Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

25 minut temu, slawek.xm napisał:

u mnie średni sygnał audio to 4VAC czyli dla 4 omów obciążenia to 4 waty

maksymalny jak dotąd sygnał jaki zarejestrowałem to 30VAC czyli dla 4 om to 225 W

jeśli odbije mi i zejdę z impedancją np do jednego oma to już będzie 900W

wzmak musi sprostać takiemu wyzwaniu

Takie przemyślenia dobrze oprzeć o realia. Ten sygnał z filmiku jest zmanipulowany albo wskaźnik mocy pokazuje bzdury. Generalnie mamy przecież miarę tego, co się dzieje, znienawidzony DR czy stosunek peak/RMS (nawet lepiej). Przy zestawach głośnikowych o skuteczności 90dB przy 4W stereo masz SPL (plus minus) w granicach 96dB. To jest dość głośno, rzekłbym bardzo głośno. Jeżeli maksymalnie rejestrujesz 225W to masz DR 17,5 (mniej więcej, bo DR to porąbany algorytm). Jeszcze oczywiście pytanie, jak to mierzysz, trzeba by raczej mierzyć poziom szczytowy, żeby ocenić potrzebnąmaksymalną moc wzmacniacza. Ale powiedzmy, że ortodoksyjnie jest rozsądne założenie - mało jest takich nagrań, ale jeżeli słuchamy z poziomem średnim 96 (czyli bardzo głośno) to trzeba mieć wzmacniacz 2x200 mniej więcej żeby nie obcinać szczytów. Pytanie tylko, czy przy poziomach rzędu 110 ktoś jeszcze w ogóle zwraca uwagę na zniekształcenia 😉 

Ale ze spadkami impedancji to bym nie przesadzał - one są wąskopasmowe, a muzyka jest szerokopasmowa. Jeżeli nawet w jakimś paśmie jest spadek do 1 oma, to te 900W byłoby potrzebne gdyby cały sygnał muzyczny był sinusem o częstotliwości trafiającej dokładnie w minimum impedancji. A muzyka sinusem nie jest, jakakolwiek inna składowa (a jest ich sporo, nie jedna) powoduje, że poziom szczytowy tego konkretnego sinusa (nawet, gdy jest dominujący) jest niższy i mityczna "wydajność prądowa" jest po prostu mityczna. Dodatkowo absurdalna moc wzmacniacza oznacza większe szumy albo absurdalne koszty.

Każdy robi jak chce, ale muzyka rozrywkowa ma stosunek peak/RMS rzadko przekraczający 12dB, więc wymagana moc wzmacniacza staje się coraz mniejsza...

19 minut temu, bum1234 napisał:

A Jaco Pastorius?

Ale to inna bajka jest.

15 minut temu, Ajothe napisał:

Lee Sklar posiada jakiś autorski dorobek ?

Larry Taylor też nie 😉 

nagrywamy.com

Mam zawsze z tym problem, czy wystarczy że sobie pograł z gwiazdami by uznać takiego Basista za wybitnego? 

....albo jakiegokolwiek muzyka? 

....nie wiem mam dylemat. 

Cenię autorską twórczość. 

57 minut temu, Ajothe napisał:

Cenię autorską twórczość. 

53 minuty temu, przemak napisał:

Basistów?

Lemmy Kilmister

-----

1 godzinę temu, slawek.xm napisał:

naprawdę

A to nie ma za co, to przypadek a nie świadome działanie było.

-----

3 godziny temu, Misio38 napisał:

Ale to chyba w jakiejś hali?

To jakieś ekstremum jest, ale chyba definitywnie burzy teorię, jakoby do odtworzenia 99% nagrań wystarczyło 1W

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

32 minuty temu, Ajothe napisał:

Tak Basistów np Victor Wooten? 

Marcus Miller? 

Stanley Clark? 

Ok. To ja wręcz przeciwnie 😉

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)
45 minut temu, przemak napisał:

Ten sygnał z filmiku jest zmanipulowany albo wskaźnik mocy pokazuje bzdury

to jest możliwe

ale jeśli potraktujesz wskazania jako proporcje to już jakieś wnioski możesz wysnuć

47 minut temu, przemak napisał:

Pytanie tylko, czy przy poziomach rzędu 110 ktoś jeszcze w ogóle zwraca uwagę na zniekształcenia 😉 

jeśli kolumny grają dokladnie czysto i przy większych poziomach  nie slychać zniekształceń to istnieje pokusa odkręcania gały , przy czym subiektywna ocena glośności ma tu decydujące znaczenie

50 minut temu, przemak napisał:

