Skocz do zawartości
IGNORED

Polska wychodzi z Unii. I co dalej?

Genesis

Rekomendowane odpowiedzi

A to jaki bisnes ma Unia,ze się cały czas powiększa?

no przecież koledzy Ci wytłumaczyli, rozdaje pieniądze, po prostu lubi to robić. Ma studnie bez dna bo w końcu nikt do interesu nie dokłada...

Spoko. Cieśnina Beringa daje się przepłynąć ;-)

a mnie w lepiance jest dobrze :P mam 5 gwiazdek i wi fi w pakiecie !
<br />strzelam.. ~20% wartości ?<br />

Fetek, 20% wartości czego ?

Jak prywatny przedsiębiorca kupuje za 100 tyś tokarkę , i dostaje 50 tyś na ten zakup z unii, a wniosek i kredyt na pozostałe 50 tyś kosztował go powiedzmy 2 tyś, to z której z tych wartości 20% stanowi wartość inwestycji ?

Podaj proszę jakiś przykład, bo mój z tokarką jest wprawie dokładnie prawdziwy i z życia.

<br />Przy inwestycjach publicznych masz tabliczki informacyjne, nawet jeśli środku unijne stanowią 50-60% to pozostała część jest milionowym kredytem który w eksploracji generuje dodatkowe koszty, o tym też zapomniałeś...<br />

No i? Przecież to są dofinansowania unijne , a nie finansowanie unijne. Twój wpis to tak jakby : a to złodzieje, dali nam tylko połowę!

Koszt kredytu na całośc byłby chyba wyższy, co?

Rozmawiałem z wieloma cudzoziemcami mieszkającymi w Polsce. Twierdzą, że zawsze narzekamy. Chyba jest to wpisane w naszą kulturę.

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Co do tekstów, takich znajdziesz kilka (wiele z wyższymi kwotami) a ten o ile pamiętam opierał się na pewnych założeniach.

Spokojnie jestem w stanie napisać taki który je wszystkie przebije ;-)

Trudno osobie postronnej to wszystko zliczyć, swego czasu czytałem wiele artykułów i w żadnym nie znalazłem dostateczniej ilości danych. Ale tak zgadzam się że tu facet przegina,

Weryfikacja zajęła mi raptem jakieś 15 minut, krócej niż napisanie komentarza. Zaznaczam że nie jestem ekonomistą.

nie zmieina to jednak faktu że super dopłaty są swojego rodzaju mitem

To poproszę o wyliczenie które tego dowodzi, bo mnie jasno wychodzi że póki co koszty są na poziomie nie wyższym niż 25%

a koszt uczestnictwa z roku na rok będzie wyższy (o tym akurat pisze każdy).

Zyski to nie tylko dotacje. One wręcz nie są najważniejsze, w sensie długofalowym, choć oczywiście wpływają na dynamikę wzrostu.

Jak chcesz się zapisać do klubu golfowego, to musisz się liczyć z wydatkami. Sprzęt, ciuchy, jakiś porządny samochód, może być używany ale dobrej marki. Oczywiście można wybrać kręgielnię, ale tak się jakoś składa, że ci co chodzą na golfa, mają pieniądze, a ci co do kręgielni, zazwyczaj ich nie mają.

Cytat

Trudno osobie postronnej to wszystko zliczyć, swego czasu czytałem wiele artykułów i w żadnym nie znalazłem dostateczniej ilości danych. Ale tak zgadzam się że tu facet przegina,

Weryfikacja zajęła mi raptem jakieś 15 minut, krócej niż napisanie komentarza. Zaznaczam że nie jestem ekonomistą.

Cytat

nie zmieina to jednak faktu że super dopłaty są swojego rodzaju mitem

To poproszę o wyliczenie które tego dowodzi, bo mnie jasno wychodzi że póki co koszty są na poziomie nie wyższym niż 25%

Cytat

a koszt uczestnictwa z roku na rok będzie wyższy (o tym akurat pisze każdy).

Zyski to nie tylko dotacje. One wręcz nie są najważniejsze, w sensie długofalowym, choć oczywiście wpływają na dynamikę wzrostu.

dlatego chętnie zapoznam się z Twoimi wyliczeniami, ja przez 15 minut nie byłem w stanie znaleźć nawet wartości kar czy "zapomóg" typu gracja. Masz jakieś zestawienia etc ?

Jeśli nie dotacje to co ? przecież innych korzyści praktycznie nie mamy... swobodny handel międzynarodowy nie istnieje, dalej są cła i inne pierdoły.

A jakby było dobrze, to dopiero by było niedobrze... ;-P

fikcyjny problem, nigdy nie będzie dobrze ^^

Jak prywatny przedsiębiorca kupuje za 100 tyś tokarkę , i dostaje 50 tyś na ten zakup z unii, a wniosek i kredyt na pozostałe 50 tyś kosztował go powiedzmy 2 tyś, to z której z tych wartości 20% stanowi wartość inwestycji ?

Podaj proszę jakiś przykład, bo mój z tokarką jest wprawie dokładnie prawdziwy i z życia.

Dotacja na solary wynosiła 45% (albo 50% zależnie od lat), koszt 6 tyś zł + przymusowy pakiet serwisowy (płatny), otrzymałeś 50% czyli 3 tyś zł. Po zakończeniu programu ta sama firma, te same solary sprzedaje za 3000 zł. Jaki jest Twój bilans ? ZERO, nie dostałeś niczego a doliczając serwis dopłaciłeś.

też z życia wzięte...

BTW: przy 50 tyś przepłacił jakieś 10 tyś zł (@kalkulator kredytu unijnego), do tego musiał zapłacić prowizję za przygotowanie i prowadzanie wniosku a tu niektórzy chcą nawet 15%.

Ale są też tacy którzy zarabiają i to bardzo ładnie, wspominałem o programach innowacyjnej gospodarki program 8.1 i 8.2 w którym pierwotnie decydowała kolejność zgłoszeń. Jaki był tego efekt ? ludzie za proste strony dostawali grube tysiące a cwane firmy brały dotacje na to co już robiły. Zysk na poziomie 95% albo i wyższym... Z tej całej innowacji przetrwało chyba tylko sklep ag... (2mln z tego co pamiętam).. szkoda tylko że inni też mają takie "innowacje"

Ludzie budowali za dotacje domy, kupowali samochody i byli szczęśliwi, a szary obywatel który chciał założyć firmę musiał brać kredyt i czekać aż po długich miesiącach dostanie obiecane pieniądze "na start".

<br />Jeśli nie dotacje to co ? przecież innych korzyści praktycznie nie mamy... swobodny handel międzynarodowy nie istnieje, dalej są cła i inne pierdoły.<br />

Co? innych korzyści nie mamy ? Co ty chłopie opowiadasz, większość inwestycji zagranicznych w Polsce zawdzięczamy przynależności do Unii, bo ta przynależność oznacza swobodę przepływu towarów i kapitału, stabilność prawną i parę innych rzeczy. To tylko pierwszy z brzegu przykład . O jakich ty cłach piszesz ? Wewnątrz unii nie ma żadnych ceł , a póki co również praktycznie żadnych granic.

<br />Dotacja na solary wynosiła 45% (albo 50% zależnie od lat), koszt 6 tyś zł + przymusowy pakiet serwisowy (płatny), otrzymałeś 50% czyli 3 tyś zł. Po zakończeniu programu ta sama firma, te same solary sprzedaje za 3000 zł. Jaki jest Twój bilans ? ZERO, nie dostałeś niczego a doliczając serwis dopłaciłeś.<br />

O ile Cię dobrze zrozumiałem to był to przekręt polegający na tym że jakaś polska firma sprzedawała w ramach jakiegoś programu unijnego solary warte 3 tyś za 6 tysięcy , z czego klient płacił 3 bo reszta była z unii . Na cóż, przekręt jak przekręt , made in Poland i nie EU tu winna . Trudno w to uwierzyć bo ja też pracuję w firmie która sporo sprzętu sprzedaje klientom którzy dostają dotacje, i wierz mi, nie da się w związku z tym podnieść ceny gdyż konkurencja też chce sprzedawać i trwa normalna rynkowa walka. Powiedziałbym nawet , że jak się kilka firm dowie o kliencie który ma dostać dotacje to często w ogniu walki cena spada poniżej rynkowej. Z tymi solarami to na przykład jakiś przekręcony przetarg w twojej gminie, więc pretensje miej np. do lokalnych władz a nie do unii .

Poza tym, w skali makro to nie ma znaczenia. Pieniądze zostały w Polsce.

