Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

To najistotniejszy czynnik prawidłowego porównania.

Musze Ci to napisać.

Jeśli test porównawczy jest dla grupy osób to aby zapewnić te same warunki odsłuchu Twoje wywody mogą być słuszne ale dla kogoś kto porównuje sam , to są kompletne bzdury. Nie znasz możliwości analitycznych lub słuchowych konkretnego człowieka, nie znasz jego ideału dźwieku , nie wiesz na co zwraca uwagę i nigdy sie tego do konca nie dowiesz, dlatego wnioski moga byc dla każdego inne i nigdy nie potwierdzisz ,ze jesli ktos nie słyszy różnicy to ktoś inny jej nie wyłapie dlatego nie wolno uogólniać, bo szukanie na siłe wytłumaczeń technicznych dla ogółu audiofili jest głupotą. Jesli ja osobiście uważam ,że podstawki pod kable czy pasta do smarowania tranzystorów są idiotyzmami to mogę to napisać , ale jeśli ktoś upiera sie ,że ma to wpływ na dźwiek i dorabia do tego pseudonaukową ideologię to poza wyrażeniem swego zdania nie bedę go namawiał do nieużywania takich wynalazków bo to jego sprawa na co wydaje kasę i w co postanowił uwierzyć.

Jeśli test porównawczy jest dla grupy osób to aby zapewnić te same warunki odsłuchu Twoje wywody mogą być słuszne ale dla kogoś kto porównuje sam , to są kompletne bzdury.

Wyrównanie poziomów głośności przy teście porównawczym uważasz za bzdurę ? Czy dobrze zrozumiałem ? Chcesz się w teście ekscytować różnicą głośności, czy dowiedzieć się jaka jest różnica jakości ?

Nie znasz możliwości analitycznych lub słuchowych konkretnego człowieka, nie znasz jego ideału dźwieku , nie wiesz na co zwraca uwagę i nigdy sie tego do konca nie dowiesz, dlatego wnioski moga byc dla każdego inne i nigdy nie potwierdzisz ,ze jesli ktos nie słyszy różnicy to ktoś inny jej nie wyłapie dlatego nie wolno uogólniać, bo szukanie na siłe wytłumaczeń technicznych dla ogółu audiofili jest głupotą.

Wyrównanie poziomów głośności z całą pewnością nie ogranicza możliwości analitycznych i słuchowych testera. Ma on cały czas takie same pozwalające mu wyłapywać różnice brzmieniowe.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość

(Konto usunięte)

Wyrównanie poziomów głośności przy teście porównawczym uważasz za bzdurę ? Czy dobrze zrozumiałem ?

Dla pojedynczego audifila , ktorego percepcji nie ma szans udowodnić ... tak jest to kit bzdura i jeden z większych Twoich problemów , których nie przemyślałeś do końca.

Chcesz się w teście ekscytować różnicą głośności

Tu też sie mylisz, nie każdy ekscytuje się róznicą w natężeniu dźwięku , jesli sprzęt grający ciszej odbierany jest lepiej niz sprzęt grający głosniej to całą swoją teorię możesz wyrzucic do kosza:)

Dla pojedynczego audifila , ktorego percepcji nie ma szans udowodnić ... tak jest to kit bzdura i jeden z większych Twoich problemów , których nie przemyślałeś do końca.

Wyrównanie głośności porównywanych urządzeń to konieczność w teście porównawczy a nie "kit i bzdura". To powinno być oczywiste., ale nie jest. Z tego wynika że audiofile rzeczywiście mają problem z tak oczywistą sprawą.

Tu też sie mylisz, nie każdy ekscytuje się róznicą w natężeniu dźwięku , jesli sprzęt grający ciszej odbierany jest lepiej niz sprzęt grający głosniej to całą swoją teorię możesz wyrzucic do kosza:)

A nie potrafisz dokonać takiego wyboru dla sprzętów grających z taką samą głośnością ? Dlaczego ? Przecież to dużo prostsze bo różnica głośności nie zaciera Tobie różnicy jakości.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Jeżeli w torze jest jakieś urządzenie przez które zatracana jest rozdzielczość, gra jednym planem to takie urządzenia są ciężej do odróżnienia

przeważnie tym najsłabszym ogniwem jest źródło, cena źródła nie gra roli

Gość

(Konto usunięte)

Wyrównanie głośności porównywanych urządzeń to konieczność w teście porównawczy a nie "kit i bzdura". To powinno być oczywiste.,

Niestety taki pogląd jest tylko Twoim wrażeniem, i cały czas pisze o odsłuchu prowadzonym przez jedna osobę.

To ,ze Ty musisz wyrównac poziom glosności nie oznacza ,że każdy musi, zrozum to wreszcie proszę

A nie potrafisz dokonać takiego wyboru dla sprzętów grających z taką samą głośnością ?

a kto Ci tak powiedział?

Pisze tylko ,że nie jest to obowiązujący standart i nie upieraj się, tylko sam to przemysl:)

pozdrawiam

Jeżeli w torze jest jakieś urządzenie przez które zatracana jest rozdzielczość, gra jednym planem to takie urządzenia są ciężej do odróżnienia

przeważnie tym najsłabszym ogniwem jest źródło, cena źródła nie gra roli

To w prawidłowym technicznie teście porównawczym bardzo szybo wyjdzie o ile takie zjawisko będzie miało miejsce.

Niestety taki pogląd jest tylko Twoim wrażeniem, i cały czas pisze o odsłuchu prowadzonym przez jedna osobę.

To ,ze Ty musisz wyrównac poziom glosności nie oznacza ,że każdy musi, zrozum to wreszcie proszę

Jeżeli chcesz otrzymać rzetelne wnioski z porównania to musisz wyrównać głośność. To oczywiste. Dziwię się że ktoś to może negować.

a kto Ci tak powiedział?

Pisze tylko ,że nie jest to obowiązujący standart i nie upieraj się, tylko sam to przemysl:)

pozdrawiam

Taki można wysnuć wniosek z Twojej niechęci do wyrównania poziomów głośności w porównaniu.

Oczywiście nie jest to obowiązujący standard, ale inne sposoby robienia porównań nie mają nic wspólnego z poważnym traktowaniem testu porównawczego.

Edytowane przez Lech36

To w prawidłowym technicznie teście porównawczym bardzo szybo wyjdzie o ile takie zjawisko będzie miało miejsce.

Jeżeli będziesz porównywał wzmacniacze z tego samego "ograniczającego" źródła lub trafia się dwa takie źródła porównywane, wtedy ciężko odróżnić

Jeżeli chcesz otrzymać rzetelne wnioski z porównania to musisz wyrównać głośność. To oczywiste. Dziwię się że ktoś to może negować.

Taki można wysnuć wniosek z Twojej niechęci do wyrównania poziomów głośności w porównaniu.

Oczywiście nie jest to obowiązujący standard, ale inne sposoby mają mało wspólnego z poważnym traktowaniem testu porównawczego.

Nie pisałem nic o wyrównaniu głośności, nie kwestionuje tego, nie widziałem żeby ktoś kwestionował

widziałem dogryzanie na ten temat, ale nie kwestionowanie.

Jeżeli będziesz porównywał wzmacniacze z tego samego "ograniczającego" źródła lub trafia się dwa takie źródła porównywane, wtedy ciężko odróżnić

To zrób najpierw test porównawczy dla źródeł. Możesz go zrobić np. na słuchawkach żeby nic Ciebie nie rozpraszało i żeby wyeliminować wpływ zjawisk akustycznych na dokładność porównania. Jak już wybierzesz to źródło "nieograniczające" to możesz przystąpić do dalszych porównań.

Edytowane przez Lech36

Dziwny ten opór przed wyrównaniem głośności...sprawdźcie sobie na czymś, że 2 dB daje ogromną różnicę w głośności, tak że łatwo takie sprzęty odróżnić...1 dB to 2 razy mniejsza różnica niż 2 dB, a też łatwo słyszalna. W takich warunkach, kiedy jest 1-2 dB różnicy nie sposób porównywać sprzętów.

Edytowane przez J.Jerry

Dziwny ten opór przed wyrównaniem głośności...sprawdźcie sobie na czymś, że 2 dB daje ogromną różnicę w głośności, tak że łatwo takie sprzęty odróżnić...1 dB to 2 razy mniejsza różnica niż 2 dB, a też łatwo słyszalna. W takich warunkach, kiedy jest 1-2 dB różnicy nie sposób porównywać sprzętów.

Nie no wszystko ok.

To nie opór przed wyrównaniem głośności(sam tak często postępowałem i moi znajomi)przecież to logiczne. Różne są opory np przed tym iż możliwym jest istnienie różnic takich jak faktura i barwa lub mikrodynamika lub wolumen instrumentów np , niezaleznie od głośności. Lub ewentualne przypisywanie takiej mocy sprawczej decybelom, iż reszta przestaje istnieć. Zakładając że kiedykolwiek wcześniej istniała. Piszę "zakładając" Tak jak w wielu moNdrych podręcznikach zdanie zaczyna się od; "zakłada się" lub "uważa się", tak ja mówię;

zakłada się iz maryja panna była dziewicą..

Edytowane przez Фома

Wyrównanie poziomów głośności przy teście porównawczym uważasz za bzdurę ? Czy dobrze zrozumiałem ? Chcesz się w teście ekscytować różnicą głośności, czy dowiedzieć się jaka jest różnica jakości ?

Wyrównanie poziomów głośności z całą pewnością nie ogranicza możliwości analitycznych i słuchowych testera. Ma on cały czas takie same pozwalające mu wyłapywać różnice brzmieniowe.

Wykonaj prosty test:zrób bardzo głośno a następnie bardzo cicho---i opisz jak się zmienia balans tonalny w twoim systemie.

O ile potrafię zrozumieć wyrównanie głośności przed głośnikami to na wejściu już nie.

A o ile dobrze pamiętam,chciałeś zmieniać impedancję i czułość wejściową w końcówkach.

Gość

(Konto usunięte)

Wykonaj prosty test:zrób bardzo głośno a następnie bardzo cicho---i opisz jak się zmienia balans tonalny w twoim systemie.

Na jakim repertuarze proponujesz taki eksperyment?

Edytowane przez Gość

A o ile dobrze pamiętam,chciałeś zmieniać impedancję i czułość wejściową w końcówkach.

Źle pamiętasz. Czułość tak, oczywiście o ile potrzeba i nie ma innej możliwości, impedancja nie.

Zmienia się zgodnie z krzywymi czułości słuchu dla pasma słyszalnego dla różnych poziomów. Te krzywe czułości w funkcji częstotliwości były tu już zamieszczane.

Edytowane przez Lech36

Dokładnie. Na ucho da się wyrównać z dokładnością nawet 0,3 dB (raz mi się tak udało), ale oczywiście trzeba się przyłożyć i porządnie wytężyć uwagę, no i oczywiście trzeba mieć możliwość szybkiego monitorowania A-B. Przyrządem i płytą testową robi się to szybciej i dokładniej.

mnie nie interesują wykresy.

opisz zmiany swoimi słowami.

Zauważyłem że Ciebie niewiele interesuje z wiedzy jakie czynniki poza techniczne wpływają na postrzeganie dźwięku z systemu.

Edytowane przez Lech36

Dokładnie. Na ucho da się wyrównać z dokładnością nawet 0,3 dB (raz mi się tak udało), ale oczywiście trzeba się przyłożyć i porządnie wytężyć uwagę. Przyrządem i płytą testową robi się to szybciej i dokładniej.

Zauważyłem że Ciebie niewiele interesuje z wiedzy jakie czynniki poza techniczne wpływają na postrzeganie dźwięku z systemu.

A ja zauważyłem,ż NAUKA to się tarza ze śmiechu po tym co tu wypisujesz.

........Remis?

Musisz spytać "naukę" czy odsłuchowy test porównawczy bez wyrównania poziomów głośności może dać wiarygodne wnioski. "Nauka" jest poważna więc chyba nie będzie się "tarzać ze śmiechu", ale nie na pewno.

No to masz pierwszy przykład ,że można:)

Nie dam sobie wmówić ;-)

To zrób najpierw test porównawczy dla źródeł. Możesz go zrobić np. na słuchawkach żeby nic Ciebie nie rozpraszało i żeby wyeliminować wpływ zjawisk akustycznych na dokładność porównania. Jak już wybierzesz to źródło "nieograniczające" to możesz przystąpić do dalszych porównań.

Mam taka możliwość w PRE przy każdym wejściu ustawienia parę dB + -,

kolega Patrick.mc podał nazwę Sound Meter.do programu dla Androida

teraz tylko chęci potrzeba ;-)

Musisz spytać "naukę" czy odsłuchowy test porównawczy bez wyrównania poziomów głośności może dać wiarygodne wnioski. "Nauka" jest poważna więc chyba nie będzie się "tarzać ze śmiechu", ale nie na pewno.

zamiast lać wodę wykonaj prosty test !

...i opisz swoimi słowami.

Później zaczniemy rozmawiać o naukowych wyrównaniach.

Gość

(Konto usunięte)

Zmienia się zgodnie z krzywymi czułości słuchu dla pasma słyszalnego dla różnych poziomów. Te krzywe czułości w funkcji częstotliwości były tu już zamieszczane.

Jak mi udowodnisz, ze każdy audiofil ma krzywe czułości słuchu takie same to przyznam Ci rację :)

Te zabawki pewnie też sprzedaje ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszystko jednak gra super :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Po twoich wpisach ani się nie tarza, ani się nie śmieje. Zgadnij czemu.

a jak Ci technicznie udowodnie ,że ciszej grający sprzet moze brzmiec lepiej to co z tego będe miał?

A to nie musisz, ja wiem ze graja różnie, źle mnie rozumiałeś :-)

miałem na myśli ze "nie kwestionuje żeby test był robiony przy wyrównaniu głośności, dla równej walki"

osobiście nie potrzebuje takich testów, bo słyszę wystarczająco różnice żeby wybrać dla siebie sprzęt z którego jestem zadowolony

Ale dla ciekawostki udowodnić możesz,

na głowie stanąć mogę ? :-);-)

Gość

(Konto usunięte)

na głowie stanąć mogę ? :-);-)

lepiej stój trzeźwo na ziemi:)

znjadź dwie charki wzmaków z ktorych dla okreslonego obciażenia poziom thd jest niższy dla niższej mocy , przy takim samym poziomie sygnału wzmacnianego, głosniej grający wzmacniacz będzie miał zniekształcenia wyższe niż grający ciszej

i sam sobie z technicznego nie odsłuchowego punktu widzenia udowodnisz róznice:)

• Pokaż nowe odpowiedzi