Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Cezary_58669 napisał:

Dzieki Panowie, kondy podlaczone, faktycznie sruba tylko sluzy do dokrecenia, styk to osobna sprawa. Zamienialem testowo zwykle kondy glue on na srubowe i musialem zrobic przedluzki z przewodow neotecha. Nie wiem na ile (czy w ogole) dodatkowe 10-12 cm przewodu wplywa negatynie ( inaczej sie nie dalo), narazie kondy sie wygrzewaja.

Bardziej niż śruby  ,przekrój kabla jest ważniejszy.  Ja śrubowe sikorele dawno temu podłączyłem grubą linka ,zamulilem  brzmienie ,później lity drut ok 0,7 mm i ....inna bajka .

Ja też próbuje, dziś doszły KPAL-01 0,33uF

bdb są

więc zamówiłem na jutro KPAL-01 4,7uF

kiedyś porównam z Alumenem

Edytowane przez kramyeu
Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, tedi02 napisał:

Bardziej niż śruby  ,przekrój kabla jest ważniejszy.  Ja śrubowe sikorele dawno temu podłączyłem grubą linka ,zamulilem  brzmienie ,później lity drut ok 0,7 mm i ....inna bajka .

He, ja dalem lity drut occ 2,5mm ale mam tez 0,7mm ( jakby co). Narazie jest potega ale i szybkosc, kontrola. Dzieki Tadku za cenna wskazowke.

@Cezary_58669    A jeszcze lepiej lity drut 0,5 mm jednak tu większej różnicy

na tak krótkim odcinku wobec 0,7 mm już nie będzie.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

10 godzin temu, tomant napisał:

Często kondensatory mają gwinty aluminiowe. A łączenie ich z miedzią to proszenie się o kłopoty..

Można wiedzieć dlaczego? To połączenie tzw. suche więc skoro nie ma między łączonymi metalami elektrolitu (np. skroplonej wody z jakimiś jonami w kanałach instalacji typowo elektrycznej w budynku) nie zachodzi korozja elektrochemiczna związana z szeregiem napięciowym metali. Innym przykładem takiego połączenia są radiatory np. do procesorów czy układów graficznych z miedzianym rdzeniem do którego przymocowane są aluminiowe blachy odprowadzające ciepło z rdzenia. 

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, audioburak napisał:

@Cezary_58669    A jeszcze lepiej lity drut 0,5 mm jednak tu większej różnicy

na tak krótkim odcinku wobec 0,7 mm już nie będzie.

Spoko, niech sie " potwory" dobrze uformuja, potem sie zobaczy.

Poki co jestem pod wrazeniem miecha, sprezystosci i szybkosci ataku🙂

Gość

(Konto usunięte)

No wiec taka sytuacja..😊

IMG_20230223_100559.jpg

IMG_20230222_142153.jpg

Maly mezalians, ale nic to, wazne, ze jest PROGRES😏

Nie ma sensu porownywac zwyklego Mundka 15mF/63V do tych ''filtrow olejowych'', wazne, ze sie zmiescily.

IMG_20230223_103454.jpg

Nie ma sensu porownywac zwyklego Mundka 15mF/63V do tych ''filtrow olejowych'',

Masz na myśli jakość dźwięku? Chodzi o takie Mundki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No wiec taka sytuacja..😊

Ukryta Zawartość

IMG_20230222_142153.jpg

Maly mezalians, ale nic to, wazne, ze jest PROGRES😏

Nie ma sensu porownywac zwyklego Mundka 15mF/63V do tych ''filtrow olejowych'', wazne, ze sie zmiescily.

IMG_20230223_103454.jpg

Pchasz się w gips 😁 takimi stwierdzeniami . Ja bym dał jakiś foliowiec  ,mały elektrolit  do drutów w pcb.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
20 minut temu, naczesany napisał:

Masz na myśli jakość dźwięku? Chodzi o takie Mundki:

Mundek.jpg

Widac je na pierwszym zdjeciu, tak 15mF/63V. Nie ma sensu porownywac bo to inna technologia, pojemnosc i parametry. Miarodajnie, trza by bylo porownac z Mundkami srubowymi o takich samych lub podobnych parametrach.

