Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

to sobie bum, przemysław, beat i kilku innych powinni nad łóżkiem powiesić

naprawdę nikogo nie obchodzi, że nie słyszą - tylko dlaczego wmawiają innym - że ci inni nie mogą słyszeć, bo przekrojowe badania na populacji nie potwierdziły ich zdolności :) ....

bum - lampa jest najbardziej liniowym elementem - wszystkie opampy słychać i mają gówniany dźwięk - co z tego że z zerami po przecinku :)

Na żarty ci się zebrało?

O tym nie wspominam dla szacunku dla wniosków bum1234.....

Ale przy odsłuchu z kol. Jaskiniowcem podmienialiśmy bezpośrednio trzy różne opamy... w klonie końcówki mocy Accu ( jest na wejściu )....i podobał mi się MUSES01 - plastyczny i nasycony....nadal do lampy daleko...

Tak, wyobraźnia nafaszerowana stereotypami tak właśnie działa.

Nic nie gra ...bo trzeba wyrównać poziomy....

To prawda, ale tylko przy porównaniach mających na celu wykrycie słuchem różnic pomiędzy dwoma dźwiękami.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

.

Ale przy odsłuchu z kol. Jaskiniowcem podmienialiśmy bezpośrednio trzy różne opamy... w klonie końcówki mocy Accu ( jest na wejściu )....i podobał mi się MUSES01 - plastyczny i nasycony....nadal do lampy daleko...

na rocku i dyskotece to nie ma znaczenia wielkiego :)

ale na wymagającym materiale, w cichych pasażach, przejściach tonalnych - niestety słychać nieliniowość wzmacniaczy operacyjnych

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Kolega Jaskiniowiec z DIY ......z 1000 (jedna partia produkcyjna / ten sam rocznik / to samo żródło ) tranzystorów do swoich klonów - dobiera idealnie około 10 %....więc znowu pudło.

Nie wiedziałem, że tranzystor to też lampa .....

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Tak, wyobraźnia nafaszerowana stereotypami tak właśnie działa.

Masakra....BETON....widzę żę ty tylko teoretyzujesz ...brak całkowicie doświadczenia...

A praktyki boisz się jak piekła...

Nie wiedziałem, że tranzystor to też lampa .....

Przytoczyłeś że lampa nie trzyma parametrów ...to jest moja kontra..

Edytowane przez BOBSAPP

Masakra....BETON....widzę żę ty tylko teoretyzujesz ...brak całkowicie doświadczenia...

A praktyki boisz się jak piekła...

Manipulujesz wypowiedziami. Odpowiedz chociaż raz na zadane ci pytanie, ale na temat.

Zaobserwuj zmiany na niskim podzakresie i je opisz ....żadnych pomiarów nie potrzeba. Słychać natychmiast.

To audiofilska specyficzna wyobraźnia ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Znów nie na temat. Lampy to przeżytek między innymi właśnie dlatego, że bardzo trudno utrzymać w produkcji powtarzalne parametry tych przyrządów. Jest to rzecz powszechnie znana od baardzo dawna. Każda wymiana lampy wymaga korekcji ustawienia punktu pracy tego elementu aktywnego.

Nadal czekamy na jakieś analizy na temat np. wtyków.

już pisałem, jesłi chcesz dyskutować w ten sposób to lepiej tego nie rób bo coraz bardziej się kompromitujesz.

Kolega Jaskiniowiec z DIY ......z 1000 (jedna partia produkcyjna / ten sam rocznik / to samo żródło ) tranzystorów do swoich klonów - dobiera idealnie około 10 %....więc znowu pudło.

Powtarzasz się...

tak odpowiadają ci, któzy nawet nie byli obok dobrego sprzętu - na którym SŁYCHAĆ

ale trzeba jeszcze MÓC usłyszeć

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Przytoczyłeś że lampa nie trzyma parametrów ...to jest moja kontra..

Piszesz o tranzystorach, a ja o lampach. I gdzie tu konsekwencja?

Może zrozumiesz gdzie tkwi sedno sprawy jak napiszę tak:

Piszę:

Ta piłka jest czerwona.

Odpowiadasz:

Nie masz racji. Niebo jest niebieskie.

Czy to jest jasne? Czy jeszcze wymaga wyjaśnienia?

To nie jest dyskusja tylko sposób na życie.

Jak trzeba mieć zryty beret żeby od rana do wieczora latami klepać na jakimś podrzędnym forum w kółko to samo ?

Wszystko da się zmierzyć i udowodnić naukowo i ja się w sumie z tym zgadzam.

Czytając jednak ten słowotok przez prawie 360 stron dochodzę do wniosku ,że jedynym urządzeniem , które absolutnie nic nie wskaże będzie elektroencefalograf podłączony do głowy co poniektórych pacjentów z tego wątku.

Nikogo nie mam zamiaru urazić, ale to jakaś mania prześladowcza. Wpierw dopychanie się na Forum dosłownie drzwiami i oknami. Byle tylko napisac i zaistnieć. Dziesiątki klonów i każdy kończony banem.

W efekcie powrót na Forum o Audio, gdzie jednym z głównych tematów jest PRZYJEMNOŚĆ SŁUCHANIA MUZYKI, ORAZ JEJ SUBIEKTYWNY ODBIÓR NA SUBIEKTYWNIE DOBRANYM SPRZĘCIE…i? I próba zohydzenia tego jakże w odbiorze subiektywnego hobby wszystkim innym Forumowiczom.

Ktoś ma naprawdę "zacny" cel w zyciu - "oświecenie" "nieoświeconych" i "ogłuszenie" tych co słyszą (cokolwiek to nie znaczy).

I te ciągła pomiary, wyrównywanie poziomów i tabelki. Naprawdę jakim trzeba być niespełnionym człowiekiem by spędzać swoje życie na Forum o Audio by udowadniać wszystkim innym, że wszystko ma jeden kolor, znaczy wszystko brzmi TAK SAMO.

No ale…widocznie niektórzy tak chcą przejść drogę swojego zycia, a takie miejsca jak Forum w sieci ułatwia im to zadania.

Być może średniowieczu zostaliby biczownikami albo swoje kroki skierowali do klasztoru…kto wie.

Gdyby jeszcze dawało jakiś wymierne efekty. Ale na razie to tworzy tylko setki stron i nadal poza biciem piany nic więcej się nie dzieje.

Edytowane przez MrArkowski

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Zanim zabierzesz się do dyskutowania, racz się najpierw nauczyć czytać i rozumieć to co czytasz, bo przekręcasz fakty, tak by były wygodne dla twoich tez.

Przypisujesz mi słowa, których nigdy nie napisałem, jak choćby to że "wszystko gra tak samo". I tak dalej. Taka dyskusja nie ma sensu, bo przebija z niej uprzedzenie i wstręt do wszystkiego, co ma jakieś podstawy już nawet nie naukowe, ale tylko zdroworozsądkowe.

Pokaż mi miejsce, w którym piszę, że Nelson Pass pisze bzdury?

O.K. brak odpowiedzi to też jest odpowiedź ;)

Mam zatem rozumieć ,że żadnych swoich opracowań , badań tego co twierdzisz nie posiadasz i swoje tezy opierasz wyłącznie na internecie ?

Odpowiedz tak lub nie .

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Ateista czy wierzący ?

Piszesz o tranzystorach, a ja o lampach. I gdzie tu konsekwencja?

Może zrozumiesz gdzie tkwi sedno sprawy jak napiszę tak:

Piszę:

Ta piłka jest czerwona.

Odpowiadasz:

Nie masz racji. Niebo jest niebieskie.

Czy to jest jasne? Czy jeszcze wymaga wyjaśnienia?

To i to ma wady i zalety... jak byś spróbował byś wiedział co lubisz / wolisz / pragniesz...

A tak wykresy , parametry , itd....

A co Ci to pomoże w odbiorze muzyki ?

Chyba że jesteś tych co myślą matematycznie i komputerowo to zwracam honor..

Kabaret ...do informatyków też podchodzi inaczej..

Edytowane przez BOBSAPP

O.K. brak odpowiedzi to też jest odpowiedź ;)

Mam zatem rozumieć ,że żadnych swoich opracowań , badań tego co twierdzisz nie posiadasz i swoje tezy opierasz wyłącznie na internecie ?

Odpowiedz tak lub nie .

Zanim zaczniesz zadawać pytania, najpierw naucz się czytać i dyskutować. Nie ma ci nic do powiedzenia.

Nikogo nie mam zamiaru urazić, ale to jakaś mania prześladowcza. Wpierw dopychanie się na Forum dosłownie drzwiami i oknami. Byle tylko napisac i zaistnieć. Dziesiątki klonów i każdy kończony banem.

W efekcie powrót na Forum o Audio, gdzie jednym z głównych tematów jest PRZYJEMNOŚĆ SŁUCHANIA MUZYKI, ORAZ JEJ SUBIEKTYWNY ODBIÓR NA SUBIEKTYWNIE DOBRANYM SPRZĘCIE…i? I próba zohydzenia tego jakże w odbiorze subiektywnego hobby wszystkim innym Forumowiczom.

Ktoś ma naprawdę "zacny" cel w zyciu - "oświecenie" "nieoświeconych" i "ogłuszenie" tych co słyszą (cokolwiek to nie znaczy).

I te ciągła pomiary, wyrównywanie poziomów i tabelki. Naprawdę jakim trzeba być niespełnionym człowiekiem by spędzać swoje życie na Forum o Audio by udowadniać wszystkim innym, że wszystko ma jeden kolor, znaczy wszystko brzmi TAK SAMO.

No ale…widocznie niektórzy tak chcą przejść drogę swojego zycia, a takie miejsca jak Forum w sieci ułatwia im to zadania.

Być może średniowieczu zostaliby biczownikami albo swoje kroki skierowali do klasztoru…kto wie.

Odwróć teraz role. To co napisałeś pasuje dokladnie do drugiej strony medalu.

Ateista czy wierzący ?

To i to ma wady i zalety... jak byś spróbował byś wiedział co lubisz...

A tak wykresy , parametry , itd....

A co Ci to pomoże w odbiorze muzyki ?

Nie piszemy o muzyce. Do tego też trzeba dorosnąć.

Zanim zaczniesz zadawać pytania, najpierw naucz się czytać i dyskutować. Nie ma ci nic do powiedzenia.

Odwróć teraz role. To co napisałeś pasuje dokladnie do drugiej strony medalu.

Dziękuję bardzo , nie mam już więcej żadnych pytań ;)

Kłaniam się nisko i zdrowia życzę.

tak odpowiadają ci, któzy nawet nie byli obok dobrego sprzętu - na którym SŁYCHAĆ

ale trzeba jeszcze MÓC usłyszeć

Przede wszystkim w człowieku musi zaistnieć wiara że słyszy potem odrobina wyobraźni i można tworzyć audiofilską recenzję.

Ateista czy wierzący ?

Jeżeli chodzi o audio to twardo stojący na "gruncie". Żadnego bujania w oparach absurdu.

Przede wszystkim w człowieku musi zaistnieć wiara że słyszy potem odrobina wyobraźni i można tworzyć audiofilską recenzję.

o czym ty opowiadasz? - tworzycie jakąś sektę? :)

ja słyszę jakość po 2 sekundach - nie potrzeba mi nic więcej do tego

ale skoro ty potrzebujesz miernika.... :)

A co to jest...twoim zdaniem ?

Np. "granie" kabli sieciowych.

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Panowie z całym szacunkiem dla WAS...

Za chwileczkę zaczynają się mecze Belgia - Irlandia na CS Sport ( Czechy ) - darmowe ( telewizja naziemna DVB-T ) ....bo u nas drogo....Polsat rządzi ...

Więc proszę o wybaczenie ale kończę na dziś..

To druga strona wierzy w ciągłe zmiany nawet nie potrafiąc nic udowodnić.

ja słyszę jakość po 2 sekundach - nie potrzeba mi nic więcej do tego

Widziałem takie pseudo testy porównawcze. W zasadzie tylko można było zadać pytanie czy przypadkiem testerzy nie słyszeli już zmian jeszcze przed przełączeniem na drugie urządzenie.

Nie piszemy o muzyce.

Bum jesteś inteligentnym facetem i doskonale rozumiesz - sprzęt audio oraz wszystko co z nim związane WŁASNIE SŁUZY SŁUCHANIU MUZYKI. I jeśli komus przyjemność w tym jakże subiektywnym sposobie spędzania wolnego czasu sprawia posiadania kabli za 10K/ metr i ma większa z tego frajdę - po co ciągłe nawracanie i udowadnianie "nie gra", "nie warto", "bez sensu", "szkoda kasy".

Wszystko to wiemy, każdy z tym zyje od jakiś 360 stron…i? I w poniedziałek zapewne kilka setek melomanów czy audiofilii wstanie z przekonaniem, że warto kupic sobie nowy "lepszy" kabel. Bo w ten sposób poprawią sobie nastrój i sprawią sobie przyjemnośc.

Czy ja, Ty - ktokolwiek - mamy prawo odbierac ludziom tą przyjemnośc? Bum jakkolwiek nie popatrzeć na to z boku- wróciłeś na Forum by nic nie robic tylko biegac od tematu do tematu i nauczać, pouczać i dzielić się swoimi "radami" - a ich jedynym celem jest po prostu zohydzenie cudzego hobby.

Może tego nie dostrzegasz, ale to jest niestety jak na razie "owoc" Twojej cieżkiej pracy.

Nikogo nie przekonasz do swoich racji, a tylko na Forum dochodzi do dzielenia, jątrzenia i psucia atmosfery.

Ostatnio w jednym z tematów (nie będe już szukał i przytaczał) zostałeś w sposób bezpośredni "grzeczny" wyproszony słowami "Bum twoje miejsce jest na bocznicy". Powód? Wszędzie ten sam.

Może popatrz na to z boku - jesteśmy na Forum Audio Stereo - tutaj ludzie CZERPIĄ PO PROSTU PRZYJEMNOŚĆ Z POSIADANIA I UZYWANIA SPRZETU AUDIO, KABLI, WTYCZEK, GNIAZDEK ITD.

Warto czasem odwiesić rękawice na kołku i przejść na emeryturę. Poważnie.

Inteligentny z Ciebie facet, znamy Twoje zdanie w temacie audio już na pamięć. Nikt sie do nich nie przekona, a tylko wznieca się kolejne awantury.

Może pora dać spokój? Mecz, muzyka???, spacer?

Serdecznie pozdrawiam

Edytowane przez MrArkowski

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Sekta od rozdawania miliona dolarów:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi