Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dakar

(Konto usunięte)

Ale co masz do zarzucenia tej procedurze? Serio pytam.

"granie" bezpieczników to dla mnie ostry odjazd. Do samej procedury nic nie mam.

Ale jak Ci się chce to zrób to :)

Żebym dobrze zrozumiał, bo dotąd uczono mnie, że właśnie takie ustawienie jakie stosuję jest optymalne, tzn. wzmacniacze monitorów na max głośność, a poziom sobie steruję w preampie.

Owszem jak przystawię ucho go głośników, to lekki szumek słyszę, ale z daleka przecież tego nie ma.

Czyli wg. Ciebie w monitorach należy zmniejszyć czułość i nie ustawiać na max?

No tak, ta czułość po coś przecież jest. IMO powinno być tak: max z przetwornika, czułość w monitorach taka, żeby odpowiadała maksymalnej głośności, z jaką słuchasz. Wtedy wykorzystujesz cały zakres napięć wyjściowych z przetwornika, minimalizujesz szumy monitorów i zakłócenia indukowane w kablu (żadne, ale zawsze).

"granie" bezpieczników to dla mnie ostry odjazd. Do samej procedury nic nie mam.

Ale jak Ci się chce to zrób to :)

Chyba nigdy nie śpiewałeś Hey Jude ;)

Moje przetworniki nie mają bezpieczników, pisałem ;)

nagrywamy.com

.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

No tak, ta czułość po coś przecież jest. IMO powinno być tak: max z przetwornika, czułość w monitorach taka, żeby odpowiadała maksymalnej głośności, z jaką słuchasz. Wtedy wykorzystujesz cały zakres napięć wyjściowych z przetwornika, minimalizujesz szumy monitorów i zakłócenia indukowane w kablu (żadne, ale zawsze).

Czyli odwrotnie niż do tej pory robiłem. Ustawiłem teraz w monitorach minimalną czułość (LEVEL na -6 dB), w preampie Hegla głośność na 70% i jest dość głośno.

Kurczę...i jakby lepiej wypełnione brzmienie. ;-)

Sugestia?

A nie możesz podłączyć monitorów bezpośrednio do DAC-a skoro jest w nim regulacja ?

No a jak mam wg. Ciebie podłączone? Świrujesz? ;-)

Przecież w Heglu jest fabryczny preamp.

Ten potencjometr w monitorach z reguły jest na wejściu. Jego ustawienie nie zmienia szumów elektroniki monitorów.

Owszem, zmienia trochę.

Edytowane przez soundchaser

Ten potencjometr w monitorach z reguły jest na wejściu. Jego ustawienie nie zmienia szumów elektroniki monitorów.

Na pewno nie na samym wejściu, bo po układzie wejściowym desymetryzującym przynajmniej ;)

Czyli odwrotnie niż do tej pory robiłem. Ustawiłem teraz w monitorach minimalną czułość (LEVEL na -6 dB), w preampie Hegla głośność na 70% i jest dość głośno.

Kurczę...i jakby lepiej wypełnione brzmienie. ;-)

Sugestia?

Raczej sugestia, ale tak jest na pewno bardziej poprawnie. Nie wiem, ile to jest te 70%, w sumie wystarczy, ale IMO powinno być tak, że maksymalna głośność, z jaką słuchasz, powinna być przy 100% (niech będzie 95%).

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

Gość dakar

(Konto usunięte)

No a jak mam wg. Ciebie podłączone? Świrujesz? ;-)

Przecież w Heglu jest fabryczny preamp.

Mam CA SM6 i fabryczna regulacja jest tam średnia. Spada rozdzielczość przy niskich poziomach głośności.

Raczej sugestia, ale tak jest na pewno bardziej poprawnie. Nie wiem, ile to jest te 70%, w sumie wystarczy, ale IMO powinno być tak, że maksymalna głośność, z jaką słuchasz, powinna być przy 100% (niech będzie 95%).

Chodzi o to, że jak ustawię minimalny poziom w monitorach na -6dB, to w Heglu przy ustawieniu 70 jednostek (na 100 max.) głośność jest już wystarczająco wysoka. Przy ustawieniu na +6dB, wystarczyło w Heglu ustawić na ca. 50, aby osiągnąć podobny poziom głośności.

Mam CA SM6 i fabryczna regulacja jest tam średnia. Spada rozdzielczość przy niskich poziomach głośności.

Zanim kupiłem tego Hegla zrobiłem rozeznanie na temat zastosowanego tam preampa i znawcy tematu zgodnie uważali, że jest on wysokiej jakości

i w żaden sposób nie degraduje brzmienia.

Edytowane przez soundchaser

Co robić, takie są zasady pisowni.

Niektorzy juz za malolata czytali fora internetowe i lepiej wiedza, jakie sa zasady pisowni: pytajnik bez spacji dotyczy ostatniego wyrazu, a ze spacja calego zdania .

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Chodzi o to, że jak ustawię minimalny poziom w monitorach na -6dB, to w Heglu przy ustawieniu 70 jednostek (na 100 max.) głośność jest już wystarczająco wysoka. Przy ustawieniu na +6dB, wystarczyło w Heglu ustawić na ca. 50, aby osiągnąć podobny poziom głośności.

To zjedź jeszcze trochę i będzie super ;)

Zanim kupiłem tego Hegla zrobiłem rozeznanie na temat zastosowanego tam preampa i znawcy tematu zgodnie uważali, że jest on wysokiej jakości

i w żaden sposób nie degraduje brzmienia.

By trzeba zmierzyć albo sprawdzić (tylko gdzie?), ale raczej na pewno regulacja poziomu jest cyfrowa. Nie jest to jakieś wielkie ZUO, ale 6dB to jest jeden bit, więc przy cichym słuchaniu mogłeś słuchać dźwięku 20 bitowego ;)

nagrywamy.com

Hegel HD20

No to trochę poezji od Wojciecha Pacuły:

"Dźwięk z Hegla HD20 jest niezwykle ujmujący. Chodzi przede wszystkim o koherencję, spójność, budowanie dźwięku nie tylko w oparciu o dźwięk podstawowy, ale także o harmoniczne, o to, jak są połączone z resztą, jak budują "naturalność" tego przekazu. Bas jest niski i mięsisty, najwyższa góra trochę zaokrąglona, ale nie na tyle, żeby gubiła detale, żeby była bezwstydnie słodka."

A teraz powiedz co się zmieniło po bezpieczniku ?

To zjedź jeszcze trochę i będzie super ;)

Nie da się. -6dB to absolutne minimum.

Opale nie mają płynnego potencjometru głośności, więc w ogóle nie da się na nich słuchać bez preampa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

szczególnie polecam część, cyt...

"Panowie przy podłączaniu całego setu okablowania zwracali uwagę na: primo - kierunkowość podłączenia, secundo - na to, by kable nie były naprężone, a tertio - by w miarę możliwości (to nie takie łatwe, bo kable charakteryzują się jednak pewną sztywnością) napis na wtyku (RCA) po osadzeniu go w gnieździe, był skierowany do góry. Posłuchaliśmy razem z godzinkę, może nieco dłużej i byłem już pewny, że Sulki nie psują dźwięku, nie narzucają wyraźnego charakteru własnego, więc zostały do testu."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No to trochę poezji od Wojciecha Pacuły:

Znam na pamięć wszystkie recenzje tego klocka, jak również opis producenta. Przewertowałem też niektóre fora dyskusyjne m.in. w celu utwierdzenia się w przekonaniu, że ten Hegel ma dobry preamp.

A teraz powiedz co się zmieniło po bezpieczniku ?

Ogólnie dźwięk stał się bardziej transparentny.

Wierzysz? ;-)

Nie da się. -6dB to absolutne minimum.

Opale nie mają płynnego potencjometru głośności, więc w ogóle nie da się na nich słuchać bez preampa.

A, no to OK, to IMO jest lepiej niż na maksa. Szumy chociaż spadły choć trochę, czy nic?

nagrywamy.com

Gość dakar

(Konto usunięte)

http://www.highfidelity.pl/@main-2566&lang=

szczególnie polecam część, cyt...

"Panowie przy podłączaniu całego setu okablowania zwracali uwagę na: primo - kierunkowość podłączenia, secundo - na to, by kable nie były naprężone, a tertio - by w miarę możliwości (to nie takie łatwe, bo kable charakteryzują się jednak pewną sztywnością) napis na wtyku (RCA) po osadzeniu go w gnieździe, był skierowany do góry. Posłuchaliśmy razem z godzinkę, może nieco dłużej i byłem już pewny, że Sulki nie psują dźwięku, nie narzucają wyraźnego charakteru własnego, więc zostały do testu."

Stary odgrzewany kotlet. Trzeba zrobić spis takich wynalazków z castoramy i umieścić w widocznym miejscu.

Trzeba zrobić spis takich wynalazków z castoramy i umieścić w widocznym miejscu.

Mówisz, że ten wątek jest mało widoczny? ;)

nagrywamy.com

A, no to OK, to IMO jest lepiej niż na maksa. Szumy chociaż spadły choć trochę, czy nic?

Nie jest to jakaś duża różnica, ale spadły.

I ładnie, jakiś zysk jest.

Nie do końca. Ostatnie pół godziny testowałem brzmienie przy max. i min. głośności we wzmacniaczach monitorów.

Słucham nowej płyty Siena Root (polecam - trzymają poziom, choć wciąż wierni purplowskim klimatom).

Jest różnica w mikro-szczegółach w górnych częstotliwościach. Np. delikatne uderzenia w perkusyjne talerze

w utworze Empty Streets są bardziej wyraziste przy poziomie +6dB, niż przy -6dB.

Powracam więc do swojego pierwotnego ustawienia i już tylko słucham muzyki, bo z tym sprawdzaniem czegoś w kółko,

to można pierdolca dostać. ;-)

Nie do końca. Ostatnie pół godziny testowałem brzmienie przy max. i min. głośności we wzmacniaczach monitorów.

Słucham nowej płyty Siena Root (polecam - trzymają poziom, choć wciąż wierni purplowskim klimatom).

Jest różnica w mikro-szczegółach w górnych częstotliwościach. Np. delikatne uderzenia w perkusyjne talerze

w utworze Empty Streets są bardziej wyraziste przy poziomie +6dB, niż przy -6dB.

Powracam więc do swojego pierwotnego ustawienia i już tylko słucham muzyki, bo z tym sprawdzaniem czegoś w kółko,

to można pierdolca dostać. ;-)

To niestety świadczy o tym heglu niezbyt dobrze, jeżeli przy różnych poziomach różnie brzmi. A może spróbuj z innym bezpiecznikiem? ;)

nagrywamy.com

To niestety świadczy o tym heglu niezbyt dobrze, jeżeli przy różnych poziomach różnie brzmi.

To są niuanse, tkwiące w szczegółach. Ktoś inny tego nie usłyszy.

No ale ja chyba mam prawo, prawda? W końcu poprawne zaśpiewanie Hey Jude za małolata zobowiązuje. ;-)

Napisałem na początku, że pierwsze wrażenie po ściszeniu monitorów do minimum było takie, że słyszę jakby lepsze wypełnienie całokształtu brzmienia.

Ale okazało się, że to właśnie iluzja, bo minimalna degradacja spowodowała pozornie lepszy dźwięk, tym bardziej, że słuchałem płyty rockowej.

Po dokładniejszej analizie wiem, że to było jedynie złudzenie.

Zawsze takie rzeczy sprawdzam dokładnie, by wykluczyć autosugestię.

A wracając do tego co napisałeś, to zastanów się lepiej czy na pewno Twoja teoria jest poprawna, zamiast pisać, że Hegel jest nie teges.

Czemu wszyscy inni użytkownicy, którzy w tematach technicznych nie wypadli sroce spod ogona polecali mi jednak ustawienie potencjometrów w monitorach na max., a nie odwrotnie?

Na mój "chłopski" rozum takie właśnie ustawienie powinno być optymalne, bo wtedy wykorzystuje się pełne parametry wzmacniaczy monitorów i do tego jest dopasowywana odpowiednia głośność z preampa DACa.

Ale i tak dziękuję Ci za dobre chęci i porady. Gdyby nie Twoje sugestie, to nigdy bym tego nie sprawdził.

:)

Sound zrób sobie dzielnik na wejściu wzmacniacza a najlepiej zastosuj pasywna regulację za DAC.

To będzie gorzej, ba jak pisze @sc, lepiej mu gra sciszony cyfrowo dac, znaczy nie wyrabia na dużych poziomach, albo kaszani na niskich, ale mu się bardziej podoba. Obie opcje IMO go dyskwalifikują.

nagrywamy.com

No sory, ale Purple na LesPaulu? ;)

A co to przeszkadza? Czasem w ich muzyce słychać wpływy Purpli.

Znasz tę grupę? Naprawdę fajne granie.

Sound zrób sobie dzielnik na wejściu wzmacniacza a najlepiej zastosuj pasywna regulację za DAC.

Żartujesz sobie? Nie potrafię.

Przyjedź i mi zrób. A co to zmieni?

Nagle otworzy mi się jeszcze bardziej scena? ;-)

A wracając do tego co napisałeś, to zastanów się lepiej czy na pewno Twoja teoria jest poprawna, zamiast pisać, że Hegel jest nie teges.

Czemu wszyscy inni użytkownicy, którzy w tematach technicznych nie wypadli sroce spod ogona polecali mi jednak ustawienie potencjometrów w monitorach na max., a nie odwrotnie?

Może się nie znają? Uważasz, że lepiej jest przesyłać kablami niższy sygnał niż wyższy, i lepiej jest sciszać cyfrowo, dobrowolnie rezygnując z tego wspaniałego "bitperfekt"?

Na mój "chłopski" rozum takie właśnie ustawienie powinno być optymalne, bo wtedy wykorzystuje się pełne parametry wzmacniaczy monitorów i do tego jest dopasowywana odpowiednia głośność z preampa DACa.

Nie, odwrotnie jest, a dokładniej to poziomy powinny być optymalne. Teraz jest tak, że jest za niski, bo dac nie wyrabia na poziomie nominalnym.

nagrywamy.com

lepiej mu gra sciszony cyfrowo dac, znaczy nie wyrabia na dużych poziomach, albo kaszani na niskich

Nie ma mowy o kaszanieniu na tym poziomie dźwięku. Nie przesadzaj.

A czemu wzmaki w monitorach powinny być ściszone? Ze względu na szumy, które słychać tylko, gdy ucho przyłożę do głośnika?

Czemu na full ustawione nie są OK? Co się zmienia?

Nie ma mowy o kaszanieniu na tym poziomie dźwięku. Nie przesadzaj.

Gra tak samo dac sciszony i na maksa? Nie gra, co stwierdziłeś. Więc albo nie wyrabia na nominalnym poziomie albo na niskim. Albo celowo zmienia brzmienie i to jest ukryty ficzer ;)

A czemu wzmaki w monitorach powinny być ściszone? Ze względu na szumy, które słychać tylko, gdy ucho przyłożę do głośnika?

Czemu na full ustawione nie są OK? Co się zmienia?

Monitory powinny być tak ustawione, żeby w kablach był jak najwyższy poziom sygnału. Dlatego jest regulacja w monitorach, czasem tylko skokowa o 12dB, czyli +4/-10, czasem mniej lub bardziej płynna. Poziom sygnału na wyjściu amatorskiego sprzętu i tak jest niski, ale po co go jeszcze obniżać?

nagrywamy.com

Nie, odwrotnie jest, a dokładniej to poziomy powinny być optymalne. Teraz jest tak, że jest za niski, bo dac nie wyrabia na poziomie nominalnym.

To może powinienem jeszcze przetestować ustawienie w monitorach na 0 dB?

Nie będę polemizował jak teoretycznie jest lepiej, bo wszystko sprawdzam słuchem.

Skoro u mnie tak właśnie brzmi lepiej, niż zakłada teoria, to chyba nie powinienem sugerować się teorią, tylko wykorzystać swoje predyspozycje słuchowe.

A pisanie, że DAC jest w związku z tym wadliwy to nieporozumienie, bo mogę go wymienić na inny i okaże się, że będzie dużo gorzej, mimo że technicznie prawidłowo.

A pisanie, że DAC jest w związku z tym wadliwy to nieporozumienie, bo mogę go wymienić na inny i okaże się, że będzie dużo gorzej, mimo że technicznie prawidłowo

Zaraz - brzmi tak samo, czy inaczej?

Jeżeli dac ma inne brzmienie zależnie od poziomu, to coś jest nie tak. Może ten typ tak ma?

Może monitory są trafione? Ale nie sądzę. Bo kable chyba wyrabiają się na tych dwóch woltach? ;)

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi