Skocz do zawartości
IGNORED

CD vs DAC vs Streamer - jakość dźwięku

Undziak

Rekomendowane odpowiedzi

No cóż, szkoda. Ciekaw byłem porównania grania z CD i jako DAC, z tego samego urządzenia.

Mam takie porównanie dla Mcintosh MCD500,

Grałem na nim wpierw jako CD przez ponad rok, potem przerzuciłem się na pliki

i przez drugi rok używałem go jako DAC-a przez wejscie coax.

Pierwsze spostrzeżenie, to że jakość transportu plików ma znaczenie ; )

Początkowo grałem uzywając SONOS Connect jako transport. Bardzo wygodne i dopracowane urządzenie. Dźwięk niestety trochę

odstawał od CD - czuć było lekką chropowatość i brak takiej płynności, także bas jakby gorzej kontrolowany. Wysokie tony nie były

tak przyjemnie gładkie jak z płyty, a MCD500 potrafi podać piękne, dźwięczne a jednoczesnie slodkie wysokie tony.

Następnie wymieniłem Sonosa na Moon Mind180 (z zasilaczem od Tomanka - btw. bardzo polecam :). Nastąpiła spora różnica na plus, wysokie tony nabrały powietrza, stały się gładsze,

przestrzeń zrobiła się bardziej namacalna, aura pogłosowa instrumentów bardziej naturalna. Ogólnie dźwięk zyskał na dynamice i mikrodetalach, stał się naturalny.

Ogólnie dźwięk z plików zrobił się chyba nawet bardziej detaliczny i przestrzenny niż z samej plyty CD, tak że może się to bardziej podobać.

Co ciekawe, kable LAN (Audioquest Forest) zmieniły dźwięk i to dość wyraźnie, zwłaszcza górę pasma, w stosunku do zwykłej skrętki.

Kabel cyfrowy coax też ma znaczenie, choć wnosi nieco inne zmiany - grałem na Chord Prodac, poźniej zmienilem na MIT Magnum Digital.

W międzyczasie miałem tez Transpartent Digital Reference XL - to chyba najlepszy kabel coax jaki znam - pełny, detaliczny i gładki, przestrzenny ze wspaniałym basem - ale cena kosmiczna....

pozdr

slvn

Obecnie w CD również dodają USB, może tutaj nie będzie takiej wrażliwości na przewody.

Obawiam się, że przy USB wcale nie jest mniej podatne na zakłócenia, wprost przeciwnie.

Obawiam się, że przy USB wcale nie jest mniej podatne na zakłócenia, wprost przeciwnie.

USB asynchroniczne z dobrą separacją galwaniczną powinno dość dobrze bronić się przed zakłóceniami.

USB asynchroniczne z dobrą separacją galwaniczną powinno dość dobrze bronić się przed zakłóceniami.

"powinno"

Każdy Lan też ma separację galwaniczną, a wpływ kabli oraz dodatkowej izolacji (galwaniczna, optyczna) jest słyszalny.

Oczywiście wszystko zależy jak dobrą separację i zasilanie w tym USB się zastosuje.

Zjada mnie ciekawość jak taki moon gra w porównaniu z auraliciem.

Ktoś porównywał?

Szukam transportu do DACa i cholera nie wiem, czy iść w pliki czy cd. Zależy mi na jakości ale pliki są wygodne i korzystam sporo z Tidal. Rozważań zakup auralica albo budowy PC z karta PPA , zasilaniem liniowym karty i kompa.

Współczesne źródło powinno być uniwersalne i zapewniać komfort obsługi.

Moim zdaniem komputer audiofilski to ślepy zaułek i skarbonka bez dna-ciągle będzie coś do poprawienia.

Dobrej klasy cd i płyta cd ,ciągle ma się nieźle.

Dlatego po krótkich odsłuchach porównawczych kupie łopatę i będę dalej kopal sobie dół.

jako łopata będzie prawdopodobnie McIntosch mcd 500 albo 550, jeszcze poczekam na Audio Show w Monachium z nadzieja ze Mcintosh wypuści transport ale design z gałkami bo mi DAC w CD niepotrzebny,

górką którą usypie kopiąc dół będzie najprawdopodobniej Naim Audio UnitiServe, chyba ze wynajdę coś tej wielkości i podobnych pieniądzach.

Dobrej klasy cd i płyta cd ,ciągle ma się nieźle.

Tez tak uwazam,choc ekstremalni sluchacze plikow maja tu wiecej do powiedzenia.Ja sam wybralem droge posrednia czyli MA2 i nie narzekam.

Separacja galwaniczna nie nie oznacza bynajmniej odseparawania zakłóceń i pierwotnie nie do tego służy. Cżeść zakłóceń jest oczywiście separawoana, ale tylko część. W LAN sygnał jest separowany, aby nie było problemy z różnicą potencjałów, a nie aby odsiać zakłócenia.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Separacja galwaniczna nie nie oznacza bynajmniej odseparawania zakłóceń i pierwotnie nie do tego służy.

A do czego służy jej stosowanie w przypadku DAC?

Cżeść zakłóceń jest oczywiście separawoana, ale tylko część.

Nigdzie nie napisałem, że wszystkie. Napisałem: "dość dobrze broni się przed zakłóceniami"

Nigdzie nie napisałem, że wszystkie. Napisałem: "dość dobrze broni się przed zakłóceniami"

Ty pewnie masz tego świadomość, ale wiele osób uważa, że taka separacja odcina od zakłóceń całkowicie. To jest takie dość powszechne nuieporozumienie. Dlatego o tym napisałem.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

wiele osób uważa, że taka separacja odcina od zakłóceń całkowicie. To jest takie dość powszechne nuieporozumienie.

Dlatego polecam dodatkowo separację optyczną od urządzeń sieciowych typu router/modem/switch/serwer. Opisywałem w innym wątku jak ją zrealizować.

Nie można też zapomnieć o zakłóceniach w linii zasilającej - sporo z nich przedostaje się właśnie od strony zasilania.

Zwłaszcza zasilacze impulsowe wypuszczają dużo śmiecia do sieci 230V.

• 3 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.