Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

może pomożecie mi w identyfikacji nieznanych kondów....

Podaję co pisze na obudowie:

1szy rys - WEGO, ELKO glatt 40VAC, bipoler GPF, ALR/U, 4,7 uF >> wygląda na taki jak ma Intertechik, to najtańsze g..no z folią gładką, tak?

2gi rys - napisy jak na rys, brak innych oznaczeń

3ci rys - j/w

1. tak, to jakiś tani bipolarny

2. Roedernstein. dobry elektrolit (ale znowu bez zaznaczonej biegunowości - bipolarny)

3. BP - a więć bipolarny

Pierwszy i ostatni na pewno do wymiany w zwrotnicy na foliowe.

Ostatnio szukałem tanich i dobrych kondów do zwrotnicy. Namierzyłem wreszcie Siemesy MKV i Bosch MP. Kupiłem sobie Siemensy MKV 10 uF, Boscha MP 5 i 1 uF.

Co zostało:

- Siemens MKV 10 uF - 27 szt - 10 zł/szt,

- Bosch MP 10 uF 270 szt - 10 zł/szt,

- Bosch MP 5 uF 290 szt - 5 zł/szt,

- Bosch MP 1 i 2 uF - nie wiem ile sztuk (1uF - 2 zł),

- Superior Elektric 6,5 uF 330V (10 zł/szt).

Z ciekawostek mają też Jenseny 0,1 mF (8 zł/szt) i 0,05 uF (6 zł/szt) oraz Panasonic FC, Sanyo Os-Con i wiele innych ciekawych rzeczy.

Dla zainteresowanych namiary: Rawim-Elektronik ul Syta 87. Tel 022 6422016.

Canti, 22 Mar 2006, 22:54

>potrzebuje panasonic FC ub FA 6800uf 50v+ wie ktos gdzie moge znalezc te kondy?

FC to raczej nigdzie - na 50V najwieksze pojemnosci to 2200uF.

Panowie proszę o poradę - poszukuję w miarę przystępnych cenowo i przyzwoitych kondensatorów elektrolitycznych do zasilania we wzmacniaczu budżetowym. Pojemność 10000 -12000 uF, napięcie miń 63V, temperatura miń 85C lepiej 105C, wymiary - średnica max 40 mm, wysokość w zasadzie do 100 mm, mocowanie snap-in na dwa styki. Z tańszych ofert trafiłem Samwha, Jamnicon, Teapo. Jak jeszcze Samwha wydaje się ok to te pozostałe to już całkiem padaczka. Widziałem Samwha for Audio ale tylko 6800 uF. Kiedyś były Kendeile ale sobie wyszły. Czy jesteście w stanie coś polecić tak do 25-30 zł/szt i dostępnego w Polsce?

mam pytanko:

chodzi o kondensatory KP SN (1uF do wzmacniacza)

na co byście postawili: Audyn Cap czy SCR?

poczekam jeszcze na ruskie PIO ale chyba się nie zmieszczą :-(

wolumen stoisko 14m maja kondensatory siemensa 1/400 takie o jakich juz pisalem. Cena 1zl co jest smiesznie malo - sa to bezindukcyjne kond. do blokowania zasilania i sygnalowe. Nie spotkalem nigdy lepszych o tej pojemnosci. Wyglad to kostki z boczkami na niebiesko przy wyprowadzeniach.

Czy maiał ktoś z was MKT 1813 ROE ?

Dostałem tych kondów ze 20szt. 3.3uF i nie wiem czy są dobre do odsprzęgania, czy może jako sygnałowe.

Jedni mówią, że ogólnie wszystkie MKT ROE są dobre, a inni że tylko niektóre rodzaje.

Czy miał ktoś już z podobnymi styczność ?

Tlumaczenie rosyjskiego tekstu o rosyjskich kondensatorach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poniżej brakująca tabelka z pomiarami.

post-10744-100003191 1170290568_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Próbował ktoś używać polskich kondndensatorów polistyrenowych KSF, tylko tych do sprzętu pomiarowgo i specjalnego o obniżonej indukcyjnośći serii KSF-019 i KSF-022?

Dzis takie kupilem po 1zl / sztuka (0,5uF/630V) na warszwskim Wolumenie.

Nie testowalem jeszcze jak graja... ale mysle za ta cene nie bedzie zle

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O Boy! BiG Caps :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Nie mogę złapać Bodo na gg więc opiszę swoje dzisiejsze testy kondesatorów i całą ideologię (z nadzieją, że w tym kierunku będą rozwijać się inne prace). Dzis do testów poszły dwa kondensatory w cazilaczu analogu w cd po stabilizatorze. Przede wszystkim podpiąłem docelowe kolumny , wzmacniacz no oczywiście cedek, bo inaczej nie ma sensu modyfikować brzmienia. Najlepiej wrzucić płytę z ulubionym rodzjem muzyki, którą się dobrze zna i gdzie jest dużo różnych "smaczków". Jako że jestem prosty człowiek , to wrzuciłem Lipnicką i Portera, bo wiem jak ma to brzmieć. Zmiana kondensatorów miała wpływ na brzmienie i to bardzo duże. Pierwotnie w układzie siedział Nippon 33uF sm (czyli najzwyklejszy kondek). Testowałem 22 i 47 uF oscon sp, cerafine 100 i 470 uF, silmic 47uF, Rubycon ZL 150uF, nichicon Gold tune 100uF (z serii KZ zrezygnowałem bo mi nie leży), FC 33uF. Każdy brzmiał inaczej. Gold tune - nic szczególnego, fc ładnie ale bas mi się nieco "ciągnął" i był dźwięk przesłodzony, zbyt hiponyczny aczkolwiek coś miał w sobie, rubycon nieco sucho i niewiele więcej, cerafine lepiej wartość 100uF i ładnie choć tylko ładnie (początrkowo był to nawet mój typ) , podobnie similc, lecz ten ostatni dołożył chyba nieco więcej dynamiki. Na placu boju pozostały nippon chemicon i oscon sp (tu uwaga dla mnie sp i tylko sp). Sp miał zdecydowanie więcej dynamiki a nippon mniej dynamiki ale wokale miały zdecydowanie więcej barwy i różnorodności (ładne wibracje, wybrzmienia).

Wygrał dla mnie nippon, choć szkoda mi było potęgi dobrego basu sp.

To było sporo czasu, ,żeby przetestować tę jedną rzecz a pozostało jeszcze testowanie bocznikowaniem mkt, mkp lu nawet sp.

Wniosek jest taki, że dobór kondków ma zasadnicze znaczenie i konstruktor może dobrać dźwięk pod swój gust (ale musi go mieć :) ). Wiem, że każdy kondek może być przydatny - zależy to od miejsca jego położenia i całego SYSTEMU muzycznego !!!!! poza tym zwóróćcie uwagę na nippon chemicon - bhrzydkie i tanie ale DOBRE!!!!

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• Pokaż nowe odpowiedzi