Co? innych korzyści nie mamy ? Co ty chłopie opowiadasz, większość inwestycji zagranicznych w Polsce zawdzięczamy przynależności do Unii, bo ta przynależność oznacza swobodę przepływu towarów i kapitału, stabilność prawną i parę innych rzeczy. To tylko pierwszy z brzegu przykład . O jakich ty cłach piszesz ?

przepływ ułatwia schengen a nie sama unia, państwa mogą funkcjonować w identyczny sposób bez wspólny. Bułgaria i Chorwacja nie są w strefie i nie mają problemów z przepływem towarów i ludzi.

O ile Cię dobrze zrozumiałem to był to przekręt polegający na tym że jakaś polska firma sprzedawała w ramach jakiegoś programu unijnego solary warte 3 tyś za 6 tysięcy , z czego klient płacił 3 bo reszta była z unii . Na cóż, przekręt jak przekręt , made in Poland i nie EU tu winna .

dokładnie

i wierz mi, nie da się w związku z tym podnieść ceny gdyż konkurencja też chce sprzedawać i trwa normalna rynkowa walka

nie było wolnego rynku, byłeś ograniczony do konkretnej firmy.

Trudno w to uwierzyć bo ja też pracuję w firmie która sporo sprzętu sprzedaje klientom którzy dostają dotacje,

ja nie pracuje ale znam ludzi którzy to kontrolują i nie raz była mowa o fakturach wykrzyczanych o 100-200% i często na produkty które trudno zidentyfikować. Biorą dotacje na firmę a budują domy i kupują samochody.

Z tymi solarami to na przykład jakiś przekręcony przetarg w twojej gminie, więc pretensje miej np. do lokalnych władz a nie do unii .

to nie był problem jednej gminy

Ale policzmy solarny uczciwie

b81843ad80b6444c_1052654.jpg

Kolektory za własne pieniądze 13 000 zł

Kolektory za kredyt z dotacją 10 482 zł (3000 + 300 + 6372 + 810) albo 11 112 zł (3000 + 300 + 6372 + 1440)

Kolektory za kredyt bez dotacji 14 892 zł (3000 + 300 + 11 592)

Po opodatkowaniu dotacja na kolektory słoneczne to już nie 45%, ale co najwyżej 36,9% kosztów kwalifikowanych.... a ewentualne dodatkowe wydatki (droższa instalacja itp.) ponieść z własnej kieszeni.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wychodzi na to że tokarka jest jeszcze droższa niż zakładałem...

No i podstawowe pytanie czemu dotacje tego typu zawsze = kredyt ?

Zainteresowane osoby fizyczne mogą uzyskać dofinansowanie w formie dotacji wynoszące do 45% kapitału kredytu bankowego wykorzystanego na sfinansowanie kosztów kwalifikowanych zakupu i montażu kolektorów słonecznych.

więc pretensje miej np. do lokalnych władz a nie do unii .

problem to ogólnie władza, programy są źle przygotowywane więc pieniądze są marnowane, dlatego tak jak pisałem ich elana wartość jest zdecydowanie mniejsza. Dobry pogram i dużo niższe środki mogłby mieć taki sam albo lepszy efekt.

Poza tym, w skali makro to nie ma znaczenia. Pieniądze zostały w Polsce.

zależy jak na to patrzeć, wykonawcy często nie są polskimi firmami, produkty nie są polskie ale firmy często nie mogą tego odliczyć więc coś tam jest na plus, samo przemielanie coś zostawi.

Ukryta Zawartość

W Fotowoltaice, większość firm ma kapitał niemiecki, nawet jeśli się znajdzie jakaś "polska" firma handlowa która sprzedaje panele i inwertery, to i tak sprzęt w 100% jest jest chiński lub od niemieckiego dystrybutora. Osobiście znam co najmniej kilka firm w których Polacy są jedynie pionkami na tej szachownicy.

Tak więc Państwo Polskie "pomagając" Kowalskiemu w zakupie i instalacji dotuje jak zwykle niemiecką gospodarkę............... , a ochłapy dostanie pan Arek, montażysta,- pomocnik Helmuta Szmidke...

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

W Fotowoltaice, większość firm ma kapitał niemiecki, nawet jeśli się znajdzie jakaś "polska" firma handlowa która sprzedaje panele i inwertery, to i tak sprzęt w 100% jest jest chiński lub od niemieckiego dystrybutora. Osobiście znam co najmniej kilka firm w których Polacy są jedynie pionkami na tej szachownicy.

