Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, J.Jerry napisał:

Tak wychodzi.

No właśnie. I tu dochodzimy do sedna: wyobraź sobie, że ktoś MR2 napędza wzmacniaczykiem 2x25W, który dość szybko osiąga kres swoich możliwości. Zwykło się mówić, że "podłogowe łatwiej napędzić" i polecane mu są MR4. A jak wbrew skuteczności się okazuje, wzmacniaczyk 2x25W z podłogowymi 3way osiągnie kres swoich możliwości przy jeszcze niższej głośności, niż z monitorami 2way. Zgadza się?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Narysuj to po bożemu, każdy bank zasilany z innej fazy i dopiero to gra i za kolumnami są hektary przestrzeni
p.s. wiem mało kto ma w domu 3 Fazy ale co mnie to wzrusza...

Bzdura
Kto ma kazde gniazdko w listwie albo w scianie zasilane z innej fazy (nawet jesli ma w domu 3 fazy)?
11 minut temu, szymon1977 napisał:

A jak wbrew skuteczności się okazuje, wzmacniaczyk 2x25W z podłogowymi 3way osiągnie kres swoich możliwości przy jeszcze niższej głośności, niż z monitorami 2way. Zgadza się?

Jeżeli piszesz np o jakimś badziewnym najtańszym Onkyo to masz rację, może tak być ... 

Badziewne Onkyo ma badziewne zasilanie, więc jest szansa, że przy kolumnach które schodzą niżej i mają duży spadek impedancji badziewne Onkyo szybko się wyłoży i wpadnie w przester. 

4 minuty temu, szpakowski napisał:

Jeżeli piszesz np o jakimś badziewnym najtańszym Onkyo to masz rację, może tak być ... 

Badziewne Onkyo ma badziewne zasilanie, więc jest szansa, że przy kolumnach które schodzą niżej i mają duży spadek impedancji badziewne Onkyo szybko się wyłoży i wpadnie w przester. 

Otóż to. Znam składaczy komputerów, którzy chcą mieć wydajny komputer. Kupuje mocny procesor, wydajną kartę i do tego jakiś Modecom 350W za 99zł. Podobna sytuacja.

55 minut temu, szpakowski napisał:

Badziewne Onkyo...

Jak zwykle zabobon zamiast argumentu: "badziewne" to akurat ostatnie słowo, które pasuje użyć przy porównaniu Onkyo z cenową konkurencji. A jeśli tylko zechcesz, to standardowe gniazdko z tyłu obudowy daje Ci możliwość dalszej poprawy zasilania audiofilską sieciówką.

BTW piszę o audio-micie funkcjonującym w dziale Start, więc...

Edytowane przez szymon1977

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

BTW piszę o audio-micie funkcjonującym w dziale Start, więc...

Pomyśl ... co tam siedzi w takim wzmacniaczu za 500zł? Teraz to przyzwoite trafo tyle kosztuje, o reszcie zasilania nie wspomnę ... i nie chodzi mi o kable wtyczki czy inne gadzety ... tylko samo zasilanie we wzmacniaczu. Za takie pieniądze nie da się nic sensownego zrobić. 

8 minut temu, szymon1977 napisał:

Jak zwykle zabobon zamiast argumentu: "badziewne" to akurat ostatnie słowo, które pasuje użyć przy porównaniu Onkyo z cenową konkurencji.

Pisząc o wzmacniaczu mam na myśli dobry wzmacniacz a nie tanią chińszczyznę o wiadomej jakości. Gdybym napisał samochód miałbym na myśli dobry samochód a nie chiński złom wielkości malucha z silnikiem od motoroweru z karoserią grubości puszki po piwie ...

7 minut temu, szpakowski napisał:

Pomyśl ... co tam siedzi w takim wzmacniaczu za 500zł? Teraz to przyzwoite trafo tyle kosztuje, o reszcie zasilania nie wspomnę ... i nie chodzi mi o kable wtyczki czy inne gadzety ... tylko samo zasilanie we wzmacniaczu. Za takie pieniądze nie da się nic sensownego zrobić. 

Pisząc o wzmacniaczu mam na myśli dobry wzmacniacz a nie tanią chińszczyznę o wiadomej jakości. Gdybym napisał samochód miałbym na myśli dobry samochód a nie chiński złom wielkości malucha z silnikiem od motoroweru z karoserią grubości puszki po piwie ...

Pudło 😉

Godzinę temu, xajas napisał:

Bzdura

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Kto ma kazde gniazdko w listwie albo w scianie zasilane z innej fazy (nawet jesli ma w domu 3 fazy)?

Tak Bzdura😉

Raczej ból d… fazy są bruzda w ścianach zrobiona ale 3x17mb starego  7N Oyade dr Ohno przewodu 3x5,5mm2 z sufitu nie wezmę…

Jak ktoś zwykłym podtynkowym płaskim kablem pójdzie to też na początek dobry kierunek co by się przekonać czy warto drążyć temat

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

14 minut temu, ASURA napisał:

Tak Bzdura😉

Raczej ból d… fazy są bruzda w ścianach zrobiona ale 3x17mb starego  7N Oyade dr Ohno przewodu 3x5,5mm2 z sufitu nie wezmę…

Jak ktoś zwykłym podtynkowym płaskim kablem pójdzie to też na początek dobry kierunek co by się przekonać czy warto drążyć temat

Na bol d... pomagaja tabletki i niecodzienne rozwiazania

Znany wlasciciel Kolonskiego Studio HighEnd w swoim prywatnym systemie posunal sie jeszcze dalej. Aby sie odizolowac od syfu z sieci zasilajacej, postawil sowie w piwnicy maly generator 230V, a kable z piwnicy do pokoju odsluchowego pociagnal w miedzianych rurkach ekranujacych.

Nie, nie slyszelem tego, i nie wiem czy pomoglo.

Edytowane przez xajas
44 minuty temu, szpakowski napisał:

...mam na myśli...

A ja pisałem o... więc co ma piernik do wiatraka? Jaki sens ma porównywanie  skuteczności kolumn, skoro posiada się wzmacniacz z nadmiarem mocy czy wydajności prądowej?

-----

22 minuty temu, xajas napisał:

...postawil sowie w piwnicy maly generator 230V, a kable z piwnicy do pokoju odsluchowego pociagnal w miedzianych rurkach ekranujacych.

Nie, nie slyszelem tego, i nie wiem czy pomoglo.

To półsrodki, które przynoszą tylko chwilową ulgę od bólu istnienia. Jestem święcie przekonany, że umysł podsunął mu kolejny problem do rozwiązania. Jedynym wyjściem z sytuacji jest przyjęcie do wiadomości faktów.

Edytowane przez szymon1977

• Redaktorzy
24 minuty temu, xajas napisał:

Znany wlasciciel Kolonskiego Studio HighEnd w swoim prywatnym systemie posunal sie jeszcze dalej. Aby sie odizolowac od syfu z sieci zasilajacej, postawil sowie w piwnicy maly generator 230V, a kable z piwnicy do pokoju odsluchowego pociagnal w miedzianych rurkach ekranujacych.

"Dzwony rurowe" M.Oldfielda muszą grac u niego wybornie! 😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

13 godzin temu, slawek.xm napisał:

eśli kolumny grają dokladnie czysto i przy większych poziomach  nie slychać zniekształceń to istnieje pokusa odkręcania gały , przy czym subiektywna ocena glośności ma tu decydujące znaczenie

Jeśli przy 110dB masz jeszcze pokusę odkręcać dalej głośność to Twoje opinie o sprzęcie są jednak obarczone sporym błędem z powodu zniszczonego słuchu.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

... więc co ma piernik do wiatraka?

W wiatraku niegdyś mieliło się mąkę z której robi się pierniki ...

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Misio38 napisał:

Jeśli przy 110dB masz jeszcze pokusę odkręcać dalej głośność to Twoje opinie o sprzęcie są jednak obarczone sporym błędem z powodu zniszczonego słuchu.

nie rozumiesz , że piki sygnału audio mogą być znacznie głośniejsze niż średnia?

poza tym ja nic nie pisałem o 110 db

pogadaj na ten temat z tym kto takie założenie zrobił

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

No właśnie. I tu dochodzimy do sedna: wyobraź sobie, że ktoś MR2 napędza wzmacniaczykiem 2x25W, który dość szybko osiąga kres swoich możliwości. Zwykło się mówić, że "podłogowe łatwiej napędzić" i polecane mu są MR4. A jak wbrew skuteczności się okazuje, wzmacniaczyk 2x25W z podłogowymi 3way osiągnie kres swoich możliwości przy jeszcze niższej głośności, niż z monitorami 2way. Zgadza się?

W tym wypadku możemy spojrzeć do specyfikacji i dowiemy się jak jest

MR4 36-30 000Hz, 91dB

MR2 42-30 000Hz, 90dB

Dołożyli kolejny głośnik - zysk 6Hz, 1dB.

Nie taki przypadek rozpatrywaliśmy, bo u nas był mały nisko-średni i dołożony kolejny większy na niskie, a tu widać co daje kolejny nisko-średni. Wpisują się w tezę, że małe i duże kolumny tak samo trudno/łatwo napędzić i że rozciągać pasmo najlepiej większymi głośnikami. Gdyby dali 2x większy głośnik można by zachować efektywność i zejść niżej, ale może nie o to chodziło.

Tak że w tym przypadku wzmacniacz 25W osiągnie swój kres w okolicach 25W nie wykorzystując potencjału kolumn...małe mają 100W, duże 150W, czyli jednak duże zagrają głośniej i to parę dB.

8 godzin temu, colcolcol napisał:

niby miałkość niskiego basu

...

Gdyby je umieścić pod dwunastym progiem

...

pokazałyby faktyczny obraz

...

Mogę stworzyć taki układ

Owszem. gdyby to pokazołyby i możesz stworzyć. Tymczasem niestety jest jak jest a nie jakbyś chciał, żeby było.

8 godzin temu, colcolcol napisał:

Zmanipulowany jest również sam pomiar, ponieważ nie jest akustyczny a elektryczny. Przetworniki gitary same z siebie są filtrami i nie tylko ze względu na miejsce umieszczenia.

Rozumiem, że gitara elektryczna nie jest elektryczna a przetworniki i wzmacniacz są niepotrzebne. To po co ja tyle targam? 😉

Tymczasem niestety jest jak jest a nie jakbyś chciał, żeby było.

1 godzinę temu, J.Jerry napisał:

ktoś MR2 napędza wzmacniaczykiem 2x25W, który dość szybko osiąga kres swoich możliwości. Zwykło się mówić, że "podłogowe łatwiej napędzić" i polecane mu są MR4. A jak wbrew skuteczności się okazuje, wzmacniaczyk 2x25W z podłogowymi 3way osiągnie kres swoich możliwości przy jeszcze niższej głośności, niż z monitorami 2way. Zgadza się?

Nie, nie zgadza się. Wiem, że to pisał szymon, ale nie czytam tego, tylko cytaty. Widzę, że awansował do miana guru. Nie napiszę, że był czas przywyknąć, to by była przesada 😉

To nie jest tak, że energia nieodebrana w zakresie niskotonowym może być przeniesiona do pasma wyższego. Energia w pasmach jest jaka jest i to zależy od materiału muzycznego. Zestawy głośnikowe tę energię odbierają i zamieniają na fale dźwiękowe.  Generalnie mały zestaw głośnikowy "marnuje" energię w zakresie niskotonowym, zamieniając ją na cokolwiek tylko nie falę dźwiękową. Gdyby jego impedancja w zakresie niskotonowym rosła, to nie odbierałby tyle tej energii (ze wzmacniacza półprzewodnikowego) i przynajmniej zasilacz wzmacniacza miałby trochę łatwiej - ale impedancja w dole wręcz maleje, tak w zestawach dwudrożnych i "więcejdrożnych", tak więc nawet tego małego hadnicapu nie ma. Zestaw o szerszym paśmie przenoszenia zamieni więcej tej "niskopasmowej" energii w falę dźwiękową, mały monitorek się zagrzeje. 

nagrywamy.com

O czym gadać. Byli i są tacy, którzy próbują przekonywać, że moc wzmacniacza nie powinna przekraczać mocy nominalnej kolumn, bo się spalą. Masz 100W kolumny i 2x200W wzmacniacz? Oszalałeś 🙉

3 godziny temu, slawek.xm napisał:
5 godzin temu, Misio38 napisał:

nie rozumiesz , że piki sygnału audio mogą być znacznie głośniejsze niż średnia?

Głośność w charakterystyce (A) może mieć 85dB ale już dźwięki transjentowe mogą być o 25 i więcej dB głośniejsze bo muzyka to nie ciągły szum 

2 minuty temu, ASURA napisał:

Głośność w charakterystyce (A) może mieć 85dB ale już dźwięki transjentowe mogą być o 25 i więcej dB głośniejsze bo muzyka to nie ciągły szum 

Pokaż takie nagranie (armata się nie liczy) 😉

nagrywamy.com

Godzinę temu, przemak napisał:

Pokaż takie nagranie (armata się nie liczy) 😉

Moje ulubione

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, ASURA napisał:

Moje ulubione

Ukryta Zawartość

loudness.thumb.PNG.18ca7656cad01e21ee16aebb76b8780b.PNG

Jakieś 15dB. Do "25 i więcej" dużo brakuje. To jest wręcz dość mocno sprasowane jak na klasykę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

5 godzin temu, przemak napisał:

To nie jest tak, że energia nieodebrana w zakresie niskotonowym może być przeniesiona do pasma wyższego.

...

Generalnie mały zestaw głośnikowy "marnuje" energię w zakresie niskotonowym, zamieniając ją na cokolwiek tylko nie falę dźwiękową.

Ot to! W 2,5way tweeter/midwoofer wyciagną bas raz żeby się ogrzać, a woofer drugi raz żeby ten bas zagrać... o ile bedą mieć skąd, bo wzmacniaczyk 2x25W mogą co najwyżej przesterować.

-----

W dniu 3.08.2022 o 21:43, slawek.xm napisał:

naprawdę

Nie znam się na tym, ale skoro moje lo-fi w 20m² ma jakieś 300-350W (nie chce mi się sprawdzać), to 2x1000W w hi-end nie wydaje się być przesadą.

2 godziny temu, przemak napisał:

Ukryta Zawartość

Jakieś 15dB. Do "25 i więcej" dużo brakuje. To jest wręcz dość mocno sprasowane jak na klasykę.

To rozprasuj i wyjdzie Ci 25dB a może nawet więcej, piszę o transjentach których pomiar charakterystyki (A) nie obejmie

Mam takie nagranie Verdiego na CD gdzie w ogóle zapomniano o kompresji; zaczyna się pianissimo a później ciągle zapominam o tym fragmencie i nie zdążę dolecieć do pilota bo jak ryknie forte orkiestry..... to ją mam w domu

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, ASURA napisał:

To rozprasuj i wyjdzie Ci 25dB a może nawet więcej, piszę o transjentach których pomiar charakterystyki (A) nie obejmie

Mam takie nagranie Verdiego na CD gdzie w ogóle zapomniano o kompresji; zaczyna się pianissimo a później ciągle zapominam o tym fragmencie i nie zdążę dolecieć do pilota bo jak ryknie forte orkiestry..... to ją mam w domu

Bzdury piszesz. Jak zwykle. 

nagrywamy.com

7 godzin temu, przemak napisał:

Bzdury piszesz. Jak zwykle. 

Każdy jest w innym punkcie i ma inne doświadczenie i…możliwości techniczne, nie będę się z Tobą spierał bo to totalnie bez sensu. Musisz do tego sam dojść ale jak widać nie masz chęci za tym żyj w swoim świecie a od czasu do czasu zacznij na poważnie słuchać co w audio się zmienia i w którym kierunku…

Patrząc na medianę to ostatnimi laty jakość dźwięku u końcowego odbiorcy spada nie tylko z racji dezinformacji marketingu ale braku umiejętności skupienia się na materiale dźwiękowym!

Ma być łatwo prosto przyjemnie i bez wysiłku i audio mitem jest to że już ta jakość dźwięku zawitała do zwykłego "Kowalskiego" i jest w zasięgu ręki

Nieprawda, osoby wrażliwe na dźwięk nie są zadowolone z tego co obecnie otrzymują w przeciwieństwie do Twojego zadowolenia i osiąście na laurach widać za tym koń jaki jest każdy widzi

47 minut temu, ASURA napisał:

Każdy jest w innym punkcie i ma inne doświadczenie i…możliwości techniczne, nie będę się z Tobą spierał bo to totalnie bez sensu. Musisz do tego sam dojść ale jak widać nie masz chęci za tym żyj w swoim świecie a od czasu do czasu zacznij na poważnie słuchać co w audio się zmienia i w którym kierunku…

Bzdury podane bełkotem. Utwór, który pokazałeś, ma średni RMS na poziomie -16,9.

Ukryta Zawartość

Maksymalny transjent w takim utworze zatem może mieć 16,6dB więcej niż poziom średni, uwzględniając True Peak (ale nie ma tyle, co widać). Transjenty rzadko są prostokątne, ale nawet jakby - do 25dB różnicy sporo brakuje. Żadnego związku to nie ma ze zmianami w audio ani ze słuchaniem, to są mierzalne fakty z zaproponowanego pliku. Nie masz szans w sporze ze mną na te tematy, więc pozostaje "słuchanie na poważnie, co się w audio zmienia" i pisanie bzdur.

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

2 minuty temu, przemak napisał:

Bzdury podane bełkotem. Utwór, który pokazałeś, ma średni RMS na poziomie -16,9.

Ukryta Zawartość

Maksymalny transjent w takim utworze zatem może mieć 16,6dB więcej niż poziom średni, uwzględniając True Peak (ale nie ma tyle, co widać). Transjenty rzadko są prostokątne, ale nawet jakby - do 25dB różnicy sporo brakuje. Żadnego związku to nie ma ze zmianami w audio ani ze słuchaniem, to są mierzalne fakty z zaproponowanego pliku. Nie masz szans w sporze ze mną na te tematy, więc pozostaje "słuchanie na poważnie, co się w audio zmienia" i pisanie bzdur.

Pokaż mi na tym programie różnice dźwiękowe między kablami zasilającymi lub sygnałowymi XRL to wtedy może znajdziemy miejsce do sporu

Tak w ogóle to sobie poszukaj co pisał  kompozytor, muzyk, matematyk, architekt Iannis Xenakis o barwie 

Jak znajdziesz to spróbuj wyciągnąć wnioski dlaczego Twoje wykresiki na programie są oderwane od tego co można  i jak usłyszeć na bardzo dobrze i długo przygotowywanym do odbioru torze audio

ps. do pomiarów transjentów służą inne urządzenia i programy

Ukryta Zawartość

33 minuty temu, ASURA napisał:

Pokaż mi na tym programie różnice dźwiękowe między kablami zasilającymi lub sygnałowymi XRL to wtedy może znajdziemy miejsce do sporu

Tak w ogóle to sobie poszukaj co pisał  kompozytor, muzyk, matematyk, architekt Iannis Xenakis o barwie 

Jak znajdziesz to spróbuj wyciągnąć wnioski dlaczego Twoje wykresiki na programie są oderwane od tego co można  i jak usłyszeć na bardzo dobrze i długo przygotowywanym do odbioru torze audio

ps. do pomiarów transjentów służą inne urządzenia i programy

Nie. Sam podałeś to nagranie jako przykład dwudziestopieciodecybelowego stosunku peak/rms. Nikt nie zmuszał. Zamiast napisać coś w stylu "fakt, przesadziłem, ale i tak sporo" wypisujesz jakieś bzdury o kablach i pomiarach (o których nie masz pojęcia, ale ładnie brzmi). Sprzęt odtwarzający nie ma z tym żadnego związku, chyba, że ma jakieś ogromne zniekształcenia nieliniowe i brzmi jak megafon na dworcu. 

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi