Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

To Ty chcesz "udowodnić" komuś, że sieciówki "Grają", poddając tego kogoś testom?

Hmmm... gdyby tak w tescie ABX okazalo sie, ze Ty, Lech czy Przemak uslyszeliscie roznice bylby to dowod nie do podwazania. Gdyby...

-----

To oksymoron...

Lampa, czarna plyta... jesli ktos Ci placi za bezmyslne zaprzeczanie w tym watku faktom to spisales sie na medal: Twoje zaprzeczenie okazalo sie byc wyjatkowo bezmyslne.

Mam rozumieć, że np. moje Opale są źle skonstruowane?

Na to wychodzi skoro moje Onkyo potrafiono tak skonstruowac, ze niezaleznie od podlaczonych kabli przesyla sygnal bez slyszalnych znieksztalcen. No chyba, ze zaobserwowane zjawisko psychoakustyczne z powodu umiejetnoscia zaspiewania Hey Jude blednie potraktowales jako wplyw kabla na brzmienie.

-----

...lampowych pieców...

Co ma piernik do wiatraka? Twoje audio ma wiernie odtworzyc lampowy piec a nie po raz drugi go "zlampiziwac" (cokolwiek by to nie oznaczalo).

...są do odsłuchania wersje tych samych płyt nagranych standardowo oraz z masteringiem wykonanym przy pomocy sprzętu lampowego...

Dasz linki do jednego kawalka w obu wersjach, albo na serwer wrzucisz? Z ciekawosca poslucham, choc z powodu prawdopodobnie inaczej ustawionych podczas realizacji suwakow wnioskow wyciagac nie bede.

-----

Tak jak większość sceptyków tutaj. Dominuje parcie na szkło w "przekazywaniu swojej wiedzy",

arogancja, wywyższanie się, egocentryzm i megalomania.

Ciężko się rozmawia z takimi osobnikami.

Aha i jeszcze dziecinada, pajacowanie i błazenada - to o Koledze Sz.

Zacytuje klasyka: "Bełkot".

-----

Ja lubię większość z ludzi tu piszących z Szymonem włącznie...

Trzeba byc wyjatkowo oderwanym od rzeczywistosci aby moich postow nie lubic.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Ciekawa koncepcja. ;-)

To nie lepiej już jakieś porządne słuchawki?

Powiedz to autorowi tamtego pomysłu. Jako odpowiedź dostaniesz stek wyzwisk ;)

Gość dakar

(Konto usunięte)

Rzeczywistość często przerasta nasze wyobrażenia. Ludzie z chęci zemsty są w stanie pomyśleć o najbardziej bzdurnych posunięciach ;)

Dla mnie to niewyobrażalne ale niestety możliwe.

Hmmm... gdyby tak w tescie ABX okazalo sie, ze Ty, Lech czy Przemak uslyszeliscie roznice bylby to dowod nie do podwazania. Gdyby...

To jest do wykonania lecz absolutnie trudne w realizacji. I co by się wtedy stało ? Koniec tematu ? Raczej wyniki przeprowadzonego testu byłyby podważane przez którąś z grup.

Ok. Pytanie od Wszystkich : od jakiej wartości impedancji wejściowej nie słychać wpływu interkonektów na układ ?

Pytanie od Wszystkich : od jakiej wartości impedancji wejściowej nie słychać wpływu interkonektów na układ ?

Ważniejsza jest wYjściowa.

nagrywamy.com

Twoje zaprzeczenie okazalo sie byc wyjatkowo bezmyslne.

Zaprzeczenie Twoim insynuacjom jest zawsze u mnie starannie przemyślane.

Na to wychodzi skoro moje Onkyo potrafiono tak skonstruowac, ze niezaleznie od podlaczonych kabli przesyla sygnal bez slyszalnych znieksztalcen

Bo Ty po prostu nie słyszysz, stąd taki wniosek.

Trzeba byc wyjatkowo oderwanym od rzeczywistosci aby moich postow nie lubic.

Potwierdzenie tego co pisałem - Megaloman ;-)

Ok. Przedwzmacniacz ma 50 k wejściowej i 250 ohm wyjściowej.

OK, piszesz o impedancji a podajesz rezystancję ;) - jaka jest pojemność wejściowa?

nagrywamy.com

Gość dakar

(Konto usunięte)

I co by się wtedy stało ? Koniec tematu ?

Żartujesz? Zawsze będzie można napisać, że podglądali, ktoś podpowiadał, test był przeprowadzony nieprawidłowo technicznie,

albo sprzęt był źle skonstruowany.

Standard. Ten wątek nie może upaść, bo gdzie wtedy pójdą sceptycy-technicy?

No i Kolega Sz., dla którego to przecież źródło wiedzy. ;-)

Gość dakar

(Konto usunięte)

Standard. Ten wątek nie może upaść, bo gdzie wtedy pójdą sceptycy-technicy?

No i Kolega Sz., dla którego to przecież źródło wiedzy. ;-)

Wiedzę nabywa się w zakładce DIY :)

Gość dakar

(Konto usunięte)

Zależy kto. Dla sceptyków ta zakładka też jest przedmiotem drwin.

Z tym zgodzić się nie mogę. Wielu tu piszących sceptyków np. kablologii to DIYowcy.

Wiele firm audio zaczynało od DIY.

Edytowane przez dakar

Ze schematu pojemność wejściową trudno wykumać, na pewno jest "nie mniejsza, niż". Poza tym chyba nie pętlimy tego przedwzmacniacza, prawda?

nagrywamy.com

Gość dakar

(Konto usunięte)

Ze schematu pojemność wejściową trudno wykumać, na pewno jest "nie mniejsza, niż". Poza tym chyba nie pętlimy tego przedwzmacniacza, prawda?

Nie ale czy taki zestaw , z preampem podłączonym do takiego wzmacniacza będzie przy zmianie interkonektów zmieniał dzwięk ?

post-67473-0-09577000-1509218606_thumb.gif

Gość LTD12

(Konto usunięte)

Doszukijesz się na siłę jakiegoś uzasadnienia swojej postawy z góry wiedzac, że jesteś na przegranej pozycji. Miej trochę odwagi, by przyznać, że sprzęt się dla ciebie liczy przede wszystkim, a muzyka jest jedynie pretekstem do różnych posunięć, zwykle bezsensownych, takich jak to kwantowe coś tam - urzadzenie stworzone po to, by nabierać ludzi nie dysponujacych odrobina zdrowego rozsadku.

:)

Przenikliwość twoja i znajomość mojej osoby jest porażająca.

Ty wszystko wiesz!

Tylko proszę, nie zdradzaj już moich ściśle ukrywanych tajemnic.

Jedno mogę potwierdzić ( pozostałe twoje wnioski, będę udawał, że są błędne) - nie dysponuję odrobiną zdrowego rozsądku, dyskutuję z tobą.

Edytowane przez LTD12

I co by się wtedy stało ?

"Randi, oddawaj moje milion dolców!" Słyszący mieliby niepodważalny dowód, a sceptycy starali by się go podważyć - role by się odwróciły.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość Krzysztoff

(Konto usunięte)

Ma ktoś odwagę podnieść rękawicę ?

http://jakemandell.com

ps.

Ja już mój rezultat znam - a WY ?

Edytowane przez Krzysztoff
Gość dakar

(Konto usunięte)

Ma ktoś odwagę podnieść rękawicę ?

Panie , tu się tymi testami baliliśmy dawno temu :)

http://jakemandell.com/adaptivepitch/

ten test jest fajny. Możemy się pobawić. Tylko słuchawki odkopię.

"Randi, oddawaj moje milion dolców!" Słyszący mieliby niepodważalny dowód, a sceptycy starali by się go podważyć - role by się odwróciły.

Ktoś podważa granie interkonektów, wzmacniaczy, kolumn ? :)

Edytowane przez dakar

Nie ale czy taki zestaw , z preampem podłączonym do takiego wzmacniacza będzie przy zmianie interkonektów zmieniał dzwięk ?

Przedwzmacniacz ma sporą impedancję wyjściową, piszą o 250, raczej więcej, powiedzmy 2x więcej. Czyli kabel o pojemności 200pF spowoduje spadek 0,1dB na 20kHz i to ze wszystkimi konsekwencjami może być słyszalne. Spadek poziomu i różnice w dole w przypadku porządnych kabli nie wystąpią. Sprzęt lampowy niezbyt wdzięczny jest do takich rozważań, bo nigdy nie był budowany w ten sposób, jak ten przedwzmacniacz, wyjście powinno być niskoimpedancyjne separowane i przy okazji symetryzowane transformatorowo. Poziom wyjściowy 2V z lampy zasilanej z 300V to jest żart. Producent podaje pasmo od 1,5Hz, co jest prawdziwe dla obciążenia większego od 50k, wydajność prądowa takiego czegoś jest bardzo niewielka.

Generalnie w poprawnie skonstruowanym sprzęcie przy użyciu kabli spełniających podstawowe niezbyt wygórowane wymagania nie może być żadnych różnic w brzmieniu, a już szczególnie różnic typu linka-drut czy srebro-miedź. Zresztą w mojej branży bardzo trudno przekonać kogokolwiek do innego niż powyższe stanowiska, może ze względu na paranoję, jaką by to wywołało, a może dlatego, że ci ludzie po prostu rzeczywiście słyszą?

Ktoś podważa granie interkonektów

Ja. Swoją drogą, bardzo łatwo to sprawdzić. Tylko zaraz pojawią się głosy, że różnice na poziomie -70dB z pewnością są słyszalne...

Tymczasem faktycznie, nagrody Randiego nikt nie zgarnął. Czy jest potrzebny lepszy dowód?

nagrywamy.com

Gość dakar

(Konto usunięte)

Poziom wyjściowy 2V z lampy zasilanej z 300V to jest żart.

Wzmocnienie tego układu to x7 a zasilanie układu to nie 300V tylko ok 200-220v przed rezystorami anodowymi.

Różnice są dość znaczne. W pre wiadomo, słychać lampy i kondensatory oraz połączeniowe interkonekty.

Ja. Swoją drogą, bardzo łatwo to sprawdzić. Tylko zaraz pojawią się głosy, że różnice na poziomie -70dB z pewnością są słyszalne...

Tymczasem faktycznie, nagrody Randiego nikt nie zgarnął. Czy jest potrzebny lepszy dowód?

Zrobiłem w tym roku ślepy test interkonektów i przeszedłem go bez problemu. Nie zgadzam się z Tobą :)

Gość Krzysztoff

(Konto usunięte)

Ja.

Testu nie było - jesteś totalnie subiektywny - ale można i tak.

Edytowane przez Krzysztoff

Jak ilość wpisów przekroczy zadłużenie kraju, to MITY staną się rzeczywistością ;))

A nie lepiej posłuchać muzyki, zamiast klepać bezsensu w klawiaturę ??

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Zrobiłem w tym roku ślepy test interkonektów i przeszedłem go bez problemu. Nie zgadzam się z Tobą :)

Ale to naprawdę łatwo obiektywnie sprawdzić, i kable, i ten nieszczęsny bezpiecznik. Robiłem wiele takich testów, bo nie dowierzam swoim uszom. Prosta sprawa - przetwornik z "lepszym" bezpiecznikiem i "lepszymi" kablami nie do kolumn, tylko do wejścia interfejsu, nagrać kawałek, potem to samo ze zwykłym bezpiecznikiem i "gorszymi" kablami. Jakie obstawiacie różnice? Nie na ucho, tylko różnice w plikach, po odjęciu jednego od drugiego? W przypadku kabla cyfrowego porównywanego z oryginałem wyszło mi dokładnie zero i co - i nic, nadal srebrne kable cyfrowe mają więcej góry, choć jest to taki idiotyzm, że aż zęby bolą.

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi