Skocz do zawartości
IGNORED

4 kolumny stereo do kina domowego

soundgarden

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Planuję kupić zwykły wzmacniacz stereo z 4 wyjściami na kolumny, podłączyć do niego 4 podstawkowe kolumny stereo i to wszystko używać do oglądania TV i filmów.

Zależy mi na lepszej jakości dźwięku niż z tv oraz dodatkowo bardziej równomiernym nagłośnieniu salonu (powierzchnia pomiędzy 25-30 m2). Nie zależy mi na typowym kinie domowym.

Proszę o polecenie zarówno odpowiedniego wzmacniacza jak i kolumn - takie przyzwoite minimum. Kwota do 2000 zł.

https://www.audiostereo.pl/topic/124719-4-kolumny-stereo-do-kina-domowego/

To co piszesz to nie będzie, ani kino, ani stereo.

Zależy mi na lepszej jakości dźwięku niż z tv oraz dodatkowo bardziej równomiernym nagłośnieniu salonu

Cóż, będzie głośniej, ale o jakości zapomnij. W ten sposób obciążony wzmacniacz gra gorzej, tzn. kolumny nie grają jak powinny.

Dodatkowo masz pomieszaną akustykę i bazę stereo, jeden wielki kogel-mogel.

4 małe kolumny nie dadzą Ci więcej lepszych tonów, np. basu, bo są małe, tanie i kiepskie i dodatkowo wzmacniacz ma większy problem z 4 kolumnami.

Klasyczny wzmacniacz jak najbardziej, nawet starczy na nowy za ok 1200zł których możliwości i tak nie wykorzystasz grając z telewizora. Do tego dwie kolumny podłogowe, ale będą już gorszej jakości bo za 800zł to jedną przyzwoitą można kupić, a nie dwie.

Na siłę to np. Pioneer A30 1k zł, plus 4 sztuki Magnat supreme 202 po 240zł sztuka, lub Heco victa 301.

Witaj,

Niestety kolega wyżej ma racje. Nic tym nie osiągniesz. Zainwestuj w kolumny Heco Victa i prosty lub używany wzmacniacz stereo i będzie to grało jak powinno.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Ja to rozumiem tak: chce kupic rower z czterema kolami nie zalezy mi na typowej jezdzie. Pewnie sie i da... ale ile widziales takich rowerow na drodze ??

Najlepsze rozwiazanie to poczekac dorzucic te pare stowek kupic uzywke wzmacniacz i jakies podstawki. Potem usiasc zapodac piwko i cieszyc sie przyzwoitym dzwiekiem.

Pozdro

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

>soundgarden

Chcesz dobrego dźwięku z tv za 2 tysie? Proszę bardzo- ode mnie amplituner stereo Sony STR GX 311 za 3 stówy, z innego źródła kolumny podłogowe- zostanie Ci na nie z 2000 aż za dużo. Gra?

Panowie, zdejmijcie proszę klapki z oczu.

Nie każdemu zależy na super efektach z kina domowego, czy nawet na bazie stereo. Jak sie ogląda TV rodzinnie to i tak nie każdy będzie mogł usiąść optymalnie, żeby wykorzystać potencjał kina czy nawet stereo. W aucie macie stereo z iloma głośnikami ? Tylko dwoma czy więcej ? Jakiś sens to chyba jednak ma ? A może jednak macie w aucie systemy 5.1 ?

Tak jak pisałem, poza podniesieniem jakości i rozszerzeniu pasma przetwarzania zależy mi tez na równomiernym nagłośnieniu dość dużego i niewytlumionego salonu. Nie będę wyjaśniał już wszystkich niuansów, szkoda prądu. Poza tym z rożnych powodów wole wydać kasę na wzmacniacz niż ampli.

Dziękuje niektórym za konstruktywne odpowiedzi.

P.S. Na półce zmieści mi sie wzmacniacz o wys. 12 cm maksymalnie. Może być używany.

Tak jak pisałem, poza podniesieniem jakości i rozszerzeniu pasma przetwarzania zależy mi tez na równomiernym nagłośnieniu dość dużego i niewytlumionego salonu

Podłączając 4 kolumny jednocześnie pójdziesz dokładnie w przeciwną stronę.

Pytający chce mieć cztery kolumny , to niech ma , tu wszystko już było powiedziane , tylko on zawiedzie się sromotnie na swoje życzenie . Ciekawo jak rozwiąże problem z ustawieniem głośności każdej kolumny . Prawa strona ( tył i przód będzie łupić tak samo , lub np. tył ( dwie kolumny jeden kanał L będzie ciszej grał od front dwie kolumny jeden kanał R ) .

( dwie kolumny jeden kanał L będzie ciszej grał od front dwie kolumny jeden kanał R )

Tak samo pomyślałem :)

W sumie niech kupi, pewnie się nawet nie zawiedzie bo będzie równomiernie nagłośnione ;)

Bedzie tez trzeba rozwiazac problem wejsć cyfrowych i podłaczenia :)

TV ma wyjście cyfrowe, wiec tv -> DAC -> wzmacniacz

Ciekawo jak rozwiąże problem z ustawieniem głośności każdej kolumny .

Jeśli jedna osoba będzie siedzieć bliżej kolumny A, a druga bliżej kolumny B, która stoi po przekątnej do kolumny A, to mam ustawić głośność kolumn w stosunku do kogo? Zakładam, ze wszystkie kolumny bedą takie same

a byles w moim samochodzie?? tak mam 4 glosniki w tym dwa soprany i dwa nisko-sredniotonowe i sa z przodu a z tylu nic nie ma do fadrowania.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

a byles w moim samochodzie?? tak mam 4 glosniki w tym dwa soprany i dwa nisko-sredniotonowe i sa z przodu a z tylu nic nie ma do fadrowania.

To to sie liczy jako 2 :) tzw. zestaw separowany :)

Czyli masz układ niestandardowy, odmienny od najczęściej spotykanego.

niekoniecznie niestandardowy, to ze przy 4ro dzwiowych autach producent przewaznie montuje glosniki w kazde drzwi to nie znaczy ze to jest dobre rozwiazanie, dlugo zajmowalem sie car audio i tam buduje sie scene, czyli dwudrozny zestaw na przod zazwyczaj nie jest to coaxial a osobno srednio nisko plus tweet na gore w slupki a na tyl czy tez bagaznik suby i to najlepiej zdaje relacje, oczywiscie nei mowie tu o systemach ktore montuje sie w drogich autach ktore obsluguja juz dolby 5.1

Standardowy napisałem w tym sensie, że przytłaczająca większość samochodów ma głośniki koaksjal w każdych drzwiach. Budowanie sceny tylko z przodu pogarsza dźwięk na tyle.

Zresztą radio w samochodzie jest po to, aby słuchać wiadomości i aby coś "brzęczało". Z uwagi na ogromną ilości zakłóceń zza szyb - oczekiwanie tutaj wyższej jakości dźwięku jest nieporozumieniem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.