Ale ze spadkami impedancji to bym nie przesadzał - one są wąskopasmowe

nie zawsze

zmniejszanie impedancji przy równoległym łączeniu przetworników to jeden ze sposobów na podniesienie skuteczności przy większym poborze mocy ze wzmacniacza

potrzebuję takiego wzmacniacza do wszelkich możliwych testów

56 minut temu, przemak napisał:

Dodatkowo absurdalna moc wzmacniacza oznacza większe szumy albo absurdalne koszty.

wzmak dostępny na rynku,który odpowiadalby parametrom technicznym jakie chcę osiągnąć to Gryphon Mephisto

więc cena ma tu drugorzędne znaczenie

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

to jest możliwe

ale jeśli potraktujesz wskazania jako proporcje to już jakieś wnioski możesz wysnuć

Proporcje właśnie się nie zgadzają. 

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

jeśli kolumny grają dokladnie czysto i przy większych poziomach  nie slychać zniekształceń to istnieje pokusa odkręcania gały , przy czym subiektywna ocena glośności ma tu decydujące znaczenie

Przy poziomach w okolicy 110 ucho tak zniekształca, że nie ma o czym gadać. 

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

zmniejszanie impedancji przy równoległym łączeniu przetworników to jeden ze sposobów na podniesienie skuteczności przy większym poborze mocy ze wzmacniacza

Ale wtedy to jest po prostu inna nominalna impedancja a nie minimum impedancji. Wtedy i przy cichym słuchaniu jest potrzebne mniejsze napięcie, więc mocowo nic złego się nie dzieje i te 20dB peak/rms nie będzie przekroczone. 

wzmak dostępny na rynku,który odpowiadalby parametrom technicznym jakie chcę osiągnąć to Gryphon Mephisto

więc cena ma tu drugorzędne znaczenie

Czyli jak pisałem - absurdalna 😉

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, przemak napisał:

Czyli jak pisałem - absurdalna 😉

wszystko zależy od możliwości finasowych

zamiast inwestować w jacht można w system audio 🙂

4 minuty temu, przemak napisał:

Ale wtedy to jest po prostu inna nominalna impedancja a nie minimum impedancji. Wtedy i przy cichym słuchaniu jest potrzebne mniejsze napięcie, więc mocowo nic złego się nie dzieje i te 20dB peak/rms nie będzie przekroczone. 

podam ci przykład

potrzebujesz korekcji charakterystyki na niskim basie o 20db , lub chcesz wykorzystać maksymalne Vd głosnika

najczęściej kończa sie wzmacniacze a nie głosniki typowym przykladem sa duże Tiw'y Visatona

ekstremalne działania wymagają ekstremalnych narzędzi

18 minut temu, slawek.xm napisał:

nie zawsze

potrzebuję takiego wzmacniacza do wszelkich możliwych testów

No ale chyba nie będziesz schodził z impedancją nominalną zestawu poniżej 4 omów.

13 minut temu, slawek.xm napisał:

podam ci przykład

Piszesz, że średnio masz 4V czyli 4W a w szczycie 225W. Jak zmniejszysz impedancję obciążenia i będziesz niby potrzebował w szczycie tych 900W, to znaczy, że i średnio też będziesz słuchał z czterokrotnie większą mocą. Więc raczej sciszysz 😉

Chyba, że te 90dB to zupełnie coś innego 😉

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, Zwykły Drut napisał:

No ale chyba nie będziesz schodził z impedancją nominalną zestawu poniżej 4 omów.

będę 🙂

dla przykladu

chcesz wąskie kolumny 3-way do dużego pokoju i zakładasz ,że męski wokal przetwarza już tylko średniotonowy

to determinuje polączenie trzech wooferów równolegle i niski podział ze średniotonowym , co przy dużym kondzie szeregowym da spory spadek impedancji od hi-pasa

i już masz impedancję 2 omową jeśli glośniki są ośmioomowe

a teraz pomyśl , że chcesz wykorzystać głośniki czteroomowe bo skuteczność 100db jest priorytetem 🙂

8 minut temu, Zwykły Drut napisał:

A dlaczego nie, kto bogatemu zabroni? Będzie można zastosować droższe kable. Pamiętaj, że @slawek.xm obciąża zasilacz żeby lepiej brzmiało 😉

nagrywamy.com

będę 🙂

dla przykladu

chcesz wąskie kolumny 3-way do dużego pokoju i zakładasz ,że męski wokal przetwarza już tylko średniotonowy

to determinuje polączenie trzech wooferów równolegle i niski podział ze średniotonowym , co przy dużym kondzie szeregowym da spory spadek impedancji od hi-pasa

i już masz impedancję 2 omową jeśli glośniki są ośmioomowe

a teraz pomyśl , że chcesz wykorzystać głośniki czteroomowe bo skuteczność 100db jest priorytetem 🙂

Ja tam bym zmienił priorytety bo takie obciążenia zawsze są jakoś problematyczne dla wzmacniacza choćby jego budowa pozwalała na niskie obciążenia. Są też problematyczne dla jakości dźwięku.

Gość

(Konto usunięte)
15 minut temu, przemak napisał:

Chyba, że te 90dB to zupełnie coś innego 😉

spoko , masz bardzo wąskie i bardziej teoretyczne podejście do audio

poza tym nie potrafisz już chyba dyskutować bez uszczypliwości

np

14 minut temu, przemak napisał:

Pamiętaj, że @slawek.xm obciąża zasilacz żeby lepiej brzmiało 😉

baw się dobrze

eot

10 minut temu, Zwykły Drut napisał:

Ja tam bym zmienił priorytety bo takie obciążenia zawsze są jakoś problematyczne dla wzmacniacza choćby jego budowa pozwalała na niskie obciążenia. Są też problematyczne dla jakości dźwięku.

taki układ jak opisalem miał Stary audiofil potem szymonfaber , diabeł czy jakoś tak

byly to kolumny akustyka 4-way na rewelatorach z dodatkowym wooferem , w sumie trzy x 26cm

Edytowane przez slawek.xm
1 hour ago, przemak said:

Jeżeli maksymalnie rejestrujesz 225W to masz DR 17,5 (mniej więcej, bo DR to porąbany algorytm) [...]

Każdy robi jak chce, ale muzyka rozrywkowa ma stosunek peak/RMS rzadko przekraczający 12dB, więc wymagana moc wzmacniacza staje się coraz mniejsza...

Tak,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to raczej ekstremum niż reprezentatywna próbka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, Zwykły Drut napisał:

Ja tam bym zmienił priorytety

drugi przykład kolumny Rogali Ethos Arctico Signature

Konstrukcja 3,5 drożna (8 głośnikowa), bass reflex.

Pasmo przenoszenia: 30Hz – 20 000Hz

Wymiary: 190cm x 57cm x 23cm

Impedancja: 2 Ohm

Cena detaliczna: 199 000zł.

obraz.thumb.png.867549f1e3793d714ea0d551b62b7511.png

spoko , masz bardzo wąskie i bardziej teoretyczne podejście do audio

Sam pisałeś o skuteczności. Te 90dB wtedy to 1W a nie 2,83V. Więc nie ważne, ile omów. Tysiąc watów wpompowane w zestawy o skuteczności 90 to 120 - to próg bólu. Można. 

Oczywiście fajnie mieć wzmacniacz 1000W, tylko on będzie miał 10dB wyższe szumy niż taki sam 100W. W przypadku źródeł cyfrowych poziom szczytowy, czyli maksymalna moc wzmacniacza, jest łatwy do określenia i nieprzekraczalny. 

poza tym nie potrafisz już chyba dyskutować bez uszczypliwości

Tak, Ty potrafisz, widać w wątku o zestawach aktywnych 😉

nagrywamy.com

5 godzin temu, przemak napisał:

Przy poziomach w okolicy 110 ucho tak zniekształca, że nie ma o czym gadać. 

W zasadzie normalny człowiek przy takim natężeniu dźwięku podejmuje decyzję o ewakuacji. Ja z powodu absurdalnych poziomów głośności już od 2008 roku nie bywam na koncertach rockowych czy metalowych. Jest tak głośno, że szkoda słuchu, a i tak muzyka jest mało rozróżnialna. 110dB w domu? Nie sądzę, żeby osoba słuchająca na takich poziomach głośności miała jeszcze jakiekolwiek kompetencje do oceniania jakości odtwarzania muzyki przez dany sprzęt.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Duże wzmacniacze w połączeniu z wydajnymi kolumnami to najczęściej miła niespodzianka. 
Moje głośniki mają 4 ohm, 90db i znane są z tego,, ze wcale nie potrzebują dużych mocy aby nieźle zagrać.

Wzmacniacze mam mono, bardzo mocne i zaprojektowane do biamp, do ciężkich do napędzenia 82db głośników.
Oba wzmacniacze potrzebują po dwa kable sieciowe. Używałem przez dlugi czas tylko jeden kabel i w związku z tym tylko jeden power bank. Z czasem kupiłem cztery takie same kable i z wszystkich trzech banków, zagrało nieporównywalnie lepiej. Dźwięk stał się potężny, pojawiła się ogromna scena i wielka przestrzeń. Kolejnym krokiem był biamp, którego efekty były równie spektakularne.
Duży wzmacniacz, to wiele więcej niż głośność zestawu.

….be still and know….

Używałem przez dlugi czas tylko jeden kabel i w związku z tym tylko jeden power bank. Z czasem kupiłem cztery takie same kable i z wszystkich trzech banków, zagrało nieporównywalnie lepiej.

Czy nie latwiej bylo zmostkowac wewnetrznie gniazada zasilajace wszystkie banki.

Przeciez takie rozwiazanie z tymi wielomam kablami jest bez sensu. To tylko przesuniecie rozwiazania problemu o 2m (dlugosc kabla)

Sorry, umknal mi jeden drobiazg.
Takie osobne zasilania to cos dla kablarzy. Moga uzyc innej sieciowki do banku 1 (np. dociskajacej srednice) i innej do banku 2 (np. rozszerzajaca scene)

43 minutes ago, xajas said:

Czy nie latwiej bylo zmostkowac wewnetrznie gniazada zasilajace wszystkie banki.

Przeciez takie rozwiazanie z tymi wielomam kablami jest bez sensu. To tylko przesuniecie rozwiazania problemu o 2m (dlugosc kabla)

Ukryta Zawartość

Pierwszy bank obsługuje jeden kabel, dwa pozostałe drugi.
Mostkowania we wzmacniaczu, z takiego powodu trudno byłoby mi nazwać.

18 minutes ago, xajas said:

Moga uzyc innej sieciowki do banku 1 (np. dociskajacej srednice) i innej do banku 2 (np. rozszerzajaca scene)

Nie wiem nic o tym, żeby wyjścia były w jakikolwiek dzielone, w zależności od ilości działających banków. Moc wzmacniacza na wyjściu jest coraz większa z każdym kolejnym włączonym bankiem. Wszystkie trzy włączone, to teoretycznie rozwiązanie zalecane przez producenta przy użyciu głośników 2 ohm. 

Moje 4 way 4 ohm są tym ustawieniem tak samo zachwycone jak ja sam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Seth_A_Rider

….be still and know….

W dniu 28.07.2022 o 22:20, przemak napisał:

Ale i tak przestrojony czy inaczej zagrany ciągle będzie miał sporo mocniejszą drugą harmoniczną... 

Ukryta Zawartość

Powrócę jeszcze do tego pokracznego przykładu obrazującego niby miałkość niskiego basu.

W ww gitarze przetworniki umieszczone są w strzałce drugiej i dalszej harmonicznej i dla nich wychylenie struny jest tam największe. Gdyby je umieścić pod dwunastym progiem, czyli w strzałce najniżej częstotliwości, pokazałyby faktyczny obraz wahań struny czyli dominujące ~40 Hz. Można grac flażoletami tłumiąc największe wychylenia.

I dlatego teoria o mocnej drugiej harmonicznej wykluta z niezrozumienia działania gitary elektrycznej jest tak pokraczna. 

W gitarach celowo umieszcza się przetworniki w różnych miejscach. Celem jest możliwość prostej zmiany barwy poprzez zmianę harmonicznych w sygnale elektrycznym w zależności od miejsca pod strunami. 

Akustycznie zawsze będzie tak samo i będzie zależało od układu rezonansowego: pomieszczenie/pudło gitary/słuchacz. 

Mogę stworzyć taki układ, w którym nie będzie słychać 40 Hz lub 30 Hz będzie dominujące. 

Zmanipulowany jest również sam pomiar, ponieważ nie jest akustyczny a elektryczny. Przetworniki gitary same z siebie są filtrami i nie tylko ze względu na miejsce umieszczenia. To tak jakby pasmo przenoszenia głośnika mierzyć na jego zaciskach. Można i tak 😉 

Ukryta Zawartość

Gdzie jest roznica miedzy A i B?

Jaki sens ma B?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 minutes ago, xajas said:

Jaki sens ma B?

Ukryta Zawartość

Wyślij swój projekt na [email protected] z dopiskiem 9011

Mieszkasz w Niemczech, wszystko na miejscu.

Celowałbym na głównego inżyniera.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Seth_A_Rider

….be still and know….

27 minut temu, xajas napisał:

Jaki sens ma B?

Ukryta Zawartość

Narysuj to po bożemu, każdy bank zasilany z innej fazy i dopiero to gra i za kolumnami są hektary przestrzeni

p.s. wiem mało kto ma w domu 3 Fazy ale co mnie to wzrusza...

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

20 minut temu, Seth_A_Rider napisał:

Mieszkasz w Niemczech, wszystko na miejscu.

W magazynach zalega tam jeszcze dużo B. Gazu im nie zabraknie więc tak na marginesie ☠️

• Pokaż nowe odpowiedzi