Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny w cenie 12-20 tyś.

dfx5

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie kolumny w cenie 10-20 tyś używane lub nowe. Mają zastąpić Amphion'y 7l. Pozostałe elementy zestawu to wzmacniacz Hegel H300 i dac LKS DN003. Amphiony grają świetnie, ale do tego zestawu trochę mają za mało mocy. Nie przekonuję mnie też w muzyce poważnej. Może to wina pozostałych elementów.

https://www.audiostereo.pl/topic/125752-kolumny-w-cenie-12-20-ty%C5%9B/

Przy tej cenie to bierz kloce i zapieprzaj do salonu posłuchać różnych konstrukcji. Później bierz do domu i słuchaj, słuchaj, słuchaj. W salonie mają też sporo kabli można się pobawić. Spotkaj się z audiofilami z swojego regionu, posłuchaj różnych konfiguracji. Życzę dobrej zabawy i powodzenia w poszukiwaniach.

Ja polecam Audio Physic. Porównywałem z wcześniej posiadanymi Kef r900 (jak rozumiem podobna klasa co Amphiony 7l) i pózniej posiadanymi MA Platinum Pl300. Moje Avantery są od obu wyraźnie lepsze. Generują duży, detaliczny ale nie męczący dźwięk o świetnej rozdzielczości i takich samych efektach przestrzennych. Muzyka klasyczna jest barwna i da sie słyszeć poszczególnych instrumentów raczej niż zbity dźwięk całej orkiestry. Widziałem na sprzedaż AP Virgo 25 za ca. 15kPLN. To dobre kolumny choć Avantery które maja 4 a nie 2 18 cm basowce dają potężniejszy dźwięk.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Ja polecam Audio Physic. Porównywałem z wcześniej posiadanymi Kef r900 (jak rozumiem podobna klasa co Amphiony 7l) i pózniej posiadanymi MA Platinum Pl300. Moje Avantery są od obu wyraźnie lepsze. Generują duży, detaliczny ale nie męczący dźwięk o świetnej rozdzielczości i takich samych efektach przestrzennych. Muzyka klasyczna jest barwna i da sie słyszeć poszczególnych instrumentów raczej niż zbity dźwięk całej orkiestry. Widziałem na sprzedaż AP Virgo 25 za ca. 15kPLN. To dobre kolumny choć Avantery które maja 4 a nie 2 18 cm basowce dają potężniejszy dźwięk.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Zainteresowałem się ostatnio tą marką i chciałem zapytać jaki model byś polecił do 20k (muzyka w stylu ciężki rock,lżejszy a następnie blues,soul,jazz,muzyka elektroniczna,akustyczna,pop)

A może słuchałeś i wiesz jak się mają dźwiękowo kolumny SCORPIO 25 i SCORPIO II ??

Jakie kolumny w cenie 10-20 tyś używane lub nowe.

Monitor Audio wypuscilo nowe platinium II ,tak wiem dla niektorych malo wyszukana audiofilska marka, ale moze warto przynajmniej odsluchac... za kilka tys. wiecej bedzie mozna nabyc pl200

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Jeżeli,twój wzmacniacz nie jest papierowym tygrysem to 3-way na głośnikach Scan Speak Illuminator.

Przy czym pokój powinien mieć więcej niż 20m.

link jest ilustracyjny-chodzi o podobne kolumny-->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zainteresowałem się ostatnio tą marką i chciałem zapytać jaki model byś polecił do 20k (muzyka w stylu ciężki rock,lżejszy a następnie blues,soul,jazz,muzyka elektroniczna,akustyczna,pop)

A może słuchałeś i wiesz jak się mają dźwiękowo kolumny SCORPIO 25 i SCORPIO II ??

W mojej ocenie AP nie są mistrzem ciężkich brzmień. Tu z tego co czytam warto posłuchać np. Paradigma np Tribute. Z AP słyszałem tylko Avantery. Scorpio i Tempo to te same przetworniki wysoko- i sredniotonowe. Basowe glosniki są w Avanterach i Virgo z wyższej polki.

Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Harbeth Super HL5 plus

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

...mają za mało mocy....? Czego wymagasz od muzyki klasycznej?

Kolumny mają być nie tylko do muzyki poważnej. Pisałem ,że zestaw mnie nie przekonuje w tego typu muzyce. Pozostałe gatunki, a szczególnie jazz odtwarza świetnie. Szukam po prostu lepszych i oczywiście droższych. Amphiony 7L to świetne głośniki - powtarzam jeszcze raz.
Gość

(Konto usunięte)

Kolumny mają być nie tylko do muzyki poważnej. Pisałem ,że zestaw mnie nie przekonuje w tego typu muzyce. Pozostałe gatunki, a szczególnie jazz odtwarza świetnie. Szukam po prostu lepszych i oczywiście droższych. Amphiony 7L to świetne głośniki - powtarzam jeszcze raz.

Dzięki...to wiele wyjaśnia...

Pozdrawiam :-)

do klasyki brałbym tannoy DC10T. Piękna barwa i dobry środek. Tylko czy się zgra z Heglem, który nie czaruje nasycenie to inna sprawa.

Kolega wyżej też dobrze doradza.

Z heglem może być lipa.

Ja bym proponował zainteresować się wzmacniaczem. Mocniejszym i bardziej potężnym z dużą przewagą nad h300 będzie ars sonum. Choć hegel jest droższy to nie znaczy, że lepszy. Hiszpańska manufaktura produkująca ten wzmacniacz oferuje na prawdę brzmienie na któe cena urządzenia nie wskazuje. Może ktoś, kto na Audio Show słuchał go z Diapasonami się wypowie.

Proszę o konkretne propozycje modeli kolumn podłogowych z krótkim opisem zalet.

Konkretnych propozycji kolumn nowych bądź używanych w przedziale 10-20tys. jest tyle, że chyba Cię pogięło.

Zdecyduj się konkretnie na coś, to dostaniesz konkretne propozycje. Nowe czy używane? 10 czy 20 tys.?

Inaczej to jest bezproduktywne klepanie w klawiaturę, bo nowe za 10tys. a używane za 20tys. to jak dzień do nocy.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Ukryta Zawartość

Proponuję te kolumny. Grają ciepło, z dużym nasyceniem dźwięku. Instrumenty są słyszalne z właściwą dla nich wielkością. Dźwięk potężny, żywy, ale z niekłującymi wysokimi tonami.

Porównane z IRS Sigma, które w muzyce powaznej mocno przegrały. Sigmy nie miały tego bezpośredniego ataku, ani naturalności instrumentów Aspary.

Do tego Aspara w przeciwieństwie do Sigmy zagra z każdym wzmacniaczem.

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Po lekkiej adaptacji akustyczne pomieszczenia system gra jeszcze lepiej. Zastanawiam się czy w cenie do 20tyś jestem w stanie kupić lepsze kolumny niż Amphion'y 7L. Może nie warto szukać?

Zna ktoś Sonus Faber Olympica III? Dużo są one lepsze od 7L?

może mało wiem i mało słyszałem, ale Sonus Faber Olympica III to najlepiej brzmiące kolumny, jakie słyszałem w życiu.

zgadzam się z każdym słowem tej recenzji -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.