Skocz do zawartości
IGNORED

Czy DAC zewnętrzny znacząco podniesie jakość dźwięku?

PietrekBM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym poznać opinie bardziej zaawansowanych ode mnie forumowiczów.

Mój zestaw to :

- Komputer z kartą Asus Xonar Essence STX [ Foobar na WASAPI (push) ].

- Wzmak Pioneer A-405R

- CD Yamaha CDX-590 pro bit

- Kolumny Klipsch R-26F.

O ile z CD jest jak dla mnie malina i tu nie będziemy drążyć tematu, to jednak chciałbym poznać opinie czy zastosowanie jakiegoś zewnętrznego DAC-a do kwoty max. 2000 PLN znacząco polepszy jakość odsłuchu plików FLAC?

(Tylko właściwie nie wiem w jakim zakresie, czystości, szczegółowości dźwięku, zmniejszeniu szumów?)

Tego właśnie chciałbym się dowiedzieć.

Zaznaczam, że z obecnego brzmienia Asusa jestem dosyć zadowolony, chciałbym jednak pójść nieco dalej i dowiedzieć się czy różnica w odsłuchu plików po zastosowaniu DAC-a będzie słyszalna czy będzie to umoczona gotówka?

Jeśli to ma znaczenie, to dodam tylko że odległość komputera od zestawu audio wynosi obecnie 5 metrów.

Będę wdzięczny za opinie i może jakieś propozycje.

Harman/Kardon HK980 - Magnat Quantum 1005 - Yamaha CDX-590 - DAC Nostromo Wolf + Nostromo 12V.

Do 2 tysięcy może nie być znaczącej poprawy. Lepiej tą kwotę dołożyć do zmienianego w przyszłości innego elementu sprzętu.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Witaj!

A czy słyszysz różnicę między Xonarem a CD?

Moim zdaniem lepiej sprzedaj wzmacniacz - dołóż te 2000 i kup coś z wejściem cyfrowym - Onkyo A-5VL, Yamahe AS-501 inne.

No przyznam, że raczej dużej różnicy nie słyszę. Może minimalnie na korzyść CD ale jak pisałem na wstępie Xonar też sobie dobrze radzi. Słucham thrash, death, black metalu i tu dochodzi jeszcze kwestia jakości produkcji nagrań z lat 80 - 90 tych (które bardzo lubię), bo tu jak wiadomo bywa różnie. Myślałem że właśnie tu może było by rozwiązanie tego problemu.

Harman/Kardon HK980 - Magnat Quantum 1005 - Yamaha CDX-590 - DAC Nostromo Wolf + Nostromo 12V.

Witaj,

Absolutnie DAC w tej kwocie zmieni brzmienie systemu. Czy poprawi? Jesli będzie dobrze dobrany to tak. Jednak muszę się zgodzić z przedmówcami, najpierw wymiana wzmacniacza.

Gdyż po zakupie DACa w tym budżecie to on stanie się najsłabszym ogniwem.

Pozdrawiam

OKI. Dzięki. Rozumiem o co chodzi i na czym stoję. Zamykam temat.

A czy słyszysz różnicę między Xonarem a CD?

Moim zdaniem lepiej sprzedaj wzmacniacz - dołóż te 2000 i kup coś z wejściem cyfrowym - Onkyo A-5VL, Yamahe AS-501 inne.

Dokładnie tak, puść jednocześnie to samo nagranie z PC i z CD i oceń.

Polecam z dobrym dackiem Marantza pm6005, dużo lepszy od Yamahy 501.

czy zastosowanie jakiegoś zewnętrznego DAC-a do kwoty max. 2000 PLN znacząco polepszy jakość odsłuchu plików FLAC?

(Tylko właściwie nie wiem w jakim zakresie, czystości, szczegółowości dźwięku, zmniejszeniu szumów?)

Przepraszam, a Tobie pliki szumią, bo piszesz o zmniejszeniu szumu ??? Jeśli tak jest to problem jest gdzie indziej: długie nie ekranowane kable rca, szumy od zasilacza kompa( odpowiednia listwa jest?), szumiący zasilacz we wzmacniaczu itd.

(Widzę, że Flac jest dla wielu ludzi obowiązkowy (nawet w tel.) i synonimem gwarancją jakości, ale nie zadbałeś o inne rzeczy i jest coś nie tak. Pewnie odpowiednio zaaplikowane do wzmacniacza mp3 320kbsek lepiej by zagrały.)

Gość numik

(Konto usunięte)

Witam.

Chciałbym poznać opinie bardziej zaawansowanych ode mnie forumowiczów.

Mój zestaw to :

- Komputer z kartą Asus Xonar Essence STX [ Foobar na WASAPI (push) ].

- Wzmak Pioneer A-405R

- CD Yamaha CDX-590 pro bit

- Kolumny Klipsch R-26F.

O ile z CD jest jak dla mnie malina i tu nie będziemy drążyć tematu, to jednak chciałbym poznać opinie czy zastosowanie jakiegoś zewnętrznego DAC-a do kwoty max. 2000 PLN znacząco polepszy jakość odsłuchu plików FLAC?

Tego właśnie chciałbym się dowiedzieć.

Zaznaczam, że z obecnego brzmienia Asusa jestem dosyć zadowolony, chciałbym jednak pójść nieco dalej i dowiedzieć się czy różnica w odsłuchu plików po zastosowaniu DAC-a będzie słyszalna czy będzie to umoczona gotówka?

Jeśli to ma znaczenie, to dodam tylko że odległość komputera od zestawu audio wynosi obecnie 5 metrów.

Będę wdzięczny za opinie i może jakieś propozycje.

2 koła za nówkę nie, za używany tak

HD 12 nie kupi za 2 tys. Nawet HD11 ciężko, chyba ze akurat się trafi. Choć moim zdaniem nie warto. Lepiej brać tańsze HD10. Ja nie słyszałem różnicy i 500zl jeszcze zostanie.

?👈

HD11 gra u mnie z PM8005 i jestem w miare zadowolony.

Jednak uwaga trzeba do niego użyć dobrego kabla USB jest bardzo czuły na jitter.

W tym zestawie HD11 będzie mocno rozwojowy :).

Gość numik

(Konto usunięte)

HD 12 nie kupi za 2 tys. Nawet HD11 ciężko, chyba ze akurat się trafi. Choć moim zdaniem nie warto. Lepiej brać tańsze HD10. Ja nie słyszałem różnicy i 500zl jeszcze zostanie.

taak, hd12 ciut ponad budżet, HD 11 to już raczej się mieści, zgoda co do HD10 w sumie jeśli się trafi. Hegel grał u mnie na zwykłym kablu i było ok

Na fazy księżyca też jest czuły.

Rozumiem że miałeś w ręku lepszy DAC i podłączyłeś zwykłym kablem za 5 zł i potem jakimś lepszym.

Można zignorować ten temat i szukać dziury w całym tak jak ja.

Uwierz mi jitter ma spore znaczenie . Na zestawie który posiadam różnica jest znacząca.

Poznaj najpierw sposoby transmisji audio po usb, a są 2 tryby .

Potem chętnie wysłucham uwag.

Nie pisał bym głupot bo jestem informatykiem i znam zasadę działania USB dość dobrze, i jak ktoś mi dawał kabel usb za 100 to pukałem się w głowę.

Moja uwaga ma na celu pomóc komuś nie ładować sie w to samo błędne koło co ja.

Rozumiem że miałeś w ręku lepszy DAC i podłączyłeś zwykłym kablem za 5 zł i potem jakimś lepszym.

Uwierz mi jitter ma spore znaczenie . Na zestawie który posiadam różnica jest znacząca.

Nie pisał bym głupot bo jestem informatykiem i znam zasadę działania USB dość dobrze, i jak ktoś mi dawał kabel usb za 100 to pukałem się w głowę.

Tak, wiara czyni cuda.

Pewien gośc pewnego dnia stworzył sprzęt do pomiaru jitter'a. Potem wszyscy usłyszeli jitter.

A teraz zapraszam "Panie Szanowny Kolego Informatyku" do lektury, pora poczytac i zrozumieć wiele ciekawych rzeczy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ktos komuś zrobił kiedyś wielką krzywdę i ta krzywda jak ten zły dotyk - powielana bzudra, że aż flaki się wywracają z tych wszystkich "mundrości".

Pozdrawiam serdecznie.

Ukryta Zawartość

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

tryby sa 3 wiec warto doczytac zanim sie innym to wypomni :)

tryby sa 3 wiec warto doczytac zanim sie innym to wypomni :)

Tryby są 4 w audio zazwyczaj wykorzystywany jeden z 2. Proszę więc uderzyć się w pierś.

Ukryta Zawartość

A tu cytat z artykułu podanego przez kolege MrArkowski.

"Inaczej jest w przypadku jeśli nasz DAC korzysta z transmisji adaptacyjnej – tam jakość kabla USB może mieć pewne znaczenie dla generowania jittera i tym samym jakości dźwięku – chociaż jak wynika z testu do którego odsyłałem, różnica jest tak minimalna, że zawracanie sobie tym głowy zostawiam już wyjątkowym purystom."

Różnica jest minimalna ale słyszalna.

Proszę przeprowadzić testy na dobrym sprzęcie > 15k .

Prosze również sprawdzić jaką transmisje stosuje HEGEL

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

No cóż chciałem pomóc ale muszę się 'kopać z koniem'.

W usb mamy:

1)transmisja typu izochronicznego

a)synchroniczną

b)adaptacyjną

c)asynchroniczną

2)transmisja typu masowego

3)transmisja typu przerwaniowego

4)transmisja typu kontrolnego

Hegel stosuje transmisje typu izochronicznego tryb adaptacyjny i jakość kabla ma znaczenie.

Hegel stosuje transmisje typu izochronicznego tryb adaptacyjny i jakość kabla ma znaczenie

Może dla Hegla rzeczywiście ma, ale dla dobrze skonstruowanych DAC-ów mieć nie będzie.

Swoją drogą Hegel się kompromituje tworząc drogie DACi działające w trybie adaptacyjnym. Ciekawe jak to tłumaczą, bo że w tym trybie brzmi lepiej to kompletna ściema.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Może dla Hegla rzeczywiście ma, ale dla dobrze skonstruowanych DAC-ów mieć nie będzie.

Swoją drogą Hegel się kompromituje tworząc drogie DACi działające w trybie adaptacyjnym. Ciekawe jak to tłumaczą, bo że w tym trybie brzmi lepiej to kompletna ściema.

Rzeczywiście w momencie kiedy większość producentów działa w trybie asynchronicznym (a tu kabel nie ma żadnego znaczenia ), wydaje to się być lekko niezrozumiałe.

Hegel tłumaczy to jako "Zaawansowany reclocking zamiast asynchronicznej transmisji USB ". :)

Wcale nie uważam go za najlepsze urządzenie. W momencie kiedy kupowałem w przedziale cenowym do 3000 nie miał godnej konkurencji.

Kabel poprawiajacy jitter, kon by sie usmial.

Ręce opadają , przeczytaj ze zrozumieniem artykuł podany przez kolegę MrArkowski kilka postów wcześniej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.