Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

ok

Sławku ... raz, że to nie mój pomysł ... dwa, nie znam się na elektonice ... ale wiem jedno: działa to 100 razy lepiej niż potencjometr. Nawet nie zdawałem sobie sprawy jak bardzo potek degraduje dźwięk ...

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, szpakowski napisał:

Sławku ... raz, że to nie mój pomysł ... dwa, nie znam się na elektonice ... ale wiem jedno: działa to 100 razy lepiej niż potencjometr. Nawet nie zdawałem sobie sprawy jak bardzo potek degraduje dźwięk ...

są różne sposoby rozwiązania tlumienia

np sterowanie bramką jfeta lub mosfeta przez który przechodzi sygnał,nastawny rezystor i/v , odczepy na trafie, sterowanie kontraktonami (ale to i tak dotyczy dzielnikow rezystorowych)

ciężko jest określić Twoje rozwiązanie tym bardziej , że nie jesteś elektronikiem a każdy z opisanych sposobów można nazwać wywaleniem potencjometru glośności

niektórzy również tak traktują drabinki rezystorowe lader czy shunt ale to też dzielniki rezystorowe 🙂

• Redaktorzy

Gdyby tylko te drabinki rezystorowe tak nie hałasowały po 4 miesiącach codziennego kręcenia...

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Godzinę temu, szpakowski napisał:

że o d-klasowych suchotnikach nie wspomnę

Aktualnie sobie przełączam miedzy hypex nc252 i Cyrus 8.2. Hypex ma więcej środka, jest bardziej dopalony i lampowy 🙄 nie wiedząc jak grają współczesne d klasy, powiedzialbym że Cyrus 8.2 jest w d klasie... 

A kolega ma lampę która gra bardxiej jadowicie od Cyrusa... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

40 minut temu, slawek.xm napisał:

są różne sposoby rozwiązania tlumienia

np sterowanie bramką jfeta lub mosfeta przez który przechodzi sygnał,nastawny rezystor i/v , odczepy na trafie, sterowanie kontraktonami (ale to i tak dotyczy dzielnikow rezystorowych)

Fet zniekształca, zapomniałeś o najważniejszym, czyli VCA. Fakt, niezbyt audiofilski 😉

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, przemak napisał:

Fet zniekształca

tylko jeśli sygnal audio jest o zbyt wysokiej wartości

oprócz tego jakie zastosować rozwiązanie trzeba też wiedzieć gdzie i dla jakich warunkow

6 minut temu, slawek.xm napisał:

tylko jeśli sygnal audio jest o zbyt wysokiej wartości

oprócz tego jakie zastosować rozwiązanie trzeba też wiedzieć gdzie i dla jakich warunkow

Sygnały muszą być bardzo małe więc szumi, ale nawet wtedy potrzebne jest dodatkowe polaryzowanie bramki sygnałem. Chyba nie widziałem regulacji głośności tak zrealizowanej, a na VCA milijony 😉

nagrywamy.com

7 godzin temu, slawek.xm napisał:

miliony much też się nie mogą mylić....

Racja ... Dlatego chyba lepiej wymyśleć jakieś nowatorskie rozwiązanie zamiast podążać za tymi milionami które się mylą ... na drabinkach i jfetach świat się nie kończy ... 

Gość Kw202

(Konto usunięte)
14 godzin temu, audiofon napisał:

Trochę nie rozumiem. Korzystasz z tego iFi, czy zwróciłeś po przetestowaniu, bo grało podobnie? 

17 godzin temu, Piopio napisał:

Zwróciłem Ifi

21 minut temu, Kw202 napisał:

Zwróciłem Ifi

„ale jeśli jakość dźwięku vs z komputera ma być minimalnie lepsza lub żadna, to chyba lepiej sobie odpuścić tę zachciankę” Rozumiem, że było coś tym sensie, dlatego zwróciłeś?
Mam już kluczyk do Audirvany. Zainstaluję, wykupię konto na TIDAL i spróbuję ocenić czy jest poprawa względem Apple Music. Jeśli będę słyszał, że TIDAL z Audirvany gra lepiej, odpuszczę sobie tego Zenka 🙂 

11 godzin temu, szpakowski napisał:

sam gram obecnie na el84 ... jednak dobry tranzystor to jest dopiero to ... zagra lepiej niż lampa, (jednak bez jej wad), że o d-klasowych suchotnikach nie wspomnę ... 

