Skocz do zawartości
IGNORED

IMPERIUM SŁOWIAŃSKIE

Gość A&T

Rekomendowane odpowiedzi

Niemieckie samochody już w USA straciły prym na rzecz elektrycznej Tesli. U nas będzie fabryka samochodów na wodór.

Ten wodór kto wyprodukuje? U nas powinny być na węgiel :-)

śmieszy mnie kiedy mowa jest o rozwoju technologicznym pada zawsze argument o produkcji samochodów. Toz to dopiero technologia wobec przemysłu, którego nie ma w Polsce, a nawet tego który był i został zniszczony.

ignorowani: jaro_747; ayran

Ach to tak. Ale pogrzebanie UE to jeszcze nie stworzenie międzymorza. W tej idei obecnie chodzi o coś innego. Nie o jakieś zastepowanie UE.

Tu wręcz przeciwnie. UE ze swoim dobrobytem potrzebna jest jak najbardziej dla pomyslnego rozwoju tej koncepcji gospodarczej. Tylko niestety się sama pogrąża.

Nie martw się, pracują nad tym intensywnie. Już niedługo będziemy im grzecznie odpowiadać "Alejkum salam". ;-)

To byłby wariant optymistyczny. Obawiam się że jednak będzie to "heil xxxxx". Przy dzisiejszej technologii i woli politycznej oni bezproblemowo przebiją swoje dawne osiągnięcia.

Owszem, to byłby wariant bardzo pożądany dla nas, bo z ludami wschodnimi umiemy walczyć dużo lepiej niż z Niemcami, a i nie będziemy tracić na ich rzecz ludności przez arabizację. Niestety zupełnie nierealny.

W każdym razie na pewno nie spieszyłbym z żadną Odsieczą Berlińską gdyby jakimś cudem Niemcy zaczęli przegrywać u siebie z Arabami, których w takich ilościach do siebie wpuścili. Z historii należy wyciągać wnioski.

Tak czytam i czytam i nie mogę wprost uwierzyć jak to z Polakami jest.

25 lat temu ten kraj to była bida z nędzą i szarzyzną, ludzie wegetowali , przemysł do którego tak wielu tutaj nawiązuje że go podobno zniszczono to było coś co miało szansę cokolwiek sprzedać za granicą tylko w ramach RWPG . Żaden krajowy kapitał na jego restrukturyzację nie istniał .

Płaca wynosiła w przeliczeniu 150 dolarów . Ludzie śnili i marzyli żeby stać się choć w jakimś małym stopniu częścią zjednoczonej Europy i byc bliżej zachodnich standardów , zarówno poziomu życia , jak i poziomu wolności i demokracji . Wyszliśmy z nędzy i zapaści dzięki wyciągniętej ręce EU , to jest po prostu fakt. Wszystko inne to bajania, legendy i duby smalone o genialnym narodzie którego zawsze wszyscy okradają .

Minęło zaledwie 25 lat i Polacy snują dyskusje o burzeniu EU i imperialnym słowiańskim międzymorzu . To śmieszne i straszne zarazem. Tu nigdy nie będzie dobrze, brak nam pragmatyzmu, brak pokory w ocenie siebie .

Ale bredzisz kolego jak potłuczony. Mniej Petru czytaj, a wiecej słuchaj ludzi którzy w tym przemyśle wtedy pracowali i mają porównanie co było przed, a co zostało po Balcerowiczu i Mazowieckim.

Zdołali zniszczyć nie tylko to co za Gierka zbudowano za licencję w celu handlowania własnie z Zachodem, ale zniszczyli nawet ten przemysł który zbudowała przedwojenna Polska.

Ci ludzie na zamówienie polityczne potrafią zepsuć kulkę od łożyska.

Żaden krajowy kapitał na jego restrukturyzację nie istniał .

Kapitał to było Państwo i jak najbardziej istaniało wtedy w porównaniu z dzisiejszym które wg polityków PO istnieje tylko teoretycznie.

Wyszliśmy z nędzy i zapaści dzięki wyciągniętej ręce EU , to jest po prostu fakt.

to juz jest poziom lemingozy kwalifikujący pacjenta do leczenia paliatywnego.

W mega kryzys wpędził nas Balcerowicz Drugi swoja polityką schładzania w latach 1997- 2001.

Od 1993/1994 roku Polska utrzymywała wzrost PKB na poziomie dwa razy wyższym niż średnia Europejska. w ostatnim roku wzrostu 1996 albo 1997 przewidywano wzrost PKB 7% p.a. i były to czasy, w których istniała jeszcze połowa dużych przedsiębiorstw, w tym państwowych i prywatyzowanych przez giełdę, których Balcerowicz Pierwszy do 1993 roku nie zdołał zrujnować swoją służalczą polityką liberalną. Wszystkie banki komercyjne były Polskie i było ich dwa razy więcej niż obecnie.

Dopiero kiedy drugi raz chachmenciarze z Gdańskiego KLD doszli do władzy w rządzie AWS Buzka i Krzaklewskiego, zrobili nam taką zapaść gospodarczą, że do 2000 roku mieliśmy po 4000 upadłości rocznie, najdroższe kredyty na świecie, groźbę kryzysu walutowego nad głową i żadnych perspektyw na wyjście z tej sytuacji.

Dlatego w 2001 AWS straciło władzę.

Wróciły komuchy z SLD i jedynym pomysłem który miał Leszek Miller na wyjście z tego balcerowiczowskiego bagna to było ogłoszenie akcesji do UE jak najszybciej, za wszelka cenę i na każdych warunkach - nawet kiedy oznaczało to konieczność opłacania się kościołowi żeby nie torpedował referendum akcesyjnego.

Dowiedz się jak to wyglądało w rzeczywistosci, co z czego wynikało i co było przyczyną, zamiast pisać takie okragłe dyrdymały z petrusowej wyobraźni.

<br />Ale bredzisz kolego jak potłuczony. Mniej Petru czytaj, a wiecej słuchaj ludzi którzy w tym przemyśle wtedy pracowali i mają porównanie co było przed, a co zostało po Balcerowiczu i Mazowieckim.<br />

Ile ty kolego masz lat ? Bo to o czym pisałem ja widziałem na własne, dorosłe już wtedy oczy, a ty ? Co było przed , o czym ty mówisz? Nasłuchałeś się legend albo sentymentalnych wspomnieństarszych ludzi co to wspominali jak to było super za Gierka . Bo młodość zawsze wspomina się jako przepiękną.

Nasz przemysł w 90% był po prostu przestarzały, niekonkurencyjny , energochłonny i co tam jeszcze... Coś eksportowaliśmy przed `89 na zachód? Jedyny powód konkurencyjności naszych niektórych zakładów był taki, że ludziom płacono przed upadkiem starego systemu po 120$ miesięcznie. Przy 150$ już się system walił.

Jeszcze raz : w `90 tu była bardziej Azja niż Europa , jedyną autostradą był kawałek od Piotrkowa do Łodzi i z Katowic do Krakowa , samochód był dorobkiem życia a za niemiecką dniówkę trzeba było przeżyć miesiąc . Ja to jeszcze pamiętam i doceniam to gdzie jesteśmy teraz , przeraża mnie amnezja ludzi którzy też powinni to pamiętać albo po prostu kompletny brak wiedzy ludzi młodszych . Obiektywna prawda jest taka , że przyjmując każde możliwe kryteria i poprawki na postęp , od kilkuset lat w Polsce nie było lepiej niż teraz . Tylko że to strasznie niepopularne w tym kraju tak mówić, bo prawdziwy Polak to Polak narzekający, zjednoczony z rodakami w poczuciu wspólnej krzywdy wyrządzonej przez "onych" i przez międzynarodowe spiski , żyjący w oblężonej twierdzy. Kaczyński na przykład to doskonale rozumie, potrafi skubany perfekcyjnie wykorzystać to nasze zamiłowanie do zwalania wszystkiego na kogoś.

I przestań mi to z jakimś Petru wyjeżdżać , mam własne oczy i własne poglądy . I mniej prawicowych gadzinówek i internetu radzę czytać

to o czym pisałem ja widziałem na własne, dorosłe już wtedy oczy,

Sory ale w takim razie albo zaniewidziałeś albo nie potrafisz ogarnąć tego co "widziałeś na własne oczy".

Autostrady to jest metoda na dojenie pieniędzy, które należało przenaczyć na rozwój przemysłu. Nie przeznaczono, bo TIRy muszą wozić towary z Niemiec do hipermarketów w Polsce i Rosji po autostradach, więc UE nie wspiera budowy konkurencyjnego przemysłu.

Tak, do połowy lat 90. płace wynosiły 1/10 -1/12 zachodnich, bo taki był kurs waluty. Ale ceny takze były 1/10 - 1/12 zachodnich bo wiekszoiść produkcji była jeszcze w Polsce. Bezrobocie wyniosiło 5-7% ale rzeczywiste.

Teraz płace wynosza 1/4 zachodnich, ceny sa takie same jak na zachodzie, bezrobocie oficjalne 8% nieoficjalne 16%, 1,5mln ludzi na smieciówkach czyli bez żadnych zabezpieczeń, 1,1mln urzędników i 3,5mln emigrantów. Dobrobyt taki że się ze łba kurzy wszystkim lemningom.

