Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz + 2 kolumny podstawkowe

Matifcb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

po wielu postach i waszej pomocy wydaje mi się, że do naszego salonu 15m2 jednak wystarczą podstawkowe małe kolumny. Będąc na odsłuchu podłogowych kolumn sprzedawca pokazał nam B&W CM1, które mega fajnie zagrały ( mówił - lepiej wyższej klasy podstawkowe niż za podobna kasę podłogowe) Te B&W CM1 niestety były za drogie. Budzet 4000-4500zl ale już z wszystkimi kablami kolumnami i wzmacniaczem..

W podstawkowych kolumnach boli mnie to ze te wszystkie stojaki kosztują fortunę a nasz stolik RTV ma wysokość około 30cm wiec chyba kolumny musza mieć stojaki co generuje kolejny koszt ( tutaj myślę żeby zrobić sobie samemu takie stojaki bo jak oglądałem stojaki np do tych B&W CM1 600zl sztuka to już przesada dla nas ).

Chciałbym konsole i laptopa podłączyć po hdmi jak jest dotychczas pod TV Panasonic tx42st60e a z TV wyjsc optykiem do wzmacniacza.

Oglądamy dużo filmów przez laptopa i ogólnie tv. Konsola jak to konsola od czasu do czasu ją włączam. Pewnie do filmów lepiej dla nas byłoby kupić jakieś Bose ale zostaje nieraz słuchanie muzyki przez laptopa ( mp3 lub FLAC no i piosenki z Youtuba) nie słuchamy żadnego radio, nie potrzebujemy miliona stacji z amplitunerow, dziewczyna nieraz włącza program Eska a ja słucham drum n bass, troche hip hopu i różnych jungli i reggae.

Proszę o opinie które kolumny polecacie z jakimi wzmacniaczami posluchać i porównać.

Proszę również o opinie czy podłączenie tego wszystkiego jak mówiłem ma sens ?

https://www.audiostereo.pl/topic/124880-wzmacniacz-2-kolumny-podstawkowe/

Witaj,

Jeśli szukasz zestawu za 4500 to faktycznie same bowersy nic nie wzniosą. Pamiętaj że gra całość.

Jeśli chciałbyś głośniki podstawkowe w tym budżecie polecał bym Dali Zensor 3 + Onkyo 8150 + odpowiednie kable aby zamknąć się poniżej budżetu. Nie patrz na oryginalne standy po wydasz na nie 1/3 budżetu a to tylko kwestia estetyki.

Skąd jesteście dajemy możliwość odsłuchu rożnych systemów domu.

W razie pytań i wycen zapraszam

jestem z Kujawsko pomorskiego. Moge do Torunia lub Bydgoszczy podjechac. Chyba bede odsluchiwal w Toruniu maja duzy wybor w Patrol Torun

Jeśli szukasz zestawu za 4500 to faktycznie same bowersy nic nie wzniosą. Pamiętaj że gra całość.

nie zrozumialem, co znaczy same Bowersy? calosc to chodzi ci o elektronike? chybe wole wzmacniacz podobno z ta sama cene lepiej zagra niz ampli. Moze isc w jakies powystawowe albo uzywke wzmacniacz?

pytanie jak wszystko polaczyc.. podobno najlepiej wszystko do elektroniki. Tylko laptop podobno do DAC trzeba a nie do tv po hdmi..

Na poczatek kup sobie logitech bluetooth adapter i puszczaj muze po bluetooth. 120 zl wydasz a bedzie dzialalo ;) dac to juz sie robia dodatkowe koszty. A jak zaczniesz grzebac w dac to i caly budzet na niego wydasz ;) zacznij sobie spokojnie a potem ewentualnie rozgladaj sie za squeezebox albo odtwarzaczami strumieniowymi / komputer+dac/ winylami /itp.

A glosniki to koniecznie lec do salonu na odsluchy. Kazdy ma inne ucho wiec kij wie co finalnie wpadnie ci w oko... ucho... noge ;) wez ze soba gotowe wnioski na kredytowanie bo jak Cie za serce chwyci zestaw powyzej budzetu to nocami z boku na bok bedziesz sie przewracal i myslal o tym pieknym dzwieku ;)

hehe chetnie chcialbym miec takie problemy zeby nie zasypiac z powodu pieknego dzwieku z konkretnego zestawu niz siedzenie i wertowanie rezenzji co noc w poszukiwaniu wzmacniacza ktory podepnie mi to wszystko ;)

Recenzje recenzjami - dadza jakies wskazowki. Jak nie masz zaprawy w temacie to dobry salon audio z ogarnietym sprzedawca moim zdaniem podsunie sensowne rozwiazania. Jak nie masz za daleko do Poznania to z calego serca polecam sklep Koris.

Na moje oko jak ma dzialac polaczenie tak jak to rozpisales to z tv optykiem do DAC i z DAC do wzmacniacza. Ale no wlasnie DAC sie pojawia i troche robi sie matematyka z tego ;)

Chyba ze te zensory przypadna Ci do gustu to wtedy sproboj je z marantz pm6005 (ma wbudowany dac) lub z NAD seria bee (nie pamietam tylko czy 326bee czy 356bee). Oba wzmacniacze wystepuja z wbudowanym DAC i po sprawie

Witaj,

Tak miałem na myśli połączenie kolumn z elektroniką.

AS 501 potrafi zaskoczyć to dobry uniwersalny wzmacniacz, choć nie gra tak dynamicznie jak NAD 326 BEE ten z kolei nie ma DACa.

PM6005 nie polecam do Zensorów mimo że to dobry wzmacniacz. Jednak tym głośnikom potrzebny jest żywy i dynamicznie grający wzmacniacz.

W razie pytań zapraszam

ja i tak dokupie do zestawu zewnetrzy dac tylko nie wiem jeszcze jak to bedzie wygladac bo nie wiem na jaki sie zdecyduje po odsluchach wzmacniacz i jakie wejscia bedzie miec. Najpierw wybiore miedzy

Yamaha 501 ,DENON PMA720AE tu sprawdzic polecacie z Zensorami 3 i dla porownania sprawdze z ELAC BS 142 co myslicie o tych ELACach ?

AA XI60 i NAD326 jak beda w sklepie tez sprawdze jakie polecacie kolumny do nich ? tez te powyzej czy jakies inne ? zobacze co bedize w sklepie i co zaproponuja do odsluchania swojego i sie podziele z wami wrazeniami chyba z tydzien mam czasu bo we wtorek w nastepny tydzien jade do Torunia gdzie jest sklep dosc duzy ze sprzetem. Co beda miec to sprawdze z polecanych rzeczy.

a no i preferuje przedni bass refleks. chce jak najblizej sciany najlepiej okolo 30cm

warto elektronike jak sie trafi nawet uzywke na gwarancji zawsze moze taniej wyjdzie i dorzuce do kolumn mysle ze je moge w zaleznosci do wzmacniacza za 2000-2500 kupic .

Yamaha 501 ,DENON PMA720AE tu sprawdzic polecacie z Zensorami 3 i dla porownania sprawdze z ELAC BS 142 co myslicie o tych ELACach ?

501 to ciekawszy wzmacniacz od Denona. Do Zensorów 720 nie jest polecana.

Te ELACI to świetne kolumny.

AA XI60 i NAD326 jak beda w sklepie tez sprawdze jakie polecacie kolumny do nich ?

Wspomniane ELACI są ok. Do tych wzmacniaczy pasują także Zensory 3. A najlespzym wyborem są obecnie wyprzedażowe Quantum 803 to są już kolumny z najwyższej półki. No i ich wykończenie. Niestety ale tamte to przsy tym zabawki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

chce jak najblizej sciany najlepiej okolo 30cm

Przy takiej odległości na podstawko wcach moze być tylni bas reflex.

Ukryta Zawartość

501 to ciekawszy wzmacniacz od Denona. Do Zensorów 720 nie jest polecana.

Te ELACI to świetne kolumny.

Wspomniane ELACI są ok. Do tych wzmacniaczy pasują także Zensory 3. A najlespzym wyborem są obecnie wyprzedażowe Quantum 803 to są już kolumny z najwyższej półki. No i ich wykończenie. Niestety ale tamte to przsy tym zabawki

Ukryta Zawartość

Przy takiej odległości na podstawko wcach moze być tylni bas reflex.

czy do Yamaha tez bys polecil Zensory 3 ? mozna by bylo sprawdzic np z Elacami, niestety MQ803 to juz chyba nie moj przedzial cenowy...

NAD chyba odpada przez ta opcje ze sie wylacza co 30 min czytalem cos takiego o nim. Nie chce czekac i pilnowac tego.. nie ma to naprawde dla mnie sensu jesli tego sie nie da obejsc odrzucil bym odrazu te opcje

Ukryta Zawartość

czy do Yamaha tez bys polecil Zensory 3 ? mozna by bylo sprawdzic np z Elacami, niestety MQ803 to juz chyba nie moj przedzial cenowy...

Mogę cie zaskoczyć ceną :)

NAD chyba odpada przez ta opcje ze sie wylacza co 30 min czytalem cos takiego o nim.

Co masz na mysli? Rozwiń temat.

czytalem ze jak sie nic nie naciskac w NAD326 i nie wiem czy w c356 tez tego nie ma. To jest tam jakis wylacznik automatyczny i wzmacniacz sie wylacza po 30min bezczynnosci. Ktos pisal ze musi liczyc zeby w 29 min cos nacisnac

• 3 lata później...
W dniu 13.01.2016 o 17:52, Matifcb napisał:

wszystkie stojaki kosztują fortunę a nasz stolik RTV ma wysokość około 30cm wiec chyba kolumny musza mieć stojaki co generuje kolejny kosz

Wystarczą podstawki w kształcie klina.

7 godzin temu, Argoki napisał:

Głosniki mają być przy  ścianie zawieszone

To nie jest dobry pomysł.

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

Jak najbardziej się nadaje, ale jak pisał kolega - bez wieszania na ścianie, bo stracisz dynamikę,

będzie płasko i mniej basu, którego w 23 m i tak za dużo nie będzie.

Jakaś komoda czy mebel RTV albo masywne stojaki.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Przykład to choćby Polk Audio

Ukryta Zawartość

które mimo BR na tylnej ściance mają specjalny wieszak rozpraszający energię na boki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.