Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Luzik..zgadzam się z tym co napisałeś. Nie mam tyle doświadczenia co Ty ale badam w miarę możliwości. Dzielę się tym co wybadałem, a wiadomo, że komuś może to nie pasować.

Świetnie, że się dzielisz spostrzeżeniami nawet jeżeli są sprzeczne z ogólnie przyjętymi zasadami, sam sporo takich zasad łamię i mam nadzieję, że z korzyścią dla "dźwięku".

Moje doświadczenie jest mierne i ciągle więcej nie wiem niż wiem.

Wracając do kondensatora na wyjściu zasilacza. Sprawdzałeś większe pojemności kondensatorów foliowych niż te 1 - 2,2uF?

Sprawdzałem 10uf maksymalnie. Robiło się mętnie ale muszę przyznać, że użyłem zielonych Vishay`i. one w każdym miejscu gdzie ich nie próbowałem dawały podobny efekt. Mimo, że wypadło to lepiej niż BG NX, pomarańczowy Philips kładł wszystko na łopatki. Te dla odmiany były produkowane do 3.3uf..są drogie i ciężko dostępnie, nie mnie jednak łączyłem 3x 1uf ale prawdę mówiąc nie zauważyłem różnicy.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

• 2 tygodnie później...

Czy kondensatory KSF i KSE nadają się na wejście do wzmacniacza słuchawkowego? Które z nich są lepsze dźwiękowo?

Pisząc "na wejście", miałeś na myśli kondensator w sygnale, które zadaniem jest separacja ewentualnego napięcia stałego?

Jeśli tak, to kompletnie się do tego nie nadają.

ja miałem w datasheecie podane min. 22uf na wyjściu staba. 1 uf dawało radę. było to właściwie najlepsze rozwiązanie. zauważyłem, w mojej aplikacji, że im więcej się dawało na wyjściu tym bas bardziej siadał więc może duża pojemność to nie jest rozwiązanie w tym miejscu. najlepiej samemu sprawdzić :)

a ja mam w odtwarzaczu DVD-Audio 18tys mikro nippony chemikony na gałąź + polipropyleny i kilka różnych elektrolitów równolegle i i to jest w/g mnie jedyne referencyjne rozwiązanie, bas jest wzorcowy, wreszcie jest tło i drive. Zawsze porównuję z drugim takim samym odtwarzaczem który ma małe firmowe pojemności i różnica jest bardzo duża. Tak samo mam w odtwarzaczu CD wiele róznych kondensatórów w sumie o bardzo dużej pojemności i drugi identyczny odtwarzacz z małymi kondensatorami jakie stosują forumowicze. To nie jedyne zmiany ale jak komuś puszczam z jednego odtwarzacza a potem drugiego to mówi że to niemożliwe żeby grało aż tak lepiej. Z kondziorkami po kilka mikro można się bawić całe życie a w pewnych aspektach to i tak nie zagra.

Makgajwer,

tak tak :)ja celowo nie daję takich dużych żeby kiedyś jak wywalę 349219728 zł na odtwarzacz grał lepiej od takiego, który składa się z kondów stosowanych przez forumowiczów:)

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Natomiast kondensatory sprzęgające w układach na półprzewodnikach można całkowicie wyeliminować, ja bym nie wstawił w ścieżkę sygnałowa nawet takiego za kilkaset USD podobnie jak układu scalonego. Jedyne kondensatory jakie muszą być to polipropyleny do filtru aktywnego albo zwrotnicy..

Jedyne kondensatory jakie muszą być to polipropyleny do filtru aktywnego albo zwrotnicy..

Brawo. Bardzo mi się podoba, to co napisałeś.

Czy kondensatory KSF i KSE nadają się na wejście do wzmacniacza słuchawkowego? Które z nich są lepsze dźwiękowo?

Oba typy "elektrycznie" się nadają. KSF jako styrofleksowe (polistyrenowe) są lepsze, ale występują w mniejszych pojemnościach. Najlepiej jednak zastosować olejowe, teflonowe albo polipropylenowe.

To ja dorzucę o swoich zmaganiach z „ustawianiem” wzmacniacza słuchawkowego.

Kondensatory w sygnale sprzęgające. Na wejściu nic odkrywczego, znany już manewr i polecany ale przy budowie zwrotnic.

Do rzeczy, kondensator wejściowy:

Jantzen Audio Superior Z-Cap oraz równolegle Vishay MKP1837.

Manewr na tyle dobry, że tego ustawienia już nie zmieniam.

Wyjście (tak, niestety), tu już sporo kombinacji wykonałem i ostatnie „szaleństwo” zaskoczyło. (mnie)

W równoległości: MKP1837 + Rubycon ZLH + Rubycon ZL + WIMA10 10uF + WIMA10 10uF.

Jako, że jestem zwolennikiem prostych rozwiązań lutując tą kanapkę z dostawałem lekkiej schizofrenii… no ale.

Bardzo ciekawie jest również na wyjściu z Rubycon ZL > 1000 uF + Vishay MKP1837 równolegle,

tak więc do tej kombinacji jeszcze powrócę.

Pobawię się jeszcze w zwiększanie impedancji wyjściowej rezystorem, bowiem słuchawki mam 22ohmowe . No chyba, że rezystor przyjmie postać słuchawek o dużej impedancji;-)

Generalnie Rubycony ZL ZLH nie są polecane w miejscach w których je używam, dlatego jest to tym bardziej ciekawe.

Makgajwer

18 tys uF? Po stabie czy w sumie? Kiedyś wstawiłem 4700 uF do transportu po mostku i była kicha. Myślałem że uwaliłem słuchawki. Ten winowajca to żółty osiowy ROE, może tak kiepsko wypadł bo nie był pierwszej młodości. Mi podobnie jak kol Kopczasowi pasowały małe pojemności po stabie (dla cyfry), obecnie używam zasilaczy dyskretnych. Ale ciekawe to co piszesz. Przy okazji wypróbuję.

Makgajwer

18 tys uF? Po stabie czy w sumie? Kiedyś wstawiłem 4700 uF do transportu po mostku i była kicha. Myślałem że uwaliłem słuchawki. Ten winowajca to żółty osiowy ROE, może tak kiepsko wypadł bo nie był pierwszej młodości. Mi podobnie jak kol Kopczasowi pasowały małe pojemności po stabie (dla cyfry), obecnie używam zasilaczy dyskretnych. Ale ciekawe to co piszesz. Przy okazji wypróbuję.

Może ten 4700uF u Ciebie miał większy ESR i pomimo że lepiej filtrował 100Hz po mostku to nie radził sobie z zakłóceniami, było go zbocznikować chociaż kondensatorem mniejszej pojemności low esr i polipropylenem. W zasilaniu części analogowej 18mF mam przed stabilizatorami i drugi za nim + doklejone do każdego kilka innych ( polipropylenowe są świetne) tak że podpinanie kolejnych nic nie wnosi do dźwięku i jest wzorcowo. rewelacyjne rozwiązanie to stosowanie prestabilizatorów a duże pojemności bo dużo lepiej gra i chodzi chyba o to że stabilizator ma niską impedancję a wzmacniacz błędu ma mniej do roboty .Podstawowa zasada żeby dać większy kondensator przed stabilizatorem i za nim a jako osprzęgające mniejsze bo odwrotnie odłożą się nam większe zakócenia na masie. Od poprawienia masy w zasadzie powinno się zacząć tuning. Jesli chodzi o zasilanie układów cyfrowych to w/g mnie najważniejsza jest niska impedancja wyjściowa dlatego używam scalonych stabilizatorów ze wzmacniaczem błędu. Dyskretny może mieć niemierzalne szumy ale bez obciążenia a jak podłączymy układy cyfrowe to nawet na oscyloskopie jest pełno szumu cyfrowego od układu i ma to słyszalny wpływ na dźwięk. Do osdprzęgania cyfry używam osconów 220-680 mikro i od spodu płytki do każdego ze 2 tantale i ze 2 MKP różnej pojemności, czasem więcej jak wejdą

Cyfra pobiera ok 250 mA. Zasilam ją z Salasa ustawionego na ok 400mA z tantalem 68 uF+ 100 nF mkl na wyjściu i kilka tantali 0,47 uF na pcb. Ze stabem 78xx na wyjściu najlepiej zgrał mi się olejowy 1 uF (dla cyfry). Nie mam oscyloskopu żeby sprawdzić jak to się ma do zakłóceń.

• 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

no niezły wątek !

SPIS TREŚCI

-by sie przydał bo cieżko cos znaleś w tym gąszczu kondensatorowych odkryć i teori !

Niezły, niezły, tylko straszliwie wciągający... Również w maliny :-)

Jedyny sposób na poznanie prawdy to empiria.

• 2 tygodnie później...

Czy mieliście doświadczenia z ruskimi kondensatorami 1uF/160V MBM. Jakie macie o nich opinie?