Z dwojga złego oczywiście zawsze wybiorę dobrą lampę niż d-klasę ...

Jak jakiś układ ma ekstremalnie małe zniekształcenia to można odnieść takie wrażenie, ale to tylko wrażenie wynikające ze słuchania urządzeń o większych zniekształceniach. Na koncercie w filharmonii muzyki klasycznej też odniosłem wrażenie "suchości" dźwięku. Po kilku chwilach słuchania wiedziałem że tak jest prawidłowo, są tylko harmoniczne instrumentów, żadnych dołożonych przez tor elektroniczny. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Redaktorzy

Ja tam za suchym nie przepadam. Zwilżone = lepsze. Naturalnie zwilżane = najlepsze. Zwilżane żelami też być może. Oby nie za mokro, bo się wszyscy potopimy.

;D

Gość Kw202

(Konto usunięte)
32 minuty temu, audiofon napisał:

„ale jeśli jakość dźwięku vs z komputera ma być minimalnie lepsza lub żadna, to chyba lepiej sobie odpuścić tę zachciankę” Rozumiem, że było coś tym sensie, dlatego zwróciłeś?
Mam już kluczyk do Audirvany. Zainstaluję, wykupię konto na TIDAL i spróbuję ocenić czy jest poprawa względem Apple Music. Jeśli będę słyszał, że TIDAL z Audirvany gra lepiej, odpuszczę sobie tego Zenka 🙂 

Na AS jest temat z testów Ifi. 

Tylko weź pod uwagę że za najsłodszą recenzję była nagroda 😉 dlatego warto poczytać cały wątek.... 

48 minut temu, audiofon napisał:

Nie zapomnij o izolacji USB 😉 Robi olbrzymią różnicę w przypadku komputera.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

19 hours ago, Kw202 said:

Najlepiej zrobisz pożyczając sobie streamer na testy, u mnie zanim zacząłem mataczyć w ustawieniach laptopa ifi grało całkiem podobnie. 

x2 

Największą poprawę jakości odtwarzania Tidal na PC wniosło zainstalowanie Roon na komputerze dzięki rekomendacji @Piopio. Potem poszedłem o krok dalej i zainstalowałem Roon ROCK na Intel NUC7, i nastąpiła kolejna poprawa względem odtwarzania na Windows. 

Dziś przyjdzie izolator więc jestem ciekaw co wniesie dodatkowo.  

28 minut temu, Lech36 napisał:

Jak jakiś układ ma ekstremalnie małe zniekształcenia to można odnieść takie wrażenie, ale to tylko wrażenie wynikające ze słuchania urządzeń o większych zniekształceniach. Na koncercie w filharmonii muzyki klasycznej też odniosłem wrażenie "suchości" dźwięku. Po kilku chwilach słuchania wiedziałem że tak jest prawidłowo, są tylko harmoniczne instrumentów, żadnych dołożonych przez tor elektroniczny. 

Tylko ze słuchając systemu audio to jest tor elektroniczny, wymuszanie takiego "surowego" czy "estradowego" brzmienia jest tendencją do ograniczonej charakterystyki, w dodatku brak swobody wybrzmień

Idz na dobry koncert gdzie bas będzie mięsisty to na swoim zestawie nie odtworzysz podobnie bo nie potrafi

Bylem na koncercie orkiestry ale nagłośnionym, wyobraź sobie kilku kontrabasistów i jak to mogło brzmieć

Na dobrym zestawie nagrania akustyczne zabrzmią akustycznie a nagłośnione z masą i dociążeniem, z twojej wypowiedzi wynika ze lubisz gdy ciągle wymusza jak "akustycznie"
Żyjesz w swoim ograniczonym świecie i próbujesz wmuszać swój pogląd i gust

Edytowane przez .:Gerard:.
Gość Kw202

(Konto usunięte)
12 minut temu, pawlardo napisał:

x2 

Największą poprawę jakości odtwarzania Tidal na PC wniosło zainstalowanie Roon na komputerze dzięki rekomendacji @Piopio. Potem poszedłem o krok dalej i zainstalowałem Roon ROCK na Intel NUC7, i nastąpiła kolejna poprawa względem odtwarzania na Windows. 

Dziś przyjdzie izolator więc jestem ciekaw co wniesie dodatkowo.  

Daj znać jeśli to nie problem. 

A powiedz kolego roon jest trudny w obsłudze? 

16 minut temu, Kw202 napisał:

Jak raz ustawisz to bajecznie prosty - na początku trzeba stworzyć strefę audio czyli sparametryzować nasz DAC. Apka jest bardzo intuicyjna. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Tylko ze słuchając systemu audio to jest tor elektroniczny, wymuszanie takiego "surowego" czy "estradowego" brzmienia jest tendencją do ograniczonej charakterystyki, w dodatku brak swobody wybrzmień

W filharmonii swoboda wybrzmień była na bardzo wysokim poziomie, pomimo wrażenia zamulenia całości. Już o tym pisałem, po tym koncercie kolega który był ze mną na tym koncercie zaproponował posłuchanie w ramach porównania tych samych utworów z rejestracji na płytach z jego systemu, mieszkał kilka przecznic od sali koncertowej. Pomimo że system był wysokiej klasy brzmienie było zupełnie inne, też fajne, ale gdybym miał wybierać to zdecydowanie to lekko przymulone na sali koncertowej. Z tym że to co wyżej piszę dotyczy tylko koncertów praktycznie bez nagłośnienia w sali o dużym wypełnieniu publicznością. Na koncertach rockowych już było znacznie gorzej, wolę brzmienie u mnie w domu. Czasem znani  muzycy jazzowi mają bardzo dobre nagłośnienie o ile dbają o ten element. Niestety nie jest to u nas częste zjawisko. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

11 minutes ago, Kw202 said:

Jasne, dam znać.

Mega łatwy i intuicyjny w obsłudze, swoje kosztuje ale jest naprawdę warto. Nawet jak na BS Node gram przez Roon to zauważyłem lekką poprawę dźwięku vs BluOS. 

30 minut temu, Piopio napisał:

24-192 Summary.png

Różnica jest oczywista, ale czy z tego powodu da się usłyszeć zmianę w dźwięku? Wątpię. Bez izolacji parametry i tak są bardzo wysokie. Oczywiście to tylko moje zdanie. Trzeba też pamiętać że o parametrach na wyjściu głośnikowym decyduje cały tor a nie tylko źródło. Oczywiście taż skłaniam się do tych lepszych parametrów z izolacją.

9 minut temu, Lech36 napisał:

Różnica jest oczywista, ale czy z tego powodu da się usłyszeć zmianę w dźwięku? Wątpię. Bez izolacji parametry i tak są bardzo wysokie. Oczywiście to tylko moje zdanie. Trzeba też pamiętać że o parametrach na wyjściu głośnikowym decyduje cały tor a nie tylko źródło. Oczywiście taż skłaniam się do tych lepszych parametrów z izolacją.

Oczywiście, że słychać wpływ izolacji. To nie są niuanse. Sprawdź sam choćby za pomocą taniej izolacji galwanicznej na  ADUM4160. Niestety tylko 24/96 ale dla Ciebie to chyba nie robi różnicy.

23 minuty temu, Kw202 napisał:

Na AS jest temat z testów Ifi. 

Tylko weź pod uwagę że za najsłodszą recenzję była nagroda 😉 dlatego warto poczytać cały wątek.... 

Tak jak napisałem nie urodziłem się wczoraj, ani nie urwałem się z choinki. Widziałem „sponsored by iFi audio”. Domyślam się co to oznacza i jakie są obopólne korzyści. Nie, żebym uważał to za podstępne działanie. Wręcz przeciwnie. Streamer nie jest drogi w porównaniu z innymi i jeśli naprawdę jest wart ten ceny, to dobrze żeby chociaż rozważający zakup streamera wiedział, że i taka firma istnieje. Słodkie recenzje, kupony rabatowe, vouchery, cashbacki to cześć handlu. Konkurencja jest ogromna, więc firmy muszą jakoś sobie radzić, żeby ich produkty się sprzedawały. Do nas należy wybór czy kierować się rozsądkiem, czy recenzją 🙂

1 minutę temu, Piopio napisał:

Oczywiście, że słychać wpływ izolacji. To nie są niuanse. Sprawdź sam choćby za pomocą taniej izolacji galwanicznej na  ADUM4160. Niestety tylko 24/96 ale dla Ciebie to chyba nie robi różnicy.

Ja mam wszystko izolowane, nie mam jak sprawdzić bez izolacji.

9 minut temu, audiofon napisał:

Streamer nie jest drogi w porównaniu z innymi i jeśli naprawdę jest wart ten ceny, to dobrze żeby chociaż rozważający zakup streamera wiedział, że i taka firma istnieje.

Dla mnie to jeden z najlepszych streamerów na rynku bez względu na cenę. Minusem jest brak natywnej rozbudowanej apki do całościowego sterowania jak u Auralica, Lumina czy BeOS. Ale jak się korzysta z Tidal Connect to nie stanowi to problemu. 

2 minutes ago, audiofon said:

Tak jak napisałem nie urodziłem się wczoraj, ani nie urwałem się z choinki. Widziałem „sponsored by iFi audio”. Domyślam się co to oznacza i jakie są obopólne korzyści. Nie, żebym uważał to za podstępne działanie. Wręcz przeciwnie. Streamer nie jest drogi w porównaniu z innymi i jeśli naprawdę jest wart ten ceny, to dobrze żeby chociaż rozważający zakup streamera wiedział, że i taka firma istnieje. Słodkie recenzje, kupony rabatowe, vouchery, cashbacki to cześć handlu. Konkurencja jest ogromna, więc firmy muszą jakoś sobie radzić, żeby ich produkty się sprzedawały. Do nas należy wybór czy kierować się rozsądkiem, czy recenzją 🙂

Miałem go na testy, obiektywnie stwierdzam że jest to bardzo dobry 'stricte' odtwarzacz sieciowy (bez DAC i preamp), jeśli szukasz bardziej 'all-in-one' czyli przedwzmacniacz, DAC, odtwarzacz sieciowy, system multiroom to BS Node jest fajną opcją. Jeśli chodzi o jakość dźwięku to nie słyszałem różnicy pomiędzy iFi Zen Stream vs BS Node podłączając do zew. DAC. 

12 minut temu, Lech36 napisał:

Ja mam wszystko izolowane, nie mam jak sprawdzić bez izolacji.

Sprawdź u jakiegoś kolegi 😉

• Redaktorzy
34 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Bylem na koncercie orkiestry ale nagłośnionym, wyobraź sobie kilku kontrabasistów i jak to mogło brzmieć

Musiała być miazga!

Mnie zmiażdzył w kwietniu Lech Janerka. Grał z małżonką w NFM we Wrocławiu i jak zaczął grać "Strzeż się tych miejsc", to odpłynąłem na chwilę do innej galaktyki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lj_900x507_2021_v03450.jpg.72b6ead34e1268c28e38ca713f77e8dc.jpg

Ukryta Zawartość

15 godzin temu, slawek.xm napisał:

no popatrz a grałes na takich w swoim systemie czy może asr testował EF50?

Tak, jeden z przetworników f-my Topping był u mnie w domu ale nie przyłożyłem się do testu bo był włączony do systemu drugorzędnego. Nic specjalnego nie usłyszałem. Teraz mam możliwość przetestowania sprzętu poniżej ale już mi się nie chce tego robić ponieważ wielu tu piszących twierdzi że ciężko jest usłyszeć różnicę ze sprzętów o prawie identycznych parametrach, oczywiście o ile będą porównywane przy tej samej głośności, w innym przypadku różnica będzie ewidentna 😉.

Ukryta Zawartość

5 minut temu, Piopio napisał:

Sprawdź u jakiegoś kolegi 😉

Nie. 

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi