Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, a recenzentów piejących nad wspaniałością przewodów sieciowych za pierdylion- do wariatkowa. Zwłaszcza, gdy opierają się na takich "dowodach".

A muzyk? Z tego żyje: zapłacą- to zagra.

Prosisz - masz. (Tych kabli nie znam).

Nawet nie wiem jak zareagować. Przecież to jawna ściema jest.

Co to porównanie impedancji kabla sieciowego ma do audio, zakładając, że jest prawdziwe?

Więcej prądu idzie?

Równie dobrze można równolegle połączyć dwa kable z Castoramy by były grubsze i opór też spadnie.

To jest taka sama reklama jak ta od firmy Mytek, który na swojej stronie reklamuje, że jego DAC w cenie ok. 8000zł w gratisie ma przedwzmacniacz gramofonowy o wartości $20000. Też w to wierzysz?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie mylmy kreatywnego marketingu z nauką i inżynierią.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szaman777
Gość

(Konto usunięte)

2,9dB głośniejszy

Dlaczego nie słychać dwa razy głośniejszy dźwięk? Czy to samo jest na filmiku ze zwykłą gitarą?

Co to porównanie impedancji kabla sieciowego ma do audio, zakładając, że jest prawdziwe?

Pytałeś o pomiary a nie to jak się one mają do audio. Jeżeli impedancja nie ma znaczenia, napięcie wyjściowe wzmacniacza też - to co ma?

Też w to wierzysz?

Darmowy ser jest tylko w pułapce na myszy.

Edytowane przez JuG

coś mi tu nie pasuje

test czy wzmacniacz zmienia brzmienie pod wpływem spadku napięcia - na yuo tubie ? no bez jaj . z taka słaba jakoscia to nie ma co porównywac

test 2 kabli do prądu ? na you tubie ? no jesne ! przeciez to słychac ze sie róznią od siebie

:o

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Dlaczego nie słychać dwa razy głośniejszy dźwięk? Czy to samo jest na filmiku ze zwykłą gitarą?

Wziąłem filmik z basem, bo to przynajmniej dobry i znany muzyk. Z gitarą podobnie, ale już tak różnie gra, że w ogóle żałość. Słychać dźwięk głośniejszy o 3dB (przynajmniej ja słyszę, ale ja nie słyszę bezpieczników, więc jestem mało miarodajny), co oznacza dwukrotnie większą moc wyjściową wzmacniacza. Dwa razy głośniej to zależnie od tego, kto słucha, najczęściej uznaje się, że około 10dB.

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)

Te kable nie są drogie - wierzyć mi się nie chcę, że znani muzycy i inżynierzy dźwięku aż tak mogą ściemniać.

https://www.essentialsound.com/power-cord-endorsements.htm

JuG poczytaj sobie o prawie Ohma.

Ukryta Zawartość

Też sobie piwo otworzyłem. :)

Ukryta Zawartość

coś mi tu nie pasuje

test czy wzmacniacz zmienia brzmienie pod wpływem spadku napięcia - na yuo tubie ? no bez jaj . z taka słaba jakoscia to nie ma co porównywac

test 2 kabli do prądu ? na you tubie ? no jesne ! przeciez to słychac ze sie róznią od siebie

:o

Hipokryzja w pełnej, rozwiniętej postaci.

Naprawdę? Kablem? ;)

Jednak reklama dźwignią handlu. Szkoda, że muzycy napędzają tę branżę voodoo.

Te kable nie są drogie - wierzyć mi się nie chcę, że znani muzycy i inżynierzy dźwięku aż tak mogą ściemniać.

Ukryta Zawartość

Pensado już wcześniej w takich akcjach brał udział. Kable może i nie drogie, ale może budżet na reklamę duży?

Ja nie twierdzę, że to są złe kable. Ja twierdzę, że te filmiki to ściema.

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Faktycznie. Na yt słychać różnicę w "brzmieniu" kabli zasilających.

Nic nie stoi zatem na przeszkodzie by zrobić na yt film, na którym słychać różnice w bezpiecznikach.

Można też byłoby posłuchać kwantowych rezonatorów i innych takich. :))

Szkoda, że muzycy napędzają tę branżę voodoo.

a co , myslisz ze jak im spada sprzedaz płyt , a tez chca jeżdzić ferrari , to co maja zrobić ?

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

No tak, tak napisałem... Mój rezystor, w moim sprzęcie. Czy to takie dziwne?

Non stop sobie wyobrażam jak te elektrony zasuwają po ścieżakch, które im przypisałem

Nie. Nic w tym dziwnego. Tak samo jak mój bezpiecznik pozwala elektronom z kabla zasilającego

uporządkować prąd i podać go dalej tak, by sygnał pod jego wpływem był bit-perfect. ;-)

Faktycznie. Na yt słychać różnicę w "brzmieniu" kabli zasilających.

Nic nie stoi zatem na przeszkodzie by zrobić na yt film, na którym słychać różnice w bezpiecznikach.

Można też byłoby posłuchać kwantowych rezonatorów i innych takich. :))

Wyobrażasz sobie jak ktoś pieczołowicie ustawia pod przedłużaczem dechę i pokazuje nam różnicę pomiędzy istnieniem dechy a jej brakiem za pomocą sampli lub jakichś muzyków? Ja już tak, wyobrażam sobie. Rozwarstwienie intelektualne rozrasta się nieubłaganie.

Gość

(Konto usunięte)

Ja nie twierdzę, że to są złe kable. Ja twierdzę, że te filmiki to ściema.