Tak więc Państwo Polskie "pomagając" Kowalskiemu w zakupie i instalacji dotuje jak zwykle niemiecką gospodarkę............... , a ochłapy dostanie pan Arek, montażysta,- pomocnik Helmuta Szmidke...

No to wreszcie zbudujmy nasze Audi. Już kiedyś był taki wóz. Nazywał się Polonez.

No to wreszcie zbudujmy nasze Audi. Już kiedyś był taki wóz. Nazywał się Polonez.

Właśnie dlatego nasz kraj jest potrzebny UE z Niemcami na czele żebyśmy czasem "czegoś lepszego" niż owe wspomniane "Audi" nie wyprodukowali.............

UE w dobie globalizacji jest nam do niczego nie potrzebna.

Powinniśmy ze wszystkich sił dążyć do wyjścia z tego "bagna"............

Sorry Tommiashi ,masz fajny tyłek ale jak słyszę Lemingo to nie na sex mam ochotę, a na kopa :-)

trudno.........sami sobie na tę reputację zasłużyliście , - i jak dalej będziecie bronić eurokołchozu to już niedługo żadnego sexu mieć nie będziesz , bo wszystko będzie "na kredyt" którego nie spłacisz................

trudno.........sami sobie na tę reputację zasłużyliście , - i jak dalej będziecie bronić eurokołchozu to już niedługo żadnego sexu mieć nie będziesz , bo wszystko będzie "na kredyt" którego nie spłacisz................

Wolę w tym eurokołchozie być i nie mieć sexu niż sex w państwie o nazwie "Biało Czerwona Drużyna " czy jak to zwal jeden wielkiiiii człowiek.....

Pamiętam dobrze wcześniejsze lata przed wejście Polski do UE

i moje zdanie jest NIE do powrotu do tego co było.......

Klapki trzeba miec na oczach żeby nie widziec zmian na lepsze odkąd jestesmy w "eurkołchozie "ale cóż niektórzy żeby zaistnieć muszą

doładowywac sie takimi tekstami anty unijnymi

..............

Może wrócimy do czasów socjalizmu ?jak iść na całość to iść........

Gdybyśmy nie wstąpili do unii to bylibyśmy teraz zapewne potęgą w produkcji grzybów leśnych ,porzeczki i jabłek , więc na sex nie mielibyśmy siły.

A a teraz jesteśmy Potęgą w jedzeniu Chińszczyzny oczywiście wszystko zgodnie z normami UE :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A a teraz jesteśmy Potęgą w jedzeniu Chińszczyzny oczywiście wszystko zgodnie z normami UE :)

Ukryta Zawartość

Ktoś Ci każe to jeść? Masz wybór. Za komuny i wczesnej demokracji w moim mieście był tylko chleb z piekarni o nazwie "Gigant" , nawet nie chcę wiedzieć co tam dawali.

No ale wtedy byliśmy światową potęgą. Potem nas rozkradli. Przyznaj że taki jest Twój stan świadomości.

Ukryta Zawartość

Obroty handlu zagranicznego według ważniejszych krajów

Ukryta Zawartość

Zauważcie ze najgorsi są Ci Niemce .jak ja ich nie cierpię .......;)

Ukryta Zawartość

a propos "tokarki" to inwestycje "unijne" raczej są z założenia kierowane na jakieś usługi i inne szlachetne pomysły ale nie na produkcje czego kolwiek bo to mogło by stanowić konkurencję dla dobroczyńców . Sam się spotkałem z informacją własciwego ministrestwa że 70 % kasy wraca do starej uni .

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Ktoś Ci każe to jeść? Masz wybór

Tak nie po to wstawiono kilkanaście tysięcy Lidlu-"w" Kauflandów Carefourów Realów Auchanów i innych przybytków kultury Europejskiej żeby mieć wybór......................

Tak nie po to wstawiono kilkanaście tysięcy Lidlu-"w" Kauflandów Carefourów Realów Auchanów i innych przybytków kultury Europejskiej żeby mieć wybór......................

Ja akurat chleb przywożę z Berlina, bo to co sprzedają tutaj chleba raczej nie przypomina.

