Skocz do zawartości

Czy Donald Trump powinien zostać prezydentem USA?  

211 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy Donald Trump powinien zostać prezydentem USA?

• TAK
      103
    • NIE
      108
  2. 2. Czy zdobycie fotela prezydenta USA przez Donalda Trumpa oczyści atmosferę na linii Rosja - USA?

• TAK
      65
    • NIE
      146
  3. 3. Czy dzięki zwycięstwu Donalda Trumpa w wyborach prezydenckich w USA jest szansa na odtajnienie umowy TTIP?

• TAK
      71
    • NIE
      140
  4. 4. Czy zwycięstwo DT w wyborach w USA zmieni coś w ich polityce bliskowschodniej ?

• TAK
      124
    • NIE
      87
  5. 5. Ilu Generałów w P{entagonie pójdzie na emeryturę jak DT zostanie prezydentem USA?

• 5
      92
    • 50
      69
    • 150
      50

Rekomendowane odpowiedzi

32 minuty temu, tencin napisał:

Ja tam sobie myślę, że to wszystko wcale nie skończy się szybko. IMO cała awantura nie ma nic wspólnego z NATO, memorandum budapesztańskim i niczym takim. To co się dzieje, jest bezpośrednio związane ze zmianami klimatycznymi. To jest po prostu pierwsza wojna klimatyczna. Jestem gotowy na zakrzyczenie przez denialistów, przyzwyczaiłem się i nauczyłem ignorować... 😉 

Rosja znalazła się tak naprawdę w głębokiej d...ie w perspektywie kilkudziesięciu lat. Gospodarka oparta o paliwa kopalne, na tym jechali przez dziesięciolecia, z tego finansowali armię, to była ich jedyna karta przetargowa w dociskaniu UE (pamiętacie zapewne różne odsłony szantażu cenowego i kolosalne różnice w cenach dla "lepszych" i "gorszych" partnerów handlowych). Potem pojawiły się cele klimatyczne, odejście od paliw kopalnych w nieodległej perspektywie. Rosja była w pułapce, po zakończeniu transformacji energetycznej stałaby się krajem bez znaczenia i zapewne w jakiejś perspektywie federacja mogłaby się rozpaść. No to sobie wymyślili, że rozwalą porządek świata i postawią się w centrum jednego z jego nowych biegunów. Dlatego nie będą chcieli odpuścić, dla nich osiągnięcie celów strategicznych to docelowo być albo nie być. Moment rozpoczęcia akcji wybrali najlepszy z możliwych, kiedy UE była mocno wewnętrznie skłócona i osłabiona przez dopiero zakończoną pandemię. Może sami nawet przyczynili się do destabilizacji w UE w ramach operacji przygotowawczej (dzisiaj można w zasadzie na 100% powiedzieć, że maczali w tym palce).

Teraz do zabawy dołączył Trump. On ma moim zdaniem ambicje podobne do tych rosyjskich. Chciałby powrotu "koncertu mocarstw", w którym on będzie dyrygentem najgłośniej grającej orkiestry. Rosja jest mu do tego potrzebna, jako przeciwwaga dla Chin. Choć szczerze mówiąc, Trump to tylko wariat wystawiony na czoło peletonu. Egocentryk, narcyz, megaloman, bezmyślnie macha pałą i udaje, że robi wielką politykę, ale tak naprawdę interesują go tylko gesty poddańcze i kasa, czysto transakcyjne nastawienie do świata. Prawdziwe zagrożenie to Vance, w odróżnieniu od Trumpa, ten koleś jest fundamentalistą napędzanym ideologią i reprezentuje ultra niebezpieczne poglądy. Warto poczytać o NRx, Dark Enlightenment, Rewolucji Motyla, Curtisie Yarvinie i ich wpływie na obecną ekipę rządzącą w Białym Domu, oraz na poglądy miliarderów z Doliny Krzemowej. Mnie osobiście przeraża wizja, w której USA przechodzą od demokracji do autokracji w stylu korporacyjnym, a niestety wszystko wskazuje, że właśnie do tego zmierzają (zgodnie z planem Yarvina).

My w UE zaspaliśmy, daliśmy się ululać taniej energii z Rosji i poczuciu bezpieczeństwa gwarantowanego przez szeryfa zza oceanu. Teraz mamy inną perspektywę i dwa wyjścia, z których każde jest brzydko pachnącym kompromisem. Szansy na przywrócenie status quo w zasadzie już nie ma. Albo staniemy się graczem, jednym z centrów nowego porządku świata, albo wpadniemy w strefę czyichś wpływów. Niestety Rosja ma bliżej, USA zadowolą się Kanadą i Grenlandią. 😉 Niezależnie po której stronie sceny politycznej się stoi i jakie ma się polityczne i historyczne urazy, warto teraz schować je do kieszeni. Mocniejsza integracja w ramach UE może się nie podobać z punktu widzenia interesów narodowych, ale może się też okazać jedynym wyjściem, jeśli chcemy zachować jeśli nie pełną suwerenność, to przynajmniej sprawczość. Czy się to komuś podoba, czy nie. NATO przestało być parasolem, któremu można ufać, więc może się okazać, że nie mamy wyjścia.

Kropka. Teraz można zacząć mnie grilować. 😜

Ale tu nie ma co Ciebie grillować...

To co napisałeś przed chwilą słowo w słowo słyszałem w radiu, można to też wyczytać również niemal słowo w słowo w necie.

Europa pięknie zareagowała po napaści Putina na Ukrainę, teraz równie pięknie reaguje po wariactwach Trumpa.

Oczywiście droga daleka, ale cel szczytny- powołanie własnej Europejskiej armii i produkcja własnego uzbrojenia.

Do tej pory Ameryka wykorzystywała Europę finansowo sprzedając nam broń i paliwa, a także procesory. Zarabiali na tym krócej.

Teraz procesorów już nie będą mieli bo nadchodzą chińskie, sztucznej inteligencji nie będą mieli bo chińska tańsza i lepsza. Broni nie będziemy mogli u nich kupować bo Trump zabrania- no bo jak mamy mieć własną armię no to musimy mieć własną broń.

Pozostaje jeszcze jwestia telefonów i samochodów. My mamy marki i firmy tylko z produkcją wrócić z dalekiej.  podróży.

Czy Amerykanie dadzą radę wyprodukować własne samochody i własne telefony, te 3 samoloty co zdążyli ściągnąć na długo nie wystarczą.

2 godziny temu, tencin napisał:

kiedy UE była mocno wewnętrznie skłócona i osłabiona przez dopiero zakończoną pandemię. Może sami nawet przyczynili

Błąd 

To właśnie Rosja zakończyła pandemię 

A ta była nadal dobrze zapowiadająca sie, Kraken, "miliony" osób w szpitalach,  przymus szczepień tuż za rogiem...

Edytowane przez costa brava
2 godziny temu, tencin napisał:

Teraz można zacząć mnie grilować.

Czemu? Bardzo mądry wpis i przede wszystkim merytoryczny. Nie ze wszystkim muszę się zgadzać, ale w większości mam podobne zdanie.

Chłopie - jak nie przestaniesz wklejać obcojęzyczne teksty z d... wzięte bez żadnego komentarza, to zacznę zgłaszać każdy taki Twój post.
To jest forum dyskusyjne, więc wypowiadaj się jeśli potrafisz, a nie panosz się tutaj jak toptwenty z kopiowaniem głupich memów, albo cytatów nie wiadomo skąd.

Chłopie wszystko tam jest i nie wymaga mojego komentarza. A Twoim darmowym tłumaczem nie jestem, sorry.

Cytat podobno z fejsa, wrzuciłem bo jest w punkt.

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

36 minut temu, partick napisał:

Chłopie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wszystko tam jest i nie wymaga mojego komentarza. A Twoim darmowym tłumaczem nie jestem, sorry.

Chłopie - ja wiem co tam jest napisane, ale nie wszyscy znają angielski.
Nawet linku do strony nie podałeś.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W ramach panoszenia się. 

Ukryta Zawartość

Jak zwykle prezydent Trump wie, co mówi.

Albo raczej mówi, czego nie wie. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez toptwenty
typo
Chłopie - ja wiem co tam jest napisane, ale nie wszyscy znają angielski.
Nawet linku do strony nie podałeś.
Chłopie bo to nie ze strony jest.

Wygląda na to, że to Trump całuje Putina w tyłek...

"USA oznajmiły reszcie państw G7, że nie poprą oświadczenia potępiającego rosyjski atak na Sumy — podał Bloomberg. Jak podkreśliła agencja, ma chodzić o "chęć podtrzymania negocjacji z Rosją"."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 minut temu, jar1 napisał:

Wygląda na to, że to Trump całuje Putina w tyłek..

Przecież od dawna o tym wiadomo... Obawia się, żeby Putin nie poczęstował go herbatką z nowiczokiem...

4 minuty temu, jar1 napisał:

"- Na dodatek uważam, że istnieje możliwość przekształcenia relacji Rosja–Stany Zjednoczone poprzez pewne bardzo przekonujące okazje handlowe, które, moim zdaniem, dają regionowi również prawdziwą stabilność — dodał Trump."

Nie no, dadzą nam stabilność. Miło. Dobre chłopaki. 🙂 Będziemy kupowali rosyjski gaz tłoczony amerykańskim Nord Stream. Stara gra w "kup pan cegłę". 😉 

3 godziny temu, costa brava napisał:

Błąd 

To właśnie Rosja zakończyła pandemię 

A ta była nadal dobrze zapowiadająca sie, Kraken, "miliony" osób w szpitalach,  przymus szczepień tuż za rogiem...

Rosja to rozpoczęła wojnę, pandemię sama się zakończyła co było zapowiadane przez lekarzy już od pierwszego dnia jej pojawienia się.

Jak zacznie się kiedyś następna pandemię, co jest pewne to też z góry będzie wiadomo że się po kilku latach zakończy- tak to działa. Wirus łagodnieje i zostaje z nami jak grypa i inne nic nowego.

A jeśli jesteś z prawicy i uważasz że ziemia jest płaska itp. To co ja biedny na to poradzę...

48 minut temu, jar1 napisał:

"USA oznajmiły reszcie państw G7, że nie poprą oświadczenia potępiającego rosyjski atak na Sumy — podał Bloomberg. Jak podkreśliła agencja, ma chodzić o "chęć podtrzymania negocjacji z Rosją"."

Ukryta Zawartość

No ale przecież nie ma żadnych negocjacji, po prostu Putin robi co chce i tyle.

Ukryta Zawartość

28 minut temu, Audroc napisał:

Rosja to rozpoczęła wojnę, pandemię sama się zakończyła co było zapowiadane przez lekarzy już od pierwszego dnia jej pojawienia się.

Chcesz powiedzieć, że szczepili się tylko debile.

Godzinę temu, jar1 napisał:

Ukryta Zawartość

Donald Trump ogląda jutuba a ekspert samozwanczy od iskanderów  Pan Wolski wielokrotnie tu cytowany  potwierdza w nowym swoim programie na jutubie ze iskander sowiecki zaatakował w miescie SUMY  trepów ukrainskich uderzając precyzyjnie . Zabijając jakis oficerow .Więc zostal  prezydent Trump zapewne wprowadzony w błąd przez jutuba. Nie wypada zreszta prezydentowi panstwa którego siły zbrojne nie miały problemu z bombardowaniem schronów z cywilami w innych krajach wypominać innym takich wydarzeń.

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Godzinę temu, Audroc napisał:

Rosja to rozpoczęła wojnę, pandemię sama się zakończyła

Nie sama. Wygasili ją miliony U których wpuściliśmy do domów 

Ukryta Zawartość

a4da380b4d503129ee8b39c23411fe41.jpg

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, jar1 napisał:

Wygląda na to, że to Trump całuje Putina w tyłek..

Jeśli Trump Putina, a tutejsi pomarańczowi Trumpa, to w efekcie Putina. Ponurzy pożyteczni patrioci.

Kolego front czeka

Nie chcesz układać się z Pootinem to jedyne wyjście 

Klawiaturowi wgniatacze w ziemię 

Godzinę temu, mzawek napisał:

iskander sowiecki zaatakował w miescie SUMY  trepów ukrainskich uderzając precyzyjni

Ponoć rozdawali medale wojskowym 

Musi sie Trump dogadywać z Putinem bo rosja nie odpuści sprawy Ukrainy. Rosja nie wycofa się , nie przeprosi , nie zapłaci . Łatwo nam tu się wypowiadać, nakłaniać do walki , eskalacji , deeskalacji , bombardowań , zemsty siedząc wygodnie w kapciach przed ekranem. Wszyscy to idioci w tym usa zdaniem naszych analityków z forum  ale  może sprawy maja sie gorzej niż nam sie wydaje i np.jedynym ratunkiem dla USA jest wojna ale nie z Rosją . Nigdy USA nie wychodziły na konfilktach militarnych jakoś bardzo źle. Zawsze cos tam nakradli albo pozabijali ludzi swoimi ( kosztownymi) broniami i jakos biznes idzie.

Grundig High Fidelity

Z Afganistanu jakoś się wycofali. Ale wtedy Ameryka, Afganistan i my mieliśmy Reagana a nie pomarańczową onucę

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

18 minut temu, Less napisał:

Z Afganistanu jakoś się wycofali. Ale wtedy Ameryka, Afganistan i my mieliśmy Reagana a nie pomarańczową onucę

cccp to był wiekszy kaliber militarny niż rosja dzisiejsza. Nakradli co mogli a afganistan spłacał interwencje moskwie dostawami gazu bo była umowa. Dane w miarę dostępne. Straty armia sowiecka poniosła relatywnie niewielkie jak na 10-lat wojny. A dokładnie operacji pomocy ludnosci  i budowania szkół czyli tez spec operacja 😉. i jaki efekt ? do dzis afganistan jest czarna dziura dodatkowo okradziona przez usa i sojuszników. I ci tez uciekli oczywiscie pokonani przez chłopów w sandalach. Chyba to tak jest że takie konflikty maja sobie trwac ile potrzeba militarnie a dodatkowe zadania sa nienagłasniane.

Grundig High Fidelity

10 minut temu, mzawek napisał:

cccp to był wiekszy kaliber militarny niż rosja dzisiejsza.

I mimo to pogonili kac*pów.

Afgańczycy pokpili sprawę i zmarnowali swoją szansę. Podobnie jak Czeczeni.

Posobnie jak Ukraińcy. Państwa  bałtyckie mają swoją mniejszość rosyjską, podobno gnębioną, ale jakoś nikomu tam nie śpieszy się do Kacapi. A od ukraińskiego burdelu niejeden wolał ruski mir.

Less is more

3 minuty temu, Less napisał:

A od ukraińskiego burdelu niejeden wolał ruski mir.

Ci z południa i wschodu Rosji, których Putin wysyła na śmierć, to niekoniecznie.

Pisałem o rosyjskojęzycznej mniejszości na Ukrainie. Bez sympatii prokacapskich łatwe zajęcie Krymu i separastyczne twory nie byłyby możliwe.

Less is more

1 minutę temu, Less napisał:

Pisałem o rosyjskojęzycznej mniejszości na Ukrainie. Bez sympatii prokacapskich łatwe zajęcie Krymu i separastyczne twory nie byłyby możliwe.

Jak na razie średnio im się opłaciło.  Oczywiście Rosja będzie pompować tam kasę, ale pewnie na zasadach podobnych do Czeczenii.

17 minut temu, Less napisał:

I mimo to pogonili kac*pów.

Afgańczycy pokpili sprawę i zmarnowali swoją szansę. Podobnie jak Czeczeni.

Posobnie jak Ukraińcy. Państwa  bałtyckie mają swoją mniejszość rosyjską, podobno gnębioną, ale jakoś nikomu tam nie śpieszy się do Kacapi. A od ukraińskiego burdelu niejeden wolał ruski mir.

U nas do tej pory są tacy co krytykują UE.

Ukraina przed wojną to była potęga ekonomiczna, rolnicza , przemysłowa, wydobywcza, zbrojeniowa itp. itd.

Dlatego Putin ją zaatakował bo była łakomym kąskiem produkującym samochody, statki do tego Donbas i oczywiście lotnictwo.

16 minut temu, Audroc napisał:

U nas do tej pory są tacy co krytykują UE.

Bo UE na krytykę jak najbardziej zasługuje. Ale na taką konstruktywną. Której skutkiem albo będzie porzucenie szaleństw przez UE forsowanych, albo Polexit na z góry upatrzone lepsze pozycje. Brytole wyszli i zachowali dużą część unijnego balastu - totalnie bez sensu, po co było wychodzić.

Czy jesteśmy w stanie wyjść i rządzić się lepiej niż rządzi nami Unia? Nie wiem...., wątpię..... Obawiam się, że stoczylibyśmy się w kierunku białorusko-ukraińskim.

Edytowane przez Less

Less is more

Godzinę temu, Less napisał:

Czy jesteśmy w stanie wyjść i rządzić się lepiej niż rządzi nami Unia? Nie wiem...., wątpię..... Obawiam się, że stoczylibyśmy się w kierunku białorusko-ukraińskim.

Polska sama w obliczu rozpadu NATO jest bez szans, staje się krajem wysokiego ryzyka w którym lepiej nie inwestować.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.