Były wprawdzie na ten temat dwa, czy trzy wpisy jakieś 5 lat temu, ale interesuje mnie, czy zgadzacie się z oceną Ł.Fikusa, który oferując je w swoim nowo otwartym sklepie internetowym za 8Euro szt., nazwał je najlepszymi ze wszystkich sowieckich kondensatorów[może za wyjątkiem silver mica], i porównywalnymi z Jensen Copper.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Są tanie jak barszcz, więc chyba najlepiej sprawdzić i się przekonać.

Jeden szczegół mnie zastanawia. Na stronie fikusa oznaczenie tego konda jest następujące OCMBM, a na eBay tylko samo MBM

Ukryta Zawartość

Czy to ten sam kondensator?

Polacy robili praktycznie te same i te miałem okazję sprawdzić

Ukryta Zawartość

Mogę spokojnie polecić. Wybitne nie są ale bardzo przyzwoite, a jak jeszcze kosztowały grosze, to do budżetowych układów jedne z najlepszych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!

Mam pytanko jaki rodzaj kondensatorów (typ, firma, pojemność) najlepiej sprawdza się w waszych doświadczeniach do bocznikowania diod w mostku greatza prostownika zasilacza.

Pozdrawiam

Nie wiem co znaczy OC, ale jest też kontrowersja co do tego , czy są to kondensatory olejowe, bo różnie je nazywają na ebayu, np papier woskowany.

Na pewnej rosyjskie stronie skrót MBM jest rozszyfrowany jako : metalizowany papier mały[rozmiar]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kwinto, a gdybyś miał porównać MBM np z K40Y-9, to jak by te pierwsze wypadły?

Oj bardzo źle trafiłeś, bo ja nie znoszę K40Y-9.

Może inaczej. Ogólnie MBM "gra" równo, nic się nie wybija jeśli chodzi o pasmo, nie podkolorowuje ale brakuje mi w nim subtelności, delikatności, gubią się smaczki, niuanse.

To może przy okazji napisał byś , dlaczego ich nie znosisz?

Hehehe. No to może tak.

Dawno, dawno temu, za siódmą górą, za siódmym lasem, kiedy jeszcze byłem młody i szczupły, zacząłem sprawdzać w realu te wszystkie rankingi i zestawienia kondensatorów (stosowanych w "sygnale") odsłuchałem też K40Y-9 i zakwalifikowałem go jako nie warty uwagi za swoją chrapliwość, jazgotliwość, brak gładkości, każde te słowo źle oddaje moje odczucia ale lepszych nie znajduję. Załóżmy, że znam charakter danego instrumentu akustycznego, wiem jak brzmi gdy się gra na nim spokojnie i z energią, to ten K40Y-9 wprowadzał nie naturalne szorstkości, nie przyjemny dźwięk dla mojego ucha.

Już sobie dawno temu obiecałem i nie tylko sobie, że powtórzę testy dla tego konda bo ciągle czytam opisy wychwalające go pod niebiosy. W sumie nie jest mi to do szczęścia potrzebne ale dla świętego spokoju sprawdzę i dam znać czy coś się zmieniło w moich osądach z przed lat.

Czy mieliście doświadczenia z ruskimi kondensatorami 1uF/160V MBM. Jakie macie o nich opinie?

Były wprawdzie na ten temat dwa, czy trzy wpisy jakieś 5 lat temu, ale interesuje mnie, czy zgadzacie się z oceną Ł.Fikusa, który oferując je w swoim nowo otwartym sklepie internetowym za 8Euro szt., nazwał je najlepszymi ze wszystkich sowieckich kondensatorów[może za wyjątkiem silver mica], i porównywalnymi z Jensen Copper.

Ukryta Zawartość

Czy tylko Kwinto miał doświadczenia z kondensatorami MBM?

Ukryta Zawartość

Czy tylko Kwinto miał doświadczenia z kondensatorami MBM?

Jak nie kupisz i ich nie wstawisz, nigdy nie usłyszysz, choćby ktoś księgę o nich napisał.

Czy ktoś rozpoznaje takie kondensatory?

Co to za firma?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z lewej Nippon SME, w środku Panasonic/Matsu, po prawej prawdopodobnie Samyoung przynajmniej znaczek jest podobny.

Edytowane przez ace99

Z lewej Nippon SME, w środku Panasonic/Matsu, po prawej prawdopodobnie Samyoung przynajmniej znaczek jest podobny.

No co Ty, przecież ostatni to Matsushita Electric.

• Pokaż nowe odpowiedzi