I jeszcze dorzuciłeś wniosek, że ten wielki "postęp" nastapił dzieki UE. A ta zgnilizna gospodarcza przed tym "postepem" kroczyła oczywiście z powodu tego ze polaczki się do niczego nie nadają poza robotą u bauera. Czyli użyłeś typowej retoryki okupantów.

<br />Autostrady to jest metoda na dojenie pieniędzy, które należało przenaczyć na rozwój przemysłu. Nie przeznaczono, bo TIRy muszą wozić towary z Niemiec do hipermarketów w Polsce i Rosji po autostradach, więc UE nie wspiera budowy konkurencyjnego przemysłu. <br />

Ja tam równie często widzę TIR-y wożące wyprodukowane w Polsce towary na zachód. No ale każdy widzi to co chce .

Nowoczesna gospodarka bez infrastruktury ? Ośmieszasz się.

Dam Ci z serca płynącą radę, ostudź głowę , czasem dobrze wyjść ze szczegółów , zrobić krok do tyłu i spojrzeć na wszystko z jakiejś szerszej perspektywy .

Powiedz obiektywnie czy kiedykolwiek w Polsce było lepiej ? Albo czy jest jakiś kraj , który mimo braku Balcerowicz i innych oszustów i złodziei w ciągu ostatnich 25 lat dokonał większego postępu , na przykład w średniej płacy , PKB czy cokolwiek byś tam sobie zażyczył.. .Niestety, nie mogę zafundować Ci wycieczki w czasie do roku `90 , a szkoda, może byś wyciągnął jakieś wnioski.

Nie oczekuję odpowiedzi, więc sobie daruj. Za to życzę dużo zdrowia.

Nie ma co, mamy sukces.

3 mln wyemigrowało i proces dalej postepuje.

Zadłużenie masakryczne, w porównaniu to tego sprzed 30 lat.

Wiek emerytalny przedłuzony, bo na emerytury nie będzie. Ale mimo tego i tak nie będzie.

Dalej zarabiamy 2-3 krotnie mniej niż w Europie.

I ludzie się przestali pieprzyć, grozi nam wymarcie, w czy bardzo pomaga rozwinięta nowocześnie służba zdrowia.

A takie Chiny przez ten czas przeskoczyły cały świat....

Ja tam równie często widzę TIR-y wożące wyprodukowane w Polsce towary na zachód. No ale każdy widzi to co chce .

Nowoczesna gospodarka bez infrastruktury ? Ośmieszasz się.

Dam Ci z serca płynącą radę, ostudź głowę , czasem dobrze wyjść ze szczegółów ,

Ja ci dam lepszą radę. Przestań "podgrzewać" głowę. Piszesz okragłe zdania podając za argument to co widzisz za oknem.

Ja widze za oknem piekny zielony las. Mogę iść na grzyby albo na jagody wiec jest pieknie. jakby powiedziała moja prababka która w czasach wielkiego kryzysu lat 20. na takich jagodach, grzybach i zebranym chruście musiała przeżyć.

Taki masz własnie punkt widzenia na gospodarkę, ale za to jaki wielki postep możesz dzieki temu zobaczyć.

A takie Chiny przez ten czas przeskoczyły cały świat....

W 1997 roku argumentem Balcerowicza do schładzania gospodarki - czyli zwyczajnie do wywołania zapasci gospodarczej - było własnie zbyt wysokie tempo wzrostu gospodarczego Polski które mogło w ciagu kolejnych kilku lat osiągnąc poziom wzrostu gospodarki chińskiej.Dla niego oznaczało to że jest za dobrze.Ci politycy powinni teraz gnić w więzieniach.

jar

Podejrzewam,że w Chinach nie wytrzymał byś paru miesięcy.Oczywiście chodzi mi o życie i pracę.

A ilu Chińczyków wyemigrowało?

orq

Ja też za oknem widzę inną Polskę niż ty.Widocznie żyjemy w światach równoległych.

A co mają powiedzieć Włosi , spadkobiercy Imperium Romanum ? Albo chociażby Rosjanie, spadkobiercy ZSRR , lub Anglicy, posiadacze Indii, Australii i sporej części Ameryki Północnej ?

Lepiej się cieszmy, że tacy np. Ukraincy nie wystawiają nam rachunków za eksplorację ich terenów . Teraz jest moda na wypominanie jakim dobrobytem obdarzyły Europę zachodnią kolonie i jakie obowiązki w związku z tym mają wobec uchodźców .

Nasze miejsce w historii jest historią. Liczy się przyszłość.

Gość A&T

(Konto usunięte)

W twoich żyłach płynie słowiańska czy rzymska krew? Może germańska?

Jak się wymaże co najgorsze z ostatnich lat to zostaną lata świetności i potęgi Słowian. Na tym należy budować przyszłość nie ustępując ani na krok. Co musi się jeszcze w najbliższym czasie wydarzyć byśmy zadbali o swoją suwerenność?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.