Ja tego nie porównywałem - na laptopie mam gówniane pierdziawki. Ale słyszałem co muzycy opowiadają o różnicach.

Nie. Nic w tym dziwnego. Tak samo jak mój bezpiecznik pozwala elektronom z kabla zasilającego

uporządkować prąd i podać go dalej tak, by sygnał pod jego wpływem był bit-perfect. ;-)

Sound, błagam cię. Ja sobie je wyobrażam, byłbym idiotą twierdząc, że moje cudowne luty są lepsze od fabrycznych.

Ja tego nie porównywałem - na laptopie mam gówniane pierdziawki. Ale słyszałem co muzycy opowiadają o różnicach.

Różnice w głośności w tych filmikach na laptopie słychać doskonale. To można zmierzyć, co uczyniłem i pokazałem. Rozumiem, że wierzysz, że te kable "uwalniają" dwukrotnie wyższą moc wzmacniacza? Bo tak jest na filmie. Ewidentnie. Więc jak? Ja oszukałem screen z protoolsa?

nagrywamy.com

Muzycy rozprawiają z Tobą o różnych przewodach zasilających czy też oglądałeś co oni mówią?

Muszę przyznać, że to jest obrzydliwe. I jeszcze Michael Rhodes...

Panowie, po prostu tak nie można... Ręce opadają. Już testy kolegów z forum ze wzmacniaczami gitarowymi są niewiele warte, ale są zabawą, natomiast to na filmiku to już naprawdę. To smutne jest. Zgrałem sobie z jutube Michaela Rhodesa z tego filmiku reklamującego kabel. Stara się grać to samo. Zakładamy, że tak samo. Tak, jasne. Poniżej parę początkowych nut z tej samej zagrywki - na górze zwykły kabel, na dole ten dobry:

Ukryta Zawartość

I co? Ślad nagrany przez dobry kabel jest 2,9dB głośniejszy. Ktoś wierzy, że kabel sieciowy powoduje wzrost czułości wzmacniacza o 3dB? Ktoś wierzy, że wzmacniacz z lepszym kablem z tym samym sygnałem wejściowym gra z dwukrotnie wyższą mocą?

Rzygać mi się chce, idę po piwo.

Ale o co chodzi? Gdzie ten dowód Twojego zniesmaczenia?

Ukryta Zawartość

Ktoś wierzy, że kabel sieciowy powoduje wzrost czułości wzmacniacza o 3dB? Ktoś wierzy, że wzmacniacz z lepszym kablem z tym samym sygnałem wejściowym gra z dwukrotnie wyższą mocą?

Ja tak... pod warunkiem, że po zastosowaniu lepszego kabla do wzmacniacza zamiast 230V dojdzie 460V.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Głośniejszy dźwięk wydaje się pozornie lepszy. Dlatego w testach ABX wyrównanie poziomu głośności jest tak istotne.

Ale gdzie tam, przecież to otumania TWÓJ mózg ;)

nagrywamy.com

Głośniejszy dźwięk wydaje się pozornie lepszy. Dlatego w testach ABX wyrównanie poziomu głośności jest tak istotne.

Nie do końca. Voodooaudiofili jednakowy poziom sygnału ogłupia ich mózg, jak to określił niedawno jeden z użytkowników.

Gość

(Konto usunięte)

Rozumiem, że wierzysz, że te kable "uwalniają" dwukrotnie wyższą moc wzmacniacza?

Tak nie uważam.

Ja oszukałem screen z protoolsa?

Sam niestety nie potrafię sprawdzić - zostaje w tym przypadku zaufanie. Nie znam Ciebie, nie znam też tych muzyków. Trudno mi uwierzyć, że znani ludzie ewidentnie kłamią mówiąc o różnicach, które słyszą. Do tego tam jest więcej wypowiedzi innych muzyków i reżyserów. Może to twórcy tych filmów je trochę podrasowali żeby uwypuklić słyszalność różnice dla nieprofesjonalistów?

Czy jest możliwe wyrównanie poziomów sygnałów i ich porównanie?

Wziąłem filmik z basem, bo to przynajmniej dobry i znany muzyk. Z gitarą podobnie, ale już tak różnie gra, że w ogóle żałość. Słychać dźwięk głośniejszy o 3dB (przynajmniej ja słyszę, ale ja nie słyszę bezpieczników, więc jestem mało miarodajny), co oznacza dwukrotnie większą moc wyjściową wzmacniacza. Dwa razy głośniej to zależnie od tego, kto słucha, najczęściej uznaje się, że około 10dB.

Geniusz.

Tak nie uważam.

Sam niestety nie potrafię sprawdzić - zostaje w tym przypadku zaufanie. Nie znam Ciebie, nie znam też tych muzyków. Trudno mi uwierzyć, że znani ludzie ewidentnie kłamią mówiąc o różnicach, które słyszą. Do tego tam jest więcej wypowiedzi innych muzyków i reżyserów. Może to twórcy tych filmów je trochę podrasowali żeby uwypuklić słyszalność różnice dla nieprofesjonalistów?

Czy jest możliwe wyrównanie poziomów sygnałów i ich porównanie?

Porównywanie jakości sprzętu elektronicznego odtwarzającego audio na podstawie grającego na żywo gitarzysty? Czy was już doszczętnie omamiło? Grał ktoś, kiedyś, coś, chociażby w domu? Uderzysz dwa razy tak samo w struny przez minutę? Sound, błagam cię. A... to nie ty teraz.

Edytowane przez Bunk
  • Pokaż nowe odpowiedzi