Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę, że próbujesz dostać się do ELYTY sceptyków pisząc takie mądrości. ;-)

Może zerknij tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo sam napisz coś mądrego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala

Pytanie brzmiało dosłownie następująco: "Pod względem brzmienia?" Zostało zadane w odpowiedzi na stwierdzenie: "Po zgraniu zawartości cd na dysk okazało się oczywiście, że wszystkie 4 pliki są identyczne". Wyjaśniam w zrozumiałej dla kolegi formie: zapytałem, pod jakim względem osoba, której zadałem pytanie, porównała pliki. Innymi słowy, pytanie dotyczyło kryteriów porównania i cech, które były porównane. Mam nadzieję, że w tej chwili wszystko jest jasne. A wystarczyło przeczytać.

Ja rozumiem, mi też zadawałeś takie "mądre pytania", mające świadczyć o głębokim zrozumieniu zagadnienia i jednocześnie niezrozumieniu przez pytanego. Niestety, nie da się ukryć, że pytałeś o różnice w identycznych plikach. Jakie różnice w identycznych plikach chcesz rozpatrywać, to już wiesz tylko Ty sam.

nagrywamy.com

Jakie różnice w identycznych plikach chcesz rozpatrywać...

Kiedyś gdzieś ktoś pisał, że w dwóch identycznych plikach może być zapisany różny jitter :-)

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

"Radaktorzy" - co to za dziwna grupa? Brzmi jakby specjalista jakiś, a okazuje się, że bladego pojęcia nie ma o omawianych tu zagadnieniach.

A Ty masz, że wypowiadasz się w ten sposób?

"Specjalista" wspomagający sceptyków, tolerowany przez nich tylko dlatego, że do nich przynależy.

A taki wesoły wątek siedzi sobie w zakładce HI END

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A Ty masz, że wypowiadasz się w ten sposób?

Mam blade. To więcej niż ma redaktor, i wystarczy aby jako konsument nie pozwolić sprzedawcy czy forumowym "specjalistom" zrobić z siebie idiotę.

...tolerowany...

U naczelnego sceptyka mam ignora :-)

Edytowane przez szymon1977

Ja rozumiem, mi też zadawałeś takie "mądre pytania", mające świadczyć o głębokim zrozumieniu zagadnienia i jednocześnie niezrozumieniu przez pytanego. Niestety, nie da się ukryć, że pytałeś o różnice w identycznych plikach. Jakie różnice w identycznych plikach chcesz rozpatrywać, to już wiesz tylko Ty sam.

Nie dociera do Ciebie, że te Twoje testy są gówno warte, skoro zmiany są słyszalne?

Komu Ty chcesz coś udowodnić, oprócz swoim kolegom?

Przecież normalni ludzie sprawdzają pewne rzeczy słuchem, a nie miernikiem i w dupie mają, że miernik czegoś nie jest w stanie pokazać.

Słuch jest najważniejszy i jeśli czegoś nie słychać, to i miernik jest bezradny, bo nie pokaże nic więcej.

Ale jeśli coś słyszymy, to wskazanie miernika nie jest wyrocznią, bo miernik, to tylko miernik.

Możecie sobie kpić, ale prawda jest taka, że ludzki słuch jest najważniejszy, a w dodatku każdy z nas ten słuch ma inny i żaden miernik go nie zastąpi.

Więc przestań ogłupiać samego siebie i wszystkich na forum pisząc te bzdury i wstawiając nic nie znaczące filmiki z jakichś prymitywnych testów, które niczego nie dowodzą, a jedynie powodują ogólne niezdrowe podniecenie i poklask wśród Twoich Kolegów, którzy traktują Ciebie jak jakiegoś Ojca Rydzyka.

Edytowane przez soundchaser

...zmiany są słyszalne?

A "psychoakustyka"? No tak, bełkot. Przecież za małolata śpiewałeś "Hey Jude". I koło się zamknęło.

Kolega jozwa maryn może pije do tego, ze plik na CD audio w rożnym miejscu plastikowego krążka brzmi inaczej.

Takie zjawisko tylko w winylu. Upraszczając im bardziej do środka płyty tym parametry gorsze.

Niestety w przypadku plików to nie występuje. I identyczne pliki, nie ważne w którym miejscu krążka zapisane są nadal identyczne.

Tak sobie gdybam, bo w głowę zachodzę, ze ktoś może zadawać takie pytanie jak zadał wyżej wymieniony redaktor.

Edytowane przez szaman777

Kolega jozwa maryn może pije do tego, ze plik na CD audio w rożnym miejscu plastikowego krążka brzmi inaczej.

To akurat jest możliwe, w skrajnym przypadku ostatnie utwory na "przewymiarowanej" płycie w ogóle nie grają. Zawsze na pytanie "ile mogę nagrać na płytę" odpowiadam, że nagrać mogę ile chcesz, ale ważniejsze jest, ile chcesz odtworzyć ;) Ja średnio lubiłem grabowanie/ripowanie płyt i zasadniczo ważne rzeczy po prostu przegrywałem. Teraz już nie, bo i czas jest ważny a i płyt jakby mniej, ale kilka lat temu to była jedyna dobra metoda, zwłaszcza, że programy nie radziły sobie z brakiem przerw na płycie.

Dlatego w moim tendencyjnym teście nie porównuję ripowanych plików tylko przegrywane, bo test dotyczy transmisji spdif i zdolności odbiornika do stuprocentowo bezbłędnego i identycznego (pod każdym względem) odtworzenia sygnału, a nie zabaw z komputerem.

nagrywamy.com

Nie zrozumiałeś. Ale czemu mnie to nie dziwi?

Tutaj sceptycy aby uwypuklić racje w swoich chorych poglądach regularnie "rżną głupa".

...w głowę zachodzę, ze ktoś może zadawać takie pytanie...

Im więcej zapłacą, tym większą głupotę podpiszesz swoim imieniem i nazwiskiem.

Kolega jozwa maryn może pije...

...za dużo?

• Redaktorzy

Niestety, nie da się ukryć, że pytałeś o różnice w identycznych plikach.

Nadal kolega nie zrozumiał. Pytałem (zwracam uwagę, że powtarzam to znowu!), "pod jakim względem osoba, której zadałem pytanie, porównała pliki. Innymi słowy, pytanie dotyczyło kryteriów porównania i cech, które były porównane". Nie potrafię jaśniej. Jeśli i tym razem kolega nie zrozumie pytania, to raczej zrezygnuję i nie będę ciągnął tego tematu.

Niestety, nie wydaje mi się, abym o to pytał. O co pytałem, wyjaśniłem powyżej, a także nieco wyżej powyżej. Ale dziękuję za chęć wyjaśnienia.

Nadal kolega nie zrozumiał. Pytałem (zwracam uwagę, że powtarzam to znowu!), "pod jakim względem osoba, której zadałem pytanie, porównała pliki. Innymi słowy, pytanie dotyczyło kryteriów porównania i cech, które były porównane". Nie potrafię jaśniej. Jeśli i tym razem kolega nie zrozumie pytania, to raczej zrezygnuję i nie będę ciągnął tego tematu.

Kolega zrozumiał dużo wcześniej.

Ukryta Zawartość

identyczny dokładnie taki sam, jednakowy.

Etym. - fr. identique 'identyczny' z śrdw.łac. identicus 'jp.' od łac. idem 'ten sam'.

Ukryta Zawartość

I tak będzie - hihi, haha, zgrabne filipki i pytania retoryczne. Najlepszym pytaniem, czy ten sam plik się różni od siebie, wygrywa @jozwa maryn, przynajmniej na razie ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Użytkownik szaman777 dnia 19.11.2017 - 22:24 napisał

Kolega jozwa maryn może pije...

...za dużo?

Za taką chamską i prostacką manipulację słowną Ty siebie nazywasz mądrym i inteligentnym?

• Redaktorzy

Nieprawdopodobne. Jak już wspomniałem, nie będę dalej eksplorował. To z czym się dotąd zetknąłem jest wystarczająco alarmujące. Gratuluję, kolega wygrał sokowirówkę.

Nieprawdopodobne. Jak już wspomniałem, nie będę dalej eksplorował. To z czym się dotąd zetknąłem jest wystarczająco alarmujące. Gratuluję, kolega wygrał sokowirówkę.

Oddajesz nagrodę, miło ;)

nagrywamy.com

Rżnięcie głupów wychodzi im najlepiej.

Miernik jest jedynym narzędziem do wszelkich wniosków.

Jak pokazuje, że identyczny, to "identyczny". Słuch wtedy przecież zbędny.

Ha, ha. ;-)

Jak pisze często Kolega Iro - przegrałeś z gołębiem. ;-)

Za taką chamską i prostacką manipulację słowną Ty siebie nazywasz mądrym i inteligentnym?

Mądrym i inteligentnym nazywam siebie za mądrość i inteligencję, a dowcipnym za dowcip. A, że dowcip oparty na mądrej i inteligentnej manipulacji słownej?

...przegrałeś z gołębiem. ;-)

Raczej gołębiowi zasób gówna się skończył skoro partię nie obsrywając poddaje. Tak, to chamskie i prostackie. Ale nawet chamskim i prostackim trzeba potrafić być.

• Redaktorzy

Rżnięcie głupów wychodzi im najlepiej.

Miernik jest jedynym narzędziem do wszelkich wniosków.

Jak pokazuje, że identyczny, to "identyczny". Słuch wtedy przecież zbędny.

Ha, ha. ;-)

Jak pisze często Kolega Iro - przegrałeś z gołębiem. ;-)

Ja tylko pytałem: identyczny pod jakim względem. Innymi słowy, co konkretnie porównywano w celu uzyskania wyniku. Ale okazało się to zbyt skomplikowane :-)

Ja tylko pytałem: identyczny pod jakim względem.

Redaktorze! Identyczny, czyli pod każdym.

Ja tylko pytałem: identyczny pod jakim względem. Innymi słowy, co konkretnie porównywano w celu uzyskania wyniku. Ale okazało się to zbyt skomplikowane :-)

Ale zrozum, że tego typu polemika z kimś, kto ma zerojedynki tylko w głowie nie ma sensu.

Oni nie mają żadnej wrażliwości słuchowej, a tylko zerojedynkowe poglądy.

Jak w okresie stalinizmu, zaraz po wojnie. Wszystko jest tylko czarne, albo białe.

Ślepa wiara w przyrządy i brak zrozumienia dla innego postrzegania.

Niektórzy zachowują się tutaj tak, jakby chcieli zabić słyszących za to, że słyszą.

Kto nie z nami ten wróg.

Odpowiadasz na posty nie czytając ich, klasyka.

od łac. idem 'ten sam'

Jeżeli jest to ten sam plik, to różnice brzmieniowe między nim a nim jak pisałem wcześniej nie leżą w zakresie moich zainteresowań.

nagrywamy.com

Niektórzy zachowują się tutaj tak, jakby chcieli zabić słyszących za to, że słyszą.

To fakt, audio-voodoo-fila można uznać za martwego, gdy wyprowadzi się go z błędu, i dotrze do nie go co i dlaczego słyszy.

Jeżeli jest to ten sam plik, to różnice brzmieniowe między nim a nim jak pisałem wcześniej nie leżą w zakresie moich zainteresowań.

Tak Ci się tylko wydaje, że jest ten sam.

Sprawdziłeś to tylko za pomocą niedoskonałego testu, niczego w ten sposób nie dowodząc.

W takim razie kawę na ławę, jaśniej już nie można. Dostałem cd z 4 wersjami tego samego utworu. Osoba, która dokonała nagrania przy użyciu różnych kabli twierdziła, że słyszy różnice pomiędzy czterema wersjami. Po zgraniu na dysk okazało się, że utwory sa identyczne co do bitu. Wniosek - to co słyszała osoba dokonujaca nagrań to efekt zasugerowania się użyciem różnych kabli do nagrań tych czterech wersji. Kabelki nie wniosły żadnych zmian, bo pliki były identyczne.

Teraz już wiadomo o co chodziło?

Raczej gołębiowi zasób gówna się skończył skoro partię nie obsrywając poddaje

W tej partii gołębiem jest Przemak, który udaje notorycznie idiotę.

Ja tylko pytałem: identyczny pod jakim względem. Innymi słowy, co konkretnie porównywano w celu uzyskania wyniku

Kojarzysz takie komputery jak Atari czy Commodore ?

I gry do tych komputerów nagrane na kasecie ?

Puściłeś kiedyś taka kaste z plikiem gry , na magnetofonie ?

To co wtedy usłyszałeś to "brzmienie" pliku cyfrowego - tak z grubsza

Prościej ci tego nie potrafie napisać

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

• Pokaż nowe odpowiedzi