Skocz do zawartości
IGNORED

Granit i marmur w Hi-End

mttj

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

U mnie wygladąda to tak .2 płyty granitowe wmurowane przy budowie domu ;)

A pod nimi masz mieszkanko dla kota?

Ukryta Zawartość

Jesli podloze pracuje to mozna uzyc granitu do jego ustabilizowania a dopiero potem idzie wlasciwa izolacja. Sam tylko granit pod czymkolwiek w audio to slaby pomysl raczej.

...raczej;-)

Audiofile dzielą się na tych którzy mają granit pod kolumnami i na tych, którzy przeszli już ten etap...

Możecie mnie uświadomić jak to jest z tym granitem? Bo ja chyba jestem na takim etapie. Mój znajomy "audiofil" mówi wywal granit daj drewno np. dąb. Ja już nie wiem co o tym sądzić.

W tej chwili mam tak: kolumna->kolce-> granit 2 cm-> panel 8 mm -> podkład pod panel (cienki) -> pełny strop betonowy 20 cm.

Sprzet nie jest hi-end , ale chyba zasady podobne?

Pozdrawiam

...raczej;-)

Tak, właśnie raczej bo to kwestia gustu.

Już od 15 lat używam platform z granitu szwedzkiego. Kiedyś to był bardzo drogi kamień. Obecnie w związku z nowymi technologami cięcia stał się popularny i tani jak barszcz.

Całość waży 450 kg, jest na kolcach. Poszczególne platformy stojące na sobie również są na kolcach. Stabilność bardzo duża bo to głównie o to chodzi. Kolumny głośnikowe również są na platformach z granitu i są do nich przykręcone.Platformy mają grubość 4 cm i mają kolce.

Podstawy z granitu szwedzkiego dają dźwięk raczej odchudzony i nie będą pasowały tym, którzy lubią tłustość i duże nasycenie barwą, dźwięk jest chłodny , precyzyjny i krótki w wybrzmieniu taki jakby wydobywał się z mroźnej kostnicy. Ostatnio mimo woli i ku mojej rozpaczy zepsułem ten obraz dźwiękowy tym:

Ukryta Zawartość

Należy być bardzo i to bardzo ostrożnym w wymianie wtyków i gniazd kabli zasilających.

By nie być gołosłownym poniżej zamieszczam zdjęcia.

post-18481-0-51266500-1450692606_thumb.jpg

post-18481-0-20367600-1450692637_thumb.jpg

post-18481-0-26528900-1450692826_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a ja się przez was zdołowałem (wyraźnie dół się zwiększył) gdyż nie mam granitów...

I prawidłowo. A jak są problemy z basem, to lepiej nad ustawieniem głośników, lub akustyka a czasem resztą toru popracować. Granitu nie polecam.

Tak, właśnie raczej bo to kwestia gustu.

Już od 15 lat używam platform z granitu szwedzkiego. Kiedyś to był bardzo drogi kamień. Obecnie w związku z nowymi technologami cięcia stał się popularny i tani jak barszcz.

Całość waży 450 kg, jest na kolcach. Poszczególne platformy stojące na sobie również są na kolcach. Stabilność bardzo duża bo to głównie o to chodzi. Kolumny głośnikowe również są na platformach z granitu i są do nich przykręcone.Platformy mają grubość 4 cm i mają kolce.

Podstawy z granitu szwedzkiego dają dźwięk raczej odchudzony i nie będą pasowały tym, którzy lubią tłustość i duże nasycenie barwą, dźwięk jest chłodny , precyzyjny i krótki w wybrzmieniu taki jakby wydobywał się z mroźnej kostnicy. Ostatnio mimo woli i ku mojej rozpaczy zepsułem ten obraz dźwiękowy tym:

Ukryta Zawartość

Należy być bardzo i to bardzo ostrożnym w wymianie wtyków i gniazd kabli zasilających.

By nie być gołosłownym poniżej zamieszczam zdjęcia.

Quo vadis...

Ukryta Zawartość

Quo vadis...

Plustek fascynację słodkim, barwnym, miekkim i nasyconym dźwiękiem lampkowym mam już dawno za sobą. Symfonika, opera i free jazz podana takim dźwiękiem wywołują u mnie mdłości.

Ty widzę raczkujesz w lepszym sprzęcie i może Ciebie to dziwić ale mnie to nie dziwi, że Ciebie to dziwi.

Gość

(Konto usunięte)

Plustek fascynację słodkim, barwnym, miekkim i nasyconym dźwiękiem lampkowym mam już dawno za sobą. Symfonika, opera i free jazz podana takim dźwiękiem wywołują u mnie mdłości.

Ty widzę raczkujesz w lepszym sprzęcie i może Ciebie to dziwić ale mnie to nie dziwi, że Ciebie to dziwi.

Brawo Ty!

Pzdr...

A na czym obecnie grasz? Może pisałeś, ale nie pamiętam.

A na czym obecnie grasz? Może pisałeś, ale nie pamiętam.

Pisałem już ale nie zapamiętałeś gdyż nie obracam się w tak podniebnych sferach sprzętowych jak Ty. Passy testowałeś to znasz ich filozofię dźwiękową: gęsta, nasycona charakterystyczna welwetowa barwa. Staram się odejść od tego modyfikując dźwięk czym się da.

Ukryta Zawartość

str.7, # 207,#210

str8,#225

Doszedł topowy kondycjoner Enerra z ich topowym zasilającym(zdjęcia w innym wątku), na tych zdjęciach brakuje zasilającego Ruby Hill 2 i głośnikowego Princa Siltecha które mam(zdjęcia są w innych wątkach).

Ukryta Zawartość

Z całym szacunkiem, ale nie wiesz o czym piszesz. Czyli przekładając na polski:co ma piernik do wiatraka?Jaka słodkośc?jaka miekkosc?Nie ma nic predefiniowanego u mnie. Jak trzeba jest miękko,jak trzeba ostro.Dajmy spokó z tym cliche. Mam wrażenie,że naprawdę dobrego sprzętu w domowych pielszach nie sluchales, lub sluchales niewiele, a Twój i podobne posty mają za cel tylko mi dokopac. Proszę więc śmiało, mnie to lata,nie mam potrzeby nikomu nic udowadniać ani się popisywać. Zabieram glos na forum nie poto, tylko zeby wymienic poglady,czegoś się od innych dowiedziec a czsem komus coś podpowiedzieć nomen omen to ja twój etap dawno mam za sobą

Symfonika, opera i free jazz podana takim dźwiękiem wywołują u mnie mdłości.

Z jakiej półki jazzu słuchasz free jazzu? Interesuje mnie ten temat... napisz coś.

P.S. Ja mam granit na położony na szafkach w kuchni - tzw. countertops. Do krojenia kiełbasy super.

Parker's Mood

Z całym szacunkiem, ale nie wiesz o czym piszesz. Czyli przekładając na polski:co ma piernik do wiatraka?Jaka słodkośc?jaka miekkosc?Nie ma nic predefiniowanego u mnie. Jak trzeba jest miękko,jak trzeba ostro.Dajmy spokó z tym cliche. Mam wrażenie,że naprawdę dobrego sprzętu w domowych pielszach nie sluchales, lub sluchales niewiele, a Twój i podobne posty mają za cel tylko mi dokopac. Proszę więc śmiało, mnie to lata,nie mam potrzeby nikomu nic udowadniać ani się popisywać. Zabieram glos na forum nie poto, tylko zeby wymienic poglady,czegoś się od innych dowiedziec a czsem komus coś podpowiedzieć nomen omen to ja twój etap dawno mam za sobą

Piszesz , że Ci lata i denerwujesz się jak dzieciak. Typowa reakcja parweniusza:)

Jaki etap masz już dawno za sobą? Poczytaj forum dokładnie. Tuzy sprzętowe uciekają od "lampki". Jak już kupują to sprzęty lampowe z prawdziwego zdarzenia o wielokrotności cenowej twojej "lampki". Dobre sprzęty lampowe są potwornie drogie. Nikt Ci nie chce dokopać. Sam się kopiesz:)

Piszesz , że Ci lata i denerwujesz się jak dzieciak. Typowa reakcja parweniusza:)

Jaki etap masz już dawno za sobą? Poczytaj forum dokładnie. Tuzy sprzętowe uciekają od "lampki". Jak już kupują to sprzęty lampowe z prawdziwego zdarzenia o wielokrotności cenowej twojej "lampki". Dobre sprzęty lampowe są potwornie drogie. Nikt Ci nie chce dokopać. Sam się kopiesz:)

No faktycznie pora umierać, a ja granitu nie mam...

A masz juz granit?)

Wesołych Świąt

Dobre!

No faktycznie pora umierać, a ja granitu nie mam...

Ja mam w nadmiarze. Rodzina wie gdzie go położyć gdy nogi wyciągnę. Spoczywać pod audiofilskim granitem to moje marzenie:) On przepięknie "gra" gdy spadają na niego krople deszczu:)

Chicago jest 15.00 wychodzę z roboty, odpowiem następnego dnia z roboty:)

Ja mam w nadmiarze. Rodzina wie gdzie go położyć gdy nogi wyciągnę. Spoczywać pod audiofilskim granitem to moje marzenie:) On przepięknie "gra" gdy spadają na niego krople deszczu:)

Chicago jest 15.00 wychodzę z roboty, odpowiem następnego dnia z roboty:)

Nie ma jak przyszpanowac?Po to na forum piszesz?Ale tym razem źle trafiłeś.
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Nie ma jak przyszpanowac?Po to na forum piszesz?Ale tym razem źle trafiłeś.

Plustek, nie o to chodzi... Chochla jako doświadczony audiofil bardzo trafnie opisał zależności między rodzajem użytych materiałów a finalnym dźwiękiem. Ja nie zawsze się z nim zgadzam, natomiast bardzo wysoko oceniam merytorykę jego wpisów.

Audiofile dzielą się na tych którzy mają granit pod kolumnami i na tych, którzy przeszli już ten etap...

nomen omen to ja twój etap dawno mam za sobą

To ja chyba zmartwychwstałem... lata temu miałem granit. Potem różne typy sklejek, drewna, platformy (w tym znane i uznane). I ostatecznie wróciłem do... granitu na kolcach Acoustic Revive SPU-8. I to chwilowo najbardziej odpowiadające mi rozwiązanie.

Doświadczeni koledzy powinni wiedzieć, że tak jak nie ma najlepszego DAC-a na świecie (choć byli tacy, co to chcieli udowodnić) tak nie ma jednego właściwego materiału. Granit ma określone właściwości i w określonych warunkach może być dobrym rozwiązaniem. W innych warunkach może wypadać tragicznie.

U mnie granit "zwiera i odchudza" trochę dźwięk. Na różnych sklejkach miałem dźwięk bardziej do przodu. Ale taki lekko rozdmuchany. Granit w kombinacji z kolcami AR pomógł opanować ten problem. Ale to nie znaczy, że jest najlepszy (we wszystkich aspektach).

(na przykład ciężko sobie wyobrazić wzmacniacz w klasie D, jasne i szybkie kolumny i granit... to faktycznie mezalians)

A Chochla widać, że wie co pisze :)

Plustek, nie o to chodzi... Chochla jako doświadczony audiofil bardzo trafnie opisał zależności między rodzajem użytych materiałów a finalnym dźwiękiem. Ja nie zawsze się z nim zgadzam, natomiast bardzo wysoko oceniam merytorykę jego wpisów.

Wszystko ok.tylko wiesz, ja nie lubie jak ktos o innych ( tez o ich sprzecie,jego brzmieniu ,ktorego pewnie nigdy nie slyszal,o ich gustach o ktorych nie ma pojecia itp.) wyraza sie z pogarda, i na dodatek autorytarnie, a ta w wypowiedzi kol.Chochli to wyraznie wyczuwam.To wcale nie jest dla mnie dowodem, ze ktos duzo wie,wrecz przeciwnie ,raczej swiadczy o kompleksach i pospolitym braku kultury.Ludzie ktorzy wiedza,albo zachowuja to dla siebie,albo dziela sie tym z innymi w kulturalny i przystepny sposob.A tak na marginesie, to uwagi dotyczace moich upodoban,czy aktualnego etapu,tudziez tzw."lampek",sa kompletnie nietrafione.A reasumujac, to sadze,ze powinnismy wszyscy popracowac troche nad kultura tego forum - bo jest nasze polskie i niech stanie sie przykladem dla innych - przykladem godnym nasladowania rozumie sie.Chyba,ze ja naiwny jestem i marzyciel utopista... Zaczne od siebie Chochla : uznaje,ze wiesz o granicie tez i w audio wiecej ode mnie - ja nie wiem wiele,nie stosuje,nie przypadl mi do gustu.Podaj grabe i wymieniajmy od tej pory poglady bez zlosliwosci - no chyba ze z jajem,zeby nie bylo nudno - pozdrawiam plustek
Gość

(Konto usunięte)

Wszystko ok.tylko wiesz, ja nie lubie jak ktos o innych ( tez o ich sprzecie,jego brzmieniu ,ktorego pewnie nigdy nie slyszal,o ich gustach o ktorych nie ma pojecia itp.) wyraza sie z pogarda, i na dodatek autorytarnie, a ta w wypowiedzi kol.Chochli to wyraznie wyczuwam.To wcale nie jest dla mnie dowodem, ze ktos duzo wie,wrecz przeciwnie ,raczej swiadczy o kompleksach i pospolitym braku kultury.Ludzie ktorzy wiedza,albo zachowuja to dla siebie,albo dziela sie tym z innymi w kulturalny i przystepny sposob.A tak na marginesie, to uwagi dotyczace moich upodoban,czy aktualnego etapu,tudziez tzw."lampek",sa kompletnie nietrafione.A reasumujac, to sadze,ze powinnismy wszyscy popracowac troche nad kultura tego forum - bo jest nasze polskie i niech stanie sie przykladem dla innych - przykladem godnym nasladowania rozumie sie.Chyba,ze ja naiwny jestem i marzyciel utopista... Zaczne od siebie Chochla : uznaje,ze wiesz o granicie tez i w audio wiecej ode mnie - ja nie wiem wiele,nie stosuje,nie przypadl mi do gustu.Podaj grabe i wymieniajmy od tej pory poglady bez zlosliwosci - no chyba ze z jajem,zeby nie bylo nudno - pozdrawiam plustek

Przepraszam...takie rzeczy to tylko w Erze...marzyciel...W Polsce przyklad idzie z góry...kultura??? W Polsce...ha ha ha....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.