Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

kogutaudio, 22 Maj 2008, 21:27

>Napisałem mail-a do schuro.de i nic .

Tylko fax lub telefon. Oni praktycznie nie odpowiadają na maile. Temat był poruszany również na diyaudio.com/

A co szanowni forumowicze myślą o kondensatorach SAMSUNG??

Robiłem próby z kondensatorami wyjściowymi na wzmacniaczu na TPA1620 i o dziwo Samsungi zagrały najlepiej, dlatego kupiłem sobie kilka różnych Samsungów do prób i wymieniłem w zrobionym dodatkowym zasilaniu do wzmacniaczy operacyjnych w SONY CDP-970 Rubycony na takie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i o dziwo zagrały lepiej niż Rubycony. Czekam jeszcze jak się wygrzeją to napisze więcej na ten temat.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wojkubi, 22 Maj 2008, 23:23

>Mad_z dlaczego nie odpowiadają na mail-a?Też z nimi chciałem się tą drogą skontaktować,a tu frytki.

Pojęcia nie mam. Ludzie na diyaudio.com pisali, że mail zero odzewu, a inne formy kontaktu OK.

Nie tylko on na wielu zagranicznych forach są uważane za rewelacyjne.

Ja też uważam za jedne z nejlepszych w DACach i we wszelakich zasilaczach układów przed stabilizatorami.

Andrzej Stelmach akurat swoje "lubienie" Rubyconów ZL poparł dość systematycznymi odsłuchami, więc nie ma się co czepiać.

Inna sprawa, że w innym DACu mogą się lepiej sprawdzić inne kondy.

Powiem wam, że chciałbym mieć takie "złote uszy" i usłyszeć te różnice.

Ja tam lubie Rubycony ZL bo są stosunkowo tanie, ale najbardziej lubie Panasonici FC, za to że są łatow dostępne na Polskim rynku i w dość dużym wyborze (chociaż np. 4700uF/25v to musiałem aż u Petera zamawiać bo w Polsce nie znalazłem).

Witam

Jak duży wpływ na jakość działania urządzeń ma kondensator, może świadczyć ten rozrastający się stale wątek. Chciałbym może też wtrącić swoje trzy grosze do sprawy i udostępnić wyniki swojej zabawy z kondensatorami. Cały opis można znaleźć na mojej stronce

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tutaj zamieszczam fragmenty.

Być może artykuł zainspiruje kolegów zainteresowanych tematem do podawania swoich pomysłów, spostrzeżeń, propozycji. Nie idzie tu raczej o jakieś dywagacje na poziomie akademickim, lecz raczej własne doświadczenia praktyczne. Dlaczego do tego prowokuję. Ponieważ ze swojej praktyki wnoszę, że dość często kreowane mity nie znajdują pokrycia w praktyce.

Do badania wybrałem 10 szt. kondensatorów elektrolitycznych o pojemności 100uF i napięciu 16-25V, różnych producentów i technologii wykonania.

Chcąc w dalszym ciągu wyrównać nieco szanse zawodników wszystkie poddałem wstępnie formatowaniu trzymając je pod napięciem 16V przez 24 godziny.

Następnie wykonałem pomiar prądu upływu każdego z osobna. Wyniki pomiarów w tabelce poniżej:

Pomiar wykonano przy napięciu probierczym 10V.

L.P. PROD.-TYP PRĄD [ uA] UWAGI

1 Tantalowy-SMD 0,05 Z bieżących dostaw

2 Panasonic SMD 0,06 Z bieżących dostaw

3 Sanyo Oscon 0,15 Nie używany ok. 2 letni

4 Panasonic FC 0,05 Z bieżących dostaw

5 Elna 0,06 Nie używany ok. 2 letni

6 Samsung 0,065 Z bieżących dostaw

7 Sanwha 0,1 Z bieżących dostaw

8 ST 0,06 Z bieżących dostaw

9 Philips 0,12 Osiowy nie używany, kilkuletni

10 PRL - Elwa 0,22 Nie używany z dawnej produkcji

L.P. PROD.-TYP NAPIĘCIE 1kHz [V] NAPIĘCIE 1MHz [V] UWAGI

1 Tantal SMD 0,72 1,27

2 Panasonic SMD 0,98 1,10

3 Sanyo Oscon 0,64 1,00

4 Panasonic FC 0,75 1,00

5 Elna 0,68 0,46

6 Samsung 0,87 0,43

7 Sanwha 0,75 0,84

8 ST 0,73 1,25

9 Philips 0,77 1,78

10 PRL Elwa 0,66 1,00

11 Elwa+Wima 0,69

12 Elwa+Wima+ceramik 0,5

To tak skrótowo jakie kondensatory mierzyłem i jakie końcowe wyniki. Szczegóły na stronie.

Pozdrawiam wszystkich.

post-9053-100002012 1212441488_thumb.gif

post-9053-100002013 1212441488_thumb.gif

post-9053-100002014 1212441488_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam, pieruński chochlik dopisał mi przecinek do linku i klapa.

Podaję prawidłowy

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

bardzo fajny materiał! dobra robota. apetyt rośnie i chciałoby się zobaczyć pomiary jeszcze innych kondensatorów :) np. nowoczesnych sp-cap panasonica z dielektrykiem polimerowym, Muraty X5R np. 10 lub 22uF i kilku typów Black Gate.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Brawo! To są konkrety! Zaskoczeniem jest jakość Elny (czy to Re3, czy RJH?). Brakuje mi podania konkretnych typów kondensatorów danego producenta. Większość produkuje kilkanaście, kilkadziesiąt typów i mają różne zastosowania, jakość i parametry.

mreelektronik...uznanie za duzo roboty.ale to juz było .senicz sp sciagnał kiedys jakaś angielska stronke.te wyniki sa prawdziwe ,ale ja po serii pomiarów z tangesem strat,indukcyjnosci takich, siakich,opormosci szeregowych doszedłem do wniosku ze 90 % informacji zapewia pomiar kondensatora mostkiem raz przy czestotliwości powiedzmy 100 hz lub 1 khza potem 10 lub wiecej KHZ.Dobry- pojemnośc ma mniejsza o 0-5% ,dziadostwo do 60-70% % przy czestotliwości 10 Khz.Ciekawszym problemem jest nieliniowośc kondensatora lub jego zachowanie przy przebiegach niesinusoidalnych.

Właśnie wymieniłem kondensatory zasilacza coplanda csa 14 na nowe .

Tak myślałem kondensatory trochę spuchły (zdjęcie )

Dźwięk poprawił się na całym paśmie .

Ukryta Zawartość

post-9489-100001896 1212605323_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Krążąc po internecie natrafiłem na taką stronę związaną z kondensatorami:

Ukryta Zawartość

Są tam praktycznie wszystkie podstawowe informacje jakie początkujący elektronik powinien wiedzieć nt. kondensatorów, z naciskiem na praktyczne zastosowanie. Jedyna wada - english only.

Ukryta Zawartość

mrelektronik, 2 Cze 2008, 23:27

Można prosić o zdradzenie tajemnicy jaka to Elna uczestniczyła w teście? Może jakaś Silmic?

Pozdrawiam

P.S. Fajnie że tacy ludzie jak Pan zaglądają na nasze forum :-)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

opteron

Przykro mi nie mam już tego kondensatora i dlatego nie mogę spojrzeć co to był za model.

Robiłem te pomiary z całkiem przypadkowych próbek pochodzących z różnego okresu produkcji i zamieściłem jako ciekawostkę porównawczą.

Oczywiście jak będzie zainteresowanie tematem można zebrać kilka bardziej nowoczesnych elementów i je porównać. Te testy mogą pomóc w doborze kondensatorów do układów zasilania. Nie badałem ich właściwości w torze sygnałowym. Tak naprawdę to nie jestem zwolennikiem aplikowania elektrolitów w torze sygnałowym o ile nie wynika to z konieczności.

Myślę, że w przypadku zainteresowania uda mi się poświęcić nieco czasu na próby.

Pozdrawiam mrelektronik

• 1 miesiąc później...

Czy któryś z kolegów porównywał może popularne rosyjskie MBGO z czymś dobrym jak np Jantzen Z-Superior? Oba typy to okazja, ale jakiego rzędu?

• 2 tygodnie później...

Powiedzcie mi jaki kond elektroliczny sprawdza się często najlepjej w torze audio, jako sprzęgający na wyjściu z wzm. operacyjnego ?

Przeczytałem wątek, lecz konkrenie nic się nie dowiedziałem, jeden tu, drugi znowu tu... - jest kilka typów.

Potrzebuje konkretą odpowiedź, które bez obaw wam najlepjej się sprawdzają.

Raczej musi być elektrolit, gdyż jest tam 22uF i mało mjejsca.

Mam jeszcze Wimy MKT 4,7uF z najgorszej serji (ale rozstaw 5 mm) więc sądze, że one chyba będą gorsze od elektrolitów. Polipropyleny mi nie wejdą.

W tych okolicznościach bardzo mi pasuje Elna Silmic II. One nie są wcale drogie. Mogą być 4,7 uF, 10uF, 22 uF, większe już chyba nie za bardzo. Grają szybko, czysto, z dużym wielobarwnym basiorem, bogatą średnicą i dużo szczegółów dla wysokich i średnich. Sądzę że jeszcze bardziej nada się GB N mp 4,7 uF lub 10 uF, ale to już drożej. Slmica porównywałem z Elna Cerafine, Panasonikiem FC, jakimś Nichiconem i tanim polipropylenem i był zdecydowanie najlepszy.

Te Silmic to ciekawe kondensatory (w mojej ocenie), bo świetnie w odsprzęganiu za WO, ale fatalne na zasilaniu WO.

• Pokaż nowe odpowiedzi