Skocz do zawartości
IGNORED

Nie rozumiem

Sandowall

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli wszystko gra? Niestety i buczy. Czy taki wzmacniacz 250/8 500/4 może buczec? Sam z siebie i w głośnikach. Sam z siebie czasem przestaje ale w głośnikach jest ciągle tak samo. Pomijane z miejsca odsluchowego ale jak się przybliżyć to bardzo wyraźnie. Ciągnie z sieci ponad 2kW wiec jakoś bym sobie to wytłumaczył. Może się taki efekt pojawić?

San

Dlatego ze nie wiemy tylko się domyślamy to zaproponowałem porównanie w sklepie z innymi sprzętami czy "buczenie jest na poziomie standardowym"

A w Kloucie trafo zbliża się do 1kW więc moc 80W niczego nie przesądza bo to też nie w kij dmuchał.. ..Hebel 200 ma podobne zasilanie i się wielu spuszcza a to gniot nie inżynieria

Daris, co to znaczy budujemy - bo mi się teraz nie chce zaglądać czy ty DIY uskuteczniasz czy... - tak jak powiedziałem to że "można" wszyscy wiemy, japońcy pokazują że to żadne czary zrobić cichy wzmacniacz i nie chcieć za niego fortuny niestety za dźwięk jaki nadają niektórzy/inni musimy zapłacić dużo więcej a konstrukcja choć z dobrymi elementami mogłaby być lepiej dopieszczona (technicznie).. ALE nie jest i Twój wybór czy bierzesz czy nie!

Buczenie to skutek kiepskiego transformatora niestety taka prawda, producenci kombinuja z rdzeniami aby maksymalnie zaoszczedzic na miedzi, dlatego brumia i bucza bo jest spora indukcja w rdzeniu.

stereofan czy uważasz, że wzmacniacz który kosztował 20000 zł ma prawo buczeć ? Czy możemy od takiego wzmacniacza oczekiwać znakomitych podzespołów oraz parametrów? No chyba tak.

Nie ważne czy wzmacniacz wyprodukowany w Japonii, Anglii czy USA. Przecież to normalne.

Tak czasami coś tam wybuduję :) I nic mi nigdy nie buczało, no może poza niektórymi lampowymi konstrukcjami....

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

stereofan czy uważasz, że wzmacniacz który kosztował 20000 zł ma prawo buczeć ?

Ja dziękuje za taki wzmacniacz. Podczas słuchania muzyki wolę słuchać dany utwór a nie buczenie. Slucham czasem nocą i wtedy wolę absolutna ciszę z komponentów... Jak ktos urządza disko na altusach może i buczenie mu nie przeszkadza

Swoja droga, zwrocil ktos uwage ze obecnie bardzo rzadzko producenci ekranuja transformatory? a jesli juz ekranuja to tylko nieliczni i to w konstrukcjach za grube tysiace, podczas gdy w latach 90 standardem byl ekran na trafie.

Bartosz, Daris nie nie uważam że ma prawo buczeć i ja też słucham NAJCZĘŚCIEJ nocą , cicho - też mnie doprowadza wcześniej czy później do szału jeśli szumi/brumi ale NIE zmienia to faktu że tak jest u niektórych np. Exposure i ciągle przywoływany Naim (choć ostatni raz miałem wszystko jak producent założył/wymyślił i było duuużo lepiej niż kupując sam wzmacniacz Naim'a a kable (i ich długość), CD , kolumny wg własnego uznania i później gadanie że Naim jest słaby..

Napisałem że zrobienie cichego wzmacniacza jest możliwe i nie jest żadnym cudem. To nie ja produkuję te urządzenia! Ale ja muszę się z tym pogodzić jeśli ich dźwięk mi odpowiada a nie stać mnie na bardziej dopracowaną alternatywę o takim samym charakterze/klasie dźwięku.

..z tym ekranem to myślę że to niestety szukanie oszczędności , nawet tych dla Kowalskiego pozornych/znikomych (bo co to taka blaszka/puszka może być warta) ale przy założeniu że wyprodukujemy kilkanaście tysięcy danych wzmaków + jeszcze inne podobne niedanie czegoś jest pokusą nie do odparcia dla firm które mają już wyrobioną markę i wiedzą że i tak się sprzedadzą a jeszcze w dodatku cenę stale i tak podnoszą z każda nową serią.. Przykre. ale znów: co zrobić? ja się zbuntuję, namówię 200 kolegów z forum by nie kupowali..? to tylko i wyłącznie osobisty wybór. Wy się nie godzicie , ja sie wk@#$wiam ale niekiedy kupuję bo dźwiękowo mnie satysfakcjonuje.

Jest wiochą dla nas bo sobie pogadamy na forum w PL ale wydaje mi się że nie będąc obłąkanym i nie robiąc z siebie durnia z gadżetami typu wtyczki, gniazdka podkładki pierścienie itp itd, TO jednak jakość zasilania u nas w kraju, ze spadkami że czasem oczy wychodzą z orbit, skutkuje takimi objawami. Bo nie bardzo da rade znaleźć fora w UK czy gdzieś indziej gdzie dyskutują że Naim im brzęczy.

to tak jak z niskim zawieszeniem w aucie- jak jedziesz po Wrocławiu to o@#jejesz w sportowym aucie a ziomek ma Kia na normalnej zawieszce z oponami profil 65 i taniej! i jakoś nie niarzeka ale na gładkiej drodze jakoś nie czujesz żeby było Ci nie przyjemnie i mniej komfortowo niż na miękkiem zawieszeniu, nie (?)

tak jest z tymi wzmacniaczami - zaoszczędzili przy produkcji, mogli lepiej nawinąć transformator lub zaekranować i wygłuszyć ale nie musieli bo kto ma sieć która nie sprowokuje go do wzbudzenia będzie tak samo cichy jak ten lepiej dopracowany.

Bumplaump - większość buczy to chyba nie oszukamy się nawzajem - coraz więcej firm (również tych niegdyś szacownych) oszczędza na produkcji ale...

Daris, co do znajdywania innych tak samo brzmiących to jak w tym siedzę (od konca lat 90') i mam swój gust to często nie widzę alternatyw ..dla niektórych..

Oj losie słodki nie łatwe życie audiofila (spojrzałem prawdzie w oczy i juz nie boje się tego słowa ;)). Najgorsze jest to ze Ja bym sobie chyba odpuścił z tym buczeniem bo w sumie nawet jak mega cicho w nocy słucham to nie na opcji tego fizycznie usłyszeć a wzmacniacz gra świetnie. Nie miażdży klouta ale czuć zwłaszcza w gęstych głośnych składach ze prądu jest więcej. Barwa nawet podobna. Boje się natomiast ze to buczenie to początek jakichś grubszym problemów w przyszłości. Najlepsze jest to ze dzwoniłem do gościa od którego kupilem i on twierdzi ze u niego nie buczal .... Miły gość ale mam wątpliwości czy prawdę mówi a ja tym bardziej nie wiem co robić. Ze tez człowieka na nowe klocki noe stać ...

Aaaa. I jeszcze dla stereofana info odemnie ze Euphonie to świetne głośniki, ja lepszego dźwięku jeszcze nie słyszałem a akustyka w moim pokoju pozostawia sporo do życzenia. Nie jestem jakoś specjalnie osluchany w topowych sprzęcie ale co nieco słyszałem i o ile uważam ze jest opcja ze inne nawet w podobnej cenie zagrają lepiej to i tak nie zmienia faktu że te grają świetnie. Po prostu to słyszę i mi się podoba. Wygląd? Kwestia gustu.

Dla mnie to Twoje kolumny do niczego się nie nadają - na pewno nie do słuchania muzyki ..może do imponowania znajomym ceną, wyglądem (dla mnie mega słabym) itp .

poszukaj kolumn które otwierają się przy muzyce i zapomnij o tych klocach. Klout to nie koniec świata ale zrobiłeś błąd że go sprzedałeś - bo jest po prostu bardzo dobrym wzmacniaczem.

nie wiem co tam teraz masz ale wątpię czy zrobiłeś pół kroczku do przodu z amplifikacją a kolumny wszystko marnują.

To dobrze, ze ludzie zwracaja uwage na walory estetyczne tego co maja zamiar kupic. Dla mnie gdyby nawet takie Harbeth graly najlepiej na swieci a kosztowaly by tyle, ze mogl bym sobie na nie pozwolic, to bym ich nie kupil. Przeciez one wygladaja jak kawalek trumny, jak je widze to przypominaja mi sie wytwory polskiego hajendu z czasow PRLu. Masakra, ciagna od ludzi slone pieniadze za taki towar a nie stac ich na zatrudnienie dizajnera, ktory popracowal by nad wygladem.

Zreszta Monitor Audio, Tannoy, Dali czy caly ten inny syf ma na sobie fornir i co z tego. Sa zwylymi skrzynkami wykonanymi bez polotu i finezji. Nie wiem jak ludzie moga sie zachwycac wygladem MA serii silver czy gold. To samo Tannoy.

Sandowall , przepraszam, może jak zwykle przesadziłem z opinią na temat Twoich kolumn - ja oceniam je na podstawie tego co sam słyszałem a przecież to kolumny dla Ciebie a nie dla mnie. Jeśli Tobie się podobają to tak ma właśnie być.

..jednak jeśli uważasz również że nic lepszego nie słyszałeś to automatycznie szybko wskazuje czego szukasz w dźwięku i na pewno moja pomoc będzie tylko niedźwiedzią przysługą , bo ja ciągnę w zupełnie innym kierunku ;-)

Wygląd to kwestia gustu jednak najczęściej niemal na stałe powiązane są z tym do czego konstruktor dąży - projekt plastyczny ma przyciągnąć odruchowo odpowiednią grupę klientów i najczęściej potwierdza to co "obiecywał" (oczywiście że nie zawsze ale..)

To Ja już znikam.

Cześć

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Aaaa. I jeszcze dla stereofana info odemnie ze Euphonie to świetne głośniki,

Dali nawet budżetowe ma dobrze brzmiące. Im wyższe modele tym lepsze

Dla mnie gdyby nawet takie Harbeth graly najlepiej na swieci a kosztowaly by tyle, ze mogl bym sobie na nie pozwolic, to bym ich nie kupil. Przeciez one wygladaja jak kawalek trumny, j

Harbethy...brzydkie i drogie

• 3 miesiące później...

A jednak mam kiepski prąd. Świeżo wybudowany dom, osobny kabel ze skrzynki pociągnąłem tylko do audio a prąd i tak do bani.

Zawiozłem wzmacniacz do serwisu a u nich... cisza :)

Coś z podwójnym gniazdkiem i odwróconym zerem czy jakoś tak. Podobno znany problem.

Taka uwaga jakby jeszcze u kogoś buczało i chciał do serwisu wzmacniacz oddać - warto najpierw sprawdzić prąd.

Niepotrzebne koszty.

Pzdr, Sandowall

Coś z podwójnym gniazdkiem i odwróconym zerem czy jakoś tak. Podobno znany problem.

Nie prawda, to kwestia stałej składowej, kup sobie w sklepie 2 kondensatory 4700uF/63V + dwie diody 10A/1000V i kosztem niecałych 10zł oraz 3 minutowym nakładem pracy zapomnisz o problemie.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Żarty żartami ale nie spotkałem się ze sprzętem NAD w którym by burczało trafo podczas gdy w Krell S300i to burczenie w nocy zagłuszało muzykę puszczaną bardzo cicho .

Diody ponoć się pala w tych nowych modelach ale na taki jeszcze nie trafiłem .

Potencjometr ?

Nigdy nie będzie idealny a tylko raz się spotkałem gdzie jeden kanał faktycznie późno startował ale wzmacniacz był uderzony w gałkę głośności podczas transportu .

Nie buczały mi tez nigdy Pioneery a uwaga - czasem odzywały się trafa w SONY czy Technicsach ale bardzo cicho .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.