Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do 3 tys. zlotych

gressi

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad kupn :em używanego wzmacniacza , który grać będzie z kolumnami na seasie excel W17 i ss revelator 990000 . Zastanawiam się nad : Roksan Caspian mk II , Copland csa28 , Primare I21 lub 22 , Densen b100 , Tag Mclaren 60i , Atoll in100 , Thule ia60 . Który będzie najlepszy w skali bezwzględnej przy oczekiwaniu jak najlepszej stereofonii ( cieszę się jak dziecko , jak mi coś zagra bliżej , dalej , z boku ) uderzenia basu no i chyba mocy , gdyż seas jest 4 omowy .

https://www.audiostereo.pl/topic/125948-wzmacniacz-do-3-tys-zlotych/

Gorzej sie nie dalo?

Dobra przestrzeń, stereofonia, mocny i kontrolowany bas i zdolnosc do pociagniecia bez stresu 4 ohmow to Sony TA-F870ES

Jaki jest plus takiego wzmacniacza? był to topowy wzmacniacz tego producenta w latach 90, w rankingach oceniany na rowni z droższymi klockami, obecnie wciąż grający lepiej grający i bezawaryjny.

Budowa przewyzsza znacznie wszystkie wymienione przez ciebie wzmacniacze, nie odnotowano zadnego przypadku z buczącym trafem jak to ma miejsce w wielu roksanach czy coplandach, nie ma problemów z trzeszczącymi potenjometrami

Sam stalem przed wyborem wzmacniacza do 4000zl, osobiście wybrałem model 830ES ale dla Twojej kopułki lepiej sprawdzi się jasniej grający 870ES, wydajność jak w spawarce, w przenosni nawet kawalek druta zagra co nigdy nie uda się tym naleśnikom z tematu

Cześć

Primare z serii 20 znam dość dobrze, to bardzo fajne wzmacniacze, ale o raczej lekko ciepłym i miękkim charakterze - przynajmniej te wcześniejsze wersje. Tak więę kopnięcia w basie raczej tu nie będzie. Wielkich przestrzeni też nie. Podobnie w przypadku Densena.

Jeśli chcesz Primare, to poszukaj czegoś z serii 30 - on gra precyzyjniej, chłodniej, szybciej. lepiej też kontroluje bas. Podobnie jak Atoll 100, tu jest recka razem z cd

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ma szybkość i kopnięcie. Przestrzeń niezła, bardzo napowietrzona, choć wielkiej głębi nie będzie.

A może jakieś integry Hegla z drugiej ręki - szczegółowe, precyzyjne granie. Na przykład H 80 z drugiej ręki może się sprawdzić, tu recka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zapolowałbym też na starego Krella KAV 300 i - połączenie muzykalności i kopa. Albo na 400

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Stempur

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie dokonal sie praktycznie zaden postep jesli chodzi o wzmacniacze, nie liczac np wmacniaczy cyfrowych, za to mamy miniaturyzacje ktora dziala na nasza niekorzyść, mamy luty bezolowiowe ktore drastycznie skracaja zywotnosc, i mamy ogolna rownie pochyla jesli chodzi o jakość wykonania elementow i ich żywotność, dlatego naprawde polecam sprzet z lat 90, oprocz Sony moze to byc rowniez zestaw Rotela czy Krell zaproponowany przez aqs tylko na litosc nie takie gowno jak roksan, atoll czy mf, Thule

Nie dokonal sie praktycznie zaden postep jesli chodzi o wzmacniacze, nie liczac np wmacniaczy cyfrowych, za to mamy miniaturyzacje ktora dziala na nasza niekorzyść, mamy luty bezolowiowe ktore drastycznie skracaja zywotnosc, i mamy ogolna rownie pochyla jesli chodzi o jakość wykonania elementow i ich żywotność, dlatego naprawde polecam sprzet z lat 90, oprocz Sony moze to byc rowniez zestaw Rotela czy Krell zaproponowany przez aqs tylko na litosc nie takie gowno jak roksan, atoll czy mf, Thule
Roksan to gówno? Posłuchaj tego gówna i dopiero odpowiednio dobieraj słowa.

I tak kupujący będzie musiał sam posłuchać u siebie więc po co pisanie że coś jest gównem ? Są słabe dobre i rewelacyjne sprzęty tylko trzeba je umiejętnie spasować :-) . A tu ciekawa propozycja

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Roksan to gówno? Posłuchaj tego gówna i dopiero odpowiednio dobieraj słowa.

Przewinal sie caspian m2 z buczacym trafem, wklejenie spodu mata bitumiczna i zalozenie kubka dopiero go uciszly, a dzwiek suchy jak pieprz, ani ostro ani cieplo, nijako, slaba wydajnosc pradowa przynajmniej na moich paczkach.

baltlab epoca 2 to przy nim ultrahiend, a kosztuje 2x mniej

Atoll IN100SE wydajny wzmacniacz. Bardzo dobra dynamika i potęga brzmienia. Jest w stanie wysterować dość trudne kolumny. Moim zdaniem jeden z lepszych wzmacniaczy w cenie około 4k za nowy. Za trochę poniżej 3k kupisz używkę i często na gwarancji. Na klockach 20-30 letnich można się łatwo naciąć.

Przewinal sie caspian m2 z buczacym trafem, wklejenie spodu mata bitumiczna i zalozenie kubka dopiero go uciszly, a dzwiek suchy jak pieprz, ani ostro ani cieplo, nijako, slaba wydajnosc pradowa przynajmniej na moich paczkach.

baltlab epoca 2 to przy nim ultrahiend, a kosztuje 2x mniej

Pierwszy raz słyszę ze w caspianie trafi buczy. Sucho i nijako w caspianie i bez mocy? Ewidentne miałeś popsuty model bo tak nietrafionego opisu jeszcze tu nie czytałem. Ktoś to przeczyta i pomyśli ze prawda. Sucho i analitycznie to może zagrać na przykład primare i30 ale nie caspian. Miałem kiedyś hegla h100 i tam owszem trafo potrafiło zaburzeń a w caspianie cisza. Znajomy testował caspiana m1ng bezpośrednio z amplifonem wt40 i jedynie czar średnicy jaka płynie z lampy był o krok przed caspianem ale reszta porównywalna a ergonomia użytkowania na codzień na oczywiście o niebo lepsza w caspianie.

osobiście myślał bym jeszcze o tym

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może wydam się śmieszny, ale do 3 kupisz Yamahe A-S1000. Sam nabylem nie dawno A-S2000 i jestem bardzo zadowolony. Poniżej 3 spokojnie kupisz A-S1000. Ma duzy zapas mocy i wykonanie pierwsza klasa.

?👈

Dzięki za odpowiedzi . Podając propozycje opierałem się na ofertach z ogłoszeń dot. wzmacniaczy używanych w cenie najpierw do 2.5 , później do 3 tys.złotych . Krell byłby szczytem marzeń , ale najtańszy jaki znalazłem to 3800 i 4100 zł. Miałem kiedyś Coplanda csa8 i bardzo mile go wspominam , bo był pierwszym , w którym nie było regulacji tonów i wcale tego nie potrzebował ( należę do pokolenia dla którego w czasach młodości hi endem był radmor z loudnessem - początek lat 80-tych ) . Stąd pomysł z wyższym csa28 . Hegel ma super recenzje i dac-a , ale te ceny ! Co do Sony , podobnie jak z np. Sansui , to jakoś nie pociąga mnie ten trend vintage . Yamaha - w życiu ! Miałem ax1090 i nigdy więcej Yamahy ( gram teraz na kinodomowym Marantzu sr8500 i śmiem twierdzić ,że jest 100 % lepszy .Ciekawy jest ten electrocompaniet z linku , ale to jakaś ichnia niderlandzka aukcja , choć cena i owszem , Chyba jednak będę "celował" w Primare I22 , chociaż ma tak różne recenzje . Ale w miarę nowy i cena do przełknięcia . A może Roksan ? Sorry ! Tak , to jest , jak nie ma możliwości posłuchania wszystkiego .

Jeszcze raz wielkie dzięki !

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Sam stalem przed wyborem wzmacniacza do 4000zl, osobiście wybrałem model 830ES ale dla Twojej kopułki lepiej sprawdzi się jasniej grający 870ES, wydajność jak w spawarce, w przenosni nawet kawalek druta zagra co nigdy nie uda się tym naleśnikom z tematu

Wyluzuj. Sony nawet za 1500 nie jest konkurencyjny. Poniżej 1000 można kupić sporo lepszych pieców.

Gorzej sie nie dalo?

Jak kiedyś przeczytasz ten wpis to spadniesz z krzesła. WSZYSTKIE wymienione w pierwszym poście wzmacniacze (może z wyjątkiem Atolla) są znacznie lepsze od Twojego Sony.

Zastanawiam się nad kupn :em używanego wzmacniacza , który grać będzie z kolumnami na seasie excel W17 i ss revelator 990000 . Zastanawiam się nad : Roksan Caspian mk II , Copland csa28 , Primare I21 lub 22 , Densen b100 , Tag Mclaren 60i , Atoll in100 , Thule ia60 . Który będzie najlepszy w skali bezwzględnej przy oczekiwaniu jak najlepszej stereofonii ( cieszę się jak dziecko , jak mi coś zagra bliżej , dalej , z boku ) uderzenia basu no i chyba mocy , gdyż seas jest 4 omowy .

To są zupełnie różne wzmacniacze. Densen i Primare są bardzo muzykalne, grają miękko. Copland ma znakomitą rozdzielczość. Jest dość jasny. Od CSA-28 lepszy będzie CSA-29. Thule zaś mistrzem rozdzielczości nie jest. Atolla bym sobie darował. Roksan jest neutralny. Wpisz go na listę - dobry piec.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Atoll IN100SE wydajny wzmacniacz. Bardzo dobra dynamika i potęga brzmienia. Jest w stanie wysterować dość trudne kolumny. Moim zdaniem jeden z lepszych wzmacniaczy w cenie około 4k za nowy. Za trochę poniżej 3k kupisz używkę i często na gwarancji. Na klockach 20-30 letnich można się łatwo naciąć.

Yamaha AS-2000 zostawia go daleko z tyłu.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Yamaha - w życiu ! Miałem ax1090 i nigdy więcej Yamahy ( gram teraz na kinodomowym Marantzu sr8500 i śmiem twierdzić ,że jest 100 % lepszy .

AX-1050/1070/1090 to najgorsze dno Yamahy. Dużo gorsze od starszych klocków z serii A i AX (np AX-900). A-S2000 to bardzo dobry współczesny wzmacniacz. Świetnie zaprojektowany a przede wszystkim znakomicie brzmiący. Stylistyką nawiązuje do lat 70-tych i wczesnych 80-tych. 23kg i XLRy na pokładzie. W cenie około 4 tyś bardzo dobra propozycja. Tyle że to przekracza budżet.

Atoll i Primare bym odrzucił

a dorzucił bym Rotel RB990 + RC990

Krell KAV300i

Krell jest super ale do 3 tyś nie da rady.

Gość DORAMAT

(Konto usunięte)

Wyluzuj. Sony nawet za 1500 nie jest konkurencyjny. Poniżej 1000 można kupić sporo lepszych pieców.

Jak kiedyś przeczytasz ten wpis to spadniesz z krzesła. WSZYSTKIE wymienione w pierwszym poście wzmacniacze (może z wyjątkiem Atolla) są znacznie lepsze od Twojego Sony.

To są zupełnie różne wzmacniacze. Densen i Primare są bardzo muzykalne, grają miękko. Copland ma znakomitą rozdzielczość. Jest dość jasny. Od CSA-28 lepszy będzie CSA-29. Thule zaś mistrzem rozdzielczości nie jest. Atolla bym sobie darował. Roksan jest neutralny. Wpisz go na listę - dobry piec.

JA pi.... przecież to jakis matrix. Wszędzie gdzie wejdę cudowny sony 830es!!!! Każda, powtarzam każda wysoka integra innego japońca jest duzo lepsza od tego sony. Chcesz dobrego sony to posłuchaj TAF7B i na tym Sony powinno zakończyc produkcję tak jak technics na roku 81. Obydwie firmy wypuściły później solidnie zbudowane wzmaki - tylko, że nie grają niestety!

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wiem bo go mam i uważam że warto dorzucić około 8 stówek bo i tak nic lepszego nie dostaniemy za te pieniądze

Zgadzam się.

JA pi.... przecież to jakis matrix. Wszędzie gdzie wejdę cudowny sony 830es!!!! Każda, powtarzam każda wysoka integra innego japońca jest duzo lepsza od tego sony. Chcesz dobrego sony to posłuchaj TAF7B i na tym Sony powinno zakończyc produkcję tak jak technics na roku 81. Obydwie firmy wypuściły później solidnie zbudowane wzmaki - tylko, że nie grają niestety!

Ale to chyba nie do mnie tylko do Bumpalumpa. Ja mu od długiego czasu próbuję to uzmysłowić. Z jednym się nie zgadzam: w 1983 roku Sony wypuściło TA-F777ES a potem ESII. Technics miał zaś wciąż w ofercie SE-A1. Niezły był też SU-V10x.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.