Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Ale BC Components ma mnóstwo serii kondensatorów. Które są takie gładkie?

Użyłem takich jak te:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(seria 136 KO jak na fotce a nie w opisie), ale o pojemności 2200uF/35V.

Pewnie są lepsze serie, ale nie wiem, które to. Jeśli znasz lepszą serię BC to proszę o podpowiedź. W tych kondach naprawdę jest potencjał.

Ukryta Zawartość

136KO to jest niska impedancja. Prawdopodobnie dobry. Miałem 135KO i były bardzo dobre, ale to elektrolit standard. Zależy gdzie go wstawić i jaką pojemność.

136KO to jest niska impedancja. Prawdopodobnie dobry. Miałem 135KO i były bardzo dobre, ale to elektrolit standard. Zależy gdzie go wstawić i jaką pojemność.

Wstawiłem po 2 szt. na kanał (4400uF) przed LM317/337. Które BC są lepsze od tych? Może te z opisem Vishay lub Philips?

Wstawiłem po 2 szt. na kanał (4400uF) przed LM317/337. Które BC są lepsze od tych? Może te z opisem Vishay lub Philips?

Normalnie dają 1500 lub 2200uf w takim miejscu elektrolit standard. Normalne działają dobrze, te tanie też. Jeżeli to pędzi analogówkę to twoje mogą zostać.

Używałem we zmaku słuchawkowym (hybryda) Audyn True Copper Cap po takich kondach jak Jantzen Silver, Jantzen Superior czy Mundorf Supreme. Gdyby nie okazyjny zakup V-Capów CuTF, używałbym ich do dziś.

Są duże w stosunku do pojemności, ale jeśli masz miejsce w obudowie to nie problem. Polecam.

Z V-capami słyszę jeszcze więcej szczegółów, więcej tzw. czarnego tła, głębsza scena (w odniesieniu do słuchawek). Szkoda tylko, że trzeba za nie tak wiele zapłacić. Mnie się "udało" kupić jedną parę lekko używanych za 400 PLN, a i tak bolało:) Chciałbym dodać, że cały urok V-capów można zepsuć źle dobranymi kondami elektrolitami w zasilaniu. Ja po kilku testach powróciłem do BC Components. Ostatnio miałem chwalone Mundorfy M-Lytic, które naprawdę świetnie "grają", jednak po kolejnych próbach powróciły BC. Mundorfy zagrały bliższym planem, a BC mają głębszą scenę i słychać tam w głębi szczegóły, na które wcześniej nie zwróciłem uwagi. Wszystko oczywiście w odniesieniu do mojego wmaka SOHA MK III i słuchawek Sennheiser HD 600. Każdy musi sobie wg. swoich upodobań dobrać kondy. Czasem czyjeś porady są pomocne, czasem nie. Nadmieniam, że prawdą jest, że V-capy muszą popracować aż około 500 godzin, żeby osiągnąć ostateczne brzmienie. Bez tej cierpliwości można je niechcący odrzucić jako nieodpowiednie.

Mogę kupić 4 mało używane sztuki V-CAP TFTF 0,33 uF/600V za 1100 zł. Za 4 nowe Audyny True Copper zapłacę 400 zł. Pytanie czy warto tyle dopłacać? Zastanawiam się tez na Mundorf Silver Oil, jednak tu są sprzeczne informację o brzmieniu we wzmacniaczach.

Edytowane przez Ricambi

mam v-capy ale cutf

tez mozna z nimi przegiac. kolega ma je wlozone od gory do dolu i o ile dobrze pamietam pisal tu na forum ze owszem jest roznica ale nie warto az takiej kasy.

mundorfy sgo mialem na wyjsciu na daczku. mialy za duzo takiego "pustego" basu ale gore mialy niezla. mysle ze do zwrotnicy moga byc na prawde super.

podejrzewam ze wszytsko jest kwestia aplikacji i reszty toru

No nie wytrzymam i muszę zadać w tym miejscu "głupie pytanie" ...

A co się dzieje przy "równoległym" łączeniu takich rasowych kondów - od różnych producentów, w jakiejś "proporcji pojemności" ?

Np. 0,47uF od Mundorfa; 0,68uF od V-Capa; 0,47 jakiegoś jeszcze silver'a czy innego Audyn cudaka ... ?

Testowaliście takie hybrydowe / równoległe połączenia ?

A co się dzieje przy "równoległym" łączeniu takich rasowych kondów - od różnych producentów, w jakiejś "proporcji pojemności" ?

Np. 0,47uF od Mundorfa; 0,68uF od V-Capa; 0,47 jakiegoś jeszcze silver'a czy innego Audyn cudaka ... ?

Chłopie ;) To zależy ile wydasz. Jak około 600 dolarów, to trzeba wygrzewać tak ze 1253 godziny.

A czy różne kondensatory nie będą przesuwać fazy sygnału w różny sposób? Także jakiś czas temu śmiałem się z drogich kondensatorów, jednak ich zmianę dobrze słychać. Wymieniłem stare SCR w stopniu wejściowym na okazyjnie kupione Mundorfy Supreme i te same SCR na tanie Audyny QS przed stopniem mocy i różnica w brzmieniu jest ogromna. Zostały mi jeszcze wszystkie elektrolity w zasilaniu, ponieważ mają 10 lat i wypada je wymienić. Tutaj chciałbym tez zapytać na co?

mam v-capy ale cutf

tez mozna z nimi przegiac. kolega ma je wlozone od gory do dolu i o ile dobrze pamietam pisal tu na forum ze owszem jest roznica ale nie warto az takiej kasy.

mundorfy sgo mialem na wyjsciu na daczku. mialy za duzo takiego "pustego" basu ale gore mialy niezla. mysle ze do zwrotnicy moga byc na prawde super.

podejrzewam ze wszytsko jest kwestia aplikacji i reszty toru

Mam we wzmacniaczu niestety aż 8 sztuk sprzęgających - 4x0,22uF i 4x0,47uF i szukam czegoś dobrego w rozsądnej cenie. Pytałem o te V-CAP`y, ponieważ mogę je kupić za połowę wartości nowych i zawsze moge je przelutować do kolejnego wzmacniacza, który kupię.

A czy różne kondensatory nie będą przesuwać fazy sygnału w różny sposób? Także jakiś czas temu śmiałem się z drogich kondensatorów, jednak ich zmianę dobrze słychać. Wymieniłem stare SCR w stopniu wejściowym na okazyjnie kupione Mundorfy Supreme i te same SCR na tanie Audyny QS przed stopniem mocy i różnica w brzmieniu jest ogromna. Zostały mi jeszcze wszystkie elektrolity w zasilaniu, ponieważ mają 10 lat i wypada je wymienić. Tutaj chciałbym tez zapytać na co?

Mam we wzmacniaczu niestety aż 8 sztuk sprzęgających - 4x0,22uF i 4x0,47uF i szukam czegoś dobrego w rozsądnej cenie. Pytałem o te V-CAP`y, ponieważ mogę je kupić za połowę wartości nowych i zawsze moge je przelutować do kolejnego wzmacniacza, który kupię.

Jaką fazę i gdzie!? Przed tweeterem tak, ale musisz dolutować tak przynajmniej metrowe nóżki, a już rozsądniej 5 metrowe żeby poczuć. Albo i lepiej, bo tweeter i tak tak przesuwa fazę i zwrotnice też, tak że nie ma to znaczenia.

Edytowane przez Piotr_1

Mogę kupić 4 mało używane sztuki V-CAP TFTF 0,33 uF/600V za 1100 zł. Za 4 nowe Audyny True Copper zapłacę 400 zł. Pytanie czy warto tyle dopłacać? Zastanawiam się tez na Mundorf Silver Oil, jednak tu są sprzeczne informację o brzmieniu we wzmacniaczach.

Jeśli nie masz nadmiaru pieniędzy (kto dziś ma?), to kup Audyny, ale zwróć uwagę na ich wielkość bo nie wszędzie się zmieszczą. Usłyszysz różnicę, ale daj im czas. Należy je wlutować początkiem napisów w kierunku wejścia sygnału (lub do anody lampy). Mundorfów Silver Oil nie słuchałem. Nie ma co od razu przeginać z zakupem drogich kondów, bo może być tak jak napisał kolega "mateuszek".

Za pół ceny bym zaryzykował, tym bardziej, że możesz je w razie wpadki aplikować gdzie indziej. Ja na CuTF poprzestanę, bo na droższe mnie "nie stać". Za cenę np. Duelundów mogę kupić kolejne słuchawki czy jeszcze lepszy przewód itd.

Jaką fazę i gdzie!? Przed tweeterem tak, ale musisz dolutować tak przynajmniej metrowe nóżki, a już rozsądniej 5 metrowe żeby poczuć. Albo i lepiej, bo tweeter i tak tak przesuwa fazę i zwrotnice też, tak że nie ma to znaczenia.

