Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego to piszę, bo mimo podeszłego wieku i braku złotego słuchu lepiej słyszę różnicę w wymianie kabla sieciowego niż sygnałowego

No to wsadziłeś kij w mrowisko jeszcze głębiej.

Teraz do co najmniej 3.000 strony będziesz pośmiewiskiem techników-sceptyków. Kolega Malikali już Twój wpis zarchiwizował do celów prześmiewczo-ironicznych, a Kolega Sz. już opracowuje swój ulubiony tekst, w którym będzie Ci przypominał na różne sposoby ten "nonsens" w co drugim swoim wpisie.

A propos - też potrafiłeś za małolata zaśpiewać bezbłędnie Hey Jude? ;-)

Zmiany glosnosci jakie wywoluje kabel, odpowiadaja wlasnie za opisy typu wiecej szczegolow, scena sie poszerzyla itd.

I to nauka moze udowodnic ,bez klopotu ukazac...

Ale czy w związku z tym co napisałeś wyżej, czy przy porównaniu na słuch mającym wykryć różnice jakościowe należy wyrównywać precyzyjnie poziomy głośności porównywanych urządzeń czy nie trzeba ?

Czy trzeba zachować procedury w trakcie porównań na słuch, które zabezpieczają przed wpływam innych zjawisk w tym zjawisk nie leżących w domenie techniki sprzętu, które mogą wpływać na postrzeganie dźwięku/brzmienia ?

Bo tkwienie w przekonaniu ze nic sie nie zmienia majac przeciwko sluch slyszacego ktory zmiany slyszy.

Bedzie to temat bez zrozumienia.

W "Wielkopolskim teście abx" słyszący słyszeli różnice dopóki nie wyrównano poziomów głośności, po wyrównaniu przestali słyszeć różnice i test został w tym momencie przerwany bo uczestnicy stwierdzili że pełny abx w takim układzie już nie ma sensu. Oczywiście różnice techniczne pomiędzy sprzętami nie zanikły, ale te techniczne różnice nie powodowały zmian w domenie słuchu człowiek (słuchacza) bo leżały głęboko pod progami percepcji ludzkiej.

A wyobrazcie sobie test najdrozszych kabli swiata.

Wysoka cena kabli ma moim zdaniem tylko cechę marketingową. Sklep który ma w ofercie kabel za np. 100 kzł wie że nikt go nie kupi, ale cała masa ludzi zajrzy na stronę tej firmy żeby zobaczyć tą cenę i może przy okazji zobaczą inne pozycje z oferty tej firmy. Jeżeli jednak trafi się osoba która nabędzie taki kabel, to wtedy właściciel firmy może od razu wziąć urlop i pojechać na wczasy na wyspy Hula Gula ;-). Trafił mu się sponsor. Jakim przymiotnikiem określić sponsora to każdy już sobie sam wymyśli ;-).

Slepy test ...hehe

Wyobrazcie sobie jak napisze ich recenzje......

Ślepy test nie jest do pisania recenzji, ślepy test jest żeby określić czy coś słyszymy czy tylko nam się tak wydaje. A recenzje można napisać bez słuchania. Zwłaszcza recenzje kabla. Jakość opisu zależ od ilości reklam które zamówił promotor kabla w gazetce w której udziela się recenzent.

Mam bardzo dobry słuch , oczywiście przebadany

Wiemy, w końcu cały czas o tym piszesz ;-). Ja też mam ;-).

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Nie napisałem do kogo się zwracam , i o jakiej grupie pisze , a mimo to kilka osób "intuicyjnie" ,, do owej grupy sie przypisało.

Wynika z tego jasno że wiedzą doskonale o jakich bredniach piszą , ale wszystko wskazuje na to że są płatnymi trolami na usługach dystrybutorów kabli , bezpieczników i innych gadźetów

Jadna z tych osób ma chyba norme 20 postów dziennie , i sie sumiennie z niej wywiązuje :/

Edytowane przez p22a

"... w kawiarniany gwar jak tornado jazz się wdarł, i ja też .... chciałem grać ... "

W "Wielkopolskim teście abx" słyszący słyszeli różnice dopóki nie wyrównano poziomów głośności, po wyrównaniu przestali słyszeć różnice

Już było na ten temat. To nie było wyrównanie głośności, a spłaszczenie dźwięku tak, by wszystko grało jednakowo.

Było też wielokrotnie na forum wytłumaczone dlaczego testy abx nie są wiarygodne.

Czyżby dlatego, że jak nie widzą co gra, audiofile tracą mozliwosc rozpoznania co w danym momencie gra?

Oczywiście mowa nie o kolumnach, lecz kablach a nawet w skrajnych przypadkach źródle i wzmacniaczu.

Edytowane przez porlick

Było też wielokrotnie na forum wytłumaczone dlaczego testy abx nie są wiarygodne.

Oczywiście wielokrotnie powtarzane to samo "ja słyszę jak wiem co gra", a ślepe testy mają się dobrze nikt tego nie podważył żadnymi wiarygodnymi argumentami.

Bezpiecznik nie jest w torze audio podobnie jak kabel zasilający. Dlaczego to piszę, bo mimo podeszłego wieku i braku złotego słuchu lepiej słyszę różnicę w wymianie kabla sieciowego niż sygnałowego. System "poprawnie" zestawiony, akustyka pomieszczenia bardzo przyzwoita.

Piotr...a jaki jest kierunek zmian?

Edytowane przez Gość

Życzę wychwycenia jeszcze więcej niuansó6w dźwiękowych, które nie zostały nawet zapisane na płycie...

Hmmm... Byc moze, ze psychologiczny efekt wywolany zakupem audio-voodoo-gadzetu pozwala audio-voodoo-filowi lepiej uslyszec takze te niuanse, ktore na plycie zostaly zapisane? Faktem natomiast jest, ze audio-voodoo-gadzety na to, co do audio-voodoo-filskiego ucha dociera zadnego wplywu nie maja. Dlatego choc zaden powazny sceptyk w audio-voodoo-filskich watkach nikomu radosci nie zamierza odbierac, to wszelkie proby zaprzeczenia w tym watku rzeczywistosci koncza sie rzeczowym zanegowaniem audio-voodoo-filskich teorii. Zastanawiajace tylko po co audio-voodoo-file ze swoja radoscia do tego watku sie pchaja?

...mimo podeszłego wieku i braku złotego słuchu lepiej słyszę różnicę w wymianie kabla sieciowego niż sygnałowego.

Byc moze rosnace wraz z wiekiem doswiadczenie wraz ze slabnacym sluchem powoduje nasilenie zjawisk psychoakustycznych?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość dakar

(Konto usunięte)

Wiemy, w końcu cały czas o tym piszesz ;-). Ja też mam ;-).

Cieszę się, że od strony "technicznej" nasze organy słuchu są na takim samym poziomie.

Swoją drogą robiłem ostatnio ślepe testy odsłuchowe , porównawcze plików audio mp3 , wav i flac. I powiem Wam, że wyniki nie są jednoznaczne przy czym wskazanie samego mp3 nie stanowi większego problemu.

To nie było wyrównanie głośności, a spłaszczenie dźwięku tak, by wszystko grało jednakowo.

Nawet jesli, to skoro roznice pomiedzy kablami zniwelowac mozna splaszczaczem/rozszerzaczem dzwieku, ktory regulujemy galka wzmacniacza dla zmylki opisana "Volume", to wydanie na "lepszy" kabel nawet 1pln jest nonsensem.

To może być dobry trop...wiek, doświadczenie.

I tak sobie myślę, że Ci młodsi, tak po cichutku nikomu nie mówiąc, też sprawdzą i mimo braku doświadczenia i lepszego słuchu też usłyszą.

...też potrafiłeś za małolata zaśpiewać bezbłędnie Hey Jude? ;-)

To, ze bylo bezblednie jest tak samo prawdopodobne, jak poprawa jakosci dzwieku poprzez wymiane kabla.

Gość dakar

(Konto usunięte)

Hmmm... Byc moze, ze psychologiczny efekt wywolany zakupem audio-voodoo-gadzetu pozwala audio-voodoo-filowi lepiej uslyszec takze te niuanse, ktore na plycie zostaly zapisane? Faktem natomiast jest, ze audio-voodoo-gadzety na to, co do audio-voodoo-filskiego ucha dociera zadnego wplywu nie maja. Dlatego choc zaden powazny sceptyk w audio-voodoo-filskich watkach nikomu radosci nie zamierza odbierac, to wszelkie proby zaprzeczenia w tym watku rzeczywistosci koncza sie rzeczowym zanegowaniem audio-voodoo-filskich teorii. Zastanawiajace tylko po co audio-voodoo-file ze swoja radoscia do tego watku sie pchaja?

Ciężko z Tobą polemizować , nie podałeś co jest audio-voodoo-gadzetem. Czy kable to też tylko gadżet a może też źródła w postaci DAC ? Możesz zdefiniować określenie audio-voodoo-gadzet ?

Z drugiej strony pamiętaj , że nie każdy jest wrażliwy w równy sposób na muzykę.

Dlaczego to piszę, bo mimo podeszłego wieku i braku złotego słuchu lepiej słyszę różnicę w wymianie kabla sieciowego niż sygnałowego.

Zastanów się jeszcze dlaczego słyszysz tą różnicę ? Może nie jest ona przyczyną wymiany kabla ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

To może być dobry trop...wiek, doświadczenie.

I tak sobie myślę, że Ci młodsi, tak po cichutku nikomu nie mówiąc, też sprawdzą i mimo braku doświadczenia i lepszego słuchu też usłyszą.

Raczej chyba nie, bo ten watek jest po to aby oddzielic elementy audio majace faktyczny wplyw na brzmienie, od audio-voodoo-gadzetow, ktore nie majac wplywu na brzmienie zadnego tylko poprzez dzialanie psychologiczne poprawiaja u niektorych odbior muzyki.

...pamiętaj , że nie każdy jest wrażliwy w równy sposób na muzykę.

Ale kazdy system dziala w oparciu o te same prawa fizyki.

Edytowane przez szymon1977

Gość LTD12

(Konto usunięte)

Zastanawiajace tylko po co audio-voodoo-file ze swoja radoscia do tego watku sie pchaja?

Odpowiedź jest b. prosta. ;)

Gdyby ich nie było, o czym byście tutaj pisali??!

Wszystkie tematy, którymi tak ochoczo przez >1000 stron się zajmujecie, zostały "wymyślone" przez, jak to nazwałeś, avf.

Jesteście po prostu pasożytami. Nic własnego. Nic nowego. Nic twórczego. Stagnacja!!.

Gość dakar

(Konto usunięte)

Al kazdy system dziaka w oparciu o te same prawa fizyki.

Co z tego jak sposób odbioru muzyki jest u nas na różnym poziomie. Sam mam znajomych muzyków i ich świat audio jest przeważnie bardziej wrażliwy na zmiany dźwiękowe. Nie każdy to dostrzega.

To nie było wyrównanie głośności, a spłaszczenie dźwięku tak, by wszystko grało jednakowo.

Ty tak na poważnie, czy jaja sobie robisz ?

Ale tam nie było testu abx. Już parę razy o tym pisałem. Naprawdę nie uważasz.

Czyżby dlatego, że jak nie widzą co gra, audiofile tracą mozliwosc rozpoznania co w danym momencie gra?

Dokładnie tak jest, ale marketing i jego wzmacnianie ma swoje prawa.

Lechu sorry, oczywiście to nie o tobie. ;)

Wiem.

A o kim to było ? ;-)

O pasożytach oczywiście. ;)

Może o takich co chcą sprzedać jak największą ilość metrowych kabli np. rca po 100 kzł za komplet ? ;-)

Za rok będziecie podrzynać gardła ?

Nie sądzę bo w końcu muzyka załagodzi obyczaje ;-). Chyba że w hi-endzie albo saloniku, ale tam czasem "okładają" się wielcy ("głusi" nie mają wstępu ;-) ), zresztą czasem przenosi się to też do zakładki muzyka ;-).

Gość dakar

(Konto usunięte)

Chyba że w hi-endzie albo saloniku, ale tam czasem "okładają" się wielcy ("głusi" nie mają wstępu ;-) ), zresztą czasem przenosi się to też do zakładki muzyka ;-).

Jeżeli wspominasz o ostatnich wybrykach jakiegoś "wariata" w zakładce muzyka to nic nie usprawiedliwia Ciebie dla przypisywania tych działań jakiemuś użytkownikowi z zakładki hi-end lub salonik. Jest to po prostu krzywdzące.

Gość LTD12

(Konto usunięte)

Może o takich co chcą sprzedać jak największą ilość metrowych kabli np. rca po 100 kzł za komplet ? ;-)

Niee, to są tylko sprzedawcy i jak mają kupujących ... to ich sprawa.

Nic mi do tego.

Jeżeli wspominasz o ostatnich wybrykach jakiegoś "wariata" w zakładce muzyka to nic nie usprawiedliwia Ciebie dla przypisywania tych działań jakiemuś użytkownikowi z zakładki hi-end lub salonik. Jest to po prostu krzywdzące.

Bardzo prawdopodobne że jest to krzywdzące, ale takie zjawiska występują i maja jakieś podłoże, możliwe że wspólne ze słyszeniem zmian wnoszonych przez różne elementy toru audio. Trzeba trzymać nerwy pod kontrolą, to tylko dyskusja ;-).

Gość dakar

(Konto usunięte)

Bardzo prawdopodobne że jest to krzywdzące, ale takie zjawiska występują i maja jakieś podłoże, możliwe że wspólne ze słyszeniem zmian wnoszonych przez różne elementy toru audio. Trzeba trzymać nerwy pod kontrolą, to tylko dyskusja ;-).

Równie dobrze mogą mieć wspólne z niesłyszeniem zmian wnoszących przez różne elementy forum. Z tego co widzę to właśnie te osoby są bardziej agresywne :)

Edytowane przez dakar

Niee, to są tylko sprzedawcy i jak mają kupujących ... to ich sprawa.

Nic mi do tego.

Tym sprzedawcom również nic do tego, że ktoś skomentuje rzeczowo/merytorycznie ich działanie a przede wszystkim pokaże jak przekonać się o cudownych właściwościach oferowanego po abstrakcyjnej cenie wyrobu we własnym zakresie bez nacisku ze strony marketingu.

Edytowane przez Lech36

Raczej chyba nie, bo ten watek jest po to aby oddzielic elementy audio majace faktyczny wplyw na brzmienie, od audio-voodoo-gadzetow,

Ale tak trochę przypomina bajkę o Kopciuszku, który też coś miał do oddzielenia i ktoś mu pomógł.
  • Pokaż nowe odpowiedzi