Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Vigo12 napisał:

W punkt , a to jeszcze nie wszystkie wnioski do których można dojść samą tylko drogą dedukcji.

tylko ze ta dedukcja jest falszem co wynika z wzoru na pojemnosc kondensatora ;] ale jak tyle wystarczy przecietnemu audiofilowi zeby byc szczesliwym... 

38 minut temu, Daniel_68412 napisał:

tylko ze ta dedukcja jest falszem co wynika z wzoru na pojemnosc kondensatora ;] ale jak tyle wystarczy przecietnemu audiofilowi zeby byc szczesliwym... 

Bzdury piszesz .

W dniu 26.06.2024 o 08:07, rysiu126 napisał:

Czy tu zawsze musi być taka przepychanka ? 

Jaki narod takie fora.. chcesz wiecej kultury wpowiedzi to wiesz co trzeba robic zmienic fora albo dolaczyc do krzyczacych 😄 

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

19 minut temu, Vigo12 napisał:

Bzdury piszesz .

Wzór na pojemność kondensatora to bzdura? Coraz ciekawsze rzeczy człowiek się tutaj dowiaduje XD

W dniu 25.06.2024 o 16:56, Mariusz03 napisał:

Rozumiem że jesteś z tych co nawet dobrych kabli nie slyszą.

On jest z tych co "wie" zanim sie dowie (sprawdzi empirycznie) 😉

1 minutę temu, rafa napisał:

On jest z tych co "wie" zanim sie dowie (sprawdzi empirycznie) 😉

Ah te prowokacje.. ja tam nie muszę empirycznie sprawdzać że jak dwa kondensatory mają ta samą pojemność kondensatora to mają ten sam iloczyn powierzchni okładzin przez grubość izolatora. No ale fizyka jak wiadomo nie jest mocna stroną "słyszących" 😉

19 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Ah te prowokacje.. ja tam nie muszę empirycznie sprawdzać że jak dwa kondensatory mają ta samą pojemność kondensatora to mają ten sam iloczyn powierzchni okładzin przez grubość izolatora. No ale fizyka jak wiadomo nie jest mocna stroną "słyszących" 😉

Twój problem jest taki że podpierasz się wzorami które nie opisują wszystkiego co się w praktyce dzieje w rzeczywistym kondensatorze .Jeśli zaś chodzi o wzór na pojemność. Jest jedna rzecz która wpływa na brzmienie a wynika bezpośrednio z tego wzoru . Pomyśl logicznie i napisz w czym rzecz.

2 minuty temu, Vigo12 napisał:

Twój problem jest taki że podpierasz się wzorami które nie opisują wszystkiego co się w praktyce dzieje w rzeczywistym kondensatorze .Jeśli zaś chodzi o wzór na pojemność. Jest jedna rzecz która wpływa na brzmienie a wynika bezpośrednio z tego wzoru . Pomyśl logicznie i napisz w czym rzecz.

i znowu prowokacje, od paru dni nikt argumentu nie przedstawil i tylko same przypuszczania, podpuszczania i podkrecania...

Ja Ci powiem w czym rzecz: w robieniu magii audiovoodu bardzo nie na reke jest gradacja kondensatorow napieciami znamionowymi bo to pozniej byloby ciezko sprzedac wiec lepiej zaszczepiac takie myslenie ze jak wyzsze napiecie znamionowe to lepiej w ten sposob wilk syty i owca cala - tylko pozniej ten bidny poczatkujacy chodzi i szuka jakby tu bipolara za 90pln (sic!) zastapic czyms tanszym

i dodatkowo co powiesz na taki argument: audio dotyczy bardzo malych czestotliwosci - jesli kondensatory maja taki znamienny wplyw na dzwiek a czlowiek przeciez slyszy max do 1% znieksztalcen to jakim cudem drogi kolego o dziwnym imieniu komputery na czestotliwosciach Ghz dzialaja? przeciez one powinny wymagac jeszcze lepszych technologii niz te kondensatory za miliony monet

odpowiadajac na twoje pytanie we wzorze na pojemnosc nie ma parametru ktory wplywa na brzmienie no chyba ze audiofile zaczeli do wzoru na pojemnosc wliczac cene kondensatora 😄

12 minut temu, Daniel_68412 napisał:

i znowu prowokacje, od paru dni nikt argumentu nie przedstawil i tylko same przypuszczania, podpuszczania i podkrecania...

Ja Ci powiem w czym rzecz: w robieniu magii audiovoodu bardzo nie na reke jest gradacja kondensatorow napieciami znamionowymi bo to pozniej byloby ciezko sprzedac wiec lepiej zaszczepiac takie myslenie ze jak wyzsze napiecie znamionowe to lepiej w ten sposob wilk syty i owca cala - tylko pozniej ten bidny poczatkujacy chodzi i szuka jakby tu bipolara za 90pln (sic!) zastapic czyms tanszym

i dodatkowo co powiesz na taki argument: audio dotyczy bardzo malych czestotliwosci - jesli kondensatory maja taki znamienny wplyw na dzwiek a czlowiek przeciez slyszy max do 1% znieksztalcen to jakim cudem drogi kolego o dziwnym imieniu komputery na czestotliwosciach Ghz dzialaja? przeciez one powinny wymagac jeszcze lepszych technologii niz te kondensatory za miliony monet

odpowiadajac na twoje pytanie we wzorze na pojemnosc nie ma parametru ktory wplywa na brzmienie no chyba ze audiofile zaczeli do wzoru na pojemnosc wliczac cene kondensatora 😄

No i właśnie ten wzór to tylko teoria i bez urazy  podobnie jest z twoimi opiniami. To też jest tylko teoria . Zacznij być praktykiem to zrozumiesz w czym rzecz .

Edytowane przez Vigo12
24 minuty temu, Vigo12 napisał:

No i właśnie ten wzór to tylko teoria i bez urazy  podobnie jest z twoimi opiniami. To też jest tylko teoria . Zacznij być praktykiem to zrozumiesz w czym rzecz .

praktyka bez teorii nie istnieje, ja znam ten pseudo argument - zacznij sluchac/testowac to tez uslyszysz... tylko problem jest taki ze to "testowanie" w 99% nie wyczerpuje chocby podstawowych wymagan dotyczacych testu statystycznego a polega na: "mam slaby dzien, cos bym sobie kupil, kupuje -> wkladam i hurra muzyka mi poprawia nastroj slabego dnia no i faktycznie sprzedawca nie klamal ten kabel/kondensator czy co tam graja oblednie - lece na forum powiedziec ludziom o odkryciu"

no tak fizyka nie odkryla, nikt jeszcze tego nie zbadal (jakim cudem te Ghz procesory dzialaja to ja nie wiem) a istnienie psychoakustyki ktora swietnie i NAUKOWO tlumaczy wyzej wymienione zjawisko sobie po cichu przemilczymy...  no tym sie roznimy ze ja nie przedstawiam opinii a naukowe fakty gdzie po drugiej stronie jest tylko opinia a co gorsza jak widac nawet przedstawiajacy je nie wiedza ze maja tylko opinie w reku, smutne to troche jest

W dziale HiFi jest jeden taki "ambasador" marki Wiim. Wystarczy, że napiszesz że Wiim gra słabo (a tak jest) albo słabiej od jakiegoś konkurenta to od razu magicznie pojawia się jak dżin z butelki i pisze obronne posty. I narracja jest podobna, że ktoś tam pisze jedynie o wrażeniach, że krasnoludki prostują pewnie zera i jedynki gdy weźmiesz lepszy zasilacz, że przecież bit perfect itd. Słowo klucz u niego to "wrażenia". Najważniejsze są pomiary ( a te przecież w każdym współczesnym sprzęcie są kosmiczne). A tę gorszość którą słyszymy to jakieś omamy, nieudowodnione wrażenia, halucynacje, psychoakustyka. I nie działa żadne "weź posłuchaj chłopaku bo póki co teoretyzujesz jedynie". Jakąś analogię jakby tu widzę.

8 minut temu, Wito76 napisał:

(a tak jest)

to jest tylko opinia wiec powinno sie pisac moim zdaniem...

8 minut temu, Wito76 napisał:

A tę gorszość którą słyszymy to jakieś omamy, nieudowodnione wrażenia, halucynacje, psychoakustyka. I nie działa żadne "weź posłuchaj chłopaku bo póki co teoretyzujesz jedynie". Jakąś analogię jakby tu widzę.

no gust polega na tym ze jednemu pasuje czysty sinus 1khz a drugiemu taki z 1-2% drugiej harmonicznej - bo np taki wzorzec zapamietala dana siec neuronowa (mozg) z dziecinstwa - wystarczy sobie ta preferencje zbadac np przy pomocy zwalonego analoga lampowego i nie trzeba wydawac milionow monet na "poprawiajki", fajnie bardzo ten aspekt jest ujety na Skunkie designs (YT)

postulujacy wyzszosc kondensatora takiego nad innym po prostu szukaja na slepo co jest malo efektywne

To tylko opinia, to tylko wrażenia - i tak do emerytury można sobie nawzajem ripostować. A wystarczy posłuchać, wyrobić sobie zdanie i wtedy jesteś partnerem do dyskusji.

Teraz, Wito76 napisał:

To tylko opinia, to tylko wrażenia - i tak do emerytury można sobie nawzajem ripostować. A wystarczy posłuchać, wyrobić sobie zdanie i wtedy jesteś partnerem do dyskusji.

to nie jest opinia, to sa fakty naukowe, jak chcesz swoje slyszenie zamienic we fakt zrob test statystyczny wtedy masz konkret w reku

przeciez ja nie mam cie zamiaru przekonywac - przytaczam tylko realna strone medalu dla kogos kto sie zastanawia jak to z ta audiofilia jest...

a jest tak ze nie ma zlotego graala, kazdy slyszy inaczej bo ma inny gust, podobnie jak inna kobiete na zycie wybiera - ty chcesz zebym ja tu byl partnerem do dyskusji w kolku rozancowym nawiedzonych a nie kazdy tak ma serio, wiecej! 99% populacji nie ma ;]

Bo przecież taki np. kondensator. Jak weźmiemy linijkę i porównamy z drugim, to żadnych różnic nie będzie. 

I tego bym się nadal trzymał 😉 Podobnie z kablami czy DAC; jak nie ma różnic, to po co przepłacać 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

To był sarkazm połączony z zazdrością, że kabel od nocnej lampki, MANT i DAC za trzy dychy pozwala osiągnąć NIRWANĘ ... 😉

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

8 minut temu, audioburak napisał:

To był sarkazm połączony z zazdrością, że kabel od nocnej lampki, MANT i DAC za trzy dychy pozwala osiągnąć NIRWANĘ ...

nie tylko kabel, wiele rzeczy za trzy dychy pozwala osiagnac nirwane - to moze nie jest problem kabla tylko dazacego ;]

W dniu 24.06.2024 o 23:54, Marcin Wielgus napisał:

Panowie takie pytanie
Czy zauważyliście jeśli ktoś porownywal, czy to na jakie napięcie jest elektrolit ma wpływ na to jaki jest jego wpływ na dźwięk ? Np taki Nichicon na 250v vs. Nichicon na 1000v ? Czy to bez znaczenia?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ten na wyższe napięcie zagra gorzej.

10 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Ten na wyższe napięcie zagra gorzej.

W torze sygnału jako sprzęgający (stratność), czy jako filtrujący zasilanie. Bo chyba o zasilanie tu pytającemu idzie. Fakt, że nie napisał.

W dniu 27.06.2024 o 11:47, Mariusz03 napisał:

nonpolar,

Osobiście w zasilaniu wolę wersję polar non polar jest lepszym wyborem ale posiada swoje maniery gdzie nie w każdym systemie się sprawdzi non polar jest bardzo dostojny pełny ale jak ktoś ma spokojny system może zrobić efekt zbyt grzeczny 🙂 polar są bardziej z pazurem mimo brak takiego wypełnienia jak non polar.  Dla mnie polar są bliższe black gate.   

...............................

Godzinę temu, Klecha86 napisał:

Osobiście w zasilaniu wolę wersję polar non polar jest lepszym wyborem ale posiada swoje maniery gdzie nie w każdym systemie się sprawdzi non polar jest bardzo dostojny pełny ale jak ktoś ma spokojny system może zrobić efekt zbyt grzeczny 🙂 polar są bardziej z pazurem mimo brak takiego wypełnienia jak non polar.  Dla mnie polar są bliższe black gate.  

Oczywiście każdy ma swoje preferencje Jenak dla mnie polar są nie równe mają "odchudzona" średnicę kosztem podbitej góry , to deklasuje je. Już wolę AN standard o jedno oczko wyżej z napięciem są równiejsze dla mnie polar to niewypał. Jeszcze dodam że nonpolar ma duuzo powietrza. Co w tym tańszym nie można tego stwierdzić. 

Pozdrawiam 

Edytowane przez Mariusz03
  • 1 miesiąc później...
W dniu 6.04.2024 o 22:59, Piotrek608 napisał:

Dokładnie kondensatory Sic Safco miałem w poprzedniej firmie w sterownikach do robotów malujacych obudowy. Pracowały bez awaryjnie w szafach sterujących obok pieca gdzie te blachy wypalano (emalia 860stC) i niekiedy na hali było po 60st C! Dzieki za info o exxeli dobrze wiedzieć jak sie trafi na ich produkty.

A u mnie na stole z dalekich chin przybyły nowe kondensatory Elna RE3 do testów z zasilaczem wzmacniacz słuchawkowego zastąpią wygrzane KMG Nippona. Po tygodniu napiszę jakie zmiany zaszły i czy da się to słuchac czy buła a może krew z uszu😐

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zasfrm6.jpg

I jak udało się przetestować, jakie wrażenia na tle KMG?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 6.08.2024 o 23:53, wojkubi napisał:

Czy ktoś korzystał z kondensatorów jdm duelunda jako bocznikujące i z jakim skutkiem?

Chyba były już tu kilka razu opisywane o ile dobrze pamiętam..a możę to na innym forum..

W każdym razie ja nie specjalnie się polubiłem ze srebrnymi ale raz udało mi się je wpasować jako boczniki odcięcia mid-woofera w parze z kondensatorem SCR.

Na tweeterach ani razu nie lubiłem ich wpływu. Jakoś sucho i konturowo się z nimi robiło. Choć szybkości i precyzji dodają.

Dzięki za odpowiedź.

Czy ktoś może coś napisać na temat kpcu w torze głośnika wysokotonowego?Czy rzeczywiście są warte takiej kasy?

• Pokaż nowe odpowiedzi