Może się mylę, jednak każdy kondensator przesuwa / zniekształca fazę sygnału i dodatkowo różne kondensatory robią to inaczej. W przypadku, kiedy połączymy równolegle kilka różnych kondensatorów w torze sygnału, to na wyjściu uzyskamy dość zniekształcony sygnał, który będzie jakąś wypadkową przesunięć fazowych użytych kondensatorów. Zdaję sobie sprawę, że te przesunięcia będą o rzędy wielkości mniejsze, niż przesunięcia wprowadzane przez głośniki czy zwrotnice.

Może się mylę, jednak każdy kondensator przesuwa / zniekształca fazę sygnału i dodatkowo różne kondensatory robią to inaczej. W przypadku, kiedy połączymy równolegle kilka różnych kondensatorów w torze sygnału, to na wyjściu uzyskamy dość zniekształcony sygnał, który będzie jakąś wypadkową przesunięć fazowych użytych kondensatorów. Zdaję sobie sprawę, że te przesunięcia będą o rzędy wielkości mniejsze, niż przesunięcia wprowadzane przez głośniki czy zwrotnice.

Bądźmy racjonalni. Jakość foliaków powyżej białego Mundorfa Mcap to już ostateczny szlif. Bardzo istotny, ale to ostateczny szlif w urządzeniach. Różne kondensatory, różne efekty specjalne. Za pomocą tych drogich kondensatorów foliowych nie ulepimy topowego systemu z błota. To są problemy które dodają się i potęgują na każdym kroku w systemie. Z gówna bicza nie ukręcisz. Jaka faza?

Edytowane przez Piotr_1

co droższego jest na rynku od V-cap? pomijam srebrny duelund ;)

wszytskie duelundy - miedzianee i srebrne. nawet te nowe ktore chyba maja zastapic linie alexander tez sa drozsze.

znam jednego zawodnika diy (2waty tuby itp) i mowi ze poza deulundami, vcapami (ale tylko cutf) i jensenami to ciezko szukac konkurencji. mundorfy sgo, jantzeny sg, audyny tk, rikeaudio czy inne auricapy nie graja w tej lidze ale przy wcelowaniu w aplikacje w sumie nic nie ustepuja. w druga strone tez to dziala. duelundy tez nie wszedzie zagraja.

mam u siebie zarowno duelundy cast pio jak i vcapy cutf. jak ktos mnie teraz pyta czy wladowalbym sie jeszscze raz w tak drogie kondy to z czysty sumieniem odpowiadam : nigdy w zyciu. nie na tym etapie. owszem moze jak juz jest wszytsko na poziomie 1000baksow za pare kondensatorow to innego wyjscia nie ma ale w innym przypadku to drobna przesada.

Edytowane przez mateuszek

u mnie w torze sygnałowym lepiej sprawdziły się V-cap od duelundów pio miedzianych. Jeden duelund pio się uchował i może dobrze ;) duelundy mają troszkę więcej góry za to królestwem V-capów CuTF jest średnica i piękny balans tonalny. Za to je cenię.

Ja przeciwnie, nie żałuję wydanie kasy na dobre kondy.

to nie jest w kategoriach "zalowania" rozpatrywane ale w kategoriach "priorytetow"

to cos jak ludzie na forum kupuja superhiperduper daczki a spinaja to potem byle czym z byle czym. ale jak cos to hajend pelna geba u nich jest.

a tak z czystej ciekawosci gdzie masz je zaapikowne?

rike audio to czarny koń, nie zapominajcie o tych kondach....spowodowały u mnie pewnego rodzaju wstrząs...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

rike audio to czarny koń, nie zapominajcie o tych kondach....spowodowały u mnie pewnego rodzaju wstrząs...

Jest szansa na bardziej elokwentną i merytoryczną odpowiedź?

Ukryta Zawartość

ktoś, kto nieoczekiwanie zwycięża lub odgrywa wielką rolę w jakichś wydarzeniach, choć nikt się tego nie spodziewał

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez electro

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Się dowiedziałeś ...

Mam akurat te kondy do testów z Black Gate N , Mundorf SO i SGO na wyjęciu CDka .

Jak się uporam to coś skrobnę

• 2 tygodnie później...

muda44 i jak z tymi Rike Audio? Udało się wpiąć? Do tanich nie należą ale moze będzie się opłacać zainwestować .

Tak .

Dobre , jasne , rozdzielcze i równe .

Jak na tą kasę OK .

Silver Oil jak w zwrotnicach - większa rozdzielczość i dynamika od Rike Audio . Warto dołożyć.

SGO idzie jeszcze dalej z dynamiką ale sa delikatniejsze nie mają takiej dobitnej rozdzielczości jak SO .

• Pokaż nowe odpowiedzi