Skocz do zawartości
IGNORED

Polska wychodzi z Unii. I co dalej?

Genesis

Rekomendowane odpowiedzi

Wiele źródeł podaje, że Polska wydała więcej niż otrzymała (sic).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pan Cukiernik to znany oszołom ekonomiczny. Przytoczę ponownie mój post - Oto jak pan TC "liczy" wydatki związane z wykorzystaniem dotacji unijnych 2007-2013:

Już samo policzenie całości składki w wysokości 22,6 mld euro w koszty jest niewłaściwe, bo Polska bierze udział w wykorzystaniu tych pieniędzy, ale niech będzie, nie kłóćmy się o szczegóły ;-)

Dalej są koszty instytucji biorących udział w obsłudze dotacji, gdzie po prostu zsumowano ich budżety do 6,5 mld euro, choć wiadomo że to nie jest ich wyłączna działalność.

Prawdziwa jazda zaczyna się dalej, gdzie autor na postawie pojedynczej informacji przyjął, że koszt przygotowania wniosku wynosi 15% wartości dotacji, co z sumy wniosków przyjętych i odrzuconych dało mu monstrualną sumę 29,5 mld euro. Krótki risercz po rynku opracowania wniosków pozwala stwierdzić, że jest to kwota przeszacowana co najmniej kilkanaście jeżeli nie kilkadziesiąt razy. Co więcej, ogromna większość tych usług jest świadczona przez firmy krajowe, więc kasa i tak zostaje w Polsce.

Prawdziwa wisienka na koniec. Otóż środki przeznaczone na współfinansowanie projektów w łącznej wysokości 48,2 mld euro zostały, a jakże, zaliczone do kosztów.

A co z tzw. wózkami skrętnymi w tym kontekście?

Masz na myśli wychylne pudła? Zwiększają znacznie koszty eksploatacji i są na obszarach nizinnych nieprzydatne. Zresztą nawet Szwajcaria zamawiając nowe składy z nich zrezygnowała.

Ukryta Zawartość

<br />Wiele źródeł podaje, że Polska wydała więcej niż otrzymała (sic). <br />

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) />

A Ty to zawsze tak bezmyślnie i bezkrytycznie czytasz internet ?

Ukryta Zawartość

... Co więcej, ogromna większość tych usług jest świadczona przez firmy krajowe, więc kasa i tak zostaje w Polsce.

Stanowiąc koszt.

A Ty to zawsze tak bezmyślnie i bezkrytycznie czytasz internet ?

Załóż blog i polemizuj z Cukiernikiem.

Chętnie poczytam.

I nie ze mną ten Popaprany kontekst; "... i ty zawsze tak bezmyślnie..."

Wysil się i napisz coś myślnego, wreszcie...

<br />Załóż blog i polemizuj z Cukiernikiem.<br />Chętnie poczytam.<br />

Nie założę bloga żeby dyskutować z Cukiernikiem. Facet nie tylko pisze bzdury z punktu widzenia ekonomii, ale zwyczajne bzdury, z punktu widzenia logiki . To nie zachęca do dyskusji, można to co najwyżej skomentować.

<br />I nie ze mną ten Popaprany kontekst; "... i ty zawsze tak bezmyślnie..."<br />

Przepraszam...

<br />Wysil się i napisz coś myślnego, wreszcie...<br />

..ale i Tobie się zdarza. I to nie pierwszy raz . W każdym bądź razie dużo częściej niż mi.

Nie da.

Ale warto przy okazji coś wytwarzać...

Pińcet ma wytworzyć ponoć 278 tysięcy dodatkowych obywateli RP w ciągu dekady. Jeden poseł w podkoszulku przytomnie policzył, że wydamy po 850 tysięcy na łebka który przez całe swoje życie zwróci do ZUSu jakieś 350 tysięcy...

Czepiacie się tych 500.

Młodzi jesteście to może Wam się przydarzyć...

Ja już tylko będę dokładał do nie swoich...

..ale i Tobie się zdarza. I to nie pierwszy raz . W każdym bądź razie dużo częściej niż mi.

Nie przesadzaj.

Nie czepiam się personalnie.

I nie forujmy wyroków, że ktoś wypisuje bzdury a my same światłe myśli.

W dzisiejszej rzeczywistości wszystko jest względne, szczególnie ekonomia.

Czepiacie się tych 500.

Młodzi jesteście to może Wam się przydarzyć...

Ja już tylko będę dokładał do nie swoich...

Nie przesadzaj.

Nie czepiam się personalnie.

I nie forujmy wyroków, że ktoś wypisuje bzdury a my same światłe myśli.

W dzisiejszej rzeczywistości wszystko jest względne, szczególnie ekonomia.

Nie tylko Ty będziesz dokładał właściwie dokładamy wszyscy a młodzi ja sie czuje młodo choć kalendarz coraz bardziej mnie oszukuje

Mam przeczucie że panowie tutaj raczej do młodej gwardii nie zaliczani są ( przepraszam jesli kogos uraziłem)

wiem że jak ja będę szedł to chyba nie będzie już różowo....

Jakie prototypy? Wszyscy pokazywali, pokazują i pokazywać będą, jak coś mają, co w tym nadzwyczajnego. PKP jak każdy inny przewoźnik dostaje zaproszeń na prezentacje na pęczki co roku z całego świata.

