Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję kondensatory do zwrotnic. KPCU nie wchodzą w grę z powodu budżetu. Choć nie ukrywam, że gdyby ktoś pożyczył, to chętnie wpiąłbym w tor. 🙂

33 minuty temu, Leszek B napisał:

Potrzebuję kondensatory do zwrotnic. KPCU nie wchodzą w grę

I to wszystkie wymagania?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

5 godzin temu, tedi02 napisał:

Kfpm i jazgot ?  Co do kpcu to bym się zgodził .Polaryzację kolega odsłuchiwal kondensatorów ,czy jak leci podłączał ? Kfpm ma b.duzy okres wygrzewania .

W porównaniu do KPAL - na pewno większy jazgot. Na efekt końcowy przypada całościowo aplikacja; gdzie było jazgotliwie tam kfpm nie zabierze tego.

KPAL umniejsza jazgot, kfpm dobrze go przenosi, a kpcu jeszcze bardziej (wręcz wzmacnia).

Raczej nie wygrzałem jeszcze kfpm, nadesłałem audio-kumplowi 2 pary, więc to też prawda.

Jakby znowu porównać miflexy kfpm i kpcu do duelunda, jupitera, jensena, audyna (wszystkie miedziane) to miflexy są niedelikatne, mocno przenoszą harmoniczne (kpal najmniej).

Ogólnie kfpm to best buy, warty każdej złotówki.

Aluminiowe mają taką manierę grania, że są ciemniejsze, mniej jazgotliwe - raczej do tego się odniosłem bazując na MBM, Jupiter Vintage tone, kpal i podobno alumen (ostatniego nie testowałem).

Edytowane przez kramyeu
12 minut temu, kramyeu napisał:

W porównaniu do KPAL - na pewno większy jazgot. Na efekt końcowy przypada całościowo aplikacja; gdzie było jazgotliwie tam kfpm nie zabierze tego.

KPAL umniejsza jazgot, kfpm dobrze go przenosi, a kpcu jeszcze bardziej (wręcz wzmacnia).

Raczej nie wygrzałem jeszcze kfpm, nadesłałem audio-kumplowi 2 pary, więc to też prawda.

Jakby znowu porównać miflexy kfpm i kpcu do duelunda, jupitera, jensena, audyna (wszystkie miedziane) to miflexy są niedelikatne, mocno przenoszą harmoniczne (kpal najmniej).

Aluminiowe mają taką manierę grania, że są ciemniejsze, mniej jazgotliwe - raczej do tego się odniosłem bazując na MBM, Jupiter Vintage tone, kpal i podobno alumen (ostatniego nie testowałem).

A no w porównaniu do alumena ,zgodzę się , nie powiedziałbym że jazgotliwe  ,tylko przenoszące więcej informacji w górze pasma ,stąd takie wrażenie. To doskonały kondesator ,jest buy.

54 minuty temu, Leszek B napisał:

Nie bardzo rozumiem o co pytasz.

To ty pytasz a ja nie wiem o co 😉

11 minut temu, rafa napisał:

To ty pytasz a ja nie wiem o co 😉

Nie chcę drążyć tematu pobocznego, ale wydaje mi się, że w tamtym wpisie nie było znaku zapytania. 🙂
Zapytanie miałem parę wpisów wcześniej. A dotyczyło opisu ewentualnego porównania Alumena z KPAL. 

A tak swoją drogą, to byłem u kolegi który w torze wysokotonowym z Revlatorem ma wsadzone KPCU Miflexa. I jazgotu tam nie uświadczyłem. 🙂

1 godzinę temu, kramyeu napisał:

Coś w systemie masz jazgotliwe i te kondensatory tego nie tuszują . Mam te kondensatory wyżej wymienione i jazgotu u mnie nie ujawniły. 

6 godzin temu, Leszek B napisał:

A tak swoją drogą, to byłem u kolegi który w torze wysokotonowym z Revlatorem ma wsadzone KPCU Miflexa. I jazgotu tam nie uświadczyłem. 🙂

Kcpu-1 wg mnie nie wnosi swojej sygnatury.  Przyznam że jak wielu innych , również odrobinę poniosło mnie przy wyborze kondensatorów oraz cewek w sekcji wysokotonowej. Zdaje się że wydałem więcej niż za samą parę SS 9900.  Powiem krótko było warto.  Żadnego z opisanych efektów w postaci jazgotu nie usłyszałem, chyba że jest to akurat efekt gitary Roberta Frippa ;) Zmiany bardzo pozytywne, poprawa rozdzielczości i mikrodetali ale też wrażenie poprawy całego pasma.  Problem tylko z montażem kondensatora wielkości dużego granatu zaczepnego w obudowie monitora. 

25 minut temu, antos napisał:

Żadnego z opisanych efektów w postaci jazgotu nie usłyszałem

No właśnie. Byłem u Ciebie, i uważam że jeśli takie efekty występują, to raczej przyczyny musi szukać poza komponentem KPCU. 

No ,nie tylko kondensator ma wpływ na końcowy efekt,ja kpcu miałem i potwierdzam ,że on ,,drze ryja ,, zacytowałem jednego z naszych producentów sprzętu audio.  Szkoda że kfpm jest dostępny w małych pojemnościach  .

Mam KPCU i potwierdzam jest ostry jak zyletka,  po zmianie na Jupiter uspokoił się przekaz. Chciałbym spróbować KFPM w DACu.  

Z czym można go porównać, czy lepiej nie ryzykowac i skoncentrowac sie na Audyn ie lub Jupiterze.

W dniu 5.01.2024 o 07:09, tedi02 napisał:

Kfpm i jazgot ?  Co do kpcu to bym się zgodził .Polaryzację kolega odsłuchiwal kondensatorów ,czy jak leci podłączał ? Kfpm ma b.duzy okres wygrzewania .

Audyn nie ta dynamika co jupiter, a bas możliwe że bardziej rozlałzy; za to jest piękna, słodka i gładka średnica.

Właśnie zakupiłem znowu jupitery (to były moje pierwsze kondy miedziane), mogę dać znać czy jest też pięknie gładko. Zmiana z kpcu na jupitery będzie. A audyn TC mam w drugim systemie.

KPCU 0,33uF > jupiter 0,22uF (minimum zalecane 10nF)

kondy zastosowałem w preampie na nuvistorach, poźniej e450 jaskiniowca (zamówienie forumowe, standardowy), dac na trafach

Słychać mniej powietrza,ładna dźwięczność i masa cymbałów, cykaczy, przeszkadzajek. Stonowana góra, bas bardziej rozlazły. Dynamicznie chyba też gorzej, mniej efekciarsko, mniej bezpośrednio czyli mniej doświetlona (wyższa) średnica - wydaje się być ciemniejszy na tym polu.

W drugim systemie zalutuję kiedyś później, po /za audynem TC.

Czyli dalej wolę jensena żółtego, miflexy, alexandra i audyna. Jupiter miał być biletem w przeszłość, słuchając elektroniki - nie odpowiada mi zbytnio.

Juptiter może pasować do zbyt jasnych, przeraźliwie drących się systemów. 

Edytowane przez kramyeu

Jupitery są wybitne ale głównie w zwrotnicy. Do elektroniki nie są tak powszechnie używane.

20 godzin temu, rafa napisał:

Jupitery są wybitne ale głównie w zwrotnicy. Do elektroniki nie są tak powszechnie używane.

O ile w zwrotnicy miedziaki Miflexa są dużo bardziej niż spoko, hmmm już we wzmacniaczu lampowym nie bardzo...

Wymieniłem w Yanku MC100C fabryczne niebieskie nie wzbudzające respektu no name na te same wartości 0,22 miedziane KCPU01 Miflex w nadziei że to się jakoś "wygrzeje" znaczy poprawi..i tak sobie to grało ze może ze dwa lata. Jakoś niepostrzeżenie lampa poszła do kąta z powodu dość przeciętnego brzmienia a poprawy nijak nie było... Czułem że może by wrócić do tych niebieskich ale ...jakoś nie było czasu, chęci itp itd. W końcu przeprosiłem chińskie badziewie i okazało się że Yaqin odzyskał to co spodobało mi się kiedy go kupiłem czyli mikro-dynamikę i barwę. Kondensator sam w sobie to samo zło... chyba się z tym zgodzę. Niestety sam rodzaj użytego materiału  to zdecydowanie za mało. Miedz jest świetna w kablu radiatorze czy ekranie etc. Nie mam doświadczenia odnośnie kondensatorów w torze lampowym... z powyższego doświadczenia wynika że trzeba być ostrożnym w doborze miedzianych Miflexów we wzmacniaczach lampowych.  

Edytowane przez antos

Nie dziwię się Twojej opini jeśli chodzio yaqina mialem również yaqin i zanim zaczął "grać" trzeba było wymienić większość elementów zwlasza w pre (rezystory, kondy). 

Jak ktoś nie siedzi w modach to mysli ze jak wymieni jeden czy dwa kondesator to już będzie super. Niestety gra to tak jak inne elementy na to pozwalaja. 

4 godziny temu, antos napisał:

KCPU01 Miflex

Z lampą wypadły za ciemno , zbyt zaokrąglały kontur , spowalniały atak i wyostrzały wyższą średnicę ale były fajne barwy , piękna góra i mięsisty bas . Dużo lepiej na wyjściu układów tranzystorowych - preamp , analog na tranach lub scalonych opampach .

...there is no spoon...

• 2 tygodnie później...

hej, nie znam się na kondensatorach i mam pewien problem. 

Mam elektrolita 2200 uF 25V do wymiany i na nim jest napis SME. Czy to SME to producent czy co ??

Wydaje mi się, że ten kondensator wpływa na DC Offset w przedwzmacniaczu Denon DAP 2500. Ale ja się nie znam... 🙂

Czy Panasonic z serii FR (np. taki : 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ) będzie OK ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mam w upie

4 godziny temu, tomcioxxx napisał:

Mam elektrolita 2200 uF 25V do wymiany i na nim jest napis SME. Czy to SME to producent czy co ??

Wydaje mi się, że ten kondensator wpływa na DC Offset w przedwzmacniaczu Denon DAP 2500. Ale ja się nie znam... 🙂

Ukryta Zawartość

Sme to rodzaj kondensatora produkowanego przez nippon. równy w paśmie ,trochę ocieplający brzmienie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy da się odgadnąć bez wyciągania jakiej wartości jest ten rezystor?

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, tomcioxxx napisał:

Ukryta Zawartość

Tylko zmierz jaki rozstaw wyprowadzeń masz bo są w użyciu  5mm i 7,5 

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, tedi02 napisał:

Sme to rodzaj kondensatora produkowanego przez nippon. równy w paśmie ,trochę ocieplający brzmienie.

Dziękuję, czy jeśli faktycznie jest jak myślę i ten kondensator jest w układzie DC Offset to będzie miał wpływ na brzmienie ???

1 godzinę temu, jarekb napisał:

Tylko zmierz jaki rozstaw wyprowadzeń masz bo są w użyciu  5mm i 7,5 

Dzięki, mam 5 mm ale tyle miejsca, że 7,5 też by weszło 🙂

mam w upie

W dniu 17.01.2024 o 06:12, tedi02 napisał:

Czy te Nippon SME są jeszcze dostępne ?? 

mam w upie

• Pokaż nowe odpowiedzi