Skocz do zawartości
IGNORED

PC szum, co zrobić?

logarytm

Rekomendowane odpowiedzi

Ps - pakiety biurowe, w sumie, jaka sama nazwa wskazuje, to program do pracy...a w domu mało kto używa komputera w celach ZAROBKOWYCH. Nasze pakiety biurowe, choć w sumie powinienem powiedzieć: "dokumenty" (ich objętość), nie były w stanie działać na czymś poniżej I7...co nie znaczy, że w warunkach domowych każdy I7 musi mieć...

Dokumenty powiadasz? Na jednym i7 można odpalić całą infrastrukturę serwerową dla firmy 100 - 150 ludzi... do dokumentów potrzebujesz przede wszystkim RAMu i troszkę mocy obliczeniowej...

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Dlatego ten najtańszy sprzęt nada się i do muzyki-video

tu się zgodzę w 100%, sam używam czegoś podobnego tylko starszego. Do tego i jako terminal ten sprzęt spisuje się super, do zastosowań domowych jednak warto troszkę dosypać. .

myśle że poradzi tez sobie z programami do obróbki zdjęć i rysowania.

podgląd RAW z ~12mpix matrycy będzie się generował kilkadziesiąt sekund, jeśli masz czas i cierpliwość to wystarczy. Tak jak pisałem wszystko kwestia wymagań.
  • 2 tygodnie później...

Używam od 2 lat zwykłego desktopa Dell z wiatrakiem. Do niego są podłączone 3 dyski twarde zewnętrzne, każdy z oddzielnym zasilaniem

i żadnego szumu nie ma. Komputer stoi w szafce 3 m od miejsca odsłuchu i słychać jego pracę na granicy percepcji.

Jak uchylę okno to hałas jest większy, chociaż mieszkam na 6 piętrze.

Podczas słuchania najcichszej nawet muzyki szumu z komputera nie słychać wcale.

W ogóle nie rozumiem tego problemu, o którym jest ten wątek.

Używam od 2 lat zwykłego desktopa Dell z wiatrakiem. Do niego są podłączone 3 dyski twarde zewnętrzne, każdy z oddzielnym zasilaniem

i żadnego szumu nie ma. Komputer stoi w szafce 3 m od miejsca odsłuchu i słychać jego pracę na granicy percepcji.

Ale zmiany w biosie da sie uslyszec ;)

podgląd RAW z ~12mpix matrycy będzie się generował kilkadziesiąt sekund, jeśli masz czas i cierpliwość to wystarczy. Tak jak pisałem wszystko kwestia wymagań.

Na Athlonie 5350 z wbudowana karta R3 i 8gb DDR3 1600. To ile taki plik zajmuje?

ignorowani: jaro_747; ayran

Dysk talerzowy 3,5" 5900 RRM uznawany za cichy, zamknięty w obudowie USB, nawet szczelnej, to znaczy bez otworów, jest dla mnie słyszalny (jak się go wyłączy, to jest ewidentna różnica w poziomie szumu). Przy 3m dystansu i 3 sztukach takich dysków, nie sądzę by były one niesłyszalne. Na pewno jak je wszystkie wyłączysz, to nie słyszysz różnicy? Zrób test przy zamkniętych oknach w środku nocy.

Dysk talerzowy 3,5" 5900 RRM uznawany za cichy, zamknięty w obudowie USB, nawet szczelnej, to znaczy bez otworów, jest dla mnie słyszalny (jak się go wyłączy, to jest ewidentna różnica w poziomie szumu). Przy 3m dystansu i 3 sztukach takich dysków, nie sądzę by były one niesłyszalne. Na pewno jak je wszystkie wyłączysz, to nie słyszysz różnicy? Zrób test przy zamkniętych oknach w środku nocy.

Ja mam 2x NAS z dyskami 3,5 cala. Nie słychać nic a siedzę o nich z 3m. Oczywiście gdy się nad nimi pochylę to szum słychać.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nic nie słychać. Jedynie delikatny szumek z Della (wiatrak), ale jak pisałem - na granicy percepcji.

Dell pracuje wyjątkowo cicho. Inne są głośniejsze, bo sprawdzałem kiedyś i byłem zaskoczony tak cichą pracą Della.

Nawet najcichsza muzyka już ten szumek eliminuje, a ja nigdy nie słucham tak cicho. :)

Poza tym z tych 3 dysków jedynie Seagate 5TB jest włączony, a pozostałe służą jako kopie archiwum, więc włączam je tylko wtedy, gdy coś chcę skopiować z Seagate.

Na Athlonie 5350 z wbudowana karta R3 i 8gb DDR3 1600. To ile taki plik zajmuje?

zależnie od ilości szumów i detali od kilku do kilkudziesięciu sekund jeśli mowa o samym podglądzie.

zależnie od ilości szumów i detali od kilku do kilkudziesięciu sekund jeśli mowa o samym podglądzie.

Ale ile on waży, ze się tak długo wyświetla?

Nie ważne zresztą skoro można założyć nawet kartę R9 bo to pewnie podniesie szybkość otwierania grafik.

A co do szumów jest jeszcze kwestia samej technologii zasilania. Tu jest chyba zasilacz pico. W przypadku bezwiatrakowego zasilacza ATX wydatek jest nie mniejszy niż 500 złotych. Na jakiegoś Scythe odprowadzającego przynajmniej te 45W pasywnie trzeba wydąć kolejne 200 złotych. Zakładając nawet że weźmiemy jakieś APU z R7 to już jest kolejne 600 złotych, reszta jak było czyli ram i dysk niech będzie 400 i przekraczamy już 2000 zł. za takiego blaszaka który prawdopodobnie jednak będzie nam nieco szumieć, bo będzie potrzebował choćby wolnego wiatraka.

Czy rzeczywiście bedzie nam wiele szybciej otwierał tego RAW, i czy jest on nam do czegoś potrzebny? Mój aparat zrzuca od razu do JPG jak chyba większość?

Używam od 2 lat zwykłego desktopa Dell z wiatrakiem.

Niektóre Delle rzeczywiście były bardzo ciche, ale nie wszystkie. One używały dużych radiatorów w tunelach powietrznych z kartonu, które chłodził jeden wiatrak wspólny z zasilaczem. Rozwiązanie przemyślane, ale chyba płyta główna Della ma nietypowe rozmieszczenie i dlatego taki system chłodzenia jest tam mozliwy.

Ale ile on waży, ze się tak długo wyświetla?

~13mpix średnio koło 10MB , ~25mpix średnio 25 MB

Nie ważne zresztą skoro można założyć nawet kartę R9 bo to pewnie podniesie szybkość otwierania grafik.

obliczeń dokonuje procesor nie grafika. (OMG...)

ATX wydatek jest nie mniejszy niż 500 złotych

za ~200 zł możesz kupić zasilacze z praktycznie niesłyszalnymi wentylatorami, nawet jak leży na biurku musi być totalna cisza byś go usłyszał o ile pracuje pod obciążeniem.

Mój aparat zrzuca od razu do JPG jak chyba większość?

uczepiłeś się jak rzep psiego ogona, to był tylko przykład jednego z zastosowań domowego komputera. Kto ma wybór i coś w głownie nie używa jpg bo nie lubi sobie utrudniać życia, teraz nawet topowe telefony klepią w rawach. Przykład dotyczył tylko podglądu, obróbka jest bardziej zasobożerna.

Czy nie jest tak, że renderingu dokonuje procesor na karcie jeżeli ma tak ustawione wspomaganie sprzętowe? Procesory kart graficznych można także wykorzystywać do specyficznych obliczeń, bo mają pod tym względem wyższą wydajność.

Fotka z takiego np. Samsunga NX300 o wadze 25 MB. Nie rozumiem jakim utrudnieniem jest JPG, jeżeli się nie jest grafikiem czy edytorem w drukarni?

Oczywiście zasilacz można kupić za 200 z wiatrakiem. Ale porównanie typowego PC dotyczyło porównania z płytami na AM1, które oferują mozliwość pasywnego chłodzenia. w najniższej cenie.

To aplikacje decydują co liczy GPU, w wielu przypadkach ogranicza się to do zoomu, skalowania

JPEG, jesteś skazany na to co wypluje puszka nie na to co Ty chcesz, praktycznie wszystko jest utrudnione zwłaszcza korekcja która dotyczy praktycznie każdej fotki czyli balansu biel. Pomijam ograniczenia samego formatu bo to w domowym zastosowaniu faktycznie nie ma większego znaczenia.

To wszystko to jeden wielki przerost formy nad treścią, kiedyś wszyscy się cieszyli że w TV mają przeglądarkę internetową z której i tak się nie dało korzystać. Nie da się wykonywać normalnych prac na TV a już widzę jak wszyscy biegają z tam kartonem i manipulatorami.

Ja bym wolał mieć ładną obudowę pasującą do klocków audio :)

Cisza z blaszaka to niezrównany komfort pracy także w typowych biurowych zastosowaniach komputera.

Ludzie używający komputerów w domu od początku upowszechnienia PC chcieli miec komputery małe i bezgłośne. Pamiętam takie artykuły zrób to sam na portalu Toms Hardware juz z piętnascie lat temu. Kiedy jakis człowiek złozył Athlona pod s.462 na radiatorach wielkości grzejnika, kiedy pojawiały sie testy spowolnionych duronów chłodzonych pasywnie itp.

Teraz to jest już w zasiegu ręki.

Jak się chce mieć całkowitą ciszę z PC to się po prostu buduje bezgłośnego PC tylko że bezgłośny PC to bezgłośny PC a nie trzy HDD czy inne wiatraki bo to już bezgłośne wtedy nie jest.

Sent from my HTC One using Tapatalk

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.