Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Rubicon 2 czy Kef r300

daniel-de

Rekomendowane odpowiedzi

nie no, z Denonem 1520ae trochę basu było bo wzmak dawał, ale na dc6t se jest dużo więcej, dolny głośnik robi za niskotonowiec, a tam oba były uniwersalne.

Konia z rzędem temu co zdefiniuje "naturalny" wzmacniacz.

może jestem niewyrobiony i mi takie połączenie NA RAZIE odpowiada.

Mi tez na poczatku odpowiadalo.

Odsluchaj jak masz mozliwosc np. Baltlab epoca 3 albo lepiej endo 1 to bedziesz mial punkt odniesienia. Moim zdaniem oba w swojej cenie pod wzggledem naturalnosci moga byc wzorem dla innych.

Nie rozumiem co znaczy ciężko z dostępnością?

To znaczy, że u mnie nie mogę ich wypożyczyć do odsłuchu, gdyż nie ma ich na stanie. Do czasu gdy nie przyjadą Rubicony słucham sobie miło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dali dotarły. Jakby kogoś interesowało jak grają mogę skrobnąć kilka zdań po odsłuchu.

Ukryta Zawartość

post-53765-0-76784400-1455715896_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

napisz proszę o Dali Rubicon 2, jestem ciekaw Twojej recencji....

OK. Słucham już którąś godzinę z rzędu i na koniec wyciągnę jakieś wnioski. Napiszę na pewno.

Powiem Ci że rozstaw głośników stosujesz fatalny...pomieszczenie masz 40 metrów, ja mam 17 metrów i kolumny rozstawione o niebo lepiej. Lewa kolumna ma po lewej stronie barierke i pustkę, a z prawej szafkę, za to prawa kolumna po swojej prawej stronie odrazu mebel, wciśnięta gdzieś w kąt. Wyjędź tymi kolumnami sporo do przodu, chociaż pół metra i zmniejsz baze o np 0,5 metra. Kurde tak to właśnie jest że ludzie wypisują opinie na temat kolumn,wzmacniaczy, ale w jakich warunkach je słuchają? O to jest pytanie. Póżniej właśnie wychodzą opinie o danym sprzecie totanie sprzeczne.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

wnioski to wyciagnij ale dopiero po wygrzaniu kolumn, to co teraz grają nijak się ma do tego co będzie później, a będzie dużo lepiej :)

Potwierdzam. Moje Monitor audio grają o wiele lepiej niż pierwszego dnia. Warto dobrze wygrzac kolumny

Napisz jeszcze co to za kable masz wpięte w ten system, Z obrazu wynika, że są to różnego rodzaju kable, różnego przekroju ( a jak z długością?)

Faktycznie rozstawienie trochę pozostawia do życzenia ale jak Ci tak pasuje.

Opisz co tam fajnego słychać

Powiem Ci że rozstaw głośników stosujesz fatalny...

Nie stosuję ale takie mam warunki. Natomiast kolumny oddalone są od ścian, szafek itp, w najciaśniejszym miejscu o ok. 40cm więc najgorzej nie jest. Słuchałem w takim ustawieniu wiele zestawów a także odsuwałem kolumny na metr do przodu i różnic wielkich nie ma. Z akustyką pomieszczenia nie jest najgorzej i doskonale słychać charakter brzmienia poszczególnych zestawów. Bardzo dobrze słychać także różnice między zamkniętym a otwartym bassrefleksem. Elektronikę mam w miarę neutralną. Kable Qed Reference tej samej odległości ale na zdjęciu faktycznie na szybko wpięty kabel, który mam w podłodze. No i na koniec kolumny są wygrzane, gdyż są to kolumny odsłuchowe.

Zdecydowanie za dużo...spójności sceny brak...

Nic z tych rzeczy. Nie przy tych kolumnach. Choć przyznaję maiłem kolumny które nie radziły sobie z tą odległością.

oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Niestety na ofertę z waszej strony się nie doczekałem

Nie stosuję ale takie mam warunki. Natomiast kolumny oddalone są od ścian, szafek itp, w najciaśniejszym miejscu o ok. 40cm więc najgorzej nie jest. Słuchałem w takim ustawieniu wiele zestawów a także odsuwałem kolumny na metr do przodu i różnic wielkich nie ma. Z akustyką pomieszczenia nie jest najgorzej i doskonale słychać charakter brzmienia poszczególnych zestawów. Bardzo dobrze słychać także różnice między zamkniętym a otwartym bassrefleksem. Elektronikę mam w miarę neutralną. Kable Qed Reference tej samej odległości ale na zdjęciu faktycznie na szybko wpięty kabel, który mam w podłodze. No i na koniec kolumny są wygrzane, gdyż są to kolumny odsłuchowe.

Nic z tych rzeczy. Nie przy tych kolumnach. Choć przyznaję maiłem kolumny które nie radziły sobie z tą odległością.

Niestety na ofertę z waszej strony się nie doczekałem

ale opisz w końcu jak graja te kolumny .... plisss

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

ale opisz w końcu jak graja te kolumny .... plisss

Jestem już po ponad 8 godzinach odsłuchu więc mam już kilka spostrzeżeń. W drodze do domu troszkę zmarzły, zimno dzisiaj. Pierwsza płyta Macy Gray Big. Troszkę się zawiodłem, krzykliwa góra brak dołu. Ale grały dalej. Po ok. godz. diametralna zmiana, góra się uspokoiła pojawił się bas. Pierwsze spostrzeżenie to mają troszkę mniejszą efektywność niż Kef r300 ale to nie przeszkadza. Kolumny ze spokojem dały radę w moim ponad 40m pomieszczeniu podobnie jak Kef. Druga płyta Bjork i utwór All is full of love tu bas masuje całe ciało, jestem w szoku kolumny zagrały jak duże podłogówki. Ilość szczegółów niesamowita. Usłyszałem dźwięki, o których nie miałem pojęcia. Bardzo dobrze oddają głosy wokalistów, których wysuwają przed szereg. Nie mają cienia suchości. W porównaniu do Kef grają cieplej, bas nie jest tak twardy przez co kolumny zdają się być bardziej muzykalne. Zarówno Kef jak i Dali to bardzo dobre kolumny grające troszkę inaczej. Nie potwierdzam obiegowej opinii, że dali grają skrajami pasma. Na pewno nie Rubicony. Miałem wiele lat temu Concept 6 i też tego nie zauważyłem. Później słuchałem Metalliki, Comy, Red Hotów i mogę stwierdzić, że nadają cię do ostrzejszej muzy. Bas jest na dobrym poziomie, rify gitarowe są odpowiednio dociążone. Regge czy muzyka elektroniczna też dobrze wypada. Nie słucham klasyki więc na ten temat się nie wypowiem. Natomiast odsłuchałem kilka utworów z Hooka Johna Williamsa i Star Wars i nie było bałaganu. Po kilku godzinach wróciłem do Macy Gray i płyta zabrzmiała zupełnie inaczej czyli tak jak powinna. Nie mogę tego stwierdzić na 100% ale wydaje mi się, że dali są troszkę mniej dynamiczne niż Kef. Moja żona, która przez chwile przysłuchiwała się chwilę jednym i drugim stwierdziła, że Dali grają lepiej ale co ona może wiedzieć:). Ja sam mam jeszcze dylemat, które wybrać zwłaszcza, że dali są troszkę droższe. Wykonanie obu stoi na wysokim poziomie. Dali troszkę bardziej mi się podobają ze względu na wygięte łuki i wystające ranty głośników. To tak na gorąco.

Test cichego nocnego odsłuchu wypadł wyśmienicie. Nie tracą kompletnie na niczym. Przekaz klarowny, dynamika, bas i wszystkie wysokotonowe smaczki. Tu zdecydowanie wypadają lepiej od Kef r300. Madonna Ray of Liht brzmi wybornie.

Dzięki wszystkim za informacje. Wybór został dokonany. Zostają Rubicony 2 i moim zdaniem warto troszkę dopłacić (i nawet nie 2 tys). Na nowych standach VAP prezentują się nawet zacnie. Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W sumie nie dopatrzylem ze to cena za sztuke. Za cene jednej mozna kupic pare R300.

Nie jest wcale tak źle. Dostałem naprawdę dobry rabat i cena zrobiła się przyjemna.

No różnica w cenie na dzieńdobry między R300 a Rubikocami jest spora bo prawie 40 % :) Jeśli na Dali dostałes rabat to na Kefy też byś dostał. Graja o 40 % lepiej?:) Żartowałem oczywiście, ale spora różnica w graniu?

No różnica w cenie na dzieńdobry między R300 a Rubikocami jest spora bo prawie 40 % :) Jeśli na Dali dostałes rabat to na Kefy też byś dostał. Graja o 40 % lepiej?:) Żartowałem oczywiście, ale spora różnica w graniu?

Na Kefy też dostałem rabat ale nie tak spory i cenowo bardzo się do siebie zbliżyły. Nawet zamówiłem Kefy wpłacając zaliczkę. Jednak po odsłuchu wszystko w ostatniej chwili odkręciłem. Czy spora różnica w graniu tego nie powiem. Obie konstrukcje grają na dobrym poziomie, jednak dali poszło o krok dalej w stereofonii, przestrzeni, szczegółowości i ogólnie pojętej muzykalności. Kefy były troszkę szorstkie w obyciu, pewnie przez twardszy, krótszy bas i bardziej chłodne granie. Bardziej różnią się charakterem brzmienia, niż jakością.

te rubicony to półka wyżej od mentorów czy nowszy model?

Półka chyba ta sama ale zupełnie inna konstrukcja. Wyżej tylko Epicony z tymi samymi głośnikami ale inną obudową, i zmianami w zwrotnicy plus podwójne terminale głośnikowe.

"Półka chyba ta sama ale zupełnie inna konstrukcja. Wyżej tylko Epicony z tymi samymi głośnikami ale inną obudową, i zmianami w zwrotnicy plus podwójne terminale głośnikowe."

No, ale mamy jeszcze Helicony pomiędzy Rubicon a Epicon

"Półka chyba ta sama ale zupełnie inna konstrukcja. Wyżej tylko Epicony z tymi samymi głośnikami ale inną obudową, i zmianami w zwrotnicy plus podwójne terminale głośnikowe."

No, ale mamy jeszcze Helicony pomiędzy Rubicon a Epicon

Myślę że nie. Obecne serie to Rubicon i Epicon a poprzednie to Mentor i Helicon. Helicon raczej był odpowiednikiem dzisiejszego Epicona. W obecnej serii nad Rubiconem stoją tylko Epicony.

Myślę że nie. Obecne serie to Rubicon i Epicon a poprzednie to Mentor i Helicon. Helicon raczej był odpowiednikiem dzisiejszego Epicona. W obecnej serii nad Rubiconem stoją tylko Epicony.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) od góry najlepsze do dołu najgorsze ale co ja tam mogę wiedzieć skromny posiadacz zensor 7

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.