Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Żeby przejść abx z pozytywnym wynikiem trzeba dużo ćwiczyć,co najmniej kilka m-cy,w innym wypadku będziesz na pozycji babci z Podhala której kazano wprowadzić transatlantyk do portu.To jest dziedzina jak każda inna:czy to gra w piłkę,czy pilotowanie Boeninga-trzeba mieć predyspozycje,a później dużo ćwiczyć.Jak wchodzisz w to niejako "z ulicy" to jesteś już z góry skazany na porażkę.

No ale różnicę w dźwięku pomiędzy moją dźwiękówką za 440 pln, a high-end DAC za 100.000 pln i więcej chyba dam radę usłyszeć? :)

Edytowane przez BeatX

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

kiedys były trany KD502

Świetne tranzystory, wytrzymują bardzo dużo. Mam w eltronie i w prostowniku :)

No ale różnicę w dźwięku pomiędzy moją dźwiękówką za 440 pln, a high-end DAC za 100.000 pln i więcej chyba dam radę usłyszeć? :)

Usłuszysz różnice nawet po między Twoją dźwiękówką a moim streamerem.

Edytowane przez daris666

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

thx ;)

Się okaże jak gra porządne hi-fi, a później u discomaniac - klocki high-end.

A w ogole kontaktowales sie z dico ? Skad wiesz jakie ma klocki i czy w ogole jest zaiteresowany testem u siebie ? Nie widzialem, aby on tu sie wpisywal.

Jesli w jawnym tescie uczestnicy beda twierdzili, ze slysza roznice ale bardzo male, to musze Cie zmartwic - raczej w ABX-ie nie rozroznisz.

Acha,,, i uwazaj troszke jak piszesz, bo raz podajesz cene DAC-a 100000 a innym razem 10000.

Edytowane przez Lutek

Jesli w jawnym tescie uczestnicy beda twierdzili, ze slysza roznice ale bardzo male, to musze Cie zmartwic - raczej w ABX-ie nie rozroznisz.

no ale jak to, nie bedzie przelomu, spektakularnej zmiany, zdjecia koca?

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

A w ogole kontaktowales sie z dico ? Skad wiesz jakie ma klocki i czy w ogole jest zaiteresowany testem u siebie ? Nie widzialem, aby on tu sie wpisywal.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

;)

Intuicja mi mówi, że tak będzie.

Ale chcę mieć mocny argument w ręce przy dalszej dyskusji i dyskusjach.

Żeby nikt więcej mi nie zarzucił braku doświadczenia w słuchaniu dobrej klasy sprzętu ;)

Byłem, posłuchałem - usłyszałem, zwracam wam wszystkim honor.

Albo:

Byłem, posłuchałem - nic nie usłyszałem, wzmacniacze różnią się od siebie na poziomie "niebo a ziemia, kilka klas więcej"? <- stek bzdur.

Ukryta Zawartość

Wszystko zależy na jakim systemie, kolumnach itd. To jest tak jakbyś do Opla założył koła z Porsche i oczekiwał, że zobaczysz wyraźną różnicę w dynamice samochodu. W Porsche będzie to działać, w Oplu może być wręcz gorzej niż na oplowskich kołach.

Moim zdaniem w DAC-ach zmiany są ale nie spektakularne na tyle na ile byś oczekiwał.

Edytowane przez sly30

no ale jak to, nie bedzie przelomu, spektakularnej zmiany, zdjecia koca?

Własnie dokładnie to mam zamiar sprawdzić.

Nawet minimalny niuans w tych różnicach dźwiękowych będzie sukcesem.

Zobaczymy ile są warte te opisywane spektakularne zmiany :D

No tak, coby nie robić zawsze pojawi się jakieś ale- a to poziomy nie były wyrównane,a to procedury testowe nie zachowane. Topór nie może być zakopany bo później pozostałoby klepanie po pleckach i jak funkcjonować na forum gdzie ludzie żyją ze sobą w zgodzie ?. No nie da się ;)

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Ja Ci kibicuję,ale uwierz,to mało prawdopodobne.

edit:

...a jeszcze tak przy okazji:jaki macie do abx'a DAC za 100k?

Edytowane przez octavarium

l'enfant sauvage

Wszystko zależy na jakim systemie, kolumnach itd. To jest tak jakbyś do Opla założył koła z Porsche i oczekiwał, że zobaczysz wyraźną różnicę w dynamice samochodu.

Sprawdzę i u Lutka i u discomaniac

Urządzeniem wyjściowym do testów będzie karta muzyczna za 440 pln AIM SC808

Chcę sprawdzić tę dźwiękową różnicę klas, w bezpośrednim porównaniu do możliwie najlepszego DAC (im droższy tym lepiej)

Chcę też poddać się ślepemu testowi ABX, czy odgadnę co gra (czy moja budżetówka, czy wypas DAC), zarówno u Lutka jak i u discomaniac

>BeatX

Ale jesli oprocz testow porownawczych Twojej karty i dobrego DAC-a chcialbys posluchac czy beda roznice miedzy wzmacniaczami, to musialbys poszukac kogos chetnego do przywiezienia jakiegos wypasionego wzmaka. Sam piszesz, ze chcesz z bardzo rozniacych sie polek cenowych.

Ja Ci kibicuję,ale uwierz,to mało prawdopodobne.

Czemu?

>BeatX

Ale jesli oprocz testow porownawczych Twojej karty i dobrego DAC-a chcialbys posluchac czy beda roznice miedzy wzmacniaczami, to musialbys poszukac kogos chetnego do przywiezienia jakiegos wypasionego wzmaka. Sam piszesz, ze chcesz z bardzo rozniacych sie polek cenowych.

Właśnie o to apeluje do innych kolegów i ponawiam apel.

Jeżeli jest ktoś, kto ma wysokiej klasy wzmacniacz (albo odtwarzacz CD) i chciałby przyjechać na spotkanie żeby posłuchać sobie jak to gra u Lutka - zapraszam do wątku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Własnie dokładnie to mam zamiar sprawdzić.

Nawet minimalny niuans w tych różnicach dźwiękowych będzie sukcesem.

Zobaczymy ile są warte te opisywane spektakularne zmiany :D

mimo wszystko powodzenia , ups uslyszenia ...przede wszystkim muzyki i dobrej zabawy.

Edytowane przez leon28

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

edit:

No właśnie żadnego :(

Szukam chętnej osoby, która posiada takiej klasy zabawkę i chciałaby przyjechać na spotkanie - ale jak jest sam widzisz.

3/4 adwersarzy tej dyskusji zniknęła z wątku..

Wystarczy 2 -3 odtwarzacze cd różnych firm. Jest co porównywać. Nie muszą być topowe modele.

Edytowane przez daris666

Czemu?

Ponieważ interesowałem się trochę zagadnieniem,to jest ciężki temat,odbywały się także u mnie swego czasu testy abx,poza tym patrz post #1952.

l'enfant sauvage

Ponieważ interesowałem się trochę zagadnieniem,to jest ciężki temat,odbywały się także u mnie swego czasu testy abx

Pamiętaj, że oprócz mnie będzie jeszcze Lutek (ze sporym doświadczeniem), fan64 i mocno liczę na obecność czwartej osoby jak nie z dobrym sprzętem to z dużym doświadczeniem.

Wystarczy 2 -3 odtwarzacze cd różnych firm. Jest co porównywać. Nie muszą być topowe modele.

Z braku laku będą musiały wystarczyć.

Ale ja chcę być nieco bardziej wulgarny w tym porównaniu i zestawić urządzenia z dwóch biegunów cenowych :D

Wiesz ile waży taki wzmacniacz? Jeśli to monobloki z preampem to ponad 100kg.

Dlatego łatwiej i prościej byłoby z DAC.

Nie może ważyć więcej jak 20 kg, choćby nie wiem jakby był drogi ;)

W środku urządzenia typu przetwornik DAC nie ma żadnych elementów wymagających bóg wie jakiego zasilacza i radiatorów.

Z braku laku będą musiały wystarczyć.

Ale ja chcę być nieco bardziej wulgarny w tym porównaniu i zestawić urządzenia z dwóch biegunów cenowych :D

Jak oczekujesz efektu wow to możesz się przeliczyć. Wszystko trzeba ze sobą zgrać. Co nie zmienia faktu, że różnice usłyszysz.

Nie potrzeba tu testów.

Ale to tak nie działa. To muszą być całe dobrze dobrane systemy z 2 biegunów.

We will see ;)

Wpadniesz na spotkanie?

Ja swój nowy sprzęt już rok składam i jeszcze jestem w polu.

Nie wpadnę, to za daleko. Do Szczecina jeszcze bym podjechał. Po tak długiej drodze będę zmęczony i nastrój do słuchania słaby.

W sumie do Szczecina tez daleko z Trójmiasta ....

Edytowane przez daris666

Ale to tak nie działa. To muszą być całe dobrze dobrane systemy z 2 biegunów.

To takie zabawki są u discomaniac ;)

Do niego też przyjadę ze swoją AIM SC808 :D

discomaniac raczej jest na bieżąco i na pewno ma jakiś DAC.

Na pewno jakiś dobry DAC.

W zasadzie jeżeli ma u siebie DAC to nie dość że będzie dobry, to pewnie i odpowiednio drogi - zgrany z resztą toru.

Puścimy powiedzmy "Dire Straits - So Far Away" we .flac z jego DAC do jego wzmacniacza i ten sam plik z mojej karty muzycznej do jego wzmacniacza ;)

Jak w jawnym teście coś tam usłyszę, to zweryfikuję to poprzez test ABX, a później poproszę o to samo discomaniac i inne osoby, które ewentualnie wpadną na spotkanie.

Poza tym.. jeżeli testowany element toru (wzmacniacz, DAC, odtwarzacz CD) nie będzie zgrany z systemem, to różnicę w dźwięku będzie tym bardziej łatwo usłyszeć - zgadza się?

Ja nie mam na celu sprawdzenie czy jest lepiej/gorzej, tylko czy idzie W OGÓLE to usłyszeć.

Edytowane przez BeatX

Napisano dziś, 22:37

Wyświetl postUżytkownik octavarium dnia 20.03.2016 - 22:32 napisał

edit:

No właśnie żadnego :(

Szukam chętnej osoby, która posiada takiej klasy zabawkę i chciałaby przyjechać na spotkanie - ale jak jest sam widzisz.

3/4 adwersarzy tej dyskusji zniknęła z wątku..

Wczesniej napisalem ale nie doczytales: " uwazaj troszke jak piszesz, bo raz podajesz cene DAC-a 100000 a innym razem 10000."

Faktycznie, nie doczytałem.

To może sprostuję: chciałbym mieć okazję odsłuchać możliwie najlepszy - a przy tym najdroższy DAC.

Przy czym zakładam, że przetwornik za przynajmniej 10.000 pln będzie już poważnym sprzętem do porównania z budżetową kartą muzyczną za 440 pln?

Najlepiej byłoby zestawić jeszcze droższy DAC, za naprawdę grube pieniądze (np. 100.000 pln) z dwóch powodów:

- żeby ocenić czy jest jakakolwiek różnica w dźwięku w porównaniu do budżetowej karty muzycznej

- jeżeli ta różnica w dźwięku będzie, to spróbować subiektywnie opisać jak jest duża.

Znam je doskonale:

1. Doskonale znana mi akustyka pomieszczenia i odpowiednio dopasowana konfiguracja (wzmacniacz, kolumny itp) oraz wybrany przeze mnie materiał dźwiękowy.

2. Wyrównany poziom głośności obu urządzeń według wszelkich zasad ABX. Nigdy nie słucham głośno więc będzie to mniej więcej poziom średni.

3. Jedno z tych urządzeń jest doskonale znanym mi wzmacniaczem, drugie to wzmacniacz wielokrotnie tańszy, budżetowy ale wybrany przez osobę czuwającą nad prawidłowym przeprowadzeniem testu.

4. Słuchamy materiału dźwiękowego który ja doskonale znam i tylko tych fragmentów które wyróżniają się w sposób istotny stanowiąc element porównawczy.

5. Czas trwania pojedynczego fragmentu wynosi od 1 do 2 minut (nie ma szybkiego przełączania).

I jak najbardziej mi odpowiadają :)

Nie doprecyzowałeś tylko, ile powtórzeń ABX przewidujesz na odsłuch poszczególnego elementu?

• Pokaż nowe odpowiedzi