Skocz do zawartości
IGNORED

Analogowe ciepełko- czyli kij w mrowisko

saruman

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Ein Moment ! - jak powiedziała wróżka do Hitlera ,kiedy zapytał ją jak długo będzie jeszcze żył.

To Mirek porównuje te dwie rzeczy , ja tylko kontestuję jego wypowiedzi.

Ale lubię chłopa i z przyjemnością czytam jego opowieści o zmaganiach z okrutnym światem ;)

I przy okazji mu dowalasz ....po co ?

Jak masz ochotę to dowal trollom na forum ...albo chociaź mojej osobie ;)))

Moim zdaniem sprawa basu w audiofilstwie jest za mocno rozdmuchana. NIe moge sluchac bez niskiego basu z przyjemnoscia, ale zeby wydawac setki tysiecy tylko po to,zeby bas dobrze zagral to jest slepa ulica. Jest duzo przyzwoitych rozwiazan, z dobrymi subami wlacznie.

Zgadzam sie z jar1, ze najwazniejszym zakresem jest srednica.

Oczywiście. Problem z basem nie polega na tym, ze jest go więcej czy mniej ale na tym jak jest "zszyty" z resztą pasma, głownie ze średnicą. Czyli ogólnie, jak sobie system radzi z impulsami. Można mieć dużo niskiego basu a tak naprawde nie słyszeć jak gra Marcus Miller.

Trzymanie się basu, to charakterystyczne dla początku drogi szukania dobrego dźwięku.

A kto komuś zabroni wydawania setek tysiecy jak ma na to ochotę ...?

A ktoś komu zabrania? Nie o tym jest ten wątek.

I przy okazji mu dowalasz ....po co ?

Jak masz ochotę to dowal trollom na forum ...albo chociaź mojej osobie ;)))

Spokojnie , Mirek po czasie ma już dystans do tej historii z kanapą i sam się z tego śmiał więc nie powinien się obrazić.

A jak się obrazi to go przeproszę ;)

Jednak uważam ,że ciągłe porównywanie lampy i tranzystora nie ma sensu bo w obu konstrukcjach są dobre urządzenia.

Kwestia osobistych preferencji.

Gość

(Konto usunięte)

Oczywiście. Problem z basem nie polega na tym, ze jest go więcej czy mniej ale na tym jak jest "zszyty" z resztą pasma, głownie ze średnicą. Czyli ogólnie, jak sobie system radzi z impulsami. Można mieć dużo niskiego basu a tak naprawde nie słyszeć jak gra Marcus Miller.

Trzymanie się basu, to charakterystyczne dla początku drogi szukania dobrego dźwięku.

+++100

Najwięcej informacji, dźwięków w muzyce jest w średnicy. Bas i góra są uzupełnieniem. Dlatego jest tak wielu zwolenników systemów szerokopasmowych, a nie ma praktycznie słuchających jedynie subów :)

To głupia dyskusja, wszystko jest ważne, a reszta to kompromis. Kompromis może być mądry, ale pozostaje kompromisem.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

I znów ta właściwa aplikacja albo jej brak :)

Co to za orkiestra symfoniczna jak perkusista, chłopaki od kontrabasów oraz pan pianista wyszli sobie podczas koncertu na papieroska :)

+1000

Bas dodaje bardzo dużo emocji, a mam na myśli głównie muzykę poważną. Tylko to musi być dobrze odwzorowany bas, a nie niskie buczenie bez faktury i niuansów.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Bas ma być szybki, wartki, dobrze kontrolowany o świetnej artykulacji a jednocześnie pokazujący niuansy nie tylko techniki gry a choćby takie jak dźwięk skóry na kotle uginającej się pod uderzeniem pałeczki perkusisty. Średnica ma być barwna, (niekoniecznie dosłodzona i ocieplona), przede wszystkim zróżnicowana, tak żeby Nick Cave nie brzmiał jak Leonard Cohen;-) Wysokie tony gładkie, jedwabiste ale i perliste oraz nośne. Jak jest ostre uderzenie w hi-hat to musi być słychać. Struny metalowe mają grać jak metal a nie jedwab, z kolei jak gra przenikliwa trąbka to nie może brzmieć jak saksofon. Prawda, że proste? ;-)

Moim zdaniem sprawa basu w audiofilstwie jest za mocno rozdmuchana. NIe moge sluchac bez niskiego basu z przyjemnoscia, ale zeby wydawac setki tysiecy tylko po to ,zeby bas dobrze zagral to jest slepa ulica. .

Cztery suby aktywne 22" od 18Hz to wydatek 16'000$ do setek tysięcy jeszcze daleko !

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Jeśli chodzi o jakość dźwięku zestawu, to "po średnicy ją poznacie" :)

Rzeczywiście faktura na basie jest bardzo gęsta, alikwotów jest tam ci od zaj... :)

dla 50Hz kolejne harmoniczne to 100, 150, 200. Czy to jeszcze bas?

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Bas ma być szybki, wartki, dobrze kontrolowany o świetnej artykulacji a jednocześnie pokazujący niuansy nie tylko techniki gry a choćby takie jak dźwięk skóry na kotle uginającej się pod uderzeniem pałeczki perkusisty. Średnica ma być barwna, (niekoniecznie dosłodzona i ocieplona), przede wszystkim zróżnicowana, tak żeby Nick Cave nie brzmiał jak Leonard Cohen;-) Wysokie tony gładkie, jedwabiste ale i perliste oraz nośne. Jak jest ostre uderzenie w hi-hat to musi być słychać. Struny metalowe mają grać jak metal a nie jedwab, z kolei jak gra przenikliwa trąbka to nie może brzmieć jak saksofon. Prawda, że proste? ;-)

W zasadzie to wszystko co napisałeś w tym poście jest bardzo proste a w związku z tym mam prośbę, włóż do swojego odtwarzacza płytę grupy Travis zatytułowaną The Invisible Band (2001) - i opisz nam tu w tym wątku swoje wrażenia z odtwarzania tej właśnie płyty w Twoim systemie,

jeśli jej (tej właśnie płytki) nie masz to może być Dave Matthews Band płyta koncertowa Listener Supported (1999) w szczególności disc two a może Dmitrij Chworostowski (baryton) rosyjski śpiewak się znajdzie w Twojej kolekcji i zaśpiewa u Ciebie (bądź u innych kolegów z tej zakładki) też jestem ciekaw Waszych wrażeń po odtworzeniu w/w płyt.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

W zasadzie to wszystko co napisałeś w tym poście jest bardzo proste a w związku z tym mam prośbę, włóż do swojego odtwarzacza płytę grupy Travis zatytułowaną The Invisible Band (2001) - i opisz nam tu w tym wątku swoje wrażenia z odtwarzania tej właśnie płyty w Twoim systemie,

jeśli jej (tej właśnie płytki) nie masz to może być Dave Matthews Band płyta koncertowa Listener Supported (1999) w szczególności disc two a może Dmitrij Chworostowski (baryton) rosyjski śpiewak się znajdzie w Twojej kolekcji i zaśpiewa u Ciebie (bądź u innych kolegów z tej zakładki) też jestem ciekaw Waszych wrażeń po odtworzeniu w/w płyt.

Ale wypucha ;))))

Czytalem kiedys o debilach latajacych po wystawie audio z takimi nagraniami CD, aby zaden tor nie mogl tego dobrze odworzyc,cel osmieszyc swietne zestawy,mieli wtedy" orgazm" i nie musieli wtedy chyba nic kupowac, bo nie warto......

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Czytalem kiedys o debilach latajacych po wystawie audio z takimi nagraniami CD, aby zaden tor nie mogl tego dobrze odworzyc,cel osmieszyc swietne zestawy,mieli wtedy" orgazm" i nie musieli wtedy chyba nic kupowac, bo nie warto......

Jak by Ci tu powiedzieć, ja natomiast uwielbiam czytać forumowe popisy ... rozpisujących się o swoich super duper systemach z których żaden praktycznie rzecz biorąc nie kwalifikuje się do tego by go nazwać hi-end'owym bo wywalają się przy pierwszym lepszym bardziej wymagającym nagraniu,

żeby nie było, te najbardziej ekstremalne kawałki (Dave Matthews Band) były grane na AS w 2012 w pokoju DIY, kto był to słyszał.

W gruncie rzeczy to jest bardzo smutny obraz hi-end'u.

To jeszcze pewnie i do tego kompletu jestem debilem. Ja wlasnie ganiam z takimi trudnymi nagraniami ale glownie to jest fortepianowka. Nie po to aby osmieszyc system, ale po to aby w krotkim czasie moc przetestowac system i poznac szybko jego plusy i minusy.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Jak by Ci tu powiedzieć, ja natomiast uwielbiam czytać forumowe popisy ... rozpisujących się o swoich super duper systemach z których żaden praktycznie rzecz biorąc nie kwalifikuje się do tego by go nazwać hi-end'owym bo wywalają się przy pierwszym lepszym bardziej wymagającym nagraniu,

żeby nie było, te najbardziej ekstremalne kawałki (Dave Matthews Band) były grane na AS w 2012 w pokoju DIY, kto był to słyszał.

W gruncie rzeczy to jest bardzo smutny obraz hi-end'u.

Vittorio ....Ty jeszcze nie zrozumiałeś....hiendu .......ucz się , ucz się ....;)))

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Masz na myśli zakupy czy ściąganie plików? :-)

Mam na myśli streamming.

Vittorio ....Ty jeszcze nie zrozumiałeś....hiendu .......ucz się , ucz się ....;)))

W pewnym wydaniu to zapewne nigdy go nie zrozumiem :(

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Vittorio, wszyscy na forum wiedzą, że nie uznaję grania z plików. To faktycznie jest wypucha;-)

Tomek do jasnej ch... przecież nie jesteś dzieckiem, podałem tytuły i lata wydania płyt możesz je bez problemu zamówić i za kilka (kilkanaście dni) masz je w domu).

Wcale nikogo nie zamierzam przekonywać do sieci (sam z tego nie korzystam).

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Tomek do jasnej ch... przecież nie jesteś dzieckiem, podałem tytuły i lata wydania płyt możesz je bez problemu zamówić i za kilka (kilkanaście dni masz w domu).

Wcale nikogo nie zamierzam przekonywać do sieci (sam z tego nie korzystam).

Rośnie , coś rośnie .....;)

Tomek napisz co sądzisz ,,,pytam o streamingu ..

Ja mam Tidala....i chętnie porównam to do gramiaka albo dobrego CD....

Vitorio ,,...branźa ?

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Poradzę sobie;-)

Tomek napisz co sądzisz ,,,pytam o streamingu ..

Jak to co? Jest to wspaniałe źródło hi-endowego dźwięku nowej generacji. Jakby to określić najlepiej, pieśń przyszłości? ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.