W 2007 roku PESA wyprodukowała Bydgoskie ED74 o prędkości eksploatacyjnej 160km/h

Taką samą prędkość eksploatacyjną ma DART z 2014 roku i z taką samą prędkością jeździ Pendolino zamówione w 2010 roku, a dostarczone w 2014.

Wiec PESA ED74 mogła jeździć zamiast tego Pendolino o siedem lat wcześniej i o za 40% niższą cenę.

G... prawda. Programy modernizacji idą na bieżąco. Można sobie o tym poczytać w prasie i na forach kolejowych. Obecnie trwają prace nad podwyższeniem prędkości do 200 km/h na pozostałej części CMK i 145 km odcinku linii Wwa-Gdańsk, w ciągu 2 lat łączna długość linii dużych prędkości przekroczy 350 km i będzie się co roku wydłużać o kolejne 100-150 km.

obecnie pociągi jeżdżą o 10km/h szybciej niż przed wojną. Główna magistrala nie została w żadnym stopniu rozbudowana.

Jest gdzie sprawdzić, Pendolino pierwszy raz w Polsce jechało 250 km/h na pokazie w 1994 roku. To PKP miało zapewnic warunki do realizacji polskiej homologacji, ponieważ się ociągali z instalacją ERTMS L2, to Alstom zaproponował dwuetapową aby nie opóźniać realizacji całego kontraktu. Ostatecznie zrealizowano wymagane testy i UTK wydał homologację na 250 km/h we wrześniu 2014.

tylko kilka miesięcy stało bo nie mieli gdzie klepnąć certyfikatu...

ED74 jest poprzednikiem DARTa o tej samej prędkości eksploatacyjnej, na torach od 2007 roku. Największym problemem PKP było znalezienie dla niego zastosowania. Były i są nadal zbyt szybkie jak na trasy krótkie a zbyt ciasne jak na trasy długie. Mityczny DART nie wnosi żadnego przeskoku jakościowego poza podstawowym przystosowaniem do dłuższych tras, bo jeździć może z tymi samymi prędkościami. Wystarczyło dac więcej toalet i przedziały a mógł jeździć na trasach Warszawa-Gdańsk o kilka przed zakupem Pendolino.

ED74 obsługiwał od początku trasę Warszawa-Łódź w spółce PKP-Intercity jednak wprowadzono go w czasie remontu tej trasy i pociąg który mógł ją pokonywać w 70-90 minut jechał 180 minut.

W PKP nie byli w stanie wykorzystać pociągów krajowego producenta wiec zamiast starać sie o inwestycje w torowiska zamówili pociąg o właściwościach jeszcze mniej przydatnych - wg takiej specyfikacji żeby nie był zaoferowany przez polskich producentów, którzy takich nie produkowali bo nie było dla nich możliwości eksploatacji.

Śledztwa się toczą w Europie i USA, ale chodzi o kontrakty głównie w krajach takich jak Indonezja, Arabia Saudyjska, Egipt czy Bahamy. Spróbuj tam sprzedać duży kontrakt bez smarowania ;-)

Alstom – producent Pendolino przyznał się do korupcji, a amerykański Departament Sprawiedliwości nałożył na niego rekordową grzywnę 772 mln dolarów. Jak donosi indyjski portal zeenews.india.com, do korupcji miało dochodzić również w Polsce, a brytyjski prokurator Simon Farrell oskarża o udział w procederze Jacka Z. i Pawła Piskorskiego.

Nie tylko Ty będziesz dokładał właściwie dokładamy wszyscy a młodzi ja sie czuje młodo choć kalendarz coraz bardziej mnie oszukuje

...

Natomiast, żeby była jasność, jestem w stanie przyjąć takie obciążenie na klatę... gdyby spełnione były określone warunki...

Z obrzydzeniem muszę stwierdzić, że POpaprańcy* mają dużo racji z wykpiwaniem programu 500+ (w takiej wersji jak obecnie).

*) Będę musiał zmienić określenie, albowiem tutejsi POpaprańcy to już nie zwolennicy tej debilnej formacji PO, która 500 i więcej chce na każde dziecko... Będę Was nazywał AntyPISdraki... chyba, że mnie który zdenerwuje...

obecnie pociągi jeżdżą o 10km/h szybciej niż przed wojną. Główna magistrala nie została w żadnym stopniu rozbudowana.

Tak, tak. I to rosyjsko-japońską, bo przecież wtedy powstała CMK. Sam Wokulski nadzorował prace.

brytyjski prokurator Simon Farrell oskarża o udział w procederze Jacka Z. i Pawła Piskorskiego.

Biedaczek. Jeszcze nie wie, że Piskorskiego można oskarżyć o wszystkie przestępstwa tego świata, ale nigdy nie można mu niczego udowodnić. To taki chodzący Hotel California. You can checkout anytime you like but you can never leave... :-)

Będę Was nazywał AntyPISdraki... chyba, że mnie który zdenerwuje...

A jak będziesz siebie nazywać ? Oczywiście nie chodzi o imię i nazwisko.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• 3 tygodnie później...
Cc8yPPKWAAA5oxO.jpg

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.