17 minut temu, tedi02 napisał:

Pchasz się w gips 😁 takimi stwierdzeniami . Ja bym dał jakiś foliowiec  ,mały elektrolit  do drutów w pcb.

Najpierw poczekam na ulozenie kondow, a co bys Tadi ew. zaproponowal..

Na ta chwile (po lekkim odkreceniu vol.) odczuwam dol pasma rowniez cialem😀co jest bardzo przyjemne, w srednicy duzo fajnego sie dzieje, delikatnie mniej jest gory. Przestrzen b/z, wieksza mikro i makro dynamike slychac jest od poczatku. Bardzo mnie cieszy, ze ta potega basu i wybrzmien  jest pod kontrola, nic sie nie wlecze, nie ma tzw. buly, wrecz przeciwnie wzrosla szybkosc reakcji. Generalnie glosniki lekko nie maja..😉

Mam jeszcze w odwodzie podlaczenie cienszego solida, gdyby dol przerosl jednak oczekiwania. Mundki dlugo sie formowaly, zobacze czy te rowniez beda sie zmienialy.

Edytowane przez Cezary_58669

Widac je na pierwszym zdjeciu, tak 15mF/63V. Nie ma sensu porownywac bo to inna technologia, pojemnosc i parametry. Miarodajnie, trza by bylo porownac z Mundkami srubowymi o takich samych lub podobnych parametrach.

Najpierw poczekam na ulozenie kondow, a co bys Tadi ew. zaproponowal..

Na ta chwile (po lekkim odkreceniu vol.) odczuwam dol pasma rowniez cialem😀co jest bardzo przyjemne, w srednicy duzo fajnego sie dzieje, delikatnie mniej jest gory. Przestrzen b/z, wieksza mikro i makro dynamike slychac jest od poczatku. Bardzo mnie cieszy, ze ta potega basu i wybrzmien  jest pod kontrola, nic sie nie wlecze, nie ma tzw. buly, wrecz przeciwnie wzrosla szybkosc reakcji. Generalnie glosniki lekko nie maja..😉

Mam jeszcze w odwodzie podlaczenie cienszego solida, gdyby dol przerosl jednak oczekiwania. Mundki dlugo sie formowaly, zobacze czy te rowniez beda sie zmienialy.

Tu chodzi o ewentualne straty na przewodach ,ale ja wiem ,czy te 12cm  jak piszesz  będzie miało wpływ.  Dałbym ze 100 nf  jakiś mkp  ,. ,najlepiej w cenie tego elektrolita 😁 oczywiście to był zart.

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, tedi02 napisał:

Tu chodzi o ewentualne straty na przewodach ,ale ja wiem ,czy te 12cm  jak piszesz  będzie miało wpływ.  Dałbym ze 100 nf  jakiś mkp  ,. ,najlepiej w cenie tego elektrolita 😁 oczywiście to był zart.

Pomyslimy po wygrzaniu, co do ceny parka za 160zl a nie za ok. 800zl..

To byla mega okazja, juz sa wyprzedane, ktos tu na forum wspomnial.. Pisales czesto o walorach przykrecanych, no i sie przydarzylo..WARTO bylo, dzieki🤗

Czy miał ktoś do czynienia z tymi kondensatorami?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ruski K72-11 4,7uF 125V uchodzi za bydlaka

ale polski jeszcze większy

najmniejszy to KPCU-01  0,33uF (on sam jest większy niż jupiter copper paper wax)

największy to KPAL-01 4,7uF (kpal-01 i kpcu-01 są rozmiarowo te same, w danej pojemności)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kramyeu
53 minuty temu, kramyeu napisał:

najmniejszy to KPCU-01  0,33uF (on sam jest większy niż jupiter copper paper wax)

największy to KPAL-01 4,7uF (kpal-01 i kpcu-01 są rozmiarowo te same, w danej pojemności)

Ukryta Zawartość

Zwróć uwagę na napięcia, przy porownaniu pojemnosci .

Ukryta Zawartość

Dokładnie. Izolatory na 600V są znacznie grubsze niż na 125V

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

31 minut temu, rafa napisał:

Dokładnie. Izolatory na 600V są znacznie grubsze niż na 125V

Prawda, również że ten sam kond na niższe napięcia gra dokładniej, ma stratność mniejszą przy napięciu występującym na cewkach.

Nie wiem czemu robią na 600 i wyżej.  Fakt filtruje lepiej, ale również to czego nie powinien. 

2 minuty temu, OLES napisał:

Nie wiem czemu robią na 600 i wyżej.

W układach lampowych napięcie może mieć nawet 800V

14 minut temu, rafa napisał:

W układach lampowych napięcie może mieć nawet 800V

Tak, tylko kiedyś ten sam typ można było kupić na niższe napięcia, teraz lipa. A różnica w graniu duża,  jeśli chodzi o zwrotnice albo sprzęganie na kilku woltach. 

22 godziny temu, kramyeu napisał:

Ukryta Zawartość

Do wzmacniacza raczej nie wejda 😁

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 23.02.2023 o 13:13, tedi02 napisał:

Ja śrubowe sikorele dawno temu podłączyłem grubą linka ,zamulilem  brzmienie ,później lity drut ok 0,7 mm i ....inna bajka .

Zmienilem dzisiaj  druty z SOCP 14awg na 18awg i faktycznie ...inna bajka.

Bas jest dalej w pelni generowany, obecny i pulsujacy, ale nie tak monstrualny. Ma to rowniez przelozenie na reszte pasma, wiecej jest oddechu i swiezosci. Te kondy sa zaje.....e muzykalne, trudno sie oderwac od sluchania. Korci mnie rowniez sprobowanie bypassa, moze np. mkp 1837 Vishay 0,1uF/160VDC, w zasadzie minimalnie przydaloby sie " napowietrzyc" sama gore, czy to dobry trop?

7 godzin temu, Cezary_58669 napisał:

Zmienilem dzisiaj  druty z SOCP 14awg na 18awg i faktycznie ...inna bajka.

Bas jest dalej w pelni generowany, obecny i pulsujacy, ale nie tak monstrualny. Ma to rowniez przelozenie na reszte pasma, wiecej jest oddechu i swiezosci. Te kondy sa zaje.....e muzykalne, trudno sie oderwac od sluchania. Korci mnie rowniez sprobowanie bypassa, moze np. mkp 1837 Vishay 0,1uF/160VDC, w zasadzie minimalnie przydaloby sie " napowietrzyc" sama gore, czy to dobry trop?

Trop dobry , tylko te vishaye najlepsze były niebieskie. 

Gość

(Konto usunięte)
12 godzin temu, tedi02 napisał:

Trop dobry , tylko te vishaye najlepsze były niebieskie. 

Dzieki Tadziu, od dzisiaj juz nie sa potrzebne. Ok. 60h i gra gitara, gora sie otworzyla i nabrala blasku. Reasumujac, zaje....e i wciagajace granie, pelne dolne pasmo, bogata szczegolowa srednica i "wisienka na torcie" delikatna, dzwieczna, napowietrzona gora. Mission complete, dzieki za wszelkie rady i wskazowki.

Panowie pytanie co lepiej wstawić do zwrotnicy na wysokotonówke.  

Audyn True Copper czy miflex kfpm-01 . Muszę się do nich ograniczyć potrzebuję 0.68uf. Będę wdzięczny za sugestie. 

0.68 wysokotonowy? Eee chyba jakiś super tweeter albo wstęga w Dali 😉

5 godzin temu, Mariusz03 napisał:

Audyn True Copper czy miflex kfpm-01

Ja wstawiałem przy wstęgach Audyna TrueCopper i byłem bardzo zadowolony, a co  KPFM ... na wyjściu wygrzewał się 100 lat

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

4 godziny temu, rafa napisał:

0.68 wysokotonowy? Eee chyba jakiś super tweeter albo wstęga w Dali 😉

To tuba.  

2 godziny temu, eMCZe napisał:

Ja wstawiałem przy wstęgach Audyna TrueCopper i byłem bardzo zadowolony, a co  KPFM ... na wyjściu wygrzewał się 100 lat

Audyny w zwrotnicy bardziej chwalą na średnicy, Audyny również wygrzewaja się długo 300h 

• Pokaż nowe odpowiedzi