Skocz do zawartości
IGNORED

Ciekawe kolumny z "górskiej półki"... :-)

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

To może wrzucajmy Sly jakieś koncepcje do rozważenia o np. taka trochę chwiejna bo tylko mocowana na tylnej ściance ale propagacja fal na obudowie i wokół dosyć korzystna

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Niezła jazda. Myślę, że ciężko będzie pokonać Grande Utopie. Można je lubić lub nie. Wiadomo, gusta są różne. Z drugiej strony ci, którzy ich nie lubią nie słuchali ich w kontrolowanych warunkach.To też nie jest tajemnica. Prezentacje na AS to szkoda gadać.

W każdym bądź razie konstrukcja jest przemyślana. Z tego co do tej pory słucham to nic ich nie pokonało i wcale nie piszę tego na zasadzie chwalenia swojego. Co jakiś czas fajnie jest mieć coś nowego i gdyby było coś wyraźnie lepszego to chętnie bym dopłacił i wymienił na nowego championa. Na razie jednak nic takiego nie ma na horyzoncie.

Złośliwiec MarkN ma sporo racji, że lepsze może być chyba jedynie coś custom made ale z użyciem broni najcięższego kalibru... :-)

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

A ja zapytam o kolumny z górnej pólki dla NORMALNIE zarabiających;-)

Miał ktoś okazję słuchać na WŁASNE uszy modelu FOCAL SOPRA?

Podobno to aktualnie jedna z najlepszych propozycji w cenie do 50 tyś PLN. Świetny bas i miłe dla ucha wysokie tony...tak piszą...

Gdzie o tym nie czytam to same zachwyty...i nie mówię tu o recenzjach w gazetkach tyle o opiniach na zachodnich forach...

Ktoś z forumowiczów miał z nią styczność twarzą w twarz i ucho w głośnik;-)?

Zastanawia mnie po co takie druty na berylu ?!

Hej Sly, zostało jeszcze to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kiedyś wspomniałem o tej firme - z punku widzenia ekstremanego hi-endu, koncepcja zaopatrzenia każdego głośnika w dedykowany wzmacniacz ma sens. Krowy wielkie, ale wrażenie robią. Powiem, że The Duke też robi wrażenie - mnie bardziej się podobają niż Grande U, ale to już rzecz gustu. W takim przedziale chyba nie ma zwycięzcy - po prostu inny fortepian. Jedni grają na Fiazoli, inni na Basendorferze, a jeszcze inni na Steinwayu. Jednak co by nie powiedzieć, to dziewięciostopowa Yamaha Grand też potrafi zabrzmieć jak dwieście tysięcy - zależy kto gra, tak? Proste jak sto metrów sznurka w kieszeni.

MM7.jpg

Tutaj dobór elektroniki odchodzi - wystarczy kilka preamów z górnej półki dla podrażnienia ucha i różnorodności aury.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Parker's Mood

Niezła jazda. Myślę, że ciężko będzie pokonać Grande Utopie. Można je lubić lub nie. Wiadomo, gusta są różne. Z drugiej strony ci, którzy ich nie lubią nie słuchali ich w kontrolowanych warunkach.

Jarek&Ania je słucha ale ostatnio znów strasznie miesza kablami, tak że o kogo Ci chodzi? kto ma poza Tobą te kontrolowane warunki ;)

Sly30 tak sobie myślę że na Twoim miejscu nie szukałbym głośników ale spróbowałbym jeszcze więcej wycisnąć z tych które masz. Bez urazy, ale myślę że posiadasz zacną ale jakby to powiedzieć "za tanią " elektronikę do nich. Zakładam że zapewne jest fajnie/dobrze ale ja jakiś czas temu przyjąłem zasadę, mówiąc bardzo ogólnie, że do focala należy podłączać elektronikę co najmniej 2 razy droższą. I do dzisiaj mi się to sprawdza. POzdrawiam

Co proponujesz? Co twoim zdaniem jest za słabe czy "za tanie" w mojej elektronice?

do focala należy podłączać elektronikę co najmniej 2 razy droższą. I do dzisiaj mi się to sprawdza. POzdrawiam

Ciekawe podejście. Takie ekonomiczne. A przecież wszyscy wiemy,że o jakości dźwięku decydują ekonomiści ;)

Bo najlepiej się na tym znają.

Ciekawe podejście. Takie ekonomiczne. A przecież wszyscy wiemy,że o jakości dźwięku decydują ekonomiści ;)

Bo najlepiej się na tym znają.

A ty czyim jesteś klonem?

Widzisz. W tym sęk że nie wiem. Nie słuchałem Twego systemu. Chodzi mi o to żeby próbować. Słuchać. Wypożyczać i testować.

Ale co byś jeszcze testował? Twierdzisz, że moja elektronika jest za słaba, ale nie wiesz jak gra... :-)

A nie lepiej zaprosić do swojej chaty Chicka Coreę z jakimś małym składem - za dwieście tysi dolców na pewno wpadną, a za trzysta to i Keithem przyjadą i przywalą ze dwie godziny w duo - tylko jakieś Steinway'e trzeba pożyczyć, ale pewnie i zagraliby na tych małych keyboardach z MM. Wtedy będzie jakiś punkt zaczepienia i będziecie wiedzieli jak brzmi klasa wysoka. Od takiego punktu zacząłbym poszukiwania ekstremy hi-endu. Ron Carter jest trochę tańszy i jego można mieć za połowę takiej kasy, np. w trio, z Bobbym Szczotką i jakimś basem.

Parker's Mood

"Źli ludzie" obawiali się jak to zagra i czy nie będą musieli opowiadać jak to powinno grać. Wśród tej ekipy jest też zawodowy muzyk, który to ustawiał w ramach warunków jakie są. Ale finalnie mimo, że te kolumny teraz nie stoją optymalnie i grają powiedzmy na 70%, to banan zawitał na ich pycholach i było ok.

Ale jakiś pogląd już mam i oceniając to na dziś to są to kolumny porównywalne brzmieniowo. Nie są takie same ale żadne nie mają wyraźniej przewagi na drugimi. To jest jak walka bokserów i jeden sędzia punktuje inaczej, drugi inaczej, trzeci jeszcze inaczej, ale knockoutu nie ma.

Jeżeli Duki grające na 70% zremisowały z Utopiami grającymi na 100%, to może warto dla spokoju sumienia pomęczyć się trochę i zapewnić Duke'om optymalne ustawienie?

"To co teraz, ha?"

A nie lepiej zaprosić do swojej chaty Chicka Coreę z jakimś małym składem - za dwieście tysi dolców na pewno wpadną, a za trzysta to i Keithem przyjadą i przywalą ze dwie godziny w duo - tylko jakieś Steinway'e trzeba pożyczyć, ale pewnie i zagraliby na tych małych keyboardach z MM. Wtedy będzie jakiś punkt zaczepienia i będziecie wiedzieli jak brzmi klasa wysoka. Od takiego punktu zacząłbym poszukiwania ekstremy hi-endu. Ron Carter jest trochę tańszy i jego można mieć za połowę takiej kasy, np. w trio, z Bobbym Szczotką i jakimś basem.

A poza tym w domu wszystko OK? W pracy też nie ma problemów?... :-)

Jeżeli Duki grające na 70% zremisowały z Utopiami grającymi na 100%, to może warto dla spokoju sumienia pomęczyć się trochę i zapewnić Duke'om optymalne ustawienie?

Z tym remisem to nie jest takie pewne. Będę to wiedział gdy Duki wyjadą. Te oceny procentowe też są przybliżone.

Na pewno Duki w obecnym ustawieniu nie grają na 100%, a czy grają na 70% czy 80% to trudno ocenić.

A tak serio Sly masz już kwestie np. zasilania wyprostowaną? Na czym stoi Transport? Kable które masz są docelowe?

