Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, volmaster napisał:

Bo nie kupuję całego bębna, kiedy chcę wymienić stary 1,5 na 2,5 w jednym miejscu

No i co Tobie wyszło z pomiaru 1,5 i 2,5?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

1 minutę temu, Lech36 napisał:

No i co Tobie wyszło z pomiaru 1,5 i 2,5?

Że nie będzie za krótki

😵

1 minutę temu, xajas napisał:

Jestem za, dlugosc to najwazniejszy parametr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I sztywność 😁

Ukryta Zawartość

Gość Kw202

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Lech36 napisał:

Zdarzyło mi się takie coś kiedyś. Otwór wywierciłem i dopiero po tym wpadłem na to że wiertarka (Hitachi pro) kręci się w drugą stronę.

Pikuś, mój koleś w salonie wszystkie otwory na listwy przypodłogowe tak wywierciłem. Beczał że zepsutego sds'a mu pożyczyłem 😂

Godzinę temu, volmaster napisał:

Że nie będzie za krótki

Za krótki to zawsze nie dobry jest. Dlatego należy zakładać pewne niewielkie nadmiary, albo precyzyjnie wyznaczać długość łącznie z zapasami serwisowymi. 

13 minut temu, Kw202 napisał:

Pikuś, mój koleś w salonie wszystkie otwory na listwy przypodłogowe tak wywierciłem. Beczał że zepsutego sds'a mu pożyczyłem 😂

Czasem umysł bywa mocno zamglony i wtedy takie "klocki" się zdarzają. I nie chodzi o umysł zamglony np. alkoholem 😉.  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość

(Konto usunięte)

Ps kup sobie wreszcie dobre kolumny grające 25 Hz bez spadku.

Jakie proponujesz i czy słuchasz na takich?

Usłyszysz, jaki wpływ granie tych częstotliwości ma na ogólny odbiór muzyki. Wtedy swoją wiedzę będziesz opierał również na doświadczeniu a nie tylko na filmikach z YT. 

Zwłaszcza gitary basowej

A propos Lemmy'ego i jednego z głównych aktorów tego wątku taki żarcik mi się przypomniał ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, Kw202 napisał:

Kilka mlotowietrarek które widziałem miały kierunek obrotów ustawiany tym cyckiem odwrotnie niż standardowo we wkrętarkach. Jedną taką mam. 

nagrywamy.com

31 minut temu, szpakowski napisał:

A propos Lemmy'ego i jednego z głównych aktorów tego wątku taki żarcik mi się przypomniał ...

Ukryta Zawartość

...żarcik samobójczy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

11 godzin temu, colcolcol napisał:

A z tym to już trudno dyskutować. Zabijasz moją wiarę w inteligencję 🙂 Muzyka jest podróżą, w której umowne przystanki w postaci zasad, stają się coraz bardziej uwierające. Stawiam tezę, że nigdy poważnie nie grałeś na żadnym instrumencie. 

Zasadniczo, to w miarę postępu w komponowaniu, coraz bardziej odchodzi się od myślenia skalami. W muzyce klasycznej jakiś czas temu zrezygnowano z tonacji a niejaki Davis mocno eksplorował muzykę popularną nie gardząc elektroniką, Popraw jeżeli nie zrozumiałem: blue note, glissando są błędem a cała muzyka dwudziestowieczna, opierająca się na poszukiwaniach dźwięków spoza skali (które zarówno bluesmani jak i twórcy ludowi znali od zarania) wszystkie dokonania ludzkości, w której użyto generatorów do tworzenia dźwięków - nie są muzyką? 

Ps kup sobie wreszcie dobre kolumny grające 25 Hz bez spadku. Usłyszysz, jaki wpływ granie tych częstotliwości ma na ogólny odbiór muzyki. Wtedy swoją wiedzę będziesz opierał również na doświadczeniu a nie tylko na filmikach z YT. 

Zasadniczo to jest coraz śmieszniej. Cytujesz fragment i dalej sobie dyskutujesz sam ze swoimi tezami, w dodatku bzdurnymi. Odejście od skal, atonalność i inne takie nadal oparte są o poltony skali temperowanej i jakoś inaczej być nie chce. Chodzi zapewne o odejście od chromatyki, to juz jak wolisz. Ale i tak dobrze wiesz, że nie o to chodzi, bo specjalnie uciąłeś w cytacie początek, zmieniajac jego sens - standardowa praktyka jak się nie ma argumentów. Chciałem nawet jakoś odpowiedzieć, ale widzę, że szkoda czasu, bo ani poważnie nie grałem na żadnym instrumencie ani (z innego wątku) widać że nie mam wykształcenia technicznego, więc nie ma o czym ani z kim gadać. Może tylko o tym, że nie muszę słuchać zakłóceń i tramwajów a muzyka, której słucham, kończy swoje pasmo na 60Hz, nowsza może na 40, ale też bez specjalnych wymagań. Zawodowo to co trzeba w dole to słyszę, z górą niestety bardzo źle. Życzę zdrowia. 

nagrywamy.com

24 minuty temu, przemak napisał:

Życzę zdrowia. 

przemak …

Nie gram na basie, ani na żadnym innym instrumencie, ale nikłe pojęcie o nutach mam (chyba). 
Trzy różne przykłady gry na basie, gdzie biegną sobie ósemki. Ósemki jeśli się nie mylę. 
Jaką techniką Ty wolisz grać takie ósemki. Kostka, jeden palec, dwa palce, a jeśli kostka to od góry do dołu czy dół, góra? Czy wszystko zależy od tego, jak ma coś brzmieć?

6 minut temu, volmaster napisał:

przemak …

Nie gram na basie, ani na żadnym innym instrumencie, ale nikłe pojęcie o nutach mam (chyba). 
Trzy różne przykłady gry na basie, gdzie biegną sobie ósemki. Ósemki jeśli się nie mylę. 
Jaką techniką Ty wolisz grać takie ósemki. Kostka, jeden palec, dwa palce, a jeśli kostka to od góry do dołu czy dół, góra? Czy wszystko zależy od tego, jak ma coś brzmieć?

Po pierwsze:

bass-pick-jpg.702961

Po drugie to zależy od brzmienia jakie się chce uzyskać. Tłumiona kostka (z góry czy naprzemiennie) w dwóch pierwszych przykładach to coś innego niż paluchy, jednym czy dwoma wszystko jedno. Ja kostką nie umiem grać.

nagrywamy.com

12 minut temu, przemak napisał:

Po pierwsze:

Ukryta Zawartość

Po drugie to zależy od brzmienia jakie się chce uzyskać. Tłumiona kostka (z góry czy naprzemiennie) w dwóch pierwszych przykładach to coś innego niż paluchy, jednym czy dwoma wszystko jedno. Ja kostką nie umiem grać.

Znaczy, że grać kostką na basie, to gorsza zbrodnia niż zabójstwo? 😀

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, volmaster napisał:

Znaczy, że grać kostką na basie, to gorsza zbrodnia niż zabójstwo? 😀

Taki jest konsensus. Znaczy można, ale lepiej się nie przyznawać 😉

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)
10 godzin temu, volmaster napisał:

Nie pitol mi tylko, że marketowe podstawki z buczącym, kartonowym subem to dobry dźwięk

po pierwsze wydaje mi się , że mógłbyś bardziej oględnie dobierać słowa

a po drugie to raczej nie słuchałeś systemu Szymona więc nie możesz wyciągać pochopnych wniosków 🙂

8 godzin temu, volmaster napisał:

Ja nie kieruję się ani ceną, ani pomiarem. Spośród wielu zestawów wybrałem ten, który najbardziej podoba mi się pod względem barwy brzmienia i jakości dźwięku. Amen 🙏🏻🙂

a zdradzisz co to za kolumny i jaki wzmacniacz? czy może zestaw aktywny?

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

a po drugie to raczej nie słuchałeś systemu Szymona więc nie możesz wyciągać pochopnych wniosków 🙂

Nie wiek skąd pomysł, że mój system ma DOBRY dźwięk, skoro ja tak go nie określam. BTW jeśli komuś odwagi wystarczy to zapraszam na prezentację: szybkie przełączanie z A+B na A i sam oceni, czy przy tym budżecie "kartonowy sub" to dobro czy zło.

Edytowane przez szymon1977

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, szymon1977 napisał:

kartonowy sub" to krok w przód.

jak sam będziesz takie określenia stosował to nic dobrego z tego nie wyjdzie 🙂

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie wiek skąd pomysł, że mój system ma DOBRY dźwięk

nie wiem nie słuchałem więc dla mnie ani dobry ani zły 🙂

14 minut temu, slawek.xm napisał:

ułańska fantazja Cię nie opuszcza 🙂

Nie, ja po prostu wiem czy po przełączenie z A na A+B kartonowości basu przybywa czy ubywa. W zasadzie każdy o podstawowej znajomości tematu powinien to wiedzieć.

Sub kartonizujący bas? Wow! Jak skrajnym trzeba być ignorantem by wpaść na taki pomysł?

Edytowane przez szymon1977

13 godzin temu, przemak napisał:

szkoda czasu, bo ani poważnie nie grałem na żadnym instrumencie ani (z innego wątku) widać że nie mam wykształcenia technicznego, więc

🙂

Cytując "klasyka przemaka" - był czas przywyknąć - jest tu, okazuje się wielu jasnowidzów, posiadających olśnienia (czy może lśnienia?), którzy wiedzą wszystko i do tego zawsze lepiej. 😁

12 godzin temu, przemak napisał:

Taki jest konsensus. Znaczy można, ale lepiej się nie przyznawać 😉

Nie wzbudza jakoś respektu kostkowy basista u mnie 🙂. Poza tym kostką grać utwór z takim bardziej rozbudowanym zapisem nutowym chyba się nie uda 🤔

10 godzin temu, slawek.xm napisał:

jak sam będziesz takie określenia stosował to nic dobrego z tego nie wyjdzie 🙂

Przez dekadę nie posunął się nawet o pół kroku. 

Daphile konfiguruje od pięciu lat 😁

Kawał mi się przypomniał jak gliniarz się chwalił, że ułożył puzzle w 3 miesiące, a na pudełku było napisane od 3 do 5 lat. W takim tempie chwyta Szymon 😉

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

jak na użytkownika z 25 dniowym stażem masz niezłe rozeznanie 🙂

Że niby zaraz klon 👍🏻

• Redaktorzy
9 minut temu, volmaster napisał:

Kawał mi się przypomniał jak gliniarz się chwalił, że ułożył puzzle w 3 miesiące, a na pudełku było napisane od 3 do 5 lat.

Mocne! 😄 Szkoda mi tych łebskich policjantów.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

14 godzin temu, przemak napisał:

specjalnie uciąłeś w cytacie początek, zmieniajac jego sens - standardowa praktyka jak się nie ma argumentów

Nigdy nie byłem złośliwy ani celowo nie manipuluję. Drażni mnie (ubolewam nad tym) jedynie sztywne podejście do muzyki, jako tworu schematycznego, opartego na półtonach, skalach i postępie chromatycznym. Nie zgodzę się również z tezą, że jedynym prawdziwym (cyt rzeczywistym) źródłem dźwięku są klasyczne instrumenty a w szczególności wybrane elementy drgające. 

Mogę własną gitarę elektryczną podpiąć bezpośrednio pod analizator widma i nie pokaże niczego poniżej 60Hz. Ten sam Ovation i mój głos nagrany Umikiem poniżej pokazuje pełen obraz składowych. Składa sie na niego cała obwiednia a nie tylko sustain.  

Od 2.30 Nigel Kennedy pokazuje czym jest muzyka. Jak by była uwięziona w ryzach tradycyjnego tempa, chromatyki i zasad. Tym własnie jest muzyka a nie wybranym fragmentem pierwszej harmonicznej basu. 

Ukryta Zawartość

Zrzut ekranu z 2022-07-31 10-14-17.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi