Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

I znów padł następny mit. Okazuje się że aparatura może coś zarejestrować a dotychczas twierdzono że tylko słuch. Jeszcze raz jeżeli aparatura zarejestrowała to na pewno będzie to słychać na żywo. To co u Lutka ? ;-)

nie, po prostu Ci nagram raz jeszcze roznice na tych samych dlugosciach - jesli nadal bedizesz twierdził ze nie ma rzetelnej procedury to powiem ze po prostu masz paranoję

Tylko dwa razy ciszej. ;)

A jak przelutowałeś poprawnie to co?

Nie mogło być inaczej ;)

Poprawnie już zmiany nie rzucały o podłogę.

Ale zdajesz sobie sprawę, żę w "okreslonych kręgach to już głosisz herezje? ;)

Zawszę znajdą się osoby, dla których jest się heretykiem ;)

i co jesli w ślepym teście nie uslyszysz tzn ze ich nie ma? bo takie stanowisko jest forsowane na tym forum

Dlaczego w ślepym ? Test A-B i od razu wszystko jasne. Takie różnice jak na tym nagraniu od razu wyjdą. Ten twój test po rejestracji ma wiele wspólnego z metodą monitorowania A-B. I do tego jest ślepy ;-).

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Dlaczego w ślepym. Test A-B i od razu wszystko jasne. Takie różnice jak na tym nagraniu od razu wyjdą. Ten twój test po rejestracji ma wiele wspólnego z metodą monitorowania A-B. I do tego jest ślepy ;-).

Leszku mylisz pojecia - tutaj roznice zarejestrowala bardzo czula apratura studyjna i pokazala zmiany jak na dloni - bedac tam i słuchajac wzmacniacza z tymi kablami "na zywo" zmiany nie byly az tak slyszalne i spektakularne - to nagranie je tak odrozniło

nie, po prostu Ci nagram raz jeszcze roznice na tych samych dlugosciach - jesli nadal bedizesz twierdził ze nie ma rzetelnej procedury to powiem ze po prostu masz paranoję

Dlaczego chęć poznania przyczyn takiego stanu rzeczy jak na tym nagraniu nazywasz paranoją ?

Leszku mylisz pojecia - tutaj roznice zarejestrowala bardzo czula apratura studyjna i pokazala zmiany jak na dloni - bedac tam i słuchajac wzmacniacza z tymi kablami "na zywo" zmiany nie byly az tak slyszalne i spektakularne - to nagranie je tak odrozniło

To dobrze że upada następny mit że sprzęt studyjny nie nadaje się do wykrywania zmian brzmieniowych w elementach toru audio ;-). I to mimo całej masy pokręteł i przełączników jakie mu towarzyszą.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Nie mogło być inaczej ;)

Poprawnie już zmiany nie rzucały o podłogę.

Zawszę znajdą się osoby, dla których jest się heretykiem ;)

Ostatnio testowaliśmy w klubie różne konfiguracje XLR/RCA. Miałem nadzieję, że może tarnsmisja XLR mocno zminimalizuje wpływ kabli. Ale niestety, nie.

Róznica pomiędzy 1,5m własnej roboty kabelku na bazie mikrofonowego Cordiala a jakimś Siltechu była spora.

Do tego stopnia, że na Cordialu nie mozna było się dosłuchać, ze facet na akustycznej gitarze basowej grał kostką. Ale za to bas był taki duzy i milutki. Na Siltechu było mniej efektu "wow" ale za to naturaniej. I rzeczywiście kostkę było "słychać" ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety nie da się już ściągnąć plików.

Ale pomysł na test niezły, a i efekty każdy może u siebie usłyszeć.

Ukryta Zawartość

Dlaczego chęć poznania przyczyn takiego stanu rzeczy jak na tym nagraniu nazywasz paranoją ?

To dobrze że upada następny mit że sprzęt studyjny nie nadaje się do wykrywania zmian brzmieniowych w elementach toru audio ;-). I to mimo całej masy pokręteł i przełączników jakie mu towarzyszą.

a kto tak powiedział?

moze monitory aktywne za 2 tys zł ktore nie mają prawie nic wspolnego ze sprzetem studyjnym się nie nadaja ale tu nie spotkałem nikogo kto by słuchał muzyki na sprzecie studyjnym

Ukryta Zawartość

Niestety nie da się już ściągnąć plików.

Ale pomysł na test niezły, a i efekty każdy może u siebie usłyszeć.

no to podobny test do mojego

Ukryta Zawartość

Ale za to dużo możesz mówić o "niegraniu" kabli :)

Nigdy nie mówiłem że kable nie mogą wpływać na dźwięk. Wiesz jaki test pokazuje nam czy kable grają czy nie ;-) ? Pisałem już chyba parę razy o tym. Jak wykryjesz różnice to kupisz taki który uznasz za lepszy. Warunek pewności to rzetelność techniczna testu.

no tzw "krotsza sciezka" i co za tym idzie mniej czynnikow wpływających

no ale poczekajmy na akcept Leszka bo na pewno coś jest nierzetelnego w procedurze

Do tego stopnia, że na Cordialu nie mozna było się dosłuchać, ze facet na akustycznej gitarze basowej grał kostką. Ale za to bas był taki duzy i milutki. Na Siltechu było mniej efektu "wow" ale za to naturaniej. I rzeczywiście kostkę było "słychać" ;)

Ładny opis.

no tzw "krotsza sciezka" i co za tym idzie mniej czynnikow wpływających

no ale poczekajmy na akcept Leszka bo na pewno coś jest nierzetelnego w procedurze

Moja akceptację zdobędzie pokaz u Lutka w obecności tych Kolegów, którzy byli tam ostatnio.

Leszku moglbys wejsc w linka Przemka i opisać swoje wątpliwości co do procedury i uzasadnić dlaczego test jest niemiarodajny?

A dlaczego nie chcecie zrobić prezentacji u Lutka ?

To może trzeba porozmawiać o kolejnych punktach procedury którą kiedyś przedstawiłem. Dlaczego ona jest niedobra skoro Ty w swoim nagraniu potwierdzasz jej prawidłowość. Zwłaszcza szybkiego monitorowania A-B. Od razu słychać różnice. Zawsze byłem zwolennikiem takiej formy, dlatego w tej prezentowanej wcześniej procedurze szybki monitoring jest zalecany. Zamiany są łatwiejsze do ustalenia. Geneza tego przełącznika to "tape monitor" w systemach studyjnych.

ale metoda "na lutka" jest nieprawidłowo technicznie przeprowadzonym testem - opiera sie na ślepym teście który nie jest w stanie odróżnić od siebie dwóch zbliżonych brzmieniowo próbek. Tak samo jak dwóch zbliżonych zapachów czy smaków.

To jak wytłumaczysz mój wynik w teście ABX z Twoimi próbkami rzekomo po zmianie kabli? Według wszelkich prawideł i Twoich twierdzeń tego nie da się zrobić w teście ABX, a tu masz niespodziankę :)

972_wynik_abx.jpg

Każdy może zrobić sobie taki test w domu i obalić twierdzenie binieka, poniżej wrzucam link do programu z gotowymi podzielonymi próbkami.

Ukryta Zawartość

A tu tutorial jak używać :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam nadzieje ze zdajesz sobie sprawe jak absurdalne są Twoje tezy i tylko sie droczysz :)

Ciekawy jestem. To coś złego ? Cały czas czekam na audiofila który zaprezentuje że to co pisze na forum to nie jest tylko marketing. Nie ma w tym nic złośliwego.

Edytowane przez Lech36

Ciekawy jestem. To coś złego ? Cały czas czekam na audiofila który zaprezentuje że to co pisze na forum to nie jest tylko marketing.

Codziennie to sobie przezentuję. To proste jest. I zupełnie naturalne dla każdego, co słyszy.

A dlaczego nie chcecie zrobić prezentacji u Lutka ?

Zaproś do siebie a nie do człowieka, którego nawet nie znasz. Dziwnie to jakoś wygląda.

To jak wytłumaczysz mój wynik w teście ABX z Twoimi próbkami rzekomo po zmianie kabli? Według wszelkich prawideł i Twoich twierdzeń tego nie da się zrobić w teście ABX, a tu masz niespodziankę :)

Porównywanie plików na tym samym zestawie jest jednak zupełnie czymś innym jak porównywanie poprzez przepinanie składników zestawu. W pierwszym przypadku mozna z dość duzym prawdopodobieństwem przyjąć, że nie zmienia się parametrów fizycznych układu badanego.

Dlatego też testy ABX wykorzystywane w audio sa głownie w celach oceny jakości różnych metod kompresji plików audio.

Edytowane przez jar1

972_wynik_abx.jpg

Każdy może zrobić sobie taki test w domu i obalić twierdzenie binieka, poniżej wrzucam link do programu z gotowymi podzielonymi próbkami.

Ukryta Zawartość

A tu tutorial jak używać :)

Ukryta Zawartość

Testujesz nagrane probki. Gdybym nagral buczacy bas w jako takiej jakosci to u Ciebie tez by buczal?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak wykryjesz różnice to kupisz taki który uznasz za lepszy. Warunek pewności to rzetelność techniczna testu.

napisz proszę co to znaczy rzetelność testu?

czy sytuacja kiedy mamy cały system podpięty do listwy zasilającej, a test polega na wymianie jednego kabla zasilającego od gniazda w ścianie do listwy jest rzetelny?

każda wymiana, obojętnie którego elementu w systemie może być zauważona, wszystko ma wpływ - imho największy nasza pogoda ducha i świadomość tej zabawy...

ps

a Sly to handluje sprzęcichem? - ujjj nie ładnie - w takim razie u niego te testy urządzić :-))

Edytowane przez ABs

Testujesz nagrane probki. Gdybym nagral buczacy bas w jako takiej jakosci to u Ciebie tez by buczal?

Nie wnikam, stwierdzam tylko różnice w teście ABX pomiędzy Twoimi próbkami, a jeśli mogę to zrobić to znaczy, że i kable bez nagrywania powinno dać się rozróżnić, a sam test nie jest przeszkodą.

kable bez nagrywania powinno dać się rozróżnić

Ależ to się daje. Tylko nie mozna skonstruować dla takiego porównania prawidłowo testu ABX, w rozumieniu takim, jaki przytoczyłeś. Napisałem dlaczego powyżej.

Mogę się mylić ?

porównując plik o różnych rozdzielczościach przez wyjście analogowe karta muzyczna kompresuje do tej samej rozdzielczości (słuchawki, głośniki, wzmacniacz połączony analogowo)

dopiero po użyciu odpowiednich sterowników można puścić sygnał cyfrowy do DAC-a o różnych rozdzielczościach

Edytowane przez .:Gerard:.

Mogę się mylić ?

porównując plik o różnych rozdzielczościach przez wyjście analogowe karta muzyczna kompresuje do tej samej rozdzielczosci

dopiero po użyciu odpowiednich sterowników można puścić sygnał cyfrowy do DAC-a o różnych rozdzielczościach

Czy to aby na pewno miał być ten wątek? ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi