Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

I jakoś dziwnie, bo miałem (nie do testów ale jako użytkownik) sprzet różnych marek i z różnego przedziału cenowego - nic nie grało identycznie. A niby wg. Twoje założenia - powinno.

Przyjmijmy: Cyrus Lyric 09 testowałem z posiadanym równorzednie Peachtree Audio GI X-1. Nie grały te "klocki" identycznie.

Podałem powyżej AZUR 851W+PRE851E, nie grało jak Arcam A49 o Arcam P49+C49 nie wspomnę.

Chciałbym byś wyjasnił mi ten fenomen.

No to testowałeś, czy nie testowałeś :)

Jeżeli testowałeś, to opisz proszę procedurę testową od A do Z.

Dzięki temu łatwiej będzie i Tobie i sobie wyjaśnić ten fenomen :D

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Jeżeli przetwornik lub wzmacniacz spełnia następujące kryteria:

- Pasmo przenoszenia przynajmniej: 20Hz-20kHz (+/- 0.1 dB)

- Wszelkie zniekształcenia na poziomie przynajmniej: 0,001%

- Stosunek sygnał-szum na poziomie przynajmniej: 100dB

- Błędy czasowe (w sprzęcie cyfrowym), czyli jitter na poziomie przynajmniej: 100dB

- Wystarczający zapas mocy wzmacniacza do zapewnienia odpowiedniego wysterowania kolumn (bez wchodzenia w przester) celem uzyskania żądanego poziomu głośności

- Wysoki współczynnik tłumienia w połączeniu wzmacniacz->przetwornik (współczynnik przynajmniej 8)

- brak przydźwięku, brumienia, buczenia, jakiś trzasków i innych pierdów

To taki sprzęt jest transparentny dla ludzkiego zmysłu słuchu.

Oczywiście założenie to całkowicie wyklucza urządzenia lampowe.

Poproszę tylko o rzeczowe i techniczne kontrargumenty, bez złośliwości i szydery :)

Porównaj Marantza PM5005 z PM8005 i będziesz wiedział czy to hobby jest dla Ciebie :)

Mam więc pytanie - jak mam przyjąć to o czym piszesz? Bo praktycznie wszystkie mieszczą się w Twoich kryteriach, a zaden nie chciał zagrać "tak samo".

Jak wyżej :)

Odpowiedzią będzie informacja o sposobie przeprowadzenia i procedura przeprowadzenia Twoich testów.

No to testowałeś, czy nie testowałeś :)

Jeżeli testowałeś, to opisz proszę procedurę testową od A do Z.

Dzięki temu łatwiej będzie i Tobie i sobie wyjaśnić ten fenomen :D

Ale co mam Ci napisać?

Pomieszczenie - bez zmian

Okablowanie - bez zmian

Miejsce odsłuchu (pozycja siedzenia) - bez zmian

Wybrany repertuar - zawsze ten sam

Kolumny głośnikowe - te same

Po zmianie sprzętu audio - słyszalna zmiana brzmienia.

Więc mam pytanie, jak to mozliwe?

Porównaj Marantza PM5005 z PM8005 i będziesz wiedział czy to hobby jest dla Ciebie :)

Dokładnie.

I czy komuś się to podoba czy nie - pisanie, że każdy wzmacniacz gra identycznie to taka bzdura jakich mało.

I nie, nie wiem czy jestem w stanie w teście losowym wskazać nazwę kiedy gra który, ale jestem w stanie wskazać kiedy zmienił się wzmacniacz.

A skąd to wiem, bo tak testowałem swego czasu pewny wzmacniacz.

Zresztą jakiś czas temu dzięki uprzejmości jednego z kolegów (de facto z naszego Forum, Rafał pozdro) słuchaliśmy mojego setu i jego wzmacniacz zastąpił mój. Efekt - było słychać natychmiastową zmianę.

Było to od pierwszych sekund do wychwycenia, że zmieniło się brzmienie.

BeatX nie wiem co chcesz udowodnić tym twierdzeniem, ale jeśli dla Ciebie wszystko gra tak samo, to naprawdę audio nie jest hobby dla Ciebie.

A swoimi wpisami "wszystko gra tak samo"…robisz tylko sobie krzywdę. Tym bardziej, że masz nikłe doswiadczenie w temacie posiadania sprzętu audio u siebie w domu.

A słuchawki to nie duże "klocki".

I nie jest to żaden zarzut wobec Ciebie, tylko pokazanie, że może zacznij sprowadzac do domu sprzęt, słuchaj, testuj i potem podziel się wrażeniami. Bo na teraz - jezdzenie po całej PL by cos tam gdzies posłuchac, kiedy zmienia się wszystko, łącznie z zacieraniem się pamięci do brzmienia poprzedniego zestawu - jest "słabe"

Edytowane przez MrArkowski

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Takie porównanie to bardzo dużo pracy w moim przypadku.

Musiałbym zorganizować dobrze zaadaptowane pomieszczenie odsłuchowe, odpowiednio rozdzielcze kolumny no i oba wzmaki :)

Samo to już trochę przeraża..

Zwłaszcza, że zastanawiające są dane techniczne producenta, które w przypadku tańszego modelu niekompletne:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gdzie pomiary tych urządzeń i analizy?

Skąd ktokolwiek ma mieć pewność, że podane dane techniczne (bardzo ogólne i w większości nic nie mówiące), nie są wyssane z palca? :)

Ale co mam Ci napisać?

Wystarczy, że napiszesz czy wyrównałeś poziomy głośności (chociaż na słuch), czy miałeś kontakt wzrokowy z odsłuchiwanymi urządzeniami, i czy byłeś w posiadaniu jakiegoś selektora wejść aby szybko przełączać sygnał z urządzenia A/B

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Musiałbym zorganizować dobrze zaadaptowane pomieszczenie odsłuchowe, odpowiednio rozdzielcze kolumny no i oba wzmaki :)

Samo to już trochę przeraża..

Zwłaszcza, że zastanawiające są dane techniczne producenta, które w przypadku tańszego modelu niekompletne:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skąd ktokolwiek ma mieć pewność, że podane dane techniczne (bardzo ogólne i w większości nic nie mówiące), nie są wyssane z palca? :)

Wystarczy, że napiszesz czy wyrównałeś poziomy głośności (chociaż na słuch), czy miałeś kontakt wzrokowy z odsłuchiwanymi urządzeniami, i czy byłeś w posiadaniu jakiegoś selektora wejść aby szybko przełączać sygnał z urządzenia A/B

Czy Ty musisz kazdy sprzęt zaczynac "oglądać" od parametrów i czepiać się co jest, a czego nie ma?

Weź wreszcie, zrób pokój pod słuchanie muzyki, kup jakiś zestaw, poznaj go dokładnie, potem sprowadz do tego pokoju inny sprzęt, postaw go obok "starego" i posłuchaj nowy.

Potem podziel się co słyszałeś,a czego nie. Bo na razie to takie twierdzenie, że woda w Gangesie jest zimna, bardzo zimna. Ale nigdy nawet nie włożyłeś tam swojego palca, o reszcie nawet nie wspomnę.

Takie bajanie bo popatrzysz na wykresy i dane techniczne. Bzdury totalne.

I te wieczne "ale testy". Auta nie kupuj, nie idz na jazdy próbne…bo nie oglądałeś i nie miałeś wykresów technicznych każdego podzespołu.

Zapomniałem, nie interesuje Cię auto - masz jakie masz i jestes szczesliwy. I masz rację! Myślę, że z audio powinienes zrobic identycznie jak w temacie motoryzacji, bo na razie to zyjesz we własnych tabelkach i wciskaniu wszystkim by testowali i zyli wykresami.

Muxzyka to brzmienie, a te jest inne w przypadku róznych wzmacniaczy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MrArkowski

Musiałbym zorganizować dobrze zaadaptowane pomieszczenie odsłuchowe

Wydaje mi się, że za bardzo się przejmujesz tym pomieszczeniem. Często to powtarzasz. Słuchałem wielu zestawów, w domach bez adaptacji i w większości ( pewnie 99% ) było bardzo pozytywnie. Można całkiem skopać akustykę ale też trzeba się trochę namęczyć przy tym ....

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Czy Ty musisz kazdy sprzęt zaczynac "oglądać" od parametrów i czepiać się co jest, a czego nie ma?

Weź wreszcie, zrób pokój pod słuchanie muzyki, kup jakiś zestaw, poznaj go dokładnie, potem sprowadz do tego pokoju inny sprzęt, postaw go obok "starego" i posłuchaj nowy.

Potem podziel się co słyszałeś,a czego nie. Bo na razie to takie twierdzenie, że woda w Gangesie jest zimna, bardzo zimna. Ale nigdy nawet nie włożyłeś tam swojego palca, o reszcie nawet nie wspomnę.

Takie bajanie bo popatrzysz na wykresy i dane techniczne. Bzdury totalne.

I te wieczne "ale testy". Auta nie kupuj, nie idz na jazdy próbne…bo nie oglądałeś i nie miałeś wykresów technicznych każdego podzespołu.

Zapomniałem, nie interesuje Cię auto - masz jakie masz i jestes szczesliwy. I masz rację! Myślę, że z audio powinienes zrobic identycznie jak w temacie motoryzacji, bo na razie to zyjesz we własnych tabelkach i wciskaniu wszystkim by testowali i zyli wykresami.

Muxzyka to brzmienie, a te jest inne w przypadku róznych wzmacniaczy.

No coż.. :) Dziękuję za odpowiedź na moje pytanie :D

PS. Więcej luzu zalecam ;)

Jest sobota wieczór, nie wiem jak Ty ale ja robię sobie drinka, załączam muzyczkę i poczytam jakieś mądre rzeczy w internetach :)))

Wydaje mi się, że za bardzo się przejmujesz tym pomieszczeniem.

Po tym co stało się z moimi A7X w obecnym - przejściowym lokalu, to jest po prostu dramat :D

Akustyka dosłownie popsuła mi kolumny i w życiu bym ich nie kupił, gdyby w dniu zakupu grały tak jak obecnie.

Dlatego tak się uczuliłem na zagadnienie akustyki i jej wpływu na efekt końcowy w odbiorze dźwięku z kolumn.

Edytowane przez BeatX

PS. Więcej luzu zalecam ;)

Jest totalny luz :)

Moze wpisy tak wyglądaja, ale pisząc do Ciebie nie ma ani ułamka złośliwości czy pretensji. Ot, luźna - męska dyskusja.

:)

Pozdrawiam

Proponuję przenieść rozmowę do tego wątku :)))

Ukryta Zawartość

Zawartość ostatnich stron tego wątku jest bardzo spoko :D

Ukryta Zawartość

Pomiary masz na audio.com.pl

A specyfikacje znalazłem takie:

237df62be762a98bc13988d49e8e69cd.jpg

vs.

b3077cec497def32858298c9a5b6d75a.jpg

Edytowane przez patrick.mc

Pomiary masz na audio.com.pl

No i taka argumentacja to rozumiem!

Szacuneczek :)

Analiza jedynie wykresu charakterystyki częstotliwościowej może dać jasną informację, że wzmacniacze będą się różniły w dźwięku.

Dla kogoś tam niewiele, dla kogoś innego całkiem sporo.

W to nie wnikam.

Ale wierzę na słowo, że jesteś w stanie stwierdzić na słuch, że któryś z tych wzmacniaczy gra inaczej (dla Ciebie lepiej), bo pomiary to potwierdzają:

PM5005:

25988-max_marantz_pm5005_lab1.jpg

PM8005:

29214-max_marantz_sa8005_pm8005_lab1.jpg

Tak na marginesie, już z samych analiz wykresu częstotliwości widać jak na dłoni, że PM5005 będzie miał ciut mniej wysokich tonów i prawdopodobnie minimalnie większe dociążeniena basie w stosunku co do PM8005, który w odbiorze będzie bardziej "rozdzielczy", czy tam "jasny" jak kto woli :)

Popraw mnie, jeżeli się mylę pls - Twoje wrażenia odsłuchowe dadzą mi cenną wskazówkę jak odbierany jest różny dźwięk ze wzmacniaczy, które mają mierzalnie inne parametry w charakterystyce pasma przenoszenia.

Dane techniczne ze strony producenta które podałeś znalazłem i ja.

Są nieścisłe i w przypadku PM5005 niekompletne :)

Edytowane przez BeatX

BeatX i takie wykresy wystarczą Ci do tego, by uznać który jest lepszy, jak brzmi i co jest warte dopłaty lub nie?

Pytam, bo z takim podejście do audio NIGDY się nie spotkałem.

Specyficzny sposób podejścia do hobby jakim jest sprzęt audio.

Specyficzny sposób podejścia do hobby jakim jest sprzęt audio.

Nie pamiętasz jak to było, gdy mieliśmy po 8 lat? Gdy nie można było pojeździć Porsche czy BMW, to musiały nam wystarczyć prospekty i oglądanie przez szyby wyskalowań liczników prędkości... :-) Na jakiejś podstawie trzeba było wybierać "co lepsze"... :-)

Edytowane przez sly30

BeatX i takie wykresy wystarczą Ci do tego, by uznać który jest lepszy, jak brzmi i co jest warte dopłaty lub nie?

Nigdy nie sugerowałbym się wykresami jak z mojego poprzedniego postu, aby na ich podstawie określić czy urządzenie audio będzie mi zapewniało lepszą jakość dźwięku.

Taka analiza dałaby mi jedynie informację, że taki czy taki sprzęt będzie się słyszalnie różnić po dźwięku od innego - czyli nie jest transparentny dla moich uszu, czyli producent coś mieszał aby sygnał audio nie był idealnie wierny źródłu.

Nic więcej.

Ja lubię jak w sygnale audio nie ma słyszalnych dla mnie zmian.

Chcę mieć ostateczny sound kreowany wyłącznie przez odpowiednio wysterowane słuchawki/kolumny, a nie sumę "niewiadomych" po drodze jak zmiany w dźwięku pod wpływem przetwornika + preampa + wzmacniacza

Natomiast inaczej ma się sprawa jak jak buszowałem w poszukiwaniu słuchawek :)

Przeglądałem sobie wykresy częstotliwości tylko po to, aby z marszu odrzucić modele które z cała pewnością nie wstrzeliłby się w moje dźwiękowe gusta.

Przykłady:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) NOŁ

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) yes :)

Bez obaw, ja to słyszałem już wiele razy, że ktoś tam nie spotkał się z moim światopoglądem czy sposobem rozumowania :D

Ot taki BeatX, one & only :))))

Nie pamiętasz jak to było, gdy mieliśmy po 8 lat? Gdy nie można było pojeździć Porsche czy BMW, to musiały nam wystarczyć prospekty i oglądanie przez szyby wyskalowań liczników prędkości... :-) Na jakiejś podstawie trzeba było wybierać "co lepsze"... :-)

Ahh.. ten Rivendell :)))

Że ja bidny nie mogę sobie pozwolić na obiektywy Leica :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez BeatX

Tak…jak przywiozłem katalogi z salonów aut z RFN (lata 80) to byłem najlepszym kumplem na osiedlu…pod warunkiem, że miałem kilka na rozdanie.

A jak na osiedlu stał zaparkowany "merc" (środek dekady 80) to pół klasy nie przyszła na czas do szkoły. Spóźnieni oglądaliśmy "cudo" i mogliśmy "pomacać".

A w szkole miałem zakaz opowiadania kumplom z detalami co widziałem jak byłem u rodziny na zachodzie.

Po powrocie z wakacji była obowiązkowo dyskusja w domu, a potem rozmowa w sekretariacie szkoły.

No ale to było, teraz można żyć inaczej, nie tylko katalogami czy wykresami.

Dorośliśmy, świat też się zmienił i może warto tak na realnie brać te swoje życie i swoje pasje. Nie piszę, by zastawiać nerkę w lombardzie, ale jakieś minimum z siebie by poczuć "magię świąt" tak w swojej codziennosci.

Bo inaczej zawsze można jedynie oglądać katalogi - znaczy strony w internecie.

Ale od tego nie przybywa wiedzy o brzmieniu i fajnego doswiadczenia z obcowaniem ze sprzętem audio i muzyką.

:)

Na wszystko przyjdzie czas. Młody jesteś.

byłbym zapomniał :D

Masz jeszcze mleko pod nosem. Wiedza z piaskownicy to za mało.

Tak na marginesie, już z samych analiz wykresu częstotliwości widać jak na dłoni, że PM5005 będzie miał ciut mniej wysokich tonów i prawdopodobnie minimalnie większe dociążeniena basie w stosunku co do PM8005, który w odbiorze będzie bardziej "rozdzielczy", czy tam "jasny" jak kto woli :)

U siebie w domu porównywałem 8003 z 5004 i 5004 jest jaśniejszy od 8003, a 8003 ma lepsze zejście na basie i jest bardziej nasycony (czy tam muzykalny) od 5004.

Serii x005 w domu nie miałem, a słuchanie w sklepie to OKDR :)

Ale po co? Na tym jak i na innych forach są setki kolesi, którzy uważają, że wystarczy oglądanie zdjeć w necie i już wiedzą wszystko. A jeśli jeszcze pojawią się wykresy to już nic więcej im nie potrzeba... :-)

U siebie w domu porównywałem 8003 z 5004 i 5004 jest jaśniejszy od 8003, a 8003 ma lepsze zejście na basie i jest bardziej nasycony (czy tam muzykalny) od 5004.

Serii x005 w domu nie miałem, a słuchanie w sklepie to OKDR :)

Czyli odwrotnie niz wynikałoby to z wniosków BeatX

Zapisuj sobie wszystkie takie teksty i zrobimy podliczenie w grudniu :) :)

hahahahh :)))

śmiechłem do monitora :D

Szkoda że w real nie możemy przy napojach wyskokowych porozmawiać o sprzęcie audio i audioflach :D

No nie do końca, bo w tym opisie nie ma słowa wzmianki o dźwięku z PM8005 w bezpośrednim porównaniu do PM5005 :D

Niezupełnie. Pomiary 8003 znalazłem ale 5004 nie ma, są tylko pomiary 5003.

Wszystko z audio.com.pl to powinny być miarodajne.

PM5003

33d38b355a6db9a8b644212a64d6b980.jpg

PM8003

aad1691e73c25f26111c7a43d9c24c18.jpg

Edytowane przez patrick.mc

Kolego BeatX nikt Ci nie nakazuje używać czegokolwiek, ale wypadałoby zanim podejmie się jednoznacznej oceny - z czystej przyzwoitości wobec siebie - zrobienie tego, co nazywa się praktyką.

A w audio praktyka to słuchanie sprzętu we własnych pieleszach na jakiś tam przynajmniej kilku wybranych zestawach.

Nabiera się więcej wtedy do wszystkiego wokół dystansu, zaczynamy dostrzegać, że oczywiste rzeczy nie są wcale takie oczywiste.

I na tym polega zabawa w audio, by czasem pozwolic sobie na to by nas poniosła fantazja i spróbowac czegos innego.

Za tym idą doswiadczenia, subiektywne wnioski i możliwość wypowiedzenia się w szerszym zakresie.

Na razie przyjąłeś sobie, że wszystko gra tak samo i tak musi być.

A doswiadczenie jest naprawdę zerowe. I nie, nie odbieraj tego do siebie, ja lubię i zawsze ciągnęło mnie do tego by przerzucac jakies tam "klocki" audio. Poznałem dzięki temu wielu wspaniałych ludzi. Tych, co poswiecali mi czas na poznawanie "nowego" i tych, którym miałem okazję odsprzedac to, co juz mi było niepotrzebne.

I wiesz co…nie wiem czy jestem nawet w połowie drogi do poznania swiata audio takim, jakim ten swiat jest naprawdę.

Powodów jest kilka, przyjęcie pewnego pułapu cenowego…które moze byc barierą by isc dalej. Tego nie wiem, bo nie mam pojęcia jak zachowuje się sprzęt audio o wartości 200K u mnie w domu.

Słyszałem różne zestawy z tej wyzszej cenie, ale nie u siebie, więc to takie doswiadczenie…na niby. Bo bez oparcia w tym co słysze na co dzień. Powód kolejny to mnogość w ofercie i moje ukierunkowanie muzyczne w pewnych gatunkach. Pewien rodzaj sprzętu raczej nie sprawdza się w tym, co słucham i jak lubie by to brzmiało.

I takich powodów jest sporo. Jak widzisz kazdy z nas się uczy. Ale trzeba umiec przyjac, ze rzeczy na pierwszy rzut oczywiste takimi wcale nie są.

A to, że nie słyszę kabli zasilających w swoim zestawie…może mój system audio nie jest podatny na to, a może moje uszy.

Dlatego są rzeczy, które warto w moim przypadku zmieniac, są rzeczy których nie zmieniam - bo nie widzę sensu u siebie.

Ale czy to powoduje, że u innych to tez nie działa?

Oczywiscie przyjmuję to, że patrząc na wykres sprzet moze podac nam brzmienie w okreslony sposób.

Bo jesli czytam, że sprzęt gra 50-25000, a z drugiej strony mam inny z danymi 20-25000 to mozna warunkowo przyjąc lepszą pracę z niskimi..ale czy to jest na 100% pewnik?

Dla mnie to wstępne info, ktore musiałbym zweryfikować na słuch nie odrzucając ani jednego, ani drugiego.

• Pokaż nowe odpowiedzi