Skocz do zawartości
IGNORED

DAC DAC DAC

S0nic

Rekomendowane odpowiedzi

System raczej z reguly buduje sie wokol kolumn wiec kup najlepsze na jakie Cie stac bo maja wiekszy procentowy udzial w finalnym brzmieniu niz zrodlo. Daciem doszlifujesz brzmienie calosci

No i tak też zrobię, na razie ogarnę jakieś synergiczne kolumny do exposure :)

obiektywnie o audio

Nie uważacie, że kupowanie DAC-ów klasy Hegel hd 20 do elektroniki z raczej niskiej/średniej półki cenowej jest przerostem formy nad treścią? Czy takie systemy audio są w stanie pokazać pełnię możliwości tak drogich DAC-ów? Ja nie jestem do końca przekonany a przynajmniej przy moim nad c 356 tego nie usłyszałem.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Nie uważacie, że kupowanie DAC-ów klasy Hegel hd 20 do elektroniki z raczej niskiej/średniej półki cenowej jest przerostem formy nad treścią? Czy takie systemy audio są w stanie pokazać pełnię możliwości tak drogich DAC-ów? Ja nie jestem do końca przekonany a przynajmniej przy moim nad c 356 tego nie usłyszałem.

Oczywiście nie ma sensu.

Każdy element powinien być z tej samej półki. Jeden lepszy element nie poprawi znacząco brzmienia choć trochę zawsze ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Oczywiście nie ma sensu.

Każdy element powinien być z tej samej półki. Jeden lepszy element nie poprawi znacząco brzmienia choć trochę zawsze ...

Exposure 2010 wzmak ~3600zł

dedykowany CD 3800-4000zł

aune S16 2500zł

obiektywnie o audio

Audio Gd NFB1 z Amanero - polecam. Żaden Arcam czy Aune nie zagrają tak neutralnie

A co by Kolega od tego producenta tak trochę nizej cenowo, ale oby ponad 2 kzl nie wyskoczyć. Zależy mi na ciepłym "brzmieniu" nie za dużym basie, ale zwartym i normalną górą, bez ściemy, ale i bez rozjaśnienia.

Generalnie DAC , może używka być,a le blizej 2000zł , a najlepiej 1999 :)

ps.

to coś warte ? bo ładne ;) no dziurce słuchawkowej mi nie zależy, bo w integrze jest zdrowa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Zaczynałem swoją przygodę z 10ES2 - więc tego modelu akurat nie znam.

Dzięki, dzięki poczytam, ale widzę że sporo czytania przede mną , bo przespałem epokę normalnie. Tyle tych DACów, że zawrót głowy. Recenzjom nie wierzę, ale tak czytając to ktoś mnie namawiał na H20 od Hegla i chyba to był by ten charakter brzmienia co mi trzeba. ALE ALE tak przeglądam giełdę hifi, a tam parę sztuk do sprzedania tych H20. Coś z nimi na rzeczy , czy starzeją się tak szybko ? czy może podobna sytuacja jak tańsze wzmaki Hegla, że ten sam model podobno nie równy innemu egzemplarzowi. Tak czytałem przynajmniej.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Gość

(Konto usunięte)

kup najlepsze na jakie Cie stac

Które są najlepsze? Bo raczej nie te najdroższe...?

Oczywiście nie ma sensu.

Tak? Jak mnie odwiedzisz to Ci pokaże co jeden wzmacniacz robi z systemu...

Hegel HD20 to DAC nie dla każdego. Nie polecam kupować w ciemno. Wszystko zależy od systemu, ale na pewno nie sprawdzi się wszędzie

Możesz rozwinąć w paru zdaniach jeśli miałeś z tym urządzeniem kontakt, bo recenzje ma świetne ;)

Rozglądam się, szukam bezpiecznego, ciepło grającego bez rozjaśnionej góry, a temat DAC-ów to amba dla mnie :(

Hegel HD20 lekko eksponuje przełom góry i wyższej średnicy bo może być odbierane w niektórych przypadkach jako 'krzykliwość'. Nie jest to oczywiście całościowo natarczywe brzmienie, jednak ten szczegół w równym systemie ( lub rozjaśnionym ) może przeszkadzać. W zamian daje dobrą scenę i niezły bas.

To nie jest zły DAC, ale nie kupiłbym go w ciemno.

Równiej gra NFB1, ale ze słabszą sceną. To akurat może poprawić Amanero na USB ( ja posiadałem jeszcze ze starym interface VIA ).

Different - no proszę Cię...skończ z tą "krzykliwością" góry w Heglu HD20.

Podpiąłeś go do sprzętu, w którym sumarycznie takie brzmienie uzyskałeś.

To nie wina Hegla, tylko również głośników i wzmacniacza.

W moim zestawie gra znakomicie, bez żadnej ostrości wysokich tonów. Zależy też jak płyta jest nagrana. Już kiedyś pisałem gdzie indziej - specjalnie wypożyczyłem mocno chwalony i reklamowany, jako lepszy Audio-gd nfb-28 dla celów porównawczych i natychmiast odrzuciłem.

Nie ta liga, nie ta kultura brzmienia...choć nie zaprzeczam, że komuś tam może to brzmienie bardziej odpowiadać w połączeniu z innym...bardziej "krzykliwym" sprzętem. Audio-gd jako lekko mulący niweluje tę ostrość brzmienia.

Hegel jest wielce selektywny i we wszystkich zakresach częstotliwości sprawuje się bardzo dobrze,

ale - tak jak pisałeś - nie we wszystkich zestawach się sprawdzi. Poza tym niektórzy lubią brzmienie zza koca, takie cieplutkie i spokojne...to niech sobie kupią właśnie Audio-gd. Wysokie będą wtedy matowe, a bas miękki jak aksamit. ;-)

Dlaczego z góry zakładasz, że to u Ciebie czegoś nie brakuje - skoro nie słyszysz tego w Heglu ?

Mam swoje zdanie i go nie zmienię bo słuchałem Hegla na kilku zestawach.

Skoro Audio Gd NFB28 grał u Ciebie tak miękko i pod kocem to ewidentnie masz coś nie tak z systemem :)

Ostatnia sprawa - USB - na VIA brzmiało dla mnie przeciętnie, ale na Amanero jest spora różnica.

Skoro Audio Gd NFB28 grał u Ciebie tak miękko i pod kocem to ewidentnie masz coś nie tak z systemem :

Skoro Hegel HD20 u Ciebie miał krzykliwą górę, to ewidentnie masz coś nie tak z systemem. ;-)

I tak sobie możemy...

U mnie Audio-Gd tak nie grał. Nie napisałem tego. Tak będzie grał system oparty na ciepłym brzmieniu.

Audio-Gd sam w sobie jest trochę mułowaty, więc gdy wsadzi się go do systemu selektywnego i ostro grającego,

to go nieco uspokoi. Jak Hegla wsadzisz do takiego systemu to wyrazistość brzmienia pozostanie, więc będziesz miał wrażenie ostrości i krzykliwej góry.

Trzeba umieć znaleźć złoty środek...po za tym co kto lubi.

U mnie Audio-Gd spowodował utratę selektywności i zmiękczenie basu, którego nie lubię.

Wolę jak jest dobrze kontrolowany i bardziej sprężysty, a nie taki rozwodniony.

Ale nie była to jakaś przepaść, chociaż natychmiast słyszalna różnica.

wypożyczyłem mocno chwalony i reklamowany, jako lepszy Audio-gd nfb-28 dla celów porównawczych i natychmiast odrzuciłem

To nie jest dobry ruch. Ja każdemu urządzeniu daje najmniej dwa tygodnie na osłuchanie się, odzwyczajenie od poprzedniej prezentacji. Czas trzeba dać na akomodację słuchu.

W moim zestawie gra znakomicie, bez żadnej ostrości wysokich tonów.

W jakim zestawie, wzmak , kolumny Kolega używał ?

Hegel HD20 lekko eksponuje przełom góry i wyższej średnicy bo może być odbierane w niektórych przypadkach jako 'krzykliwość'.

O tego tego bym nie zaakceptował. W którymś teście gazetowym napisane, że gra bardzo wciągająco, czyli może tu coś być na rzeczy.

Czy do takiego heglowskiego DACa można przez USB podpiąć pamieć przenośną np pendriva i z tego pliki odtwarzać. Jesli nie to czy są takie DAC i abym nie musiał do DACa dokupować laptopa :) Moze sa z pamięcią wewnętrzną w środku obudowy lub miejscem na włożenie dysku HD ?

No i zajrzałem i widzę tam Adamy no i kurde powiem tak, że z Adamami się zapoznałem u kolegi muzyka. Po nich wszystko gra jak spod koca, ale dłużej niż 2 godziny bym takiej prezentacji nie przetrzymał z moją głową i moim słuchem. Za dużo nut w muzyce :) Musisz bardzo lubić taką prezentacje na Adamach.

Mi się brzmienie Wadii też podobało, ale cena nowego na poziomie 7tys jest mocno przesadzona.

Odnosząc to do innych z tej półki cenowej - HD25, Black Dragon czy NFB7 ( lub prawie Master7 ) to już wygląda słabiej.

No i zajrzałem i widzę tam Adamy no i kurde powiem tak, że z Adamami się zapoznałem u kolegi muzyka. Po nich wszystko gra jak spod koca, ale dłużej niż 2 godziny bym takiej prezentacji nie przetrzymał z moją głową i moim słuchem. Za dużo nut w muzyce :) Musisz bardzo lubić taką prezentacje na Adamach.

A może Twój kolega ma Adamy A7X? Moje to A77X i między nimi jest zasadnicza różnica.

Ale tak...lubię jak w muzyce jest wiele nut, detaliczność i selektywność, jednak broń Boże nie jest to brzmienie laboratoryjne, jak niektórzy sądzą o aktywnych monitorach studyjnych. :)

Panowie, może ktoś ma takie magiczne pudełko ? :)

Ukryta Zawartość

opinię bym chętnie poznał, a w szczególności w odniesieniu do kombajnu CAMBRIDGE STREAM MAGIC 6 bo ten mi bardzo łepetynę zakręcił. Jak ten SM 6 gra z dobrych plików ?

Ale tak...lubię jak w muzyce jest wiele nut, detaliczność i selektywność, jednak broń Boże nie jest to brzmienie laboratoryjne, jak niektórzy sądzą o aktywnych monitorach studyjnych. :)

Różne rzeczy ludzie mjaą prawo lubić. Ostatnio rozmawiałem z kolegą któremu podoba się granie na kolumnach Monitor Audio RX6 napędzanych wzmakiem Exposure 2010. Ja bym jednej płyty nie przetrzymał prezentacji z takiego duetu.

Ukryta Zawartość

Panowie, może ktoś ma takie magiczne pudełko ? :)

Ukryta Zawartość

opinię bym chętnie poznał, a w szczególności w odniesieniu do kombajnu CAMBRIDGE STREAM MAGIC 6 bo ten mi bardzo łepetynę zakręcił. Jak ten SM 6 gra z dobrych plików ?

Różne rzeczy ludzie mjaą prawo lubić. Ostatnio rozmawiałem z kolegą któremu podoba się granie na kolumnach Monitor Audio RX6 napędzanych wzmakiem Exposure 2010. Ja bym jednej płyty nie przetrzymał prezentacji z takiego duetu.

Nie jest wcale tak źle z tymi MA + exposure! :) W sobote mój kolega posłucha i będzie bardziej obiektywna ocena. Dalej uważam, że w określonym repertuarze gra to wybornie w swojej cenie.

Ukryta Zawartość

obiektywnie o audio

Jak Ci się rozegrają te RX6 po powiedzmy 100 godzinach to pokażą pazury i to wcale nie w dobrym wydaniu jeśli będzie je popędzał EX2010. Te kolumny jak są nowe to przez wiele godzin graja mozolnie prawie jak zepsute, wiec 2010 rozkręcił je :). Tak z mojego doświadczenia było. Dobierz do nich wzmak z silnym szybkim basem i nie eksponowaną góra wzmak z łagodnym przełomem średnicy i zobaczysz , że będziesz zadowolony długie miesiące.

Jak Ci się rozegrają te RX6 po powiedzmy 100 godzinach to pokażą pazury i to wcale nie w dobrym wydaniu jeśli będzie je popędzał EX2010. Te kolumny jak są nowe to przez wiele godzin graja mozolnie prawie jak zepsute, wiec 2010 rozkręcił je :). Tak z mojego doświadczenia było. Dobierz do nich wzmak z silnym szybkim basem i nie eksponowaną góra wzmak z łagodnym przełomem średnicy i zobaczysz , że będziesz zadowolony długie miesiące.

Exposure'a mam już w domu. Jest to wzmak z szybkim basem, średnica też jest niezła (gitara i wokal brzmią na prawdę zabójczo), góry pilnowałem na ostatnim odsłuchu i nic złego się nie działo w tym zestawie. Podoba mi się takie jasne brzmienie, detaliczne, słychać każde uderzenie stopy perkusji, nic nie zamula. Podpinając do tego wzmaka takie kolumny jak kefy czy xaviany, ograniczają jego dynamikę i szybkość. Z kolei takie kolumny jak focale, dali itp psują mi równą charakterystykę pasma. (co jest dla mnie priorytetem) Dopiero te MA spowodowały fajną synergię w kwestii precyzji, szybkości i dynamiki. Dam posłuchać znajomemu, żeby ocenił. Dziewczyna słuchała i też jej się podobało, może nie repertuar ale generalnie granie.

E: w tej cenie nie slyszałem kolum tak dynamicznych, szybkich z równym pasmem.

obiektywnie o audio

Co sądzicie o wpięciu takiej kości do kompa muzycznego zamiast DACA zewnętrznego, jest haczyk? Nie potrzebuje płacić za pudełko a w kompie znalazłbym miejsce?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

obiektywnie o audio

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.