawy własciwej konstrukcji toru akustycznego, zestawu głosnikowego, zapewniajacego czytelność brzmienia, tak zwaną przestrzeń czyli właściwe budowanie złudzenia przestrzennego.

Sprzęt "audiofilski",et który plumka i dzwoni, i dźwięczy na pewno takich wymaganych cech nie posiada. Charakterystyki czestotliwości też nie rysuje pod linijkę, ale pod tzw "uśmiech dyskoteki", cześciej niż pod "uśmiech" jazzowego klubu.

przeciez są pewne dogmaty audiofilskie , w które nalezy wierzyć nawet jeśli sie ich nie słyszy, to gorsze niż fundamentalizm religijny:), pierwszy najciekawszy i jednoczesnie absurdalny to "grająca cena"

W pewnym innym watku o DIY wymianie głośnika :) Pokazałem ci Vifę/ScanSpeaka XT bez nalepki Vifa/S-S :) dokładnie z tej samej chińskiej fabryki w której produkowany jest oryginał. Za 78 złotych zamiasta za 220 z nalepka S-S lub 140 z nalepką Vifa .

I co mi wtedy zaproponowałeś ?

Tzw "sprawdzone rozwiazania" za 270 złotych.

Każdy ma taki totem jaki sobie wystruga :) :)

Gość

(Konto usunięte)

W pewnym innym watku o DIY wymianie głośnika :) Pokazałem ci Vifę/ScanSpeaka XT bez nalepki Vifa/S-S :) dokładnie z tej samej chińskiej fabryki w której produkowany jest oryginał. Za 78 złotych zamiasta za 220 z nalepka S-S lub 140 z nalepką Vifa .

I co mi wtedy zaproponowałeś ?

Tzw "sprawdzone rozwiazania" za 270 złotych.

Każdy ma taki totem jaki sobie wystruga :) :)

bardzo poważnie , głośnik jaki zaproponowałeś , mocowo nie nadaje sie do dobrej konstrukcji 2-way na duzym wooferze, każdy ma prawo do własnego zdania i nie musisz sluchac rad tylko postąpic według uznania, poza tym reszte wyjaśnilem w tamtym wątku

więc zakończmy ten temat .

Nie pisał o deltach diraca, na pewno, nadinterpretujesz

zjawisko pobudzenia i wygaszenia membrany , skok impulsu , i jego narastanie w czasie

jesli to jest dla Ciebie nadinterpretacja to przykro mi , ale zostanę przy swoim zdaniu

bardzo poważnie , głośnik jaki zaproponowałeś , mocowo nie nadaje sie do dobrej konstrukcji 2-way na duzym wooferze, każdy ma prawo do własnego zdania i nie musisz sluchac rad tylko postąpic według uznania, poza tym reszte wyjaśnilem w tamtym wątku

więc zakończmy ten temat .

zjawisko pobudzenia i wygaszenia membrany , skok impulsu , i jego narastanie w czasie

jesli to jest dla Ciebie nadinterpretacja to przykro mi , ale zostanę przy swoim zdaniu

O tym że się nie nadaje wiem doskonale. Natomiast pokazałes mi taka sama XT która też sie nie nadaje :) Audaxy pomijam, bo nie miałem nie patrzyłem nie mam wniosków, widze jednak że tanie nie są Trochę dziwie sie że nie wskazałes na przykład 30 mm Wavecorów gdy wspomniałem żeby sie wysokotonowy nadawał do układu z 8". Za tanie sa ? :)

Na deltach diraca sie nie znam, nie wiem o czym do mnie rozmawiasz. Tym bardziej nie mogłem odnieść takiego wrażenia z wypowiedzi Vlado. Jeśli będziesz zadowolony, mogę przyznać, że zrozumiałem jego wypowiedz inaczej. Nadal obstaje że zrozumiałem ją właściwie :)

Gość

(Konto usunięte)

Nie tylko liniowosć zestawu głosnikowego. Także niskie thd samych głosników to jeszcze nie wszystko. Potrzebne jest odpowiednie zgranie fazowe głosników, skutecznie działajace filtry zwrotnic, obwody magnetyczne napedów membran o dużej sile i o wzmacniacze potrafiace je kontrolować. Oraz odpowiednia aplikacja takich głośników w obudowy, zapewniająca dobrą odpowiedź impulsową.

To sa podstawy własciwej konstrukcji toru akustycznego, zestawu głosnikowego, zapewniajacego czytelność brzmienia, tak zwaną przestrzeń czyli właściwe budowanie złudzenia przestrzennego.

zapomniałeś dodac odpowiednie rozmieszczenie głosników na froncie kolumny , dobranie przetwornikow pod kątem efektywności i wytrzymalości, wytłumienie i co najwazniejsze dobor głosników na podstawie predyspozycji do odtwarzania konkretnego pasma, a nie na podstawie ceny

filtry zwrotnic albo działaja albo nie , po to sie je projektuje i aplikuje by dzialały skutecznie, nieskutecznych sie nie powinno w ogóle stosować:)

budowanie sceny stereo zalezy tez od wielu innych czynników jeśli chcesz na ten temat podyskutować zapraszam na PW

Przecież nie od dziś się przyjęło nazywać kolumny "jasnymi", jeśli mają przewagę wysokich tonów, a nie średnich.

:) a jak się nazywa kolumny z przewagą średnich?...................Hi-End [ :D ]

A L B O

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Natomiast pokazałes mi taka sama XT która też sie nie nadaje :)

pokazałem Ci głośnik o wiekszej skuteczności i wytrzymalości mocowej

posiada podwójny magnes a twój nie , zajrzyj jeszcze raz :)

a jak się nazywa kolumny z przewagą średnich?...................Hi-End

Witek to jak zobrazujesz takie które maja przewage tonów wysokich... co ostatnio nagminnie jest nazywane szczegółowością:)

Rozmieszczenie to takze fazowość jak i wpływ na charakterystyke przenoszenia, efektywnośc i wytrzymałość w zakresach pasma to własnie predyspozycje do odtwarzania konkretnego pasma i własciwego wyrówania charakterystyki konieczne do prawidłowego połaczenia głosników. Filtry głosnikow nie działaja jednakowo skutecznie - skutecznosć filtracji zalezy od rodzaju przetwornika i zastosowanego rodzaju filtrowania które zaweza pasmo w którym głosniki na siebie oddziałują.

Budowanie audiofilskiej "przestrzenności" z zestawu to głównie zgodnosć fazowa i wąski zakres wspólbrzmienia głosników. Ułatwiajacy także zmniejszenie zmiennosci charakterytyki pod kątami.

Dlatego twierdze że w wypowiedzi wspomniałem o wszystkim co istotne :) nie robie na ten temat wykładów i specjalnie takich nie potrzebuję :)

pokazałem Ci głośnik o wiekszej skuteczności i wytrzymalości mocowej

posiada podwójny magnes a twój nie , zajrzyj jeszcze raz :)

co mo da podwójny magnes kiedy głosnik i tak sie nie nadaje do połączenia z 8" midbasem ? :) Troche drogi ten dodatkowy magnes :) 219 złotych zamiast 78. Taki magnest za osiem złotych sie kupuje :)

Witek to jak zobrazujesz takie które maja przewage tonów wysokich... co ostatnio nagminnie jest nazywane szczegółowością:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

i wąski zakres wspólbrzmienia głosników.

piepszenie w bambus

co mo da podwójny magnes kiedy głosnik i tak sie nie nadaje do połączenia z 8" midbasem ? :) Troche drogi ten dodatkowy magnes :) 219 złotych zamiast 78. Taki magnest za osiem złotych sie kupuje :)

kolego xtbg aplikowałem w kilku projektach zakończ swoje wykłady, bo nie masz czym imponować, a bicie piany mozesz uskuteczniać na Pw o czym pisałem

EOT

Witek czemu usunąłeś masz cos lepszego?

Sr... tam panie. XT czy tb - nie nadaje sie ta Vifa do pracy z 8" i tyle. Te głosniki maja problematyczny wzrost THD.

Tak równiez jest ze lepsza przestrzeń jest wtedy gdy głosniki maja jak najmniejsze zakresy współpracy na filtrach które jeszcze nie dzwonia.

Może aplikowałes cos wiele, ale nie dorabiaj teorii do tego że nie umiesz zaprojektowac zwrotnicy wyższego rzędu :)

Hi-End wielka współczesna ściema

oprócz

Ukryta Zawartość

post-11379-0-01293700-1450568802_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

:) a jak się nazywa kolumny z przewagą średnich?................

Audio Academy Hyperion I :)

Hi-End wielka współczesna ściema

oprócz

szafki na buty i kontenera na odpady ??

p.s.

Ale sobie witek i sławek kadzicie nawzajem :)

Poznaje dwóch przyjamniaczków z audiohobby :):)

Do audiofilskiej sciemy trzeba zaliczyć też "filtry pierwszego rzedu". Bo nie dosyć ze kiepsko brzmią ze skłonnościa do robienia poduchy w szerokim zakresie średnich i że do wiekszości najlepszych głosników z mocnymi napedami i twardymi membranami sie nie nadają. To akustycznie prawie zaden z nich nie jest filtrem I rzędu.

Tak się utarło.

Jedna cewka i kondensator jak bedzie w proAc lub sonusie - to hi-end, a jak w Tonsilu to - za co oni chcą tyle pieniędzy? :)

Do audiofilskiej sciemy trzeba zaliczyć też "filtry pierwszego rzedu"

Do audiofilskiej ściemy to można zaliczyć wszystkie kolumny z pasywnymi zwrotnicami, kto to słyszał żeby jeszcze stosować takie protezo rozwiązanie w hajendzie :)

Na deltach diraca sie nie znam, nie wiem o czym do mnie rozmawiasz. Tym bardziej nie mogłem odnieść takiego wrażenia z wypowiedzi Vlado. Jeśli będziesz zadowolony, mogę przyznać, że zrozumiałem jego wypowiedz inaczej. Nadal obstaje że zrozumiałem ją właściwie :)

Prawidłowo zrozumiałeś.

Dalszych moich wypowiedzi w tej materii nie będzie :-) Nie piszę w zakładce HI End ani jej nie moderuję. Wielu którzy mogą coś w tej dziedzinie napisać, nie piszą na tym forum.

Powód aż nadto oczywisty po przeczytaniu choć jednej strony wątków związanych z Hi End :-)

Pozdrawiam.

W.

• Użytkownicy+

Prawidłowo zrozumiałeś.

Dalszych moich wypowiedzi w tej materii nie będzie :-) Nie piszę w zakładce HI End ani jej nie moderuję. Wielu którzy mogą coś w tej dziedzinie napisać, nie piszą na tym forum.

Powód aż nadto oczywisty po przeczytaniu choć jednej strony wątków związanych z Hi End :-)

Pozdrawiam.

W.

Przeglądałem sobie wątek o kujawskich spotkaniach, prawie cztery lata temu napisałem...:

Otóż to. Spotkania znacznie poprawiają atmosferę i uczą nowych doświadczeń. Niestety zamarły Lubuskie, Krakowskie, Mazurskie i inne też sporadycznie ożywają. Kilku trolli terroryzowało forum i to są efekty ich działania. Mam nadzieję, że wszystko ożyje, bo ludzie chcą się spotykać! Zresztą robią to nadal, tyle tylko, że nie chcą się tym dzielić. Ciągła kpina ze wszystkiego, pod płaszczykiem walki z niedorzecznymi i wydumanymi "interesami", rozwalała to forum. Od jakiegoś czasu, można normalnie pisać na forum, więc coraz częściej odzywają się niegdyś aktywni forumowicze. Jeszcze badają teren, ale wszystko zmierza w dobrym kierunku. Oczywiście są i nowi, ze świeżym zapałem. Cieszę się, że znów można poczytać o słuchawkach. To pokazuje mi, jak niewiele wystarczy żeby na nowo się czymś zainteresować.

Może dożyje czasów, gdzie wątków o spotkaniach będzie kilkanaście. Wszak kraj dość rozległy jest, a w każdym zakątku sporo zapaleńców. Dzięki "Kujawskim", poznałem kilkunastu chłopaków i co jakiś czas ktoś nowy się odzywa. Niektórzy mieszkali tuż pod nosem, a nic o sobie nie wiedzieliśmy. Takie tematy są więc niezwykle cenne...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pomyłka

z elektrody ? ? :)

Do audiofilskiej ściemy to można zaliczyć wszystkie kolumny z pasywnymi zwrotnicami, kto to słyszał żeby jeszcze stosować takie protezo rozwiązanie w hajendzie :)

No a jakże. Żyjemy w epoce cyfrowej. DSP cztery końcówki mocy i jest zwrotnica. Przy większej kombinacji nawet na karcie dżwiekowej z komputera się taki podział zrobi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.