Kable przerobiłem najlepsze i tu już więcej się nie da. Antywibracje też mam opanowaną, zasilanie na tyle na ile jest możliwe bez demolowania chaty też mam zrobione. Czekam jeszcze na 2 "drobiazgi" bo zimą napięcie spada do 220V i trzeba je trochę wyrównać. Ale za 2-3 tyg.temat będzie załatwiony.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Prezentacje na AS to kpina. Dziwie się że dystrybucja nie zmieniła się jeszcze, chociaż tak naprawdę to się nie dziwie. Pieniądze firma robi na głośnikach z niższych serii a tu dystrybutor zapewne daje rade. A to jak gra najwyższa liga nie ma znaczenia i tak legiony głuchoniemych i wyznawcy łomotu tego nie zauważą, wręcz istnieją opinie że to wcale tak źle nie grało

Targetem jest masówka, Focal sprzedaje tego całkiem sporo. W ogóle uważam, że nie powinno się robić prezentacji Utopii na AS jak się nie ma czym ich zasilić. To co miałem okazję słyszeć było dźwiękowym koszmarkiem. Podejrzewam że nawet głuchoniemym się nie podobało;-)

myślę że posiadasz zacną ale jakby to powiedzieć "za tanią " elektronikę do nich

Elektronikę ma akurat dobrą. Amplifon 833 na górze oraz mocne tranzystory na dole to jest optimum. Przerzucił całą masę tych piecy, więc sądzę że poskładał najlepiej jak się dało.

Nie będzie już takich prezentacji. Czarne Grande Utopie, które były 2 lata temu na AS sprzedały się w Polsce. Nie jest też wykluczone, że zmieni się dystrybutor Focala na Polskę. Ale co może zrobić nowy? Pokaże Utopie z Naim Statement? To nie jest udane połączenie.

To tylko w teorii tak jest. Nikt nie przywiezie tobie kolumn 2m o wadze prawie 300kg tylko po to żebyś sobie posłuchał u siebie. Wybiera się kolumny na podstawie odsłuchów w innych miejscach, nie najlepszych niestety jak choćby Monachium. A potem już u siebie dobiera się do tego elektronikę i to logistycznie jest już możliwe.

Poważny kupujący uzależni zakup od starannego odsłuchu we własnym torze.

Poważny kupujący tej klasy kolumny dobiera do nich elektronikę już po zakupie, a nie odwrotnie.

Czekam jeszcze na 2 "drobiazgi" bo zimą napięcie spada do 220V i trzeba je trochę wyrównać. Ale za 2-3 tyg.temat będzie załatwiony.

Wiesz co Sylwek ale przez te ostatnie lata w takim razie sobie tymi testami to jaja sobie z nas robiłeś, nawet dalej nie piszę bo ręce opadły mi zupełnie!

Poważny kupujący tej klasy kolumny dobiera do nich elektronikę już po zakupie, a nie odwrotnie.

Często ma najlepiej dobraną już dopiero po ich sprzedaży ;) takie życie koledzy.

To tylko w teorii tak jest. Nikt nie przywiezie tobie kolumn 2m o wadze prawie 300kg tylko po to żebyś sobie posłuchał u siebie. Wybiera się kolumny na podstawie odsłuchów w innych miejscach, nie najlepszych niestety jak choćby Monachium. A potem już u siebie dobiera się do tego elektronikę i to logistycznie jest już możliwe.

Czyli zaczynasz popierać sposób odsłuchów przez zwalczanego przez Ciebie Stasiop-a bo on też słucha głównie na wystawach i trochę u dystrybutorów? :)

Dlaczego jaja? Spadek napięcia pojawił się miesiąc temu. Nie wiem czy ENEA przyłączyła kolejny budynek, czy ktoś z sąsiadów podłączył coś prądożernego.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Zgoda, przy czym pisząc tor miałem na myśli nie tylko elektronikę a przede wszystkim pomieszczenie. Pamiętam swoje doświadczenia z Wilson Audio, które gdzie indziej grały zupełnie inaczej niż u mnie. Pokój okazał się zbyt mały na Sophie. Na szczęście udało się je sprzedać bez większego problemu.

Dlaczego jaja?

No bo takie choćby lampy potrafią już zmienić wyraźniej barwę jak im napięcie spadnie o 5% ! Taka później opinia to trochę jak wróżenie z fusów.

Zgoda, przy czym pisząc tor miałem na myśli nie tylko elektronikę a przede wszystkim pomieszczenie. Pamiętam swoje doświadczenia z Wilson Audio, które gdzie indziej grały zupełnie inaczej niż u mnie. Pokój okazał się zbyt mały na Sophie. Na szczęście udało się je sprzedać bez większego problemu.

I to u Wilsona jest korzystne, cały czas jest dużo chętnych na zakup :)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Tak, nie ma problemu ze sprzedażą używanego Wilson Audio. Dobre kolumny, aczkolwiek trzeba się przyłożyć do optymalizacji ich brzmienia. Ale tak można w zasadzie powiedzieć o każdych kolumnach.

Czyli zaczynasz popierać sposób odsłuchów przez zwalczanego przez Ciebie Stasiop-a bo on też słucha głównie na wystawach i trochę u dystrybutorów? :)

A jak inaczej chciałbyś kupić duże, drogie kolumny? Żeby przetestować je u siebie musiałbyś mieć odpowiednią do nich elektronikę. Ale tej nie masz, bo nie mając kolumn nie miałeś możliwosci by ją dobrać. Błędne koło. Poza tym logistyka. Spróbuj zamówić sobie na odsłuch takie Wilson Alexandrie ważące 300kg, czy jeszcze gorzej Magico Q7 które są jednoczęściowe i ważą 340kg, a w skrzyni chyba 460kg. Dystrybutorzy nie mają tego na stanie i nie ściągną z USA tylko po to żebyś mógł sobie posłuchać u siebie.

Ale co może zrobić nowy? Pokaże Utopie z Naim Statement? To nie jest udane połączenie.

Jestem bardzo ciekawy jak Utopie zagrałyby z Octave Jubilee. Może dałoby się zmontować taki odsłuch.

A jak inaczej chciałbyś kupić duże, drogie kolumny? Żeby przetestować je u siebie musiałbyś mieć odpowiednią do nich elektronikę.

Nie bardzo rozumiem , aktualnie podpięty wzmacniacz Accuphase 7100 to 125 W przy 8 Ω DF 1000 i THD 0,03 %

Mam Audiomatusy których moc spada przy 8 Ω dokładnie na 125W DF wynosi 1000 a THD 0,012% przy 8 Ω.

Mając tak dobre źródło jak Ty miałeś nawet na moim skromnym wzmacniaczu za 1/15 ceny i kable jakie masz mógłbyś spokojnie wiedzieć jaki potencjał mają sprowadzone kolumny.

Pewnie was rozczaruję. W ogóle na audio patrzę dość chłodno i nie ulegam trendom, ani legendom.

Oj tak tak. Pewnie tak. Jak tak, to tak. U mnie wszystko ok, choć mogłoby być lepiej. Byleby zdrowie było.

Parker's Mood

A ty czyim jesteś klonem

A ty?

Ja nie jestem tak mądry jak ty, by po kilkudniowej wizycie w USA odgrywać rolę eksperta znającego dokładnie tamten rynek.

Nie potrafię też być ekspertem po odbyciu kilku rozmów z bliżej nieokreślonymi "fachowcami".

Ale są oczywiście zdolniejsi, którzy potrafią czerpać wiedzę z niczego i kochają bajki.

Świat jest trochę bardziej skomplikowany, ale oni nie zdają sobie z tego sprawy.

Dystrybutorzy nie mają tego na stanie i nie ściągną z USA tylko po to żebyś mógł sobie posłuchać u siebie.

Dla tego jeśli zajmują się handlowaniem tak wysokiej klasy sprzętem to powinni patrząc na dysponowanie przez nich u siebie w salonie zmienić branżę. Wcalę się nie dziwię Jarkowi&Ani że nie raz już gotował na tym forum że tego lub innego sprzętu nie można nawet posłuchać u dystrybutora bo po prostu on go fizycznie nie ma!

Problem jest szerszy, moze by to skłoniło dystrybutoró do wynajecia kogoś z dobrym słuchem i nie sprowadzali by wszystkiego jak leci tylko sprawdzony towar. Myślę że to jest bolączka tego naszego zaopatrzenia w sprzęt audio jest po prostu za dużo w dystrybucji chłamu!

Dodam tylko że ludzie za na prawdę normalne pieniądze potrafią sobie w domu zrobic bardzo dobre granie ale już spece jakimi powinni byc dystrybutorzy na wystawach nie potrafią cokolwiek wskrzesić z tego co prezentują. Ot w tym roku stojące w kacie wyłączone bez kabli Utopie Focala. Później np. jeździ taki Tomkly i dystrybutorom ratuje dupę przywożąc w bagażniku swoje lub kolegów kable. No jaja jak arbuzy!!!

Albo? totalna partyzantka i radosna improwizacja!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.