Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

A kolega Wille jazz słyszał ? Dobre granie, polecam.

Czyli nie znasz sygnatury brzmienia Onkyo, które posiada Szymon. Jeździsz po jego zestawie a wygląda na to, że robisz to tylko ze względu na markę. A nie masz pjęcia jak gra, bo nie słuchałeś. Jesteś niestety tylko hejterem. Przepraszam, ale wrzuty tych naszych producentów na W. są dosyć.... kłopotliwe.

Zapętliłeś się w czasoprzestrzeni ? Ochłoń i poczytaj wcześniejsze posty.

Ja zadałem konkretne pytanie i nigdy nie odpuszczam, możesz nawet odpowiedzieć komuś innemu za 5 dni, tak zrobili inni a mi się dostało. Ale hipokryzji nienawidzę. Nie słyszałeś tego modelu co posiada Szymon a go oceniasz. Jak to się ma do waszej głównej tezy, że jeśli czegoś nie słyszałeś to nie oceniaj?

...on ma rację...

Oczywiście, że ma. Tylko nie wyrabiajmy sobie zdania o brzmieniu wzmacniacza z wystawki, podłączonego do źródła z wystawki, kolumn z wystawki i w akustyce z wystawki. Kto wie, czy z kozackim CD, kozackimi kolumnami, w kozackiej akustyce sygnatura z "gównianej" nie zmieniłaby się w "oryginalną, dla audiofila o zdecydowanych preferencjach", zwłaszcza, gdyby moje O dla jaj podrzucić w ślepy test porównawczy kozaków za milion dolców każdy. Przedostatnie miejsce w takim teście w zupełności by mnie satysfakcjonowało, a bywało, że miejsca pierwsze zajmowała równie "gówniana" budżetówka.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

<p>

Mój kot testował kuwetę, ja nie muszę.

Czy w ogóle trzeba testować audiovoodoo? Nie piszę teraz o wzmacniaczach lampowych, ale śmieciach typu kuweta, idiotyczne akcesoria, czy tym podobne cosie, których jedyną funkcją jest wyciągnięcie kasy z kieszeni otumanionego pięknymi słówkami audioila?

A co do sprzętu grającego, to też staram się słuchać to, co mnie interesuje- jeśli wykracza poza krąg zainteresowań, nie ciśnie mnie do odsluchów, bo po co? Lampowców słuchałem niewiele, ale największe wrażenie zrobiły na mnie samoróbki- monobloki u p. Witka, trochę przed założeniem przez niego Sonus Oliva. Były brzydkie, grały pięknie, ale nie chciałbym ich na codzień używać. Wolę WYGODNIEJSZE rozwiązania. W kilku innych coś mi przeszkadzało, może kolumny nie były dobrane, może taki był ich urok, w każdym razie utwierdziły mnie w przekonaniu, ze lampy to przeżytek.

Napisałeś z sensem. Znam wyroby Sonus Olivy. Nie są to dobre wzmacniacze nie wspominając o kolumnach. Nie wiem dokładnie jakich wzmacniaczy słuchałeś bo Sonus ma małą powtarzalność jednak podzespoły i sposób budowy jest na niskim poziomie. To bardzo niedobry przykład aby brać go za wzór wzmacniaczy lampowych. Posłuchaj Amplifona, Haiku-audo, możesz spróbować coś ze stajni FatheraPiO.

Czyli nie znasz sygnatury brzmienia Onkyo, które posiada Szymon. Jeździsz po jego zestawie a wygląda na to, że robisz to tylko ze względu na markę. A nie masz pjęcia jak gra, bo nie słuchałeś. Jesteś niestety tylko hejterem.

Ba! Denona też nie bo znaczek, ale już wiemy że wystarczy wsadzić to do innej obudowy namaścić odpowiednio przez recenzenta i gotowe, gra na miarę hajenda.

<p>Nie wiem. Te ONKYO które słychałem brzmiały bardzo podobnie.

A to ciekawe, zwlaszcza, ze za brzmienie w przytłaczającej części odpowiadają kolumny i pomieszczenie.

...Onkyo, które posiada Szymon. Jeździsz po jego zestawie...

Jeszcze trzeba wspomnieć o bezpieczniku w DAC, Hey Jude bo to droga na skróty, by samemu będąc posiadaczem zestawu w tej samej kategorii cenowej, co bryluje Onkyo stać się szanowanym przez wyznawców audio-voodoo.

<p>Napisałeś z sensem. Znam wyroby Sonus Olivy. Nie są to dobre wzmacniacze nie wspominając o kolumnach. Nie wiem dokładnie jakich wzmacniaczy słuchałeś bo Sonus ma małą powtarzalność jednak podzespoły i sposób budowy jest na niskim poziomie. To bardzo niedobry przykład aby brać go za wzór wzmacniaczy lampowych. Posłuchaj Amplifona, Haiku-audo, możesz spróbować coś ze stajni FatheraPiO.

Odpowiedz na pytanie, jak możesz krytykowac coś, czego nie słuchałeś? Jesteś audiofilem?

<p>

Nie słyszałeś tego modelu co posiada Szymon a go oceniasz. Jak to się ma do waszej głównej tezy, że jeśli czegoś nie słyszałeś to nie oceniaj?

To jest moja główna teza ? W którym miejscu ?

...już wiemy że wystarczy wsadzić to do innej obudowy namaścić odpowiednio przez recenzenta i gotowe, gra na miarę hajenda.

Nie świadczy to w żaden sposób o jakości mojego O, która w porównaniu do hiendu za milion dolców jest po prostu gówniana, ale o jakości ocen wystawianych przez audiofili jak najbardziej.

<p>

A to ciekawe, zwlaszcza, ze za brzmienie w przytłaczającej części odpowiadają kolumny i pomieszczenie.

Dokładnie :)

Odpowiedz na pytanie, jak możesz krytykowac coś, czego nie słuchałeś? Jesteś audiofilem?

Mogę, tak samo jak Ty krytykujesz inne elementy toru. Czy przetestowałeś choć dwa przewody w systemie ?

<p>Dokładnie :)

Co dokładnie. Jeżdzisz po Onkyo jakbyś był Cowboyem. Nie odpowiedziałeś na pytanie. Jak możesz oceniać system nie słysząc go? Przecież ja zadaję ci tylko pytanie, które jest główną bronią złotouchych? Dlaczego oceniłeś system Szymona?

Bo nozkiwrozki to teoretyk- gawędziarz.

Sam się przyznał, ze nie słuchał, a także, ze wie o znikomym wpływie wzmacniacza w porównaniu do kolumn i pomieszczenia, więc tym bardziej teoretyk, i to świadomy teoretyzowania.

Edytowane przez porlick

Co dokładnie. Jeżdzisz po Onkyo jakbyś był Cowboyem. Nie odpowiedziałeś na pytanie. Jak możesz oceniać system nie słysząc go? Przecież ja zadaję ci tylko pytanie, które jest główną bronią złotouchych? Dlaczego oceniłeś system Szymona?

Doświadczenie pozwala mi wyrobić sobie odpowiednie zdanie. Doświadczenie, kumasz :)

Mogę, tak samo jak Ty krytykujesz inne elementy toru. Czy przetestowałeś choć dwa przewody w systemie ?

Otóż mój drogi w moim systemie mam tylko elementy, które sam zrobiłem. Oprócz oczywiście źródła. To, co mam po 20 latach jest dla mnie najlepsze. Oczywiście zdaję spbie sprawę, że jest takie tylko dlatego, że ja to zrobiłem. I że satysfakcja przesłania mi wady, których, notabene, nie widzę. Ale miałem już bardzo złe przewody, brumiące i miałem problemy z prowadzeniem masy. I już nic mi nie brumi a OPy mam niskoszumowe i szybkie. Regulator barwy nawet, Revoxa, który podobno nie wprowadza przesunięcia fazy. Sam wytrawiłem i wyrzuciłem wiele płytek. Jedno wiem, nikt nie zrobi lepszego subwoofera niż dobry DIYowiec. Nie ma mowy.

Doświadczenie pozwala mi wyrobić sobie odpowiednie zdanie.

Masz na myśli śpiewanie za małolata Hey Jude?

Doświadczenie pozwala mi wyrobić sobie odpowiednie zdanie. Doświadczenie, kumasz :)

Doświadczenie w czym? W generalizowaniu? W wyrabianiu opinii na temat marki ze względu na? Na co?

Otóż mój drogi w moim systemie mam tylko elementy, które sam zrobiłem. Oprócz oczywiście źródła.

Klikam lajka:-)

Pokreciles, bo to lampa do sygnalu cos dodaje a nie tranzystor. .............

Cały ten wpis to czysta mniemanologia nie poparta żadnym doświadczeniem praktycznym, ani solidną wiedzą elektroniczną .Po raz kolejny zresztą. Podziwiam Twoją wyobraźnie i energię, ale to fałszywa twórczość. Spożytkuj proszę swoje zdolności i energię życiową w jakimś innym bardziej praktycznym celu, bo to naprawdę nie ma sensu !!!

Może zajmij się polityką ? Wielu osób Ci to powtarza, a Ty się jednak upierasz przy literaturze mitologii audio.

Edytowane przez Dzius

Cały ten wpis to czysta mniemanologia nie poparta żadnym doświadczeniem praktycznym, ani solidną wiedzą elektroniczną .Po raz kolejny zresztą. Podziwiam Twoją wyobraźnie i energię, ale to fałszywa twórczość. Spożytkuj proszę swoje zdolności i energię życiową w jakimś innym bardziej praktycznym celu, bo to naprawdę nie ma sensu !!!

Może zajmij się polityką ? Wielu osób Ci to powtarza, a Ty się jednak upierasz przy literaturze mitologii audio.

Dlaczego nie słuchasz fonografu?

Otóż mój drogi w moim systemie mam tylko elementy, które sam zrobiłem. Oprócz oczywiście źródła. To, co mam po 20 latach jest dla mnie najlepsze. Oczywiście zdaję spbie sprawę, że jest takie tylko dlatego, że ja to zrobiłem. I że satysfakcja przesłania mi wady, których, notabene, nie widzę. Ale miałem już bardzo złe przewody, brumiące i miałem problemy z prowadzeniem masy. I już nic mi nie brumi a OPy mam niskoszumowe i szybkie. Regulator barwy nawet, Revoxa, który podobno nie wprowadza przesunięcia fazy. Sam wytrawiłem i wyrzuciłem wiele płytek. Jedno wiem, nikt nie zrobi lepszego subwoofera niż dobry DIYowiec. Nie ma mowy.

Kolejny ciekawy wpis. Trzeba Was wkurzać aby otrzymywać takie posty ? :) Ja z DIY to tylko kable. Opowiedz trochę o systemie - jakie przetworniki w kolumnach i jak zrealizowany wzmacniacz ?

I czemu nie zrobisz zródła jako uzupełnienie całości ?

Cały ten wpis to czysta mniemanologia nie poparta żadnym doświadczeniem praktycznym, ani solidną wiedzą elektroniczną .

Opieram się na Waszej wiedzy i Waszym doświadczeniu. Mam olać? Nie, ja nie jestem z tych co olewają wszystko, co im do światopoglądu nie pasuje.

Kolejny ciekawy wpis. Trzeba Was wkurzać aby otrzymywać takie posty ? :) Ja z DIY to tylko kable. Opowiedz trochę o systemie - jakie przetworniki w kolumnach i jak zrealizowany wzmacniacz ?

I czemu nie zrobisz zródła jako uzupełnienie całości ?

ZG oczywiście aktywne, z podziałem na niskim sygnale. Ale czy to ważne? Dla ciebie ważne? Ty oceniłeś system Szymona nie słysząc go. Jak to się ma do głównego argumentu słyszących, "nie słyszałeś to nie oceniaj"?

ZG oczywiście aktywne, z podziałem na niskim sygnale. Ale czy to ważne? Dla ciebie ważne? Ty oceniłeś system Szymona nie słysząc go. Jak to się ma do głównego argumentu słyszących, "nie słyszałeś to nie oceniaj"?

Słuchałeś kiedyś kolumny typu Altus140, Zeus ?

ZG oczywiście aktywne, z podziałem na niskim sygnale. Ale czy to ważne? Dla ciebie ważne?

Słuchaj, ważne to dla mnie nie jest :) ale jak już pochwaliłeś się to dokończ i powiedz mi jakie stosujesz przetworniki ?

Tp nie jest odpowiedź na pytanie.

Słuchałeś czy nie ?

Słuchaj, ważne to dla mnie nie jest :) ale jak już pochwaliłeś się to dokończ i powiedz mi jakie stosujesz przetworniki ?

Ja się niczym nie pochwaliłem. Natomiast zadałem jako pierwszy pytanie, jak mogłeś ocenić zestaw Szymona skoro go nie słyszałeś? Jakie kryterium wziąłeś pod uwagę?

Głównie doświadcznie z obyciem z innymi "wyższymi" modelami tej marki. Teraz odpowiedz Ty.

Czyli nie słuchałeś a opinie wypisujesz. A to, co ja słuchałem to już nie twój interes. Pozostawię cię z przykrą satysfakcją, że może jednak nic nie słyszałem.

Tak, własnie tak masz zrobić aby oceniać Onkyo Szymona. Możesz również do niego pojechac posłuchac. Dopóki tego nie zrobisz nie masz prawa oceniać jego zestawu. Przecież możesz mieć jedną, jedyną ścieżkę na płytce gorszą od jego najgorszej ścieżki drukowanej a jak wiadomo, najsłabsze ogniwo.... Nie słyszałeś, nie pisz.

A jakie prawo ma Szymon do oceniania wzmacniaczy lampowych nie słysząc ani jednego? Jedyna lampa, którą zapewne widział to ta kineskopowa.

A jakie prawo ma Szymon do oceniania wzmacniaczy lampowych nie słysząc ani jednego? Jedyna lampa, którą zapewne widział to ta kineskopowa.

Szaman1977, spiąłeś się strasznie, niepotrzebnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi