Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana sprzętu

Ghost1989

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym poprawić jakość brzmienia w moim zestawie stereo.

Wzmacniacz:

Onkyo integra a-8470

Odtwarzacz cd:

Sony CDP- 711

Kolumny

Indiana line nota 550

Zastanawiam się nad wymianą kolumny, ponieważ w indianie brakuje mi trochę bardziej dynamicznego basu, słuchałem Dali Zensor 7 i bardzo spodobało mi się ich brzmienie. Tylko boję się, że mój zestaw będzie już słabszym ogniwem i nie odczuje zbytniej różnicy po przesiadce z obecnych kolumn na Dali. Czy warto zainwestować w kolumny czy lepiej będzie wymienić wzmacniacz i odtwarzacz cd, a kolumny indiany zostawić? Pokój to około 15 m2. Słucham głównie jazzu i blues'a, czasami trafią się też bardziej rockowe kawałki z lat 70,80.

Pozdrawiam

Ghost

https://www.audiostereo.pl/topic/125927-wymiana-sprz%C4%99tu/

Pytanie z czym i gdzie słuchałeś tych Dali? Mój przedmówca ma rację co do gabarytów Twojego pokoju względem Dali. Jeżeli masz możliwość posłuchania w domu na swojej elektronice to zrób to bo możesz sobie strzelić w kolano.

Masz całkiem przyzwoite głośniki więc może warto lepiej zastanowić się nad zmianą wzmacniacza ( choć osobiście nie znam Twojego Onkyo). Widzę tylko że to leciwy sprzęt i może już mieć braki w przekazie.

Jak masz jakiegoś znajomego z jakimś piecem stereo to zaproś go i sam będziesz słyszał.

Jako użytkownik zensorów 7 mogę te kolumny polecić dla mnie grają rewelacyjnie tylko że mam 20 m2.W 15 m2 bym myślał o zensor 5.Jednak jak kolega wyżej najlepiej zacząć od wymiany elektroniki.

Sony CDP- 711 do wymiany, to jest bardzo słabe CD, kup jakiegoś Soniaka z serii ES, od razu poczujesz różnicę.

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Zastanawiałem się również nad wymianą odtwarzacza CD, na allegro widziałem sony 338ESD i 228ESD czy któryś z nich opłaca się kupować. Czytałem, że cięzko u nich z dostępnością lasera. Czy może jakiś inny odtwarzacz moglibyście mi polecić do około 1000 zł.

Jak spodobalo Ci sie granie zensorkow (ja lubie wokale w ich wykonaniu) to kupuj, tylko 15 m2 na zensory 7 to ...no a moze lepiej mniejsze?

Zensor 7, a 5 sporo dzieli i niestety zensor 5 nie zagra lepiej od Nota 550.

Może masz możliwość pożyczenia inaczej grającego wzmacniacza ?

Do arekm

Znowu dla mnie calosciowo najlepiej z calej serii zensor wypadaja z3 (gdyby nie ten ich bas), najlepiej niech autor watku sam poslucha i zdecyduje (oczywiscie gdy zapadnie decyzja na zensory).

-Salva Mea-

Wypożyczyłem dzisiaj Zensory 7, i porównywałem je z moimi Indianami. Mają one więcej basu jest on bardziej dynamiczny. Ale średnie tony i wysokie na moje nierozwinięte ucho grają podobnie. Myślę, że w moim zestawie tak jak pisaliście wcześniej wymienienie wzmacniacza bądź cd.

No a jak sprawdziły się w tych 15 metrach?

Nie wchodziły w dudnienie przy głośniejszym graniu? Zensor 5 na pewno odpuść nie mają takich ładnych wysokich jak 7ki.

Jeszcze w grę wchodzą ELACi FS 77, małeale bardzo jare kolumienki.

Pozdrawiam

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Zastanawiałem się również nad wymianą odtwarzacza CD, na allegro widziałem sony 338ESD i 228ESD czy któryś z nich opłaca się kupować.

Do tych Sony laser kosztuje powyżej 1000 zł. Wolałbym kupić coś nowego. Nie zagra gorzej a masz gwarancję i serwis pogwarancyjny

Do tych Sony laser kosztuje powyżej 1000 zł. Wolałbym kupić coś nowego. Nie zagra gorzej a masz gwarancję i serwis pogwarancyjny

Laser do sony mozna miec za 200zl z denona.

338esd mozna kuoic za 700-800zl i nie wprowadzaj w blad ze jakis nowy odtwarzacz zagra na takim samym poziomie za taka kwote.

Zastanawiałem się również nad wymianą odtwarzacza CD, na allegro widziałem sony 338ESD i 228ESD czy któryś z nich opłaca się kupować. Czytałem, że cięzko u nich z dostępnością lasera. Czy może jakiś inny odtwarzacz moglibyście mi polecić do około 1000 zł.

Jak juz brac to 338esd sam kupilem taki niedawno i nie zaluje ani zlotowki, chociaz numerek sugeruje co innego to jest to model z tego samego segmentu co seria 5 es i wg mnie gra lepiej od x505es

Lasery nowe sa niedostępne ale mozna kupic denona za 200zl i przelozyc

No a jak sprawdziły się w tych 15 metrach?

Nie wchodziły w dudnienie przy głośniejszym graniu? Zensor 5 na pewno odpuść nie mają takich ładnych wysokich jak 7ki.

Jeszcze w grę wchodzą ELACi FS 77, małeale bardzo jare kolumienki.

Pozdrawiam

Nie wystąpiło żadne dudnienie, kolumny spisywała się bardzo dobrze, ale na moje ucho i moje wrażenia odsłuchowe grały ciut tylko lepiej niż moje obecne kolumny, niskie tony były trochę mocniejsze, ale dla mnie nie było aż tak dużej różnicy w brzmieniu w porównaniu z Indiana line, możliwe, że pozostałe klocki "hamowały" dźwięk Dali.

A co do odtwarzaczy Cd, zastanawiałem się również nad tym aspektem stare, a nowe. I sam już nie wiem czy może kupić jakieś cd za 1000 zł, ale używane czy jakieś nowe za 2000 zł.

• 3 tygodnie później...

Kupiłem Cd Sony 228 es. Mieliście rację, że po podłączeniu od razu poczułem różnicę w jakości brzmienia, dźwięk stał się bardziej dynamiczny i bardziej szczegółowy. Zastanawiam się nad wymianą wzmacniacza do około 3000 zł. Co byście polecali? Może jakiś roksan? Widziałem teraz na allegro zestaw pre-amp i końcówka. Czy lepiej odłożyć i kupić jakieś używane kolumny do 5000? Proszę o radę.

Kupiłem Cd Sony 228 es. Mieliście rację, że po podłączeniu od razu poczułem różnicę w jakości brzmienia, dźwięk stał się bardziej dynamiczny i bardziej szczegółowy. Zastanawiam się nad wymianą wzmacniacza do około 3000 zł. Co byście polecali? Może jakiś roksan? Widziałem teraz na allegro zestaw pre-amp i końcówka. Czy lepiej odłożyć i kupić jakieś używane kolumny do 5000? Proszę o radę.

Zaden Roksan :)

Jesli masz teraz 3000zl to masz dwie opcje, kupic najlepsze kolumny za te pieniadze i w przyszlosci kupic lepszy wzmacniacz, albo kupic teraz lepszy wzmacniacz i zbierac na kolumny.

Moja propozycja ktora jest sprawdzona to Sony TA-F870ES lub 830ES i Canton Ergo RC-L to sprzet ktory kiedys kosztowal kuipe kasy i dzis nawet przewyzsza wiele produkowanych wzmacniaczy ktore nowe mozesz kupic za mniej wiecej 8-10tys. A pewnie i w niektorych przypadkach wiecej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.