Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

ja zwykle mulący okreslam jako ten który ma uciętą górę i balans tonalny przesunięty w dół

Edytowane przez biniek84

ja zwykle mulący okreslam jako ten który ma uciętą górę i balans tonalny przesunięty w dół

No właśnie, a ten drugi kawałek raczej ma tendencję odwrotną. Stara się być szybszy niż może być ;)

No właśnie, a ten drugi kawałek raczej ma tendencję odwrotną. Stara się być szybszy niż może być ;)

Nie słyszysz obciętej góry w drugiej części pliku?

To samo miałem na myśli.

Monster był dłuższy?

Nie słyszysz obciętej góry w drugiej części pliku?

Owszem, ale dodana jest jazgotliwość na średnicy, co powoduje, że cały przekaz jest jednak wyważony wyżej ;)

A to wiąże się tez z uposledzeniem w wybrzmieniach.

Edytowane przez jar1

różnice były duze bo jeden 8m drugi 0,5m

Takie długości testowałeś ? Nie pomyliłeś się ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

wiesz Lechu w studiu jest plątanina kabli i bierze się to co jest pod ręką - to że były takie różnice w długości to przypadek bo realizator do tej pory nie przywiazywał uwagi do kabli

dluzszy był ekranowany oba miały standardowe wtyki fabryczne duzy jack

Czyli to ten z drugiego kawałka?

Nie wiem, co oznacza standardowe podłaczenie, bo jeden ekranowany a drugi nie? Wiadomo czy ekran jest podłączony do masy audio czy nie i w jakim miejscu?

wiesz Lechu w studiu jest plątanina kabli i bierze się to co jest pod ręką - to że były takie różnice w długości to przypadek bo realizator do tej pory nie przywiazywał uwagi do kabli

Prawidłowo technicznie przeprowadzony test porównawczy kabli musi być robiony dla takich samych długości.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

nie wiem niestety - sprawdzę to jak bedę nastepnym razem

były to standardowe kable jakie mozna znalezc na półce w sklepach z przeznaczeniem pro bez zadnych modyfikacji

no tak wiedziałem że procedura niewałasciwa :)

Edytowane przez biniek84

Prawidłowo technicznie przeprowadzony test porównawczy kabli musi być robiony dla takich samych długości.

Ło matko, daj spokój. Chłopak coś zrobił, bo ma ochotę coś robić i to przekazał. Przecież to nie jest żaden test naukowy, mający cokolwiek udowodnić.

Fakt jest, ze róznie to brzmi, a dlaczego to inne pytanie.

Edytowane przez jar1

no tak nie jest to zaden dowod na istnienie ufo ale roznice sa latwe do wyłapania - z ciekawosci zrobimy test podobnych odcinkow zeby wyeliminowac wplyw dlugosci

byc moze to ekranowanie

no tak wiedziałem że procedura niewałasciwa :)

Nie tyle procedura co dwa kable różnią się znacznie długością no i słuchać to co słychać. Spróbuj następnym razem z podobnymi długościami.

Ło matko, daj spokój.

Jarek spokojnie, tylko zwróciłem uwagę że porównanie musi być objęte jakimiś regułami technicznymi. Nie musicie ich stosować. Tylko zapytałem.

Fakt jest, ze róznie to brzmi, a dlaczego to inne pytanie.

Sprawdziłbym to. Inaczej zżarła by mnie ciekawość, ale wiem że wytłumaczenia jest na pewno bardzo proste.

Nie tyle procedura co dwa kable różnią się znacznie długością no i słuchać to co słychać. Spróbuj następnym razem z podobnymi długościami.

Według "wiedzy" tu przytaczanej na uzasadnienie, że kable nie mają prawa grać, takie różnice w długościach nie powinny mieś znaczenia.

Albo się tego trzymamy, albo zaczynamy twierdzić, że kable muszą mieć jednakowe długości, by grały tak samo. ;)

Zauważcie, że to nie były żadne "audiofilskie" wynalazki. Studio do nagrań.

ale wiem że wytłumaczenia jest na pewno bardzo proste

Grunt to dobre samopoczucie :)

Według "wiedzy" tu przytaczanej na uzasadnienie, że kable nie mają prawa grać, takie różnice w długościach nie powinny mieś znaczenia.

Skąd ta pewność ? Znasz parametry tych kabli ?

A tak na marginesie, krótkie kable to cecha kolumn aktywnych, długie kable to kolumny pasywne z dodatkowym przedłużeniem połączenia przez szeregowe cewki zwrotnicy.

Grunt to dobre samopoczucie

Nie spotkałem się przy kablach z rzeczami trudnymi do wyjaśnienia, ale oczywiście wszystkiego nie widziałem.

Znasz parametry tych kabli ?

A możesz podać przykłady tych parametrów i kabli używanych w studiach przy takich długościach i jaki mają wpływ na dźwiek?

A możesz podać przykłady tych parametrów i kabli używanych w studiach przy takich długościach i jaki mają wpływ na dźwiek?

Jarek ja ci nie wyjaśnię korespondencyjnie dlaczego zarejestrowano taką różnicę dźwiękową. To muszą wyjaśnić osoby, które ten eksperyment przeprowadziły. Nie dałbym im spokoju dopóki by tego nie zrobili. Oczywiście wyjaśnić w domenie technicznej a nie voodoo.

A tak na marginesie to teoria, że zmiany słychać tylko na dobrym sprzęcie bierze w łeb. Ja te różnice słyszałem na głośnikach zamontowanych w monitorze mojego komputera. Tak że szukajcie co było nie tak z tym testem.

trzebaby rozbebeszyc te kable, sprawdzić i porównać budowę

absolutnie nic w pozostałym sprzęcie, procedurze, plikach itd się nie zmieniło na 100%

wpadliśmy na to dlatego ze tydzien temu nagraliśmy pierwszą próbkę i nie mogliśmy jej odtworzyć wczoraj - zaczeliśmy szukać przyczyny zmieniać ustawienia sprawdzać połączenia i wyszło że kabel był inny - pozniej nagraliśmy oba po sobie i próbki które Wam przesłałem połączyliśmy

kilka tygodni temu przesyłałem róznice miedzy 3 mikrofonami tego samego modelu - z moich obserwacji wynika ze w studiu zmienia się jeszcze więcej niż w naszych systemach audio

Jarek ja ci nie wyjaśnię korespondencyjnie dlaczego zarejestrowano taką różnicę dźwiękową

Ja też, tylko ty pisałeś, ze to proste. ;)

Świat jest bardziej skomplikowany. Według teorii strun istnieje kilkanaście wymiarów, z tych większość dla nas na razie niedostępnych i nie rezjestrowalnych. Także mogł to byc też dowcip karsnoludków albo jakiś innych trolli :)

z moich obserwacji wynika ze w studiu zmienia się jeszcze więcej niż w naszych systemach audio

To całkiem możliwe, bo częściej mieszają sprzętem i przełączaniem.

Dlatego tak niewiele studiów nagraniowych na świecie robi naprawdę dobre realizacje...

A to dziwne, że korespondencyjnie się nie da. Można komuś wmówić, że nie słyszy różnicy, tak o, na forum, a jak jest jakaś zarejestrowana różnica, to korespondencyjnie się nie da. No i fajnie...

Odnośnie budowy. Nikt tutaj Ameryki nie odkryje, jak stwierdzi, że kable audio różnią się budową. Jedynym elementem do ponownego sprawdzenia jest długość. Jeżeli chodzi o budowę to wręcz bym poszedł w tym kierunku, żeby bardzo się różniły. Można by sprawdzić jak i jakie parametry mają wpływ na wynik finalny.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Ja też, tylko ty pisałeś, ze to proste.

Dlatego liczę na wykonanie tego przez osoby, które test wykonały. Inaczej teoria słyszenia kabli tylko na wysokiej klasy sprzęcie legnie w gruzach.

Według teorii strun istnieje kilkanaście wymiarów

Możliwe, ale przynajmniej ja żyję w świecie trójwymiarowym. Jak ktoś ma ochotę na inne to niech próbuje. No może czasem jak nadużyję to przechodzę na chwilę do innego wymiaru. Oczywiście nadużyję muzyki ;-).

A to dziwne, że korespondencyjnie się nie da.

Spróbuj, może jednak się uda ?

z moich obserwacji wynika ze w studiu zmienia się jeszcze więcej niż w naszych systemach audio

Czyli co, twierdzenie że kable "graja" (wnoszą słyszalne zmiany) tylko na sprzęcie odpowiednio wysokiej klasy jest mitem ?

Czyli co, twierdzenie że kable "graja" (wnoszą słyszalne zmiany) tylko na sprzęcie odpowiednio wysokiej klasy jest mitem ?

trochę uogólniasz w studiu stoi profesjonalny sprzęt za grube$ który z pewnoscia róznicuje nagrania - jeśli te róznice zarejestruje to pozniej latwo je uslyszeć

czym innym jest roznicowanie tego co wyjdzie ze studia przez domowy sprzet audio

Edytowane przez biniek84

Spróbuj, może jednak się uda ?

Nigdy do głowy mi nie przyszło, że można. Bez względu czy ja sam słyszałem zmiany czy nie, nigdy nie pisałem, że ktoś ma je słyszeć czy nie słyszeć. Ale ile wpisów (nie Twoich) jest takich, że słyszenie jest tylko w sferze umysłu, a naprawdę dźwięk jest taki sam z każdego....(tutaj do wyboru).

Zresztą poczekajmy na wyniki z takimi samymi długościami. Jeżeli biniek84 będzie miał takie możliwości i ochotę.

P.S.

Swego czasu wstawiałem takie pomiary.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

• Pokaż nowe odpowiedzi