Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do 100 tys. zł do jazzu

janeczek

Rekomendowane odpowiedzi

A tu pach i z komórki wystawiamy na audiofilski ołtarz inną parę głośników, inaczej brzmiącą - tak co pół roku, co rok - jest jazda.

ja nawet nie muszę chodzić do komórki - jazz mogę bez stresu słuchać w swoim pokoiku (w sumie zresztą to jak komórka tylko nie pod ziemią, a na piętrze - i kobity, ani rodziny nie zadręczam...

w temacie nie za wiele mam do powiedzenia, bo jestem w innym miejscu tego hobby, ale chylę czoła - w jazz już nikt tak nie inwestuje - jeszcze w ogóle ktoś tego słucha, nie audiofilsko? ;-)

ps

ciekawe co wybierze autor?? :-))

przepraszam za wcinkę, ale kto z szanownych dyskutantów i co ostatnio słuchał z jazzu?

Tak, to prawda, jazz to nisza, ale ma swoich wiernych fanów - powiedziałbym. W postaci tylko audiofilskiej pewnie nie smakuje tak jak w postaci totalnej - trzeba uderzyć z grubej rury, w cały package.

Parker's Mood

w temacie nie za wiele mam do powiedzenia, bo jestem w innym miejscu tego hobby, ale chylę czoła - w jazz już nikt tak nie inwestuje - jeszcze w ogóle ktoś tego słucha, nie audiofilsko? ;-)

Wydaje mi się, że nie jest tak źle z tym słuchaniem jazzu choćby na żywo. Podczas Od Nowa Jazz Festiwal w dniach 24-27 lutego w Toruniu sala pełna przez wszystkie dni. Choć prawdę powiedziawszy klasycznego jazzu było 50%. Audiofilów zauważyłem tylko dwóch:)

A czy nie lepiej zostać przy magnepanach . Przesiąść się na większy model np 3.7 .

Faktycznie wzmacniacz musi być tu odpowiedni - wydaje mi się , że mam na to receptę , ale wolałbym na priva .

Budżet 100 kzł na ten zestaw wystarczający ...... i jeszcze zostanie na dużo , dużo płyt .

Nigdy nie słyszałem tych Magnepan, ale czy przypadkiem nie mają one za dużo basu?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

... takie wąsko-pasmowe podbicie o 20 decybeli basu, to chyba niezbyt dobrze świadczy o tych głośnikach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z wykresami się nie dyskutuje . Wiemy jednak ,że pomiary pomiarami , a życie życiem . W praktyce nawet bardzo liniowe kolumny trafiając do nieprzygotowanego akustycznie pomieszczenia mogą zrobić 20-sto decybelową górkę .

W artykule są Magnepany 3.6 R . Posiadam takie od wielu lat . Nigdy nie zauważyłem nadmiaru basu , bardziej jego zbytnie poluzowanie ( tego oczywiście nie widać na wykresie) Wynikało to ze współpracy ze wzmacniaczami , które nie dawały sobie z nimi rady .

Magnepany jednak - takie jest moje zdanie - bardzo dobrze nadają się do jazzu i są kolumnami o bardzo dobrym stosunku brzmienia do ceny jeżeli oczywiście lubimy taki typ brzmienia .

W mojej sugestii była myśl , że jeżeli założyciel wątku jest posiadaczem magnepanów i odpowiada mu ten dżwięk , to niech idzie dalej w tym kierunku odpowiednio go modyfikując .

Nigdy nie zauważyłem nadmiaru basu , bardziej jego zbytnie poluzowanie ( tego oczywiście nie widać na wykresie)

Poluzowanie basu też można zobaczyć na wykresie, ale innego typu (potrzebna charakterystyka wodospadowa kolumny, obejmująca całe pasmo). Jak widać, że nawet po 100 ms od impulsu nadal energii nieco zostało (spadek SPL mniejszy niż o 40dB) to można powiedzieć że bas jest poluzowany. Niestety Stereophile takich pomiarów nie robi (robią tylko wyższy zakres).

przepraszam za wcinkę, ale kto z szanownych dyskutantów i co ostatnio słuchał z jazzu?

ja w 90% jazz...najczęściej ECM...zawsze Charles Lloyd - "Fish out of water", "Mirrors" Stańko - "Litania", "Soul of things", "From the green hill", Miles - "Kind of blue", RGG Trio - "Straight story", V/A - "Selected Signs, Vol. 1", ostatnio Tord Gustavsen Quartet - "The Well", "Extended Circle", Kamasi Washington - "The Epic", Adam Bałdych& Helge Lien Trio - "Bridges", HOTS - "Harmony of the Spheres"

...ale to tylko mały wycinek...

Rozpoznajesz po zachowaniu,wyglądzie, czy komentarzach, że u nich w domu gra lepiej ;) :)

Na Odnowa Jazz Festiwal bywam co roku od 16 lat a prawdziwi audiofile znają się osobiście od 40 lat, reszta to melomani od przypadku do przypadku z bardzo miernym sprzętem odtwarzającym, nie przywiązujących do niego specjalnej wagi lub nie mających dużych środków do jego zakupu.

Ostatnio z ECMu padło kilka rzeczy Surmana, ale to nie jazz - bardziej contemporary i modern-classis. Z jazzu wielką przestrzeń zajął mi w ostatnich tygodniach Mingus - prawie siedemdziesiąt płyt się uzbierało. Pojechałem praktycznie od początku dyskografii - wielki jazz!

P.S. To było dobre pytanie.

Parker's Mood

ŚP. Stary Audiofil zmodyfikował kiedyś kolumny TDL tak ekstremalnie i tak udanie, że odtwarzały np. fortepian lepiej od większości hajendowych kolumn jakie słyszałem w życiu a na pewno dużo lepiej niż takie np. Magico S1

Pamietasz moze jaki to byl model TDL, albo moze ma ktos ich fotke?

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Fantastyczne , " som" te porady ...najlepsze ...w kwestii konturowego basu...;))) po Magnepanach ...bass reflex...

Posłuchaj ...zobaczysz jak brzmią te polecane głośniki ...ha ...ha ...

No dobra ja słucham...;/

TDL RTL 3 ...chyba ..tylko co Tobie to da ...umiesz je tak zmodyfikować jak Stary?

ja w 90% jazz...najczęściej ECM..

i to się właśnie nadaje do prasy, dzięki za odzew, czyli zakładka muzyka, gdzie hiendowi audiofile w ogóle nie zabierają głosu - napisz tam coś czasami, wrzuć jakąś okładkę płyty, a nie tylko świerszczyk ;-)

Mingus - prawie siedemdziesiąt płyt się uzbierało. Pojechałem praktycznie od początku dyskografii - wielki jazz!

cóż - mam świadomość tej wielkości - genialny artysta.

TDL RTL 3 ...chyba ..tylko co Tobie to da ...umiesz je tak zmodyfikować jak Stary?

Nie chce modyfikowac, interesuje mnie tylko obudowa, jej kontrukcja. Czy to byla linia transmisyjna, czy pozniejszy wynalazek RTL, dlatego spytalem o model oryginalu.

Witam

Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie. Może po tej wymianie opinii nie przybliżył się mój wybór. wiem, że można to osiągnąć tylko po odsłuchach. Wskazane przeze mnie kolumny miały tylko temu służyć. Wybrałem je na podstawie rankingów w czasopismach niemieckich Audio, Stereoplay, Stereo. We wszystkich tych czasopismach zostały one zakwalifikowane na podobnych wysokich pozycjach i z reguły wyróżnione w relacji cena/walory. Wcześniej także myślałem o Magico s 3, ale przekraczają przeznaczony budżet (granica 100 tys. traktowana jest jako wyjściowa z rezerwa na stosowny upust). Z uwagi na możliwość uzyskania dobrej ceny na Kef Blade Two, co sądzą koledzy o tych kolumnach

Z obecnego systemu jestem zadowolony a nawet bardzo po latach przymiarek. Próbowałem końcówki Bryston 4sst (moc 300), niby dedykowanej do Magnepanów, ale mi nie odpowiadało (mala rozdzielczość) tak samo Abyssound. Dżwięk magnestatów mi odpowiada Model 3.6 brałem pod uwagę ale mi mówią że do pokoju 23/ mogą być za duże. Ale nie byłbym audiofilem gdybym zaprzestał dalszych poszukiwań, stąd powód nowego wątku

ps chciałem dołączyć zdjęcia mojego pokoju ale pliki są za duże

pozdrawiam

Nie chce modyfikowac, interesuje mnie tylko obudowa, jej kontrukcja. Czy to byla linia transmisyjna, czy pozniejszy wynalazek RTL, dlatego spytalem o model oryginalu.

Zwykły bas-refleks, marketingowo sprzedawany jako coś a'la linia transmisyjna, model to dokładnie TDL RTL 3SE, w oryginale mocno przeciętna kolumna. Męczyłem się z nimi czas jakiś, teraz w kącie sobie stoją za karę :-)

Mi jakoś zawsze kolumny ze zwrotnicą I rzędu odpowiadały...

Ktoś wie co się stało z tymi TDL? Od kiedy robił odsłuchy z Thielami to już ich nie widziałem u SA.

Ja na miejscu jakiegoś początkującego rodzimego producenta sprzętu audio bym je odkupił i podczas Audio Show robił z nimi prezentacje kasując konkurencję...;-)

SA popełnił 4 takowe przeróbki. Ja mam ostatni wypust (ponoć najbardziej udany i już dwu i pół drozny) jeden jest na wybrzeżu (mk2).a Mk3 też jest w Oslo. Obie na bank dwudrozne. Zaglądałem do dwóch ostatnich wersji różnią się i tonie tylko detalami. Na koniec dodam że konstrukcje loja dupsko kolumnom za gruba kaskę

magnepany maja rzeczywiscie duzy spadek na basie, bo taka jest ich charakterystyka, ze od 50htz jest bardzo w dol za to nizsza srednica i wypelnienie, szybkosc mnie osobiscie zadziwilo sciana dzwieku bez koniecznosci posiadania odromnego pokoju.

ale za te cene 1,7 + odpowiedni wzmacniacz + nawet aktywny woofer wyzszej klasy to dalej zostaje gigantyczny budrzet na wiele wiele plyt

tyle ze w malym pomieszczeniu ten woofer i tak bedzie zbedny...

Użytkownik ArtiQ dnia 02.03.2016 - 13:40 napisał

ja w 90% jazz...najczęściej ECM..

i to się właśnie nadaje do prasy, dzięki za odzew, czyli zakładka muzyka, gdzie hiendowi audiofile w ogóle nie zabierają głosu - napisz tam coś czasami, wrzuć jakąś okładkę płyty, a nie tylko świerszczyk ;-)

wpadnę do zakładki muzyka, dzięki za zaproszenie ;) dawno tam już w niej nie pisałem

Dzisiaj słuchałem krótko B&W 802 D3

słuchał ktoś ?

czy tylko ja mam skrzywiony gust przyjmowania dźwięków ? czy rzeczywiście te kolumny maja napompowany bas ?

a przy połowie mocy trącą kontrole ? tworzą się zniekształcenia ?

Pierwszy raz słyszę, że 802, przy połowie mocy tracą kontrolę. Co prawda nie mam doświadczenia z serią D3; moje obserwacje dotyczą 802N, ale to chyba nie ma większego znaczenia. Napędzałem je ML No.355, No.336, No.33H i nawet się nie zajęknęły przy połowie mocy. Na ostatniej Axponie, po wejściu do pokoju gdzie grały 802, zacząłem wreszcie oddychać - to był solidny i rasowy dżwięk i nie dziwię się opiniom wielu inżynierów, że przy tych głośnikach faktycznie zaczynają ci ludzie oddychać. Problemem jest jak zwykle cena i wielu nie inwestuje w te głośniki, bo są po prostu za drogie.

Parker's Mood

cóż - mam świadomość tej wielkości - genialny artysta.

Niesprawiedliwe uogolnienie mz - o tym, ze nie zagladaja.

Nawet prowadza swoje watki:)

Chocby Markn vel Chicago, sam tez pisze o plikach dobrej jakosci z kolegami, ktorzy je kupuja.

Konto w trakcie usuwania

Pierwszy raz słyszę, że 802, przy połowie mocy tracą kontrolę. Co prawda nie mam doświadczenia z serią D3; moje obserwacje dotyczą 802N, ale to chyba nie ma większego znaczenia. Napędzałem je ML No.355, No.336, No.33H i nawet się nie zajęknęły przy połowie mocy. Na ostatniej Axponie, po wejściu do pokoju gdzie grały 802, zacząłem wreszcie oddychać - to był solidny i rasowy dżwięk i nie dziwię się opiniom wielu inżynierów, że przy tych głośnikach faktycznie zaczynają ci ludzie oddychać. Problemem jest jak zwykle cena i wielu nie inwestuje w te głośniki, bo są po prostu za drogie.

Na pewno ta ostatnia seria,

włączyłem płytę Adele 25 która jest mało przejrzysta i przytłumiona niskimi

ale pierwsze dźwięki spojrzałem się na sprzedawco i zapytałem "słyszycie to, coś dużo basu ?" zamuliło muzykę

wziąłem trochę głośniej i zaczęło zniekształcać na średnicy a niskie wpadały w rezonans, wiadomo biorę poprawkę na pomieszczenie, nie wiem może końcówka była za słaba, któraś od Musical Fidelity, Pre to McIntosch, CD player tez McIntosh

włączyłem płytę Adele 25

Współczuję.

Katastrofa realizacyjna,choć słuchałem z winylu,ale pewnie na innych nośnikach lepiej nie jest.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

słuchał ktoś ?

czy tylko ja mam skrzywiony gust przyjmowania dźwięków ? czy rzeczywiście te kolumny maja napompowany bas ?

a przy połowie mocy trącą kontrole ? tworzą się zniekształcenia ?

Ja słuchałem ich i niestety kolejny raz rozczarowałem się produktami B&W. Odtwarzają poszczególne dźwięki ale nie ma w tym wiele muzykalności. Teraz z tą podniesioną ceną to już przesadzili. Jak ktoś lubi zabawę w monitorowanie dźwięków to lepiej kupić na wyprzedaży 802D...

Współczuję.

Katastrofa realizacyjna,choć słuchałem z winylu,ale pewnie na innych nośnikach lepiej nie jest.

..ta płyta wymaga odpowiedniego toru muzycznego...podobno w Wawie jest taki co z tym nagraniem ,,Hello" łeb urywa;-)

z tym nagraniem ,,Hello" łeb urywa;-)

To chyba musiał być Lionel Richie ;)

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Klasyczna pierwsze wrażenie, "super" wzbudzenie tego basu, lecz po chwili emocje opadły, ciężko mi to określić, dużo, miękko, wielka beka, napompowane, sztucznie

Współczuję.

Przecież to powinno się ukarać dźwiękowca ;-)

Ja słuchałem ich i niestety kolejny raz rozczarowałem się produktami B&W. Odtwarzają poszczególne dźwięki ale nie ma w tym wiele muzykalności. Teraz z tą podniesioną ceną to już przesadzili. Jak ktoś lubi zabawę w monitorowanie dźwięków to lepiej kupić na wyprzedaży 802D...

A jednak ....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.