Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Pozwól, że tak samo jak "słyszący" ocenili mój sprzęt, doświadczenie i osłuchanie - niech ocenią Twoje zabawki + doświadczenie w odsłuchach :)

(...)

Testy na zdolności słuchowe zdałem z wynikiem średnio ~ 80% :)

Podobnie jak kilku kolegów, którzy poddali się tym testom online i wkleili swoje wyniki.

Ale ja nie mam obecnie nawet stereo, a wspomnianych kolumn używam do kina domowego - jedyne co można u mnie ocenić to słuch. :) Choć na swoich kolumienkach śmiało mogę przystępować do testu bo bardzo dobrze różnicują wszystko co się do nich podpina - i czym się podpina również. Gratuluję zatem wyniku, no muszę poczytać na czym polega ocena takiego testu. :)

To jeszcze nagranie, który ostatnio często słuzy przy porównaniach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W cichych fragmentach powinien być słyszalny ptaszek. Ale to jeszcze za mało. Powinien być lokalizowany gdzieś wysoko.

Ale mistrzostwo, to usłyszeć, czy ćwierka wewnątrz kościoła czy na zewnątrz ;)

1:43-1:48 <- słyszę ćwierkanie z pogłosem, obstawiam że dochodzi z wewnątrz

2:38-2:42 <- tutaj ćwierkanie wydaje mi się, że dochodzi z zewnątrz

2:53 <- j/w

Muszę wymienić bezpiecznik na audiofilski, czy niekoniecznie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez BeatX

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

U mnie wyskakuje z wysokotonowca lewej kolumny, wyraźnie spada w dół kolumny, turla się od podstawy lewej do prawej kolumny, jedzie w górę i wpada do wysokotonowca prawej kolumny. Ruch jest bardzo płynny :-)

W moim systemie główna scena jest za głośnikami dlatego mam troszkę inny efekt. Ale po przesłuchaniu kilkakrotnie jeszcze raz tego fragmentu jest podobnie jak mówisz z tym że z wysokononowca lewego do góry, potem już za lewym głośnikiem nieco w głębi do prawego głośnika jakby dołem. Naprawdę trudno to określić bo dzieje sie to bardzo szybko.

Naprawdę trudno to określić bo dzieje sie to bardzo szybko.

I tu jest przewaga anologa. Gramofon lub szpulowca można trochę przyhamować :)

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

A jak wykryć małe różnice przy znanych ułomnościach ludzkiego organizmu i znanych zjawiskach akustycznych zakłócających porównanie ?

biniek84

Napisano dziś, 10:27

zamiast utrudniac to sobie ulatwic - posluchac najpierw A pozniej B spojrzeć do portfela zrobić rachunek sumienia i wybór gotowy męskie decyzje są czasem trudne ale takie uroki życia :)

to jest az tak łatwe nie trzeba dorabiac ideologii

To nie jest latwe, bo posluchanie A a pozniej B nie daje nam zadnej pewnosci czy urzadzenia czyms sie roznia, co najwyzej mamy zludzenia, ze sie roznia jasli roznice beda wystepowaly, ale male.

Buahahahajss !!!

Dobrze ze tego nie zdążyłem posłuchać :)

Nie nie. hehehehe

Ptak tam był. Słyszałem :)

Czyli tego ptaka tam nie było ? :) :)

Ćwierkanie jest zarejestrowane ewidentnie.

Przynajmniej uda się usłyszeć we fragmentach które wypisałem.

Jak nie wierzysz, to ściągnij .mp3, otwórz w jakimkolwiek edytorze audio i podgłoś sobie te fragmenty nagrania ;]

Mam w laptopie średnioaudiofilskie głośniki ale ptaka słyszałem na bank. Siedział skubany na parapecie witraża wewnątrz katedry. Mrużył prawe oko.

Edytowane przez daris666

Czekam na Twoją relację jar1, odnośnie ćwierkania ptaszka w tym nagraniu :)

a, sorry - zapomniałem, że Ty nie jesteś winien nikomu żadnych wyjaśnień.

Siedział skubany na parapecie witraża wewnątrz katedry.

Rozpoznałeś gatunek ptaka?

Nie? - marsz do sklepu po lepszą sieciówkę :)

Edytowane przez BeatX

Czekam na Twoją relację jar1, odnośnie ćwierkania ptaszka w tym nagraniu :)

To był bocian.

To był bocian.

Ja słyszę ewidentnie, że to jest czapla.

ok?

Ja to słyszę.

Na moim systemie to jest czapla :)

Udowodnij mi, że to jest bocian, a nie czapla, skoro ja to słyszę.

Wiem chyba co słyszę?

Edytowane przez BeatX

Tu sieciówka nie pomoże. Tu potrzebna dłuższa antenka na berecie :)

I po to jest ten cały hiend aby usłyszeć jak jakiś Wróbel zakłóca muzyke

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Ludzie słyszą rózne rzeczy :)

Tak jak ludzie piszą różne rzeczy. Niektórzy tylko pod nikiem, ewentualnie avatarem, innym nie przeszkadza pod swoim nazwiskiem.

I po to jest ten cały hiend aby usłyszeć jak jakiś Wróbel zakłóca muzyke?

Jak będziesz miał wystarczająco hajendowy system to rozpoznasz wiek tego wróbla. To są te smaczki, które słychać na głośniczkach komputerowych. A ja głupi odpaliłem daca, wzmacniacz.

Edytowane przez hafis

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Sama dziś przyjechała :)

No :)

Żeby usłyszeć jak najwięcej niuansów.

Ptak jest częścią nagrania.

Moja karta muzyczna jakimś nadludzkim wysiłkiem przesłała te 10% niuansu i usłyszałem ptaka w słuchawkach.

wtedy tak :)

dla mnie nawet kolumny nie daja oczywistych zmian wiec nie pokusiłbym się że są to oczywiste zmiany ale po długim wsłuchiwaniu się stawiam odważną tezę że kable zasilające brzmią różnie

To nieslychane co piszesz... Zabierz sie w takim razie z BeatX do mnie, a uslyszysz jak bardzo potrafia sie roznic kolumny brzmieniem i to wlasciwie we wszystkich aspektach. Podepniemy jedna pare z posiadanych kolumn (nie trzeba przywozic zadnych) a pozniej druga pare i porownamy w tradycyjny sposob, bez stosowania szybkiego przelaczania, bo roznice sa juz tak duze, ze w tym przypadku mozna by mowic juz o przepasci i nie ma potrzeby szybko przelaczac. Nie sadze, aby byl taki czlowiek - nawet nigdy nie sluchajacy muzyki - aby nie rozpoznal, ze kolumny graja roznie i badz pewien, ze mimo stosunkowo dlugiego czasu jaki minie do przepiecia kolumn na pewno uslyszysz roznice, bo to bedzie wrecz uderzenie roznic.

Dobrze.

Teraz powinieneś usłyszeć więcej ptaków i prawidłowo określić ich gatunek :)

Dobrze.

Teraz powinieneś usłyszeć więcej ptaków i prawidłowo określić ich gatunek :)

To nie problem. Ja che się dowiedzieć co to był za kościół i kogo pogrzeb :)

Moja babcia miała bardzo podobny w prodiżu. I od razu wygrzany ;-)

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Usłyszeć to tam mało ważne jeszcze trzeba powiedzieć gdzie jest wróbel czy miał robaka i czy czysto ćwierkał, wtedy będzie HI-End. :)

Edytowane przez malikali

To nie problem. Ja che się dowiedzieć co to był za kościół i kogo pogrzeb :)

To sorry, to już poza możliwości hi-fi.

Musisz sięgnąć po high-end.

Edytowane przez BeatX

Lutek, ja już się do tego przyzwyczaiłem.

Tak samo jak już się powoli pogodziłem z faktem, że sporo tu teoretyków którzy są nieśmiali.

Na spotkanie nie przyjadą żeby o TYM SAMYM porozmawiać na żywo, bo za daleko, bo pracują, bo nie mogą, bo pełnia się zbliża, bo zostawili mleko na gazie.

W moim systemie główna scena jest za głośnikami dlatego mam troszkę inny efekt. Ale po przesłuchaniu kilkakrotnie jeszcze raz tego fragmentu jest podobnie jak mówisz z tym że z wysokononowca lewego do góry, potem już za lewym głośnikiem nieco w głębi do prawego głośnika jakby dołem. Naprawdę trudno to określić bo dzieje sie to bardzo szybko.

A robiłeś kiedyś testy z tamburynkami i głosem z płyt Chesky Records testowych?

Prawdopodobnie masz jakąś małą asymetrię w akustyce pokoju. Poszukaj testów - będziesz wiedział jak dźwięk wędruje ci w pokoju, może trzeba czymś pojeździć?

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

• Pokaż nowe odpowiedzi