Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

>>stmaniak

:) właśnie mam zamiar wstawić tam cos takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a kiedyś może BG. Czy ten philips bedzie lepszy od tego, który jest obecnie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...

czy ktoś z Was orientuje się, gdzie w Krakowie można kupić markowe (panasonic, elna, roe, itp.) kondensatory?

potrzebuję następujących:

1000uF 35V x 2,

470uF 16V x 2,

47uF 10V x 6,

33uF 10V x 4,

z góry dzięki za odpowiedź.

hayman, 3 Paź 2006, 16:20

Mam FC 1000/35V po 2pln

470/25V nicicona po 0,8pln

Jak bys byl zainteresowany.

W krakowie to mozna poszukac w akkis'ie kolo lagiewnik, ceny jednak sa dosc spore. Z kondensatorow z tego co pamietam mieli jakies kendeile do zasilania, jamicona i chyba troche nichiconow.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

>hayman

jestem z Kraka i jakby co kilka kondziorków by się znalazło:

- Panasonic FC 1000u/35V

- Panasonic FC 390u/35V

- Panasonic FC 180u/63V

- Nippon 820u/10V

- Nichicon 1000u/35V

>borysgo2

jeżeli jesteś z Krakowa mógłbym kupić 2 nichicon'y o ile są nowe

(możesz pisać na priva) - jeżeli nie, dziękuję za info i ofertę.

>josef

jeśli nichicon'y 1000uF/35V są nowe (interesują mnie 2 sztuki) - pisz na priva.

Witam,

Mam pytanie, które większości pewnie się wyda laickie... Ale szukałem dużo i nie doszukałem się odpowiedzi (ani tu ani w googlach), a więc:

W jaki sposób mocuje się do PCB kondensatory typu snap-in? Przylutowując jak zwykłe, czy stosując jakieś podstawki?

Podstawki to było pierwsze co mi się nasunęło, ale szukałem takich w ofercie wielu popularnych internetowych sklepów elektronicznych i nic. Dlatego naszły mnie wątpliwości.

Liczę na pomoc i pozdrawiam

>>amazarak

Snap-in to tylko inny kształt wyprowadzeń. Tyle. Lutuje się je tak samo jak zwykłe.

Do tych co mieli w ręku BOSCH MP: gdzie jest biegun ujemny a gdzie dodatni?

>>amazarak

>>Snap-in to tylko inny kształt wyprowadzeń. Tyle. Lutuje się je tak samo jak zwykłe.

Ja bym do tego jeszcze dodał ze do tych kondensatorów ewentualnie potrzebne sa trochę większe otwory w płytce, ale tylko trochę :)

Witam.

Mam ochotę nieco podrasować mojego nada C350. Jest w nim masa kandensatorów w torze sygnału i są to jakieś najzwyklejsze elektrolity (na szczęście nie bocznikowane kondensatorami mkt jak ma to miejsce w C320bee), Które chciałbym wymienić na markowe. Na początek wymieniłem 1 uF i 10 uF na BGN, ale zostały jeszcze 100nF MKT na wejściu i trochę 47uF i tu mam problem. Jakie byście polecili w miejsce nich? Zamiast MKT pewno MKP, ale co w miejsce elektrolitów przy założeniu, że nie mogą mieć więcej niż 8mm średnicy? Na allegro są silmici 47uF, ale są na 50V i przez to trochę za grube (10mm). Czy elny cerafine nadają się w tor sygnału czy może coś z nichiconów. Na black gate mnie nie stać. Poradźcie panowie.

Pozdrawiam.

Stanley

Jesteś pewien , że 100 nF jest na wejściu? Troche mała wartość. Mam Nada 320 i wymieniłem w nim wszystkie elektrolity na FC, ZL, BC. małe wartości na MKP i tantale. Zrobiłem to w sumie z nudów, bo akurat Nad pracuje u mnie w systemie " sypialnianym", ale zauważyłem wyrażny spadek mulenia i kotłowania basu, oczysczenie i odsłonięcie góry, ogólnie oczyszczenie dzwięku. Poza tym wymieniłem mostki na BYV 79.

Sciągnąłem sobie schemat C320bee z elektrody bo c350 nie mogę nigdzie znaleźć.

Też byłem trochę zdziwiony, ale tak jest. Sygnał z wejścia przez 100nF idzie na jakieś moduły "low noise amp".

Panowie gdzie jest "+" na tych kondach? Jedna nóżka powinna być chyba "neutralna" tylko która..?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Saczek_xtrm, 19 Paź 2006, 14:27

Minus masz oznaczony paskiem na obudowie.

Pozostałe dwie nogi sprawdź dla pewności omomierzem czy są zwarte.

No i jesteśmy w domu :-)

Jestem Europejczykiem.

aha jeszcze jedno... tę zwartą nogę z "-" łączyć drutem czy na PCB jedną ścieżką z "-" czy pozostawić ją wolną?

>Saczek_xtrm, 19 Paź 2006, 15:15

Nie wgryzając się jakoś wściekle w teorię można ogólnie

stwierdzić, że dodatkowe nóżki:

-zmniejszają obciążenie prądowe

-zmniejszają rezystancję

-i co najważniejsze zmniejszają indukcyjność!

Tak więc należy lutować wszystkie nóżki jakie mamy

i to najkrótszą drogą.

Czyli jak mamy dwie na + i dwie na -, to wszystkie 4 lutujemy.

Jak nie ma dedykowanych "dziurek" w płytce to można spróbować

coś dowiercić i w najgorszym układzie dociągnąć jakąś sensownie

grubą linką.

Jestem Europejczykiem.

>Stanley

Wymieniałem w cd końcowe kondy w torze audio (oryginalne stare Nichicony muse 100uF)

1. Elna cerafine 100uF- było ostro, nieprzyjemnie z krzykliwą średnicą, ale za to z niskim dość dynamicznym basem, nieco ochłodzonym , duża rozdzielczość

2.Panasonic FC 100uF - problemy z wysokimi, b.przyzwoity bas, średnica - .. no niby ok ale jakś taka nieciekawa i o stosunkowo "mało wciągającym brzmieniu" , brzmienie wyrównane

3.Panasonic FC 200uF - zbyt dużo basu choć trzymającego się jeszcze kupy i nawet w miare pod kontrolą, o dziwo - większa pojemność dała lepszą góre, średnica jak przy FC 100uF

4.Elna Silmic 100uF - b.fajna góra, średnica o b. fajnym brzmieniu - lekko ocieplona , natomiast bas jest gorszy niż przy wszystkich pozostałych - jest go mniej ilościowo, nie schodzi tak nisko jest "zaokrąglony" na dole i nie jest taki szybki. A mimo to na Silmicach słucha mi się najlepiej. To bardzo muzykalne kondy.

A jeśli ktoś mógłby mi poradzić jaki kond pozwoliłby mi zachować właściwości Silmika na górze średnicy i średnim basie przy równoczesnym zachowaniu się w niższych rejestrach w stylu chociażby Panasonica będę wdzięczny

pzdr

>>WOJTEK2, 22 Paź 2006, 00:52

miałem podobne spostrzeżenia co do Cerafine i Silmic -->

Ukryta Zawartość

Ja niestety konda który miałby dobry dół i słodki środek a la Silmic nie znalazłem. Popróbuj może z MKP (ja nie testowałem) a także pozmieniać kondy w innych miejscach w analogu, może pomoże.

Ukryta Zawartość

WOJTEK2, 22 Paź 2006, 00:52

>4.Elna Silmic 100uF - b.fajna góra, średnica o b. fajnym brzmieniu - lekko ocieplona , natomiast bas

>jest gorszy niż przy wszystkich pozostałych - jest go mniej ilościowo, nie schodzi tak nisko jest

>"zaokrąglony" na dole i nie jest taki szybki.

Kond jak Kond , nawet w tym przypadku, ale czy ktoś z Was "słyszących" jak "graja" tzw. kondy zwrócił uwagę na tzw. "kierunkowość" wyprowadzeń tych Kondów , (czyli tych marnej jakości "drucików" wystających na końcach tych "kondów" ) jak i wielu innych tego typu elementów elektronicznych, które Waszym zdaniem mają prawie że zbawienny wpływ na jakość i klasę dzwięku ?

>>henrykpiątek

"na oko" ciężko coś zauważyć. IMHO różnice w "barwie" kondów wynikają z różnego składu chemicznego elektrolitu..

saczek-moje spostrzeżenie ugruntował również dobry tuner i są one: nie ma reguł, w każdym sprzęie jest indywidualne mozolne wielotygodniowe dobieranie pojemności,a jak się jedną ważną rzecz zmieni to rzeeba jeszcze raz korygować pozostałe :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Może jeszcze ktoś ma jakieś zdanie na temat błękitnych philipsów bo w temacie RESTEK są widoczne w prawie każdym urządzeniu tej firmy a nie są to tanie klocki.

WOJTEK2, 22 Paź 2006, 00:52

>4.Elna Silmic 100uF - b.fajna góra, średnica o b. fajnym brzmieniu - lekko ocieplona , natomiast bas

>jest gorszy niż przy wszystkich pozostałych - jest go mniej ilościowo, nie schodzi tak nisko jest

>"zaokrąglony" na dole i nie jest taki szybki

myślę, że to zależy od aplikacji. u mnie w katodach triód silmiki sa bezkonkurencyjne - w całym paśmie. gonią wszystko co testowałem (a było co robic - 10 szt. na monoblok) - cerafine, FC, BG std, BG N.

jest tylko jedno ale - trzeba uważac z pojemnością, zbyt duża muli i gasi górę, wcale nie poprawiając bassssu. przykładowo wg. AN powinno byc 220uF, a optymalne jest 47uF lub 100 - oczywiście silmic. ale powtarzam - w tej konkretnej aplikacji.

pzdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi