Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

a ja myślę, że Sly chce pokazac, że od głupiego bredzenie w sieci nie przybywa zrozumienia jak brzmi sprzęt z pewnego pułapu cenowego.

I dobitnie wskazuje, by zamiast bredzić o czymś, czego się nie słyszało - iść raz w życiu i poświęcić czas, pieniądze i wykazać się odrobiną woli by kupić, posłuchac, wymienić, posłuchać…az wreszcie przyjść i powiedzieć: "Sylwek, nie p…ol, miałem zestaw za 200 koła, gra tak samo"

I wtedy Sly - opad szczęki i zero argumentów. A na dziś to raczej zero argumentów w jego stronę, no bo co napisac…że kolumny za 1200 zeta para grają wybitnie?

Problem jest inny. Jemu się nudzi. Powiedz sam, ile można pisać o tym jak to wyminiło się jakiś kabel albo klocek? Każdy by się znudził, zwłaszcza po 20 tysiącach wpisów. W saloniku nudy, przyrost postów prawie zerowy, towarzystwo się wypaliło, nie ma przed kim eksponować pawiego ogona...

Więc trzeba zajrzeć do tego wątku, podleczyć kompleksy, pokazać ogon o 45 piórach ;)

Tylko kogo to zainteresuje?

Problem jest inny. Jemu się nudzi. Powiedz sam, ile można pisać o tym jak to wyminiło się jakiś kabel albo klocek? Każdy by się znudził, zwłaszcza po 20 tysiącach wpisów. W saloniku nudy, przyrost postów prawie zerowy, towarzystwo się wypaliło, nie ma przed kim eksponować pawiego ogona...

Więc trzeba zajrzeć do tego wątku, podleczyć kompleksy, pokazać ogon o 45 piórach ;)

Tylko kogo to zainteresuje?

Bum z czystej sympatii do Twojej osoby…bywasz w saloniku? Szczerze.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Nie chodzi o pompatyczne nadęcie tylko o reakcję na kogoś kto uważa ciebie za głupca bo np kupiłeś sobie zegarek Patka czy drogie pióro albo drogi sprzęt audio. Dla jednego to głupota a dla drugiego to normalka. Pisanie komuś takiemu, że jest głupim frajerem bo kupił sobie to czy tamto jest właśnie brakiem kultury i próbą poniżenia go. Na zachodzie nic takiego nie ma. To typowo polskie.

To ile to już na tym zachodzie mieszkasz?

Posłuchaj sobie np. Audio-technicę ATH W-5000, oczywiście na dobrym wzmacniaczu, który je odpowiednio napędzi.

Masz na myśli dokładnie ten model?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bo jeżeli tak, to za tę cenę spokojnie można oczekiwać, wręcz żądać absolutnego ultimate w ogólnej jakości dźwięku.

Mając takich rywali jak LCD-2, HiFiMAN HE-500, czy Sennheiser HD800 to muszą być baaardzo pewni swego, księgowi z firmy Audio-Technica :D

Ja słuchałem Denon D7100 (w dniu premiery niecałe 5000 pln), i Grado PS-500 (cena 2850 pln) i to był jakiś kiepski żart - ogólna jakość ich dźwięku w relacji ich ceny.

Mam nadzieję, że tym razem Audio-Technica z modelem ath-w5000 nie poleciała z wyceną po bandzie, jak to mają w tradycji :)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez BeatX

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Ostatnio chciałem kupic dla siebie ELAC Air-X 407. Tak, dla innego brzmienia, a przy okazji, że nie miałem juz miejsca na kolejne graty audio - padło na aktywne.

I co? I dziękuję, postoję. Grało to bardzo, bardzo. Jak grało. Jak nie grało w przerwach między utworami transmiter audio sypał takimi szumami i jakimś syfem, że odpuściłem sobie.

Na tej podstawie nie można sobie wyrabiać fałszywego poglądu na temat głośników aktywnych.

W każdym sprzęcie są zarówno rarytasy jak i felery.

Bywam kilkanaście razy w roku.

Sly na zachodzie mieszkamy od zawsze, mamy niestety ludzi z mentalnością rodem z czasów sowieckich. Wtedy każdy kto miał był cwaniak, kombinator, złodziej, cinkciarz lub miał plecy.

to sprawa kenijczyka co slyszy a co nie

Powiedz to koledze sly30 :)

Według niego ja nie mam prawa słyszeć kabelków na swoim sprzęcie, które z łatwością słyszy kolega kennijczyk.

To jest dla mnie zjawisko całkowicie paranormalne - ich poglądy na sprawę co można, a co nie można usłyszeć z kolumn ADAM A7X

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Gość

(Konto usunięte)

Ostatnio chciałem kupic dla siebie ELAC Air-X 407. Tak, dla innego brzmienia, a przy okazji, że nie miałem juz miejsca na kolejne graty audio - padło na aktywne.

I co? I dziękuję, postoję. Grało to bardzo, bardzo. Jak grało. Jak nie grało w przerwach między utworami transmiter audio sypał takimi szumami i jakimś syfem, że odpuściłem sobie.

Podobno "ten typ tak ma". Wydając 20 koła dla zwykłego fun'u chciałbym by jednak ten typ tak nie miał.

Efekt - wiem coś, czego nie wie inna osoba. Czy to oznacza, że ktoś się z czymś "lansuje"?

kupiłeś po prostu zle skonstruowane kolumny , oddaj je i znajdź lepsze

co do lansu , to nie wiem czy chodzi Ci o Elaci czy o mnie?:)

Nie robie nikomu kolumn na zamówienie , bez zamówienia tez nie:) wiec Tobie też nie zrobię:) musisz pomęczyć sie sam ze znalezieniem takich jakie Ci odpowiadają:):)

Na tej podstawie nie można sobie wyrabiać fałszywego poglądu na temat głośników aktywnych.

W każdym sprzęcie są zarówno rarytasy jak i felery.

I taką odpowiedz chciałem otrzymać. Więc skoro mozna trafic na kiepski temat w kazdym przedziale, mozna trafic na dobry w kazdym przedziale. jak to sprawdzimy? Bredząc w sieci, że cos jest bez sensu, czy kupując i słuchając?

:)

Przecież nie mam tam wstępu. Ale liczbę wpisów widać na stronie głównej.

Więc napisze Ci tak szczerze, niektóre wpisy są tam słabiutkie, cienkie i do tego infantylne.

A teraz z drugiej strony, jest tam wiele "perełek", wpisy z którymi mozna w ciekawy sposób polemizować, wymieniac poglądy i subiektywne (tam dla nikogo to słowo nie stanowi problemu) doswiadczenia.

Jak widać jednego tylko brakuje - syfu i kłótni. No cóż.

Może warto przyjąć, że taki salon to całe Forum? Tylko czy potrafimy ponad podziałami na krzywych, prostych, chudych, grubych, biednych, bogatych osiągnąć taki poziom?

Fajnie by było.

Tylko jak to zrobić, gdy o tym jak brzmi sprzęt z danego poziomu i pułapu cenowego pisze ktoś, kto nawet nie słyszał kolumn u siebie w domu za 10 000, a to dopiero początek przygody z jakims tam "wypaśnym" audio.

I nie jest to zarzut! To oczywista oczywistośc. I by było sprawiedliwie- nie mkazdy musi chciec miec i wydac kase na sprzet audio, ale nie powinien wyrazac jedynie słusznych prawd.

w audio nie ma prawd uniwersalnych dla wszystkich.

Edytowane przez MrArkowski

I taką odpowiedz chciałem otrzymać. Więc skoro mozna trafic na kiepski temat w kazdym przedziale, mozna trafic na dobry w kazdym przedziale. jak to sprawdzimy? Bredząc w sieci, że cos jest bez sensu, czy kupując i słuchając?

Ja np. na nic nie trafiam. Sam sobie robię. Wiem co mam w środku, serwis na miejscu, jak mi się coś znudzi to zmieniam - pełny komfort.

Masz na myśli dokładnie ten model?

Ukryta Zawartość

Tak. To najlepsze słuchawki jakie w życiu słyszałem. A testowałem z kilkadziesiąt par od 600 zł do 5000 zł.

Droższych niestety nie.

Są zamknięte, ale to zupełnie nie przeszkadza słyszeć w nich wszystko.

Planarne mają oczywiście trochę więcej przestrzeni, ale nie mają tego czegoś co mają ATH W-5000.

Ukryta Zawartość

Ja testowałem tylko kilka aktywnych monitorów i wybrałem Yamaha HS80. Najlepsze w swojej cenie.

Później sprawdzałem kilka z wyższej półki i najbardziej podobały mi się brzmieniowo: APS Aeon, ale drogie były. :)

Trafiłem na super okazję - właśnie te Adamy A77X za pół ceny, więc kupiłem w ciemno i one zagrały lepiej od APS.

Yamahy wtedy sprzedałem.

kupiłeś po prostu zle skonstruowane kolumny , oddaj je i znajdź lepsze

co do lansu , to nie wiem czy chodzi Ci o Elaci czy o mnie?:)

Nie robie nikomu kolumn na zamówienie , bez zamówienia tez nie:) wiec Tobie też nie zrobię:) musisz pomęczyć sie sam ze znalezieniem takich jakie Ci odpowiadają:):)

w ogóle nie było to z myślą o Tobie.

Ja np. na nic nie trafiam. Sam sobie robię. Wiem co mam w środku, serwis na miejscu, jak mi się coś znudzi to zmieniam - pełny komfort.

nie kazdy tak ma :(

Więc musi "trafić" lub zapłacić frycowe. ;)

Gość

(Konto usunięte)

Powiedz to koledze sly30 :)

Według niego ja nie mam prawa słyszeć kabelków na swoim sprzęcie, które z łatwością słyszy kolega kennijczyk.

To jest dla mnie zjawisko całkowicie paranormalne - ich poglądy na sprawę co można, a co nie można usłyszeć z kolumn ADAM A7X

Maciek w przeciwienstwie do Ciebie rozumie dośc dobrze co chce przekazac Sylwek jesli zostawisz emocje na boku i spojrzysz bardziej obiektywnie dostrzeżesz sedno

Znam poglądy Sylwka na kilka ważnych w temacie audio aspektów i mam wielki szacunek dla jego doświadczenia i osłuchania dlatego bardziej cenie jego opinie niż wielu innych uzytkowników.

Nie ze wszystkimi jego pogladami sie zgadzam , ale to nie przeszkadza mi wymieniac spokojnie spostrzeżenia

Osobiste animozje miedzy kolegami mam w nosie , wiec nie probuj mnie wplątywac w takie sprawy bo Ci sie nie uda:):):)

Ja testowałem tylko kilka aktywnych monitorów i wybrałem Yamaha HS80. Najlepsze w swojej cenie.

Później sprawdzałem kilka z wyższej półki i najbardziej podobały mi się brzmieniowo: APS Aeon, ale drogie były. :)

Trafiłem na super okazję - właśnie te Adamy A77X za pół ceny, więc kupiłem w ciemno i one zagrały lepiej od APS.

Yamahy wtedy sprzedałem.

A teraz zaskoczę, mnie cholernie podoba się brzmienie Devialet. właśnie z żoną słuchalismy w weekend Ferguson Rebecca.

I utwór "Get Happy" zagrał tak, że puściłem go jeszcze kilka razy, raz za razem.

Energetycznie, czysto, przekaz w kazdym aspekcie az podrywał do wystukiwania rytmu.

I jak widać czasem i takie granie daje radość.

Wy wogóle słuchacie muzyki?

Pytam bo ilość wpisów od choćby wczoraj jest nieziemska. Temat skacze z kwiatka na kwiatek, setki niepowiązanych aspektów. Nie ma żadnych konkluzji, podsumowań ani osiągnięć e tym temacie. Po co właściwie gadać skoro nie ma tu nawet próby wzajemnego zrozumienia argumentów.

Po cholerę dyskutować z kimkolwiek czy wyrównanie poziomów jest konieczne do wykrycia różnicy skoro argument że części ludzi takie wyrównanie jest bezwzględnie potrzebne, a dla innych kompletnie zbędne. Nigdy nie będzie zrozumienia jeśli obie strony narzucają swoją rację.

Ta dyskusja niczemu nie służy. Całe zjawisko audio jest niezwykle złożone i ma tysiące aspektów, zwłaszcza tych psychologicznych i względnych. Tak serio, to zamknijcie ten temat. Będzie się żyło lepiej :-)

Zadam kilka prostych pytań. Czy miałeś kiedyś u siebie wzmacniacze firm:

-Accuphase

-Pass

-Burmester

-Gryphon

-Vitus

-D'Agostio

-Krell

-Musical Fidelity

-MBL

-Jadis

-Kondo

-Ayon

-Octave

-Einstein

-inne tej klasy? I jakie modele?

Czy testowałeś u siebie kable firm:

-MIT

-Transparent

-Harmonix

-Purist Audio Design

-Tara Labs

-Nordost

-Acrolink

-Synergistic Research

-Stealth

-Kubala Sosna

-Kimber

-Siltech

-Cardas

-Fadel Art

-XLO

-inne tej klasy? Jakie modele?

Czy testowałeś DAC-i / źródła firm:

-MBL

-Accustic Arts

-Gryphon

-dCS

-Jadis

-Metronome

-MSB

-EMM Labs/Meitner

-Esoteric

-Accuphase

-Cary

-CEC

-Luxman

-Vitus

-Thrax

-inne tej klasy? Jakie modele?

A kolumny jakie miałeś:

- Avalon

- Dynaudio

- Focal

- Sonus Faber

- TAD

- Kawero

- MBL

- Burmester

- Wilson Audio

- Tidal

- Marten

- Von Schweikert

- Magico

- T+A

- Martin Logan

Mamy 60 pytań. WIadomo, że wszystkiego mieć nie mogłeś ale ile z tego jest na TAK?...NIC?...60 x Nie?

To nie zawracaj gitary i wróć jak trochę posłuchasz.

Pozdrawiam serdecznie... :-)

Czy Twoje miejsce odsłuchu w sypialni jest lepsze czy gorsze od tego na zdjęciu?

105a9fd540a00ba338a7da7c6b524f9e.jpg

Czy Twoje miejsce odsłuchu w sypialni jest lepsze czy gorsze od tego na zdjęciu?

Patryk trochę po bandzie lecisz, to tak prywatne moje zdanie, bez złośliwości.

Są jakieś granice zaczepki i wzajemnego dosrywania.

Nie lepiej siłą dyskusji użyć jakiś argument, tylko takie wrzuty, tym bardziej w stronę ludzi takich jak Sylwek?

Kiepskie to, tym bardziej, że potrafisz pisac na poziomie.

Cytując "klasyka": "nie idz tą drogą, ani Ty Patryku, ani Ty psie Sabo" ;)

I nie chodzi ani o kasę,ani o pouczanie kogokolwiek. Chodzi o proste sprawy. Dużo piszesz, wydajesz kategoryczne oceny ale nie słyszałeś praktycznie NIC!! Twoje doświadczenie w audio jest zerowe.

Sly, bez obrazy, ale powiedz mi kiedy podczas tych przysłowiowych trzydziestu lat handlowania "majtkami" miałeś czas na słuchanie sprzętu?

Od tego jest znacznie lepsze. Odległość między tweeterami to 285cm, po bokach kolumn po 250cm, do głowy słuchacza 350cm, do ściany za kolumnami 150cm.

Sly, bez obrazy, ale powiedz mi kiedy podczas tych przysłowiowych trzydziestu lat handlowania "majtkami" miałeś czas na słuchanie sprzętu?

A co ma jedno do drugiego?

Wy wogóle słuchacie muzyki?

Pytam bo ilość wpisów od choćby wczoraj jest nieziemska. Temat skacze z kwiatka na kwiatek, setki niepowiązanych aspektów. Nie ma żadnych konkluzji, podsumowań ani osiągnięć e tym temacie. Po co właściwie gadać skoro nie ma tu nawet próby wzajemnego zrozumienia argumentów.

Po cholerę dyskutować z kimkolwiek czy wyrównanie poziomów jest konieczne do wykrycia różnicy skoro argument że części ludzi takie wyrównanie jest bezwzględnie potrzebne, a dla innych kompletnie zbędne. Nigdy nie będzie zrozumienia jeśli obie strony narzucają swoją rację.

Ta dyskusja niczemu nie służy. Całe zjawisko audio jest niezwykle złożone i ma tysiące aspektów, zwłaszcza tych psychologicznych i względnych. Tak serio, to zamknijcie ten temat. Będzie się żyło lepiej :-)

Jak widać nawet salonowcy tu wpadają leczyć nudę.

A co ma jedno do drugiego?

Przecież majtki zakłada się na d.ę nie na głowę, więc mozna spokojnie słuchac muzy nawet handlując majtkami ;)

To ciekawe co piszesz. Stary o moim systemie nie wiedział nic bo nigdy go nie słyszał. Zresztą ten system ciągle się zmieniał i do obecnego poziomu doszedł pół roku temu. Natomiast dziwi mnie to co piszesz a propos mojej osoby. Nigdy nie chciałem tego pisać na forum. Stary czasem do mnie dzwonił i opowiadał mi różne rzeczy na temat różnych osób, również tych którzy dziś uważają się za jego przyjaciół. Nie wszyscy chcieli by widzieć co uważał na ich temat. Ale zostawmy już ten temat. Być może podobną opinię miał na mój temat i przekazywał ją innym osobom. Tego już nie zweryfikuję.

Nowy byłeś, nie dziw się :)

Gość

(Konto usunięte)

to jest konfiguracja a la Marslo.

ja tez bym przynajmniej zamienił lewą kolumne z fortepianem , ale może marketingowy pstryk niema nic wspolnego z rzeczywistościa, nie wiem , poza tym te tubki sa mocno kierunkowe wiec mniej wrażliwe na ustawienie od konwencjonalnych kolumn, a jesli ich słuchaleś to wiesz ,ze w jakiejkolwiek odległosci byś nie siedział i tak dostajesz wypieków na twarzy:):):)

• Pokaż nowe odpowiedzi