Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do 3-4 tys.

davero

Rekomendowane odpowiedzi

Witam co polecacie w takich pieniądzach z nowych konstrukcji ? Muzyka Pop, Rock, Dance Elektroniczna, Filmowa na końcu jest klasyka i sporadycznie Jazz. Pokój hmm ... 16m , ale być może wrzucę też do 40m na okres letni , a to już się robi różnica :)

Wstępnie myślałem o jbl 290 , może o dynavoice ? Kurde nie wiem w zasadzie to chińczyki, więc sprzęt mocno budżetowy. Zależało by mi też na tym, aby kolumnę dało się naprawić np za 10 lat, a zapewne w tym przypadku to już głośników może nie być dostępnych. Patrzyłem też na Pylona 31, ale brak maskownic i osłony na wysokotonowca przekreśla je. Wzmacniaczów mam kilka, więc nie dobieram kolumn do konkretnego modelu są to przed ostatnie integry ze złotych lat audio kilku producentów.

https://www.audiostereo.pl/topic/125480-jakie-kolumny-do-3-4-tys/

Witaj,

zdecydowanie polecam Pylon Audio Sapphire 31. Maskownice nie są w komplecie, ale możesz je dokupić bez żadnego problemu - http://q21.pl/pylon-audio-sapphire-31-maskownica-dostawa-gratis.html.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Trochę się obawiam budźetowych kolumn z zachodnio daleko wschodniej granicy. Nie twierdzę, że są złe ale myślę że Polskie mogą być w podobnej cenie równie dobre a może lepsze (może się mylę) Pylon to chińczyk zapewne. Pytanie mam czy Stx czy Pylon często zmieniają cyferki w modelach ? chodzi mi głównie o głośniki, żeby się nie okazało za lat kilka, brak i kolumna na śmietnik. Zakładam teraz, że kolumna pójdzie do mniejszego pomieszczenia. Odpusczę chyba te 45m2.

Pylon jest robiony w Polsce. Przetworniki to ogólnodostępne wysokotonowy Seas-a, średnio-niskotonowe to Visaton. Pisze o serii Sapphire. To bardzo dobre kolumny. Ciężko będzie z tym metrażem. 16m2 i 40m2 to duża różnica. JBL Studio 290 to kawał kolumny o ogromnym basie. W 16m2 może być problem z jego nadmiarem.Natomiast w 40m2 będzie ok. Na 16m2 Sapphire 25 powinny być ok. Jeśli chcesz JBL-a to max. Studio 280. Przed zakupem odsłuchaj.

Nie wiem czy chce do końca 2,5 drożne kolumny. Saphire to 4ohm, więc odpada Yamaha mi nie przyjmie jest od 6ohm.Prędzej już 31. W tej chwili mam maestro s w 16m2. Chciałbym je przenieść poziom wyżej. JBL znów ma podbite skrajne pasma i nie mam przekonania do tanich kolumn jbl tzw marketówek. Może stx 300 vs Pylon 31 ? Stx da się odsłuchać gdzieś konkretnie chodzi o Kraków ? Pylon to wiem.

Witaj,

Faktycznie 16 m a 40 m to spora roznica. Kolumny w zasadzie kazde beda graly inaczej.

Polecał bym odsłuch Klipsch R26F zamiast tych JBL, wspomnianego Tannoy 7.4 czy Elac FS 77.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Panowie prostowałem obiegowe opinie o jbl 280 jako użytkownik już wielokrotnie na tym forum i powtarzam. One nie grają skrajami pasma . Są wyrównane, a basu jest nawet za mało jak dla mnie.

Słuchałem dziś Tannoy 7.4 , klipsh 260 bodajże, dynavoice (niski model) i niczym specjalnym mnie nie urzekły klipsh grał najlepiej , ale tez był najdroższy. Przeraża mnie jedno marża i niestety myślę , że sprzedawcy stawiają to za numer jeden. Skoro z 5 tys zrobiło się nagle poniżej 4, a na allegro jeszcze taniej. Słuchałem ich na słabym wzmaku onkyo i pioneera. Co do JBL usłyszałem, że tego się w ogóle nie sprzedaje w zasadzie. Faktycznie zgodzę się z tym, że jak jbl to nie budźetowy. Dlatego z ciekawości odsłucham jeszcze pylony i nie wiem gdzie mogę stx 300 ?. Nie kupie w ciemno. Świadom też jestem, że nie zagra mi to lepiej niż altus 380, ale też cena sporo niższa. Dlatego jego wrzuce do 45m , a do tego mniejszego pomieszczenia szukam dalej. Tak na marginesie nie wiem czy klipsh nie był by za jasny. Wcześniej słuchałem Dali też w cenie 3.500 i nie wiem czy nie grały dla mnie najlepiej.

Przeanalizuj wszystko co napiszę poniżej:

1. FX-300 zaprojektował najlepszy specjalista - Misiomor (każdy z branży wie kto to jest)

2. te kolumny są zbudowane na głośnikach z włókna węglowego

3. popatrz na budowę tych kolumn a zrozumiesz, że konkurencja jest o kilka klas niżej

4. STX to polski producnet głośników, obudów, zwrotnic - to oznacza że nie płacisz kilka tysięcy za marżę

5. STX produkuje głośniki od 25 lat

6. Ja im zaufałem ponownie.Aktualnie mam FX-300 i uważam że kolumny z prawdziwymi membranami z włókna węglowego są rarytasem w cenie kilku tysięcy. Najbliższa konkurencja z takimi membranami zaczyna się od 15 tyś !

7. W FX-300 wszystkie głośniki są na aluminiowych koszach. Konkurencja daje wszystkie głośniki na plastiku w tej cenie - wnioski są jednoznaczne.

8. Głośniki w FX-300 to seria AWX, jedne z najbardziej zaawansowanych głośników na świecie. Możesz zobaczyć filmiki na you tube o tej technologii.

9.... co ma do powiedzenia konkurencja do 10 tyś z powyższych ---------- z reguły nic !

Dlatego ja sugerowałem się znajomością DIY-audio i dlatego wybrałem STX bo wiem co jest zaletą a co jest fikcją.

Jak masz pytania odnośnie FX-300 to pisz, mogę w każdej chwili zrobić zdjęcia i pokazać jak to wygląda od środka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.