Gdybyśmy nie wstąpili do unii to bylibyśmy teraz zapewne potęgą w produkcji grzybów leśnych ,porzeczki i jabłek , więc na sex nie mielibyśmy siły.

masz wróżkę na etacie ?. Może byłoby odwrotnie nie byłoby kasy to by się nie pchali i ludzie chcący coś zrobić mieli swoje 5 minut...

Ktoś Ci każe to jeść? Masz wybór.

jaki wybór ? gdzie i czego ? trudno już kupić dobry chleb, o ciastach nawet nie wspomnę.

a propos "tokarki" to inwestycje "unijne" raczej są z założenia kierowane na jakieś usługi i inne szlachetne pomysły ale nie na produkcje czego kolwiek bo to mogło by stanowić konkurencję dla dobroczyńców

dobrze widać to po gminach, dostajesz tylko na drogi i kwiatki.. nie możesz stworzyć niczego co pozwoli Ci spłacić kredyt czyli zarobić. Dotacje na stare francuskie wiatraki albo niemieckie ogniwa.

chcesz coś zniszczyć to po prostu zacznij to dotować...

Po raz kolejny okazuje się,że przeciwnicy naszej obecności w UE nie mają do przedstawienia żadnej alternatywy.Bo cóż oni proponują.Kolejne antyniemieckie fobie połączone z humorystycznymi wypowiedziami w rodzaju "Niemcy wolą nas mieć w UE abyśmy po wyjściu nie wyprodukowali czegoś lepszego niż Audi" !Wypowiedź Ziobry pokazuje,że UE jest nam bardzo potrzebna.Nie tylko z powodów ekonomicznych ale i po to aby tacy politycy nie mogli realizować swoich chorych pomysłów.

Jest oczywiste,że korzyści to przede wszystkim dotacje,które w ogromnym stopniu dźwignęły cywilizacyjnie Polskę w ostatnich latach.Ale to również inne korzyści.Dostęp do ogromnego unijnego rynku,Inwestycje u nas i dostęp do nowoczesnych technologii.To wyższe,europejskie standardy organizacji państwa - przykładem przełom jeśli chodzi o ochronę środowiska.Nie wiem czy ci wszyscy,którzy cieszą się z powodu ewentualnego wyjścia W.Brytanii z UE zdają sobie sprawę z konsekwencji dla naszego kraju.Polska jest znaczącym eksporterem żywności do tego kraju i w tym wypadku nasze rolnictwo poniesie ogromne straty.Inne korzyści przynależności to turystyka,wymiana kulturalna i naukowa ( dostęp do najlepszych uczelni,granty,stypendia itp).No i wymiar polityczny.W kontekście stosunków Z Rosją,Chinami i USA.Nie rozumiem czemu tak oczywiste rzeczy trzeba tłumaczyć?Poza UE jesteśmy nikim,Białorusią.

Polska to zielony skansen w którym jedyne drogi które można wybudować to tranzytówki dla szkopów. Kiedyś żadnej uni nie było, eksport był większy a przemysł miał się lepiej.

Unia do niczego nam nie jest potrzebna, ale jak już w niej jesteśmy to trzeba korzystać ile się da a nie oddawać kasę która się nam należy i dawać się wykorzystywać przez zagraniczne (europejskie) firmy. Dla EU jesteśmy kolonią z której czerpie się zyski, nikim innym nigdy nie byliśmy.

Zresztą najlepszy dowód,że żaden z tych antyunijnych ujadaczy nie odpowiedział na pytanie tytułowe wątku.

Co się stanie po opuszczeniu UE przez Polskę?Konkretnie.Granica zachodnia i południowa -utrudnienia.Do krajów unii cła,akcyzy,ograniczenia,wycofanie inwestycji zagranicznych.Załamanie eksportu do UE.Spadek ruchu turystycznego,studenckiego,wymiany kulturalnej.Co z naszymi emigrantami w krajach unii?

I kto wyprodukuje u nas konkurencyjny samochód dla Audi?

Któryś z antyunijnych ujadaczy zastosował argument,który przebija wszystko.Autostrady powstały u nas po to aby wojska niemieckie mogły szybciej się poruszać.Że też przed 39r. Niemcy na to nie wpadli?Albo gdyby przed 41r. Niemcy wybudowali w Rosji drogi szybkiego ruchu ( i może system grzewczy) to nie doszłoby do klęski pod Stalingradem?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.