Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

O prawidłowym porównywaniu można mówić dopiero, jak się ma co porównywać.

Jeśli takiej możliwości nie ma, tworzone są mity.

Większe mity tworzą się wtedy jak ma się co porównywać, ale nie umie się tego zrobić prawidłowo technicznie. W takich przypadkach tworzą się przeważnie same mity.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

A co ma do tego cała populacja? Jaki procent osób słuchających na porządnych systemach uważa, że kable mają różny wpływ na ich systemy?....co najmniej 80%

mozna wiedziec skad te liczby?

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Przydałoby się zorganizować Ogólnopolski test ABX, tym razem interkonekty analogowe.

Ciekawe, czy znalazłby się wśród słyszących śmiałek na takie doświadczenie, który tutaj tak radośnie i stanowczo opisuje że słyszy kable :)

Z moich obserwacji niezbicie wynika, że gdy przychodzi co do czego, to raptem wszyscy - bez wyjątku - słyszący nie mają czasu na takie spotkanie, albo termin im nie pasuje, auto się popsuło, tudzież przyjechała do nich ciocia z USA na 2 tygodnie ;)

I to mnie naprawdę irytuje, bo ja nie bronię komukolwiek mieć swoje zdanie czy wiarę, ale gdy w wyniku stagnacji w dyskusji - pada hasło aby przeprowadzić doświadczenie, które będzie ostatecznym dowodem kto ma rację, to mistycy kabli chowają głowy w piasek na czas jakiś aż sprawa ucichnie, po czym z jakiś czas znowu piszą to samo o grających kabelkach, które wedle nich wpływają słyszalnie na dźwięk.

I tak w kółko macieju.

Do dupy z taką dyskusją :/

Panowie słyszący kable: jest opcja na test ABX w Krakowie u discomaniac

Ja jadę tam za niebawem aby sprawdzić czy idzie odróżnić po dźwięku obrzydliwie drogi DAC, z obrzydliwie tanią kartą muzyczną.

Czasu na testowanie kabelków starczy aż nadto.

Chcecie komukolwiek udowodnić? - zapraszam do Krakowa na meeting.

Jak gdzieś w tyle głowy macie wątpliwości czy faktycznie odróżnicie te kable w ślepym teście, to nie ma problemu - nie trzeba jechać, ale wtedy nie wstawiajcie takich stanowczych i pewnych siebie postów o grających kablach, bo to psuje rozmowę i do niczego nie prowadzi.

Do czegoś zaprowadzi spotkanie i doświadczenie.

Edytowane przez BeatX

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

O prawidłowym porównywaniu można mówić dopiero, jak się ma co porównywać.

Jeśli takiej możliwości nie ma, tworzone są mity.

pomoz kolegom i zdefiniuj od jakiego poziomu "sie ma" a jaki poziom okresla "sie nie ma"

Beatx:

Nie łudź się, ze ktokolwiek zhi-endowych tuzów się pojawi. Wiesz - zła procedura, śmieciowy sprzęt, kolumny za mało "rozdzielcze" itd. ;)

Oni sa bardzo mocni w gębie. Ale jak trzeba konkretów, to nabieraja wody w usta. Sly np. do tej pory nie przyzna sie, że sprzęt mu buczy, gdy zbliży komórkę do niego ;)

Edytowane przez robert1

Beatx:

Nie łudź się, ze ktokolwiek zhi-endowych tuzów się pojawi. Wiesz - zła procedura, śmieciowy sprzęt, kolumny za mało "rozdzielcze" itd. ;)

Oni sa bardzo mocni w gębie. Ale jak trzeba konkretów, to nabieraja wody w usta. Sly np. do tej pory nie przyzna sie, że sprzęt mu buczy, gdy zbliży komórkę do niego ;)

no niewielu pewnie bedzie chetnych na taki meeting. prawie nic do zyskania a ilez do stracenia ;-)

Do zyskania też bardzo wiele.

Do zyskania będzie prawda.

Stawiam poznanie prawdy o wiele wyżej, niż poważanie wśród grona forumowiczów z tego, czy z tego obozu :D

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Przydałoby się zorganizować Ogólnopolski test ABX, tym razem interkonekty analogowe.

Panie, weź wypożycz dwa rożne RCA i protestuj te Twoje A7X.

Ja mam teraz dwa kable głośnikowe i mam zamiar spędzić tydzień żeby poznać różnice miedzy nimi. Pewnie bardziej osłuchana osoba by to wyłapała podczas jednego wieczoru. Mi potrzeba więcej czasu. Wczoraj tylko zauważyłem ze na jednym słucha mi się o wiele przyjemniej, nie meczy mnie tak. Ale potrzebuje więcej czasu by wyłapać o co dokładnie chodzi. Ty kompletnie osłuchany nie jesteś i chcesz jakieś testy w pól godziny robić....

Stawiam poznanie prawdy o wiele wyżej, niż poważanie wśród grona forumowiczów z tego, czy z tego obozu :D

jestes idealista ;-)

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Poczytaj sobie tutaj, koledzy z forum robią normalne testy w swoich systemach, tez wszyscy kłamią? Czemu nie wziąłeś udziału?

http://www.audiostereo.pl/zapraszam-do-testu-kabelkow-czyli-interkonekt-zasilajacy-i-glosnikowy_125061.html

Panie, weź wypożycz dwa rożne RCA i protestuj te Twoje A7X.

Ja mam teraz dwa kable głośnikowe i mam zamiar spędzić tydzień żeby poznać różnice miedzy nimi. Pewnie bardziej osłuchana osoba by to wyłapała podczas jednego wieczoru. Mi potrzeba więcej czasu. Wczoraj tylko zauważyłem ze na jednym słucha mi się o wiele przyjemniej, nie meczy mnie tak. Ale potrzebuje więcej czasu by wyłapać o co dokładnie chodzi. Ty kompletnie osłuchany nie jesteś i chcesz jakieś testy w pól godziny robić....

czyli roznica o ile jest , to na granicy percepcji.

dzisiaj ten, a jutro moze podobac ci sie drugi kabel. ani przelomu, ani spadajacego koca to krok w bok a nie w naprzod ;-)

Poczytaj sobie tutaj, koledzy z forum robią normalne testy w swoich systemach, tez wszyscy kłamią? Czemu nie wziąłeś udziału?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

a tu ankieta forumowa. tez moze cos powiedziec o slyszeniu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Większe mity tworzą się wtedy jak ma się co porównywać, ale nie umie się tego zrobić prawidłowo technicznie. W takich przypadkach tworzą się przeważnie same mity

Są, zgodnie z logiką, bardziej prawdopodobne, niż te głoszone bez jakichkolwiek porównań.

Że też takie podtawowe rzeczy trzeba ludziom tumaczyć.

A może od razu ogólnoświatowy?.

pomoz kolegom i zdefiniuj od jakiego poziomu "sie ma" a jaki poziom okresla "sie nie ma"

Tu nic nie pomoże. Można się jedynie pośmiać.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

czyli roznica o ile jest , to na granicy percepcji.

dzisiaj ten, a jutro moze podobac ci sie drugi kabel. ani przelomu, ani spadajacego koca to krok w bok a nie w naprzod ;-)

To są dwa kable w tej samej cenie. Nie mogę teraz inwestować w audio za duzo. Jeden działał dobrze na poprzednich głośnikach ,bo tam w średnicy była dziura. Na ATC średnica jest o wiele lepsza i z tym kablem to nie brzmi dobrze. Ta granica percepcji jest taka, ze na jednym kablu nie da się słuchać starszej muzyki z lat 80 ,a na drugim da. Naprawdę granica...

Edytowane przez kennijczyk

To są dwa kable w tej samej cenie. Nie mogę teraz inwestować w audio za duzo. Jeden działał dobrze na poprzednich głośnikach ,bo tam w średnicy była dziura. Na ATC średnica jest o wiele lepsza i z tym kablem to nie brzmi dobrze. Ta granica percepcji jest taka, ze na jednym kablu nie da się słuchać starszej muzyki z lat 80 ,a na drugim da. Naprawdę granica...

Masz bujna wyobraźnię :)

To są dwa kable w tej samej cenie. Nie mogę teraz inwestować w audio za duzo. Jeden działał dobrze na poprzednich głośnikach ,bo tam w średnicy była dziura. Na ATC średnica jest o wiele lepsza i z tym kable to nie brzmi dobrze. Ta granica percepcji jest taka, ze na jednym kablu nie da się słuchać starszej muzyki z lat 80 a na drugim da. Naprawdę granica...

ok, myslalem ze masz do testowaina jakis z polki wyzszej niz obecnie.

Tu nic nie pomoże. Można się jedynie pośmiać.

szkoda, myslalem ze cos napiszesz, to bysmy sie posmiali razem.

A może od razu ogólnoświatowy?.

piszesz o ograniczaniu, a sam sie ograniczasz. miedzygalaktyczny to byloby cos ;-)

Ta granica percepcji jest taka, ze na jednym kablu nie da się słuchać starszej muzyki z lat 80 a na drugim da.

A jak z brzmieniem muzyki z lat 70 i współcześnie nagrywanej ? Dają radę ?

najlepiej będzie namówić kolegę który organizuje odsłuchy swoich kabelków żeby wysłał 3 takie same i biorące udział w tescie osoby beda mu zgłaszać na pw które są jednakowe a ktory inny - tak będzie najuczciwiej i bez wymówek

ja się chętnie zgłoszę do takiego testu

Edytowane przez biniek84

Są, zgodnie z logiką, bardziej prawdopodobne, niż te głoszone bez jakichkolwiek porównań.

Ja niczego nie głoszę. Nawet jak robię porównanie to z reguły tylko na potrzeby prywatne i niczego nie głoszę. Podpowiadam tylko jak uniknąć pomyłki na skutek dania wiary głosicielom jedynie słusznej prawdy audiofilskiej. Po prostu trzeba zrobić we własnym zakresie prawidłowe technicznie odsłuchowe porównanie i wybrać to rozwiązanie, które nam bardziej odpowiada. Nawet jak nie usłyszymy różnicy co często się zdarza. Nie musi to być tanie rozwiązanie. Może być bardzo drogie, byle nam odpowiadało.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

najlepiej będzie namówić kolegę który organizuje odsłuchy swoich kabelków żeby wysłał 3 takie same i biorące udział w tescie osoby beda mu zgłaszać na pw które są jednakowe a ktory inny - tak będzie najuczciwiej i bez wymówek

Ale wtedy beda je przeswietlac aby poznac ich budowe i znow nie bedzie uczciwie :-)

Prawda jest już znana od dawna. Tylko dzieci muszą ją odkrywać na nowo. Dlatego wysłyła się je do szkoły.

Prawidłowe technicznie przeprowadzanie testu porównawczego nie wymaga kończenia jakichś specjalistycznych szkół. Wystarczy uważnie czytać to forum.

Tych sposobów na porównania, które najczęściej stosują audiofile (tych nieprawidłowych technicznie) też "uczą" tylko na tym forum. W szkołach tego nie uświadczysz. Jest to potrzebne marketingowi.

widzisz caly problem polega na tym, ze wiekszosc slyszacych za zadne skarby nie chce dotrzec do prawdy i nawet gdyby nie uslyszeli roznic to nawet przed samym soba ciezko byloby im sie przyznac. niestety, ale najuczciwiej jest jak nasze "slyszenie" badz "nieslyszenie" ocenia inna zupelnie osoba.

Ze średniej kilkuset audiofilów których znam.

jak juz operujesz liczbami, ile osob czynnie udziela sie na podawanych przez ciebie forach, tak pi x drzwi?

widzisz caly problem polega na tym, ze wiekszosc slyszacych za zadne skarby nie chce dotrzec do prawdy i nawet gdyby nie uslyszeli roznic to nawet przed samym soba ciezko byloby im sie przyznac. niestety, ale najuczciwiej jest jak nasze "slyszenie" badz "nieslyszenie" ocenia inna zupelnie osoba.

nie widze problemu sam proponuję więc odpowiedź będzie miarodajna - oceni konstruktor - nie bede sie stresowal ze ktos na mnie patrzy itd

Ukryta Zawartość

a tu ankieta forumowa. tez moze cos powiedziec o slyszeniu.

Nic nie może powiedzieć. Żeby oceniać kable i ich wpływ, to trzeba mieć odpowiedni sprzęt audio oraz dostęp do kabli, ale nie takich z marketu w ładnym opakowaniu. Ile osób z tej listy niesłyszących ma taki sprzęt i dostęp do porządnej okablowania?.....lepiej nie pisać, żeby uniknąć kolejnej pyskówki.

jak juz operujesz liczbami, ile osob czynnie udziela sie na podawanych przez ciebie forach, tak pi x drzwi?

A co to ma za znaczenie. Co ma słyszenie kabli